Kategorier

Er Løkkes kvajekvote ved at være opbrugt?

I sidste uge råbte DFs gruppeformand Kristian Thulesen Dahl vagt i gevær overfor VK-regeringens topfolk. Nu må I tage jer sammen, lød budskabet. I denne uge er pinlighederne imidlertid fortsat. Først fumler regeringstoppen rundt i en mærkelig sag om, hvem der har vikarieret som udenrigsminister hvornår. Senest er der modstand i Venstres folketingsgruppe mod et forslag om særskat på pensioner. Et forslag, der ellers skal finansiere dele af regeringens skattereform. Det er ikke let.

Lars Løkke Rasmussen har i hele sit politiske liv været en sand “comeback-kid”, men hvor mange liv har han egentlig? Er der ikke en grænse for, hvor mange chancer befolkningen vil give ham? Læs min analyse, som jeg jeg har skrevet for dagbladet Information.

I øvrigt bliver oprøret i Venstres folketingsgruppe næppe let at slå ned. Det er der en god forklaring på.

Af Jarl Cordua

Jarl Cordua

cand.polit, radiovært samt politisk kommentator. Vært på det politiske TV-program "Borgen Late Night", der sendes hver tirsdag. Tidligere skri ent på Jarls Blog og medvært på "Cordua & Steno"
Født 1969 i Rønne. Bor i Hellerup.
Kontaktoplysninger: jarlATjarlcordua.dk Telefon: 31718718

13 kommentarer til “Er Løkkes kvajekvote ved at være opbrugt?”

Artiklen i Børsen udstiller egentligt situationen ret enkelt.

For et år siden vedtog man en skattereform, som indeholdt en lettelse for mange – også de højeste lønninger.

Prisen for denne reform var netop en lille ændring af beskatningen af de højeste pensioner.

Jeg mindes ikke at have set venstres rebeller på banen dengang – de burde anstændigvis dengang have stemt nej til skattelettelserne, hvis de var imod modydelsen til DF.

Nu er spørgsmålet:
Vil man snyde DF ?

Af Jarl i Børsen. Deler din analyse, men er dog ikke sikker på det bliver så vanskeligt for Vesselbo at blive valgt ind i Gentofte – Haarder har flyttet kreds, og Venstre er stortset sikker på tre mandater i Københavns Omegn, dvs. Karen Ellemann, Gitte Lillelund og så Eivind Vesselbo… Tror bare Vesselbo er en løs kanon, der ikke har nogen mulighed for forefremmelse (dertil er han for ofte imod partilinien).

Iflg pol.dk er de tre stykker banket på plads, og dermed er hele Venstres folketingsgruppe bag regeringen i denne her sag.

Til Jarl.
Tak for en yderst interessant blog. Er relativ ny herinde men er nu begyndt at følge debaten herinde fast.
I går i Børsen var du ret overbevist at oprøret i venstre ikke ville dø ud let men efter morgens møde viser det sig at de tre rebeller alligevel har indordnet sig efter nogle, i mine øjne, få indrømemlser fra ledelsen. For skatten vil blive indført nu og om grænsen gå ved 350.000 eller 362.000 er semantik i mine øjne.
Tror du der er blevet givet andet til de tre som ikke er blevet offentliggjort, har de bare fået kolde fødder eller noget helt tredje?
Morten

ups. Der blev skrevet på bloggen mens jeg skrev mit oplæg. Men mit spørgsmål er stadig aktuelt.

5. Tak for ros.

De har fået mere end man normalt ville kunne få.

Fx Peter Mogensen har her til morgen skrevet en analyse, hvor pointen er, at de tre skal have NADA, for ellers truer det Løkkes autoritet. Det er der jo noget om.

Men de HAR altså fået indrømmelser. Og det har de jo nok fået, fordi de klart har signaleret, at de ikke var til at pande ned.

Realpolitisk er det din vurdering, at de har fået smuler. Men det er jeg ikke enig i. Det er faktisk relativt meget, set i lyset af at det normalt er uhørt, at man kan true sig til den slags indrømmelser.

#5 Ud over muligheden for, at de tre har fået skjulte indrømmelser, så kan det vel forholde sig så simpelt, at de har fået at vide, at regeringen ville lade sig vælte, hvis man ikke fik sagen gennemført – og at det ville være DERES skyld. Der kan så være tilføjet nogle “indrømmelser” således at ingen taber ansigt.

7# Meget interessante betragtninger. Jeg kan godt se, at “indrømmelserne” – hvor små de end er (økonomisk, ikke politisk) – nok skal give problemer med at styre Venstres gruppe i fremtiden.

Indrømmelserne er ikke store, og de tre rebeller var i forvejen kendte af ledelsen for ikke ligefrem at være holdspillere. Det har eksempelvis i lang tid været kendt på borgen, at Vesselbo notorisk ikke kunne holde på en hemmelighed. Dette stunt har næppe købt ham yderligere goodwill.

Men ja, det kan give problemer med resten af gruppen, og så alligevel ikke. Det var trods alt kun tre, der gjorde oprør selvom sagen kunne synes indbydende. De fleste V-mf’ere er alligevel så godt kørende, at de godt ved at yderligere problemer for regeringen absolut ikke gavner deres chancer for genvalg, indflydelse og ministerposter.

Det, der bliver afgørende for regeringen og Lars Løkke er, at få brudt den onde cirkel. Lars Løkkes autoritet er direkte forbundet med vandringen i meningsmålingerne og mængden af lortesager, der – forskyldt og uforskyldt – regner ned over regeringen.

Et eksempel på Løkkes udfordringer er eksempelvis dækningen af Dronningens fødselsdag, hvor Løkke ved indgangen kom i karambolage med kronprinsparrets ankomst. I BT blev det naturligvis udlagt som om at Løkke var den store klovn, der ikke kunne finde ud af protokollen. Dagen efter måtte hoffet så forklare, at det rent faktisk var kronprinsparret, der havde været for tidligt på den. Men Løkke fik ikke en chance hos BT… Der dog var fair nok til at rette fejlen dagen efter. Så er det altså op af bakke for Løkke.

#7. hmm… Er det her så endnu en sag hvor ingen for den borglige fløj står som vindere? “de tre” er veget fra et punkt som de ellers stod stejlt på (“Den ville lægge gift for fremtidige pensionsopsparinger…” Britta Schall Holberg)og ledelsen har givet efter i mere eller mindre grad for trusler.
Er der nogle positive udkom af denne sag for VKO?

Lukket for kommentarer.