Kategorier

Løkke: 'Jeg hører, hvad I siger'

Det var en i begyndelsen nervøs statsminister, som mødte pressen tirsdag før middagstid. Han faldt lidt over ordene og var lidt uklar i formuleringerne lige indtil, at han fik talt sig varm.

Lige nu var det 'op af bakke' for regeringen, indrømmede en ydmyg Lars Løkke Rasmussen. Regeringen skal op på næste bakketop. Kritikken i pressen fik dermed sin første luns kød. En indrømmelse. Det var aldrig sket under forgængeren. Stemningen vendte fra rød til neutral.

Løkke forsøgte sig med en cykelmetafor om, at det gik op og ned i bakkerne nede på Tenerife. Og sådan var det også i dansk politik, mente han. Tjah. Så har man da ikke sagt for meget. Cykelmetaforen var også god kommunikation til folket.

Hvad så med handlekraft? Løkke afventer en tilstandsrapport om dansk økonomi i næste uge før der kan handles. Ting skal foregå i den rigtige rækkefølge, belærte statsministeren blidt. Altså ingen konkrete svar, men sagen skudt til hjørnespark. OK vil nogle mene.

Stilen? Løkke smilede det bedste han havde lært. Især efter at han havde brudt isen og overlevet de første 2-3 kritiske spørgsmål. Der var også masser af selvironi og han passede umådeligt på med ikke at være for sarkastisk. (Det hader journalister). Det var lige på grænsen, da han talte om alle de gode råd til ham, som han havde læst og hørt om. Men han holdt sig – næsten – i skinnet. En spids sarkastisk bemærkning om kritikken af Løkkes deltagelse i en hundeudstilling kom der lige ud mellem sidebenene…

Stemningen blev næsten helt hjerteligt, under Løkkes verbale ping-pong med Ekstra Bladets sporhund/skraldespandstømmer Jan Kjærgaard, som næsten helt sukkersødt var bekymret for statsministerens nattesøvn. Svaret blev serveret med smil, overskud og en vittighed om, at Kjærgaard burde købe en større megafon, for Løkke kunne ikke høre, da journalisten stod udenfor indhegningen og brægede i instrumentet.

Løkke indrømmede også på pressemødet, at han 'bar følelserne ude på tøjet”. Han var altså et følelsesmenneske på godt og ondt, fornemmede han som et passende svar på kritikken af hans ved flere tidligere lejligheder ganske synlige irritabilitet. Det blev også accepteret som svar. Løkke er en anden end “robotmennesket” Anders Fogh Rasmussen. Løkke stod derimod “nøgen” som et sårbart menneske som gav mindelser til en Jens Otto Krag. Jeg er sikker på at en del af journalisterne og TV-seerne, der fulgte med '“ men slet ikke dem alle sammen '“ fik lidt sympati for ham efter denne anden indrømmelse.

Den gode stemning blev egentlig kun udfordret af de spørgsmål, der blev stillet til Løkkes aflysning af mødet med ambassadørerne, som også er blevet meget kritiseret. I første omgang blev kritikken pareret af en nyhed: Løkke har indkaldt til et ny møde i april. Siden blev nyheden fulgt op af en anden “overrumblende” nyhed: Det var nemlig ikke Løkkes datters forstuvede fod, der var årsagen til aflysningen, sagde Løkke, som heller ikke kunne forklare, hvorfor denne oplysning via diplomaterne var havnet i pressen. Forklaringen blev nu lukket inde i svaret: Privatlivets fred. Pressen kan spørge løs, men der vil ikke fremkomme svar. Det var smart gjort. Oppositionen kan forfølge sagen, men de risikerer at fremstå som for snagende i privatlivets fred. Det sker ikke. Den sag dør nu.

Pressen havde pisket stemningen helt op forud for pressemødet med Løkke efter at han havde formastet sig til at tage med familien til ferieøen Tenerife en uges tid.

Det er især Ekstra Bladet og BT som har været helt oppe og ringe over, at statsministeren har taget sit yngste skolesøgende barn ud tre-fire dage ud af skolen UDEN for skolernes sædvanlige vinterferie i uge 7. En helt igennem latterlig diskussion, som mange andre medier også har taget meget seriøst, fordi undervisningsministeren tidligere i januar havde advaret mod at forældre tager deres elever ud af skolen udenfor efterårsferien. I Løkkes tilfælde lød forklaringen, at familien kun kunne være sammen i uge 5, fordi det ganske simpelt er i den uge, hvor statsministerfruen har vinterferie fra sit arbejde som skolelærer på Det Kgl. Teater. Og selv om at han var statsminister, så ville han altså “insistere på også at være far”. Et retorisk trick, som fik mig til at tænke på Richard Nixons “Checkers-tale”, som han måtte levere, da han som vicepræsidentkandidat for Dwight D. Eisenhower i 1952 blev anklaget for at modtaget ulovlige bidrag til sin kampagne mv. Herunder en Cocker Spaniel..:

“It was a little cocker spaniel dog in a crate that he’d sent all the way from Texas. Black and white spotted. And our little girl-Tricia, the 6-year old-named it Checkers. And you know, the kids, like all kids, love the dog and I just want to say this right now, that regardless of what they say about it, we’re gonna keep it. “

Bundlinjen efter dagens pressemøde er, at statsministeren overbeviste mange om, at han tager opgaven og jobbet seriøst og at han vil lægge sig i selen for, at optræde lidt mere overskudsagtigt overfor pressen og oppositionen end danskerne har været vidne til siden nytår.

Bjarne Steensbeck, Berlingske var dog ikke blandt dem, der var imponeret.

TV2s Henrik Qvortrup mener heller ikke, at statsministeren var overbevisende.

BTs Helle Ib er lunken i sin bedømmelse.

Politikens Peter Mogensen forklarer fint på TV, hvorfor Løkke faktisk klarede sig godt igennem pressemødet.

Jeg er uenig med de to førstnævnte hårde mænd. Jeg synes faktisk også Løkke klarede pressemødet godt.

P.s.

Og nu vi er ved Ekstra Bladet og det skamløse fjollehoved, som den gamle nationalbankdirektør Erik Hoffmeyer af alle (er det vist) har sat i spidsen for at lede frokostbladet: I sidste måned hængte Ekstra Bladet en uskyldig mand ud på forsiden for mord. I denne måned belærer avisens chefredaktør Poul Madsen os på TV2 og TV2 News om dansk politik og hvad statsministeren skal gøre og ikke gøre. Det har ingen konsekvenser uanset hvor tåbeligt man opfører sig. Bare man er chefredaktør, så åbner man mikrofonen for Poul Madsen, så han kan få lov at udtale sig om, hvad som helst? Pressen holder sammen uanset, hvor mange uetiske handlinger manden foretager sig '“ lige fra at hænge uskyldige ud på forsiden til at kradse 40 millioner kr. hjem årligt fra massageannoncer fra prostituerede '“ hvor flere formentlig udøver erhvervet som handlede kvinder imod deres egen vilje. Har han overhovedet adkomst til at tale om moral hos nogensomhelst?
Hvorfor synes TV2s redaktion, at det er vigtigt at vide, hvad Poul Madsen mener om politik? Det er jo ikke noget, at han ved noget om eller har beskæftiget sig med. Formentlig skriver han ikke engang sine egne ledere, for det – siger dem, der kender ham – evner han simpelthen ikke. Men på TV2, hvor de stadig giver ham taletid, mener de, at hans mening er særlig vigtig. Hvorfor i alverden er den det? Er der nogen, der kan forklare mig det? Er det mon fordi manden har en masse kolleger derude fra sin tidligere ansættelse på TV2, som han så ringer til for at komme i fjernsynet og få lidt gratis reklame for sin skrantende avis? Kan vi ikke snart slippe for at høre på Poul Madsens “ekspertudsagn”, Michael Dyrbye?

Af Jarl Cordua

Jarl Cordua

cand.polit, radiovært samt politisk kommentator. Vært på det politiske TV-program "Borgen Late Night", der sendes hver tirsdag. Tidligere skri ent på Jarls Blog og medvært på "Cordua & Steno"
Født 1969 i Rønne. Bor i Hellerup.
Kontaktoplysninger: jarlATjarlcordua.dk Telefon: 31718718

15 kommentarer til “Løkke: 'Jeg hører, hvad I siger'”

Når nu vi er ved Poul Madsen og hans synderegister, så stopper det jo desværre ikke i Herning. For et par uger siden portrætterede hans avis komikeren Rasmus Bjerg som voldspsykopat. Man sendte oven i købet Ekstra Bladets egen TV-station ud for at interviewe det stakkels offer – en værtshusholder på Vesterbro – og viste klip fra stedets overvågningskamera. Sjovt nok afviste politiet sagen, da samme kamera fuldstændigt ødelagde vidnets udsagn. Det er nok et meget godt billede på EB og Madsens tilgang til research: kun så meget og så længe, at det ikke smadrer historien!
Da Poul Madsen stoppede på TV2 sagde hans daværende chef, Jens Gaardboe, i sin tale, at Poul ikke ejer tvivlens nådegave… Jeg er ikke sikker på, at det var særligt kærligt ment!

Løkke klarede sig flot på pressemødet. Jeg er sikker på han havde øvet sig foran spejlet på Tenerife.

Nemlig på at få styr på det lille bedrevidende sarkastiske smil, han ofte har i mundvigen, og som åbenbart kan irritere en masse mennesker. Man mener jo nok, at kunne læser hans tanker i det lille smil. Personligt bliver jeg ikke irriteret over det. Man skal sandt for dyden være noget af en “skuespiller”, for ikke at reagere på mange af de spørgsmål, der bliver stillet.

Landet er i sin største økonomiske krise nogensinde og han skal tale om småfnidder i den sammenhæng.

Forudindtaget vil jeg sige, at han fremstod veloplagt, med overskud, og sarkastisk i en grad , så det bringer mindelser frem om et tidligere Venstre formands storhedstid. Jan Kjærgaard og Ekstrabladet fik da en ordentlig omgang Løkke-sarkasme. Iøvrigt velfortjent.

Løkke har jo helt ret når han siger, at inden vi kender til økonomien er (næsten) alt andet jo ret ligegyldigt. Økonomien (og kun økonomien) bestemmer, hvordan Løkkes handlingsplan (projekt) skal se ud.

Så kan jo alle kloge mennesker jo godt fortælle, at budskabet ikke nåede frem. Men det er jo en kommunikationsfejl som må kunne rettes.

Hele hetzen på Løkke har været til grin, især fra EB. Helt enig.
Men er jeg den eneste, der mener cykelmetaforen er dårligt arbejde fra taleskriveren, der har fundet på den?
Metafor: Politik (at være statsminister) = cykelløb (at cykle i bjerge).
Han siger: Min fysik er ikke til at køre i bjerge. Må derfor blive i samme gear.
Overført på det at være statsminister er: Jeg er ikke særligt egnet som statsminister, så jeg må tage den lidt med ro.

Nå, men hvis Lars Løkke bliver på samme klinge indtil valget, så er det helt sikkert tabt.

@ 3: Det var nemlig en dårlig metafor. Den var en kliche, slidt og kunne nemlig nemt misforstås som du påpeger – som om Lars Løkke er en vandbærer, der blot skal over med grupettoen (har ikke slået stavningen op). Det kan jo godt være han blot er en vandbærer, der er vågnet op i baronens seng efter han var gået i seng på Amtsgården i Hillerød, men derfor skulle han jo gerne fremstå som en statsminister. Og i modsætning til Jarl og andre kommentatorer, synes jeg ikke han klarede sig særlig godt. Det var en underlig flad optræden og det virkede som om strategien blot var at komme igennem uden at svede alt for meget, hvilket i øvrigt ikke lykkes helt med de ekstra tv lamper. Så nej, selve pressemødet er ikke noget vendepunkt for Løkke og det bedste man næsten kan sige er, at det ikke gjorde krisen værre.

4. “Det var en underlig flad optræden…”.

Det synspunkt kan du da godt have. Men i mine øjne skyldes det, at “sagerne” har været blæst op i et niveau, hvor de slet ikke hører hjemme.

For mig er det du kalder “fladt” et bevidst signal fra Løkke. Nemlig : “Tag nu lige og klap hesten”.

Og det signal er da så trængt igennem. 🙂

@ 5: Det kan du ha’ en pointe i, men jeg tvivler på, at det var et bevidst kunstgreb.

Uagtet om man synes, at det er blæst op eller ej, så var der lagt op til, at det var et pressemøde, hvor Løkke ville blive vurderet som aldrig før. Derfor havde jeg forventet noget mere pondus og gennemslagskraft. Men hvis han kan lægge den her krise død med en “flad” optræden, så er det da også flot gjort. Der i kan jeg dog have mine tvivl.

Cykelmetaforen svækkes også af, at når toppen så er nået – så går det ned ad bakke. Hvordan er det bedre?

Jeg er enig med Jarl, dog med den forskel at jeg ikke vil vurdere manglen på handlekraft og det deri indbyggede hjørnespark med økonomiredegørelsen som “ok”. Slet ikke.

Det var efter bogen at erkende den perosnlige krise med “op ad bakke” metaforen. Men det er kommunikationsfagligt elendigt at indrømme en udfordring og så undlade at anvise en konkret vej ud af problemerne. Det er simpelthen meget skidt lederskab.

På sin vis er det fint, at Løkke fastholder den økonomiske krise som den virkelige politiske udfordring. Men vi savner et letfatteligt program eller en konceptualisering af Løkkes approach til den samfundsøkonomiske krise. A la Foghs gode gamle skattestop – en slags minimumsgaranti for, hvad Løkke sikrer sit land som statsminister. Det ville kunne sikre handlekraft og løbende troværdighed i det samlede billede af manden. Og det får han brug for.

Det er vist sådan, at Løkke reelt ikke kunne aflevere et dybere budskab i dag. Var han begyndt at tale om handlinger på den kommende økonomiredegørelse, så var det også bare blevet læst ind i Løkke-i-krise konteksten. Hver ting til sin tid, og ingen grund til at spilde krudtet i dag, det var alligevel ikke det pressen kom for.

(Og det er nok de færreste vælgere, der dybdeanalyserer på cykelmetaforen, som jeg personligt syntes var ok.)

Jeg synes Løkke leverede en glimrende præstation og fik “primet” befolkningen til tankerne om at nu kommer der en meget ubehagelig økonomisk melding som vi er nødsaget til at tage alvorligt – Jeg håber så at redegørelsen vil medføre ægte og nødvendige skridt og ikke blot blive fejet af bordet i vanlig Claus Hjort stil – V og K bliver kun valgt hvis de viser ansvarlighed økonomisk.

Håber at de nye meningsmålinger samtidigt gør det tindrende klart for V-K-O at det er slut med solomeldinger, populistiske platugle sager (ala Burkaer), internt kævl og at de alle skal levere til ansvarligheden (V og O ikke flere julegaver men benhård prioritering og væk med efterlønnen)

PS glimrende opfølgning på Guldbrandsen – nu er han også dokumenteret tyvagtig – og advokat Nemeth er vist ikke så dygtige som rød stue gerne vil have ham til at være.

Det var da iøvrigt ganske pudsigt at se EB’s Poul Madsen og
og TV2’s Henrik Qvortrup dele skærm (bogstaveligt talt) på TV2 News. Og (næsten) også mening om Løkkes pressemøde.

Gad nok vide hvad der kunne spinnes på den optræden?

Nu er det jo ikke pressen, men vælgerne, der afgør, om statsministeren gjorde det godt.

Herregud. Poul Madsen blev jo også i sin tid kendt for at mene, at Løkke aldrig vill blive statsminister efter billagssagen. Det fik han meget presse på dengang men nu er alt åbenbart glemt….

I Mogensen og Christiansen (fredag) blev det hævdet, at man øjeblikkeligt og uden tøven, bør skyde dårlige sager ned.

Det har Løkke fejlagtig ikke gjort med “fnidder sagerne.

Jeg mener det er super dygtigt gjort. Løkke/rådgivere lod pressen køre løs med “en forstuvet” og lign., hvorved pressen (ikke alle) bringer en forstuvet fod op i de helt tynde luftlag. Kald det bare heldigt.

De fleste alm. mennesker kan sætte sig i Løkkes sted.

a) Han bliver jaget af journalister på sin ferie.
b) Man opsøger ham på bopælen
c) Man står og råber efter på “arbejdspladsen”.

Mogensen siger, at han få finde sig i, at alt omkring ham er spændende (hans tøj, hans børn, hans ferie udseende osv.). Sandt nok, hvis man tilhører “sladder” pressen.

Men hvis man tilhører den seriøse del, vurderer man manden på hans handlinger. Ikke på hans slips. 🙂

Økonomi er dagsordenen. Og det sørgede Løkke også for blev tilfældet. Det er fantastisk godt gået. Særligt når man betænker, at en stor del af “den 4. statsmagt” har dømt ham ude.

M.h.t. til Gades afgang, som Mogensen også mener må være konsekvensen.

En Rambøll undersøgelse viser (iflg. Ritzau) at 62% af danskerne IKKE har den mening. KUN 15,5% mener han bør gå.

Og hvem er det lige der bestemmer her i landet hvem der skal i folketinget?

Lukket for kommentarer.