Kategorier

Vil vælgerne nå at tilgive VKO?

En helt forrygende politisk sæson lakker mod enden. Og hvilken finale!

Først spiller S-SF ud med et forslag, der '“ på en eller anden uigennemskuelig måde '“ vil øge arbejdstiden i gennemsnit på 1 time. Alt andet lige et meget uventet forslag, der oven i købet på forhånd var klappet af med fagbevægelsen.

Så spiller regeringen ud med en genopretningsplan, der bl.a. vil fastfryse overførselsindkomsterne på det nuværende niveau.

Alt imens danskerne sidder ved pinsefrokostbordet, så kommer DF pludselig under forhandlingerne og til VKs betydelige overraskelse på banen med et forslag om at halvere dagpengeperioden! Noget som partiet var inderligt imod for ganske få måneder siden. VK troede ikke deres egne øjne, og skulle kun bruge et lille kvarter på at acceptere et sådant sjældent tilbud.

Alle de nævnte forslag repræsenterer politisk mod og nytænkning. Desværre rækker modet og de politiske realiteter ikke til en stor og samlet plan, der gennemfører samtlige forslag. Det ville i sandhed skabe dynamik i det danske samfund og løse budgetproblemerne både her og nu og i al fremtid. Ã…rsagen er naturligvis at den politiske valgkamp raser på fuld styrke for naturligvis først at kulminere ved valget om ca. 1 ½ år.

Traditionel politisk analyse vil mene, at tager man noget fra nogen, så hævner vælgerne sig ved næste valg. Derfor vil de langtidsarbejdsløse '“ og deres sympatisører '“ formentlig 1 ½ år før, at dagpengereformen reelt træder i kraft '“ skulle hævne sig på regeringen og DF ved folketingsvalget. Spørgsmålet er, om det bliver husket til den tid. Jeg tvivler. I øvrigt er det de færreste arbejdsløse, der er på dagpenge ud over fire år. Spørgsmålet er desuden, hvor dybt forståelsen for, at den ordning skal fortsætte egentlig stikker hos et flertal i befolkningen? Der findes efter mine oplysninger fokusgruppe-målinger foretaget blandt lavtlønnede, der viser, at denne gruppe ikke har den store forståelse for muligheden for, at man kan gå på dagpenge i fire år.

Vil pensionister mfl. huske, at VK ville fastfryse deres pensioner? Næppe. Det kan VK takke DF for. Alt tyder på, at det fra starten af forhandlingerne lå i kortene, at DF skulle ændre regeringens udspil. Nu går det så ud over den gratis fertilitetsbehandling, tilskud til høreapparater, og så kommer der et loft over børnechecken. Spørgsmålet er, om det er forslag, der i sig selv vil ændre store vælgergruppers stemme.

S-SFs plan om at nogle danske lønmodtagere skal arbejde mere, sådan at det alt i alt giver en time mere om ugen, hvor populær er den i grunden hos vælgerne? Vil den i øvrigt være relevant om 1 ½ år? Og hvad med finansieringen til de offentlige medarbejderes løn? Folk arbejder jo ikke en time gratis.

Oppositionen – og dele af pressen – farer i øvrigt endnu engang ud med kritik af regeringen for løftebrud. Man kan blandt andet hænge Claus Hjort Frederiksen op på udtalelser fra før valget i 07 om, at regeringen ikke vil røre dagpengeperioden. Men har regeringen '“ og især de Konservative '“ alligevel ikke i indeværende periode ofte bragt emnet på banen? Hvor mange VK-vælgere har reelt stemt på de to partier i tillid til, at de vil bevare dagpengeperioden? Næppe ret mange. Jeg kan ikke se for mig, at den opfattelse skulle brede sig sådan, at befolkningen kommer til at opfatte halveringen af dagpengeperioden som et løftebrud af Poul Nyrupske dimensioner uanset, hvor mange gange TV2 stiller statsministeren det samme spørgsmål. Jeg er heller ikke sikker på, at spørgsmålet interesserer seerne i mange dage fremover. Og slet ikke om 1 ½ år.

Regeringen vil desuden '“ marginalt – genere skatteyderne ved at fastfryse skattesatserne, mens den 'sociale balance' reddes ved at udskyde topskattelettelserne i tre år. Er vælgere utilfredse med den beslutning, har de jo muligheden for at stemme på Liberal Alliance, der også støtter Lars Løkke Rasmussens statsministertaburet. Skattestop må i øvrigt nu være afgået ved døden. I hvert fald i den snævre Foghske variant.

Kan regeringen så på denne baggrund vinde det kommende folketingsvalg? Det ser umådeligt svært ud, hvilket man også er klar over i regeringen. Derfor bliver der også lukket helt for posen med ubehageligheder for vælgerne. Regeringen håber på, at et flertal af vælgerne lader sig formilde på valgdagen, hvis den erfarer, at der er kommet orden på økonomien. Det kan endda være, at regeringen frem mod folketingsvalget, når at få skrabet så mange penge sammen på kistebunden, at den igen kan strø milde gaver ud over interessante vælgergrupper. Ingen skal nogensinde bilde mig ind, at kontraktpolitikken er død. Bevares. Den er ikke brugbar lige her og nu, men kan sagtens genoplives, når der igen er penge i kassen. Trust me!

P.s. Ser at “Ralfie” tilsyneladende er optimist på regeringens vegne

Af Jarl Cordua

Jarl Cordua

cand.polit, radiovært samt politisk kommentator. Vært på det politiske TV-program "Borgen Late Night", der sendes hver tirsdag. Tidligere skri ent på Jarls Blog og medvært på "Cordua & Steno"
Født 1969 i Rønne. Bor i Hellerup.
Kontaktoplysninger: jarlATjarlcordua.dk Telefon: 31718718

21 kommentarer til “Vil vælgerne nå at tilgive VKO?”

“Skattestop må i øvrigt nu være afgået ved døden. I hvert fald i den snævre Foghske variant.”

——

Også i den mindre snævre variant, som Jelved og Lykketoft gik til valg på i 2005. Det var det, de kaldte det intelligente skattestop, som tillod, at man hævede enkelte skatter, når blot det samlede skattetryk ikke blev hævet. Men end ikke det kan Løkkes regering overholde, jvf. http://nyhederne.tv2.dk/article/30760843/

Skattestoppet er stendødt, aflivet af et VKO-flertal som ellers gik til valg på det for blot to og et halvt år siden.

Jeg tror nu ikke nødvendigvis man skal anskue som en simpel handel. Vælgerne sætter også pris på en handlekraftig mand, og det får LLR nu an chance for at spille.

Grunden til at Venstre er gledet ned i meningsmålingerne, har jo ikke med konkret politik at gøre. Politikken var jo indtil i middags uændret gennem flere år. Det er mit indtryk at vælgerne har vurderet LLR som en slags vikar, en der var statsminister mere af navn end af gavn.

Men med denne reform, der helt tydeligt rammer mange vælgergrupper, kan han gå ud og spille “chefen der traf den upopulære men nødvendige beslutning”. Ikke så dårligt, sådan som jeg ser det.

For helt ærligt, hvis du spurgte vælgerne, så ville 95% af dem ikke kunne fortælle dig de første 2 konkrete fakta om dansk økonomisk politik! Det er jo derfor Villy har været sådan en succes. Folk er simpelthen ligeglad med indhold i vore dage (det var de sikkert også i gamle dage).

Ja beskæmmende at en såkaldt borgerlig regering ikke har formået at fjerne marginalskatten på arbejde eller lette selskabsskatten således konkurrenceevnen forbedres og vi kan arbejde os ud af krisen på den smarte måde.

Men rart at se de første reformer i regeringenslevetid, dog synd at man ikke kan holde fingrene fra skatteskruen.

Mon regeringen “nogen sinde” hat troet på, at DF ville være med til at forringe partiets kernevælgeres (pensionisternes) vilkår?

Jeg tror det ikke. “Hvis I ikke (DF) vil være være til vores forslag, så kom med noget andet”. Ellers er der kun valg tilbage.

Endelig lidt borgerlig politik.

Endelig tør regeringen gøre noget, selvom jeg havde foretrukket det anderledes. Synes ikke om loftet på børnecheck’en, det er et forkert signal når nu gennemsnitalderen bare stiger og stiger i Europa. Carina “3-børn” Christensen må da være rasende. Så hellere at man skelnede mellem dem der har råd og dem der har knap så meget. Og efterlønnen har for mange nok brændt fingrene på.

Ellers var det godt at høre P1 debat i dag, Anders Samuelsen var knivskarp og kunne sine tal, og fik Mette Frederiksen til at love flere penge så de offentlige institutioner havde råd til at lade folk arbejde 38 timer. Gid han kommer i tal-diskussion med Søvndal i prime time!

Og ja skattestoppet er dødt, hvor er det ynkeligt at høre Troels Lund Poulsen sige vi stadig har det.

Det er min vurdering, at LLR for tiden er i samme situation som Nyrup i de sidste år. En stor vælgergruppe var kørt træt af regeringen og ledte efter en grund til at skifte side. Løftebruddet med efterlønnen blev for mange det nødvendige figenblad. De gik ikke til efterlønnens venner i SF eller EL. De gik til Venstre. Børnefamilier, der har støttet VKO i tillid til skattestoppet, men som nu bliver straffet, vil ikke gå til LA. De vil helt skifte side. Tror jeg. LLR har med denne pakke delt rundhåndet ud af figenblade for alle, der har lyst til at skifte side. Valgløgnen om skattestoppet er det største. Alle de mange LO-medlemmer, der i de senere år har stemt Venstre vil opleve direkte skattestigninger som følge af beskæringen af kontingentfradraget. De taler nok ikke særlig højt om skattestoppet i kantinen i disse dage. Deres stemme går ikke til LA næste gang. Når det hele alligevel er løgn og plat, så kan man lige så godt prøve noget nyt. Det bliver for manges vedkommende nok SF. Tror jeg.

Som man spørger, får man svar.

Megafon har for TV2 og Politiken lavet en undersøgelse af, om danskerne mener forkortelsen af dagpengene er en god idé.
Epinion har lavet en tilsvarende for DR.

I Megafons måling svarer 45 pct. af danskerne, at det er en god idé.

I Epinions svarer 32 pct. at det er en god idé.

Baggrunden for spørgsmålene står ikke beskrevet. Der spørges, ifølge artiklerne, blot til om det er en god idé eller ej.

Hvad i himlens navn skal vi bruge de målinger til?? Tænk sig om DF havde spurgt de to analyseinstitutter om vælgernes tilslutning til partiet. Det ene kunne fortælle de lå på niveau med sidste valg – og fik 25 mandater. Det andet, at de lå under spærregrænsen…

Det er åbentbart målinger læserne vil have…

Gallup har også lavet en måling, hvor 50 pct. enten er enig eller overvejende enig i, at det er en god idé at halvere dagpengeperioden.

Så nu går spændvidden fra 32 til 50 pct.

Spændende om nogen kunne lave en måling på, hvor mange danskere, der tror at månen er lavet af grøn ost.

http://www.berlingske.dk/politik/danskerne-blaastempler-indgrebet

http://www.bt.dk/politik/vaelgerne-afviser-dagpengeforringelser

http://politiken.dk/politik/article979533.ece

@7.

Berlingske bringer en Gallup-måling hvor 50 pct. af vælgerne enten enige eller overvejende enige i, at det er en god idé at halvere dagpengeperioden.

Så for at opsummere:
Danskerne er imod dagpengereform (DR)
Danskerne er delt ifht. dagpengereform (TV2/Pol)
Danskerne er for dagpengereform (Berl.)

@9.

Man fristes til at opsummere på en anden måde:
DR er imod dagpengereform
TV2/Pol er delt ift. dagpengereform
Berl. er for dagpengereform

Det er nok for meget at forlange, men Gallup m.fl. burde næsten spørge dem, som er imod dagpengereformen, hvor tilsvarende besparelser, så skal findes i statsbudgettet (og det er ikke et lovligt svar at sige, at bankdirektører skal betale mere i topskat, for dem er der simpelthen ikke nok af i landet).

I hele Fogh-tiden har det været politisk børnelærdom, at danskerne var reformangste. “Bare rolig vi ændrer intet”.
Derfor er jeg overrasket over, at DF tør bringe en dagpengereform på banen.
Jeg er overbevist om, at krisen ikke har lært danskerne synderligt meget.
Jeg har også på fornemmelsen, at VKO undervurderer skurvognsdanmark. Det er ikke kun arbejdsløse, der frygter dagpengereformen, men også folk i konjunkturfølsomme erhverv.
VKO har derfor i mine øjne begået harakiri idag.
Selvom en dagpengereform er fornuftig, er jeg overbevist om, at danskerne endnu ikke er kommet ud af deres reformangst.
Det bliver utroligt spændende at se de kommende meningsmålinger.

@6

Jeg tror, du har ret, Søren, i parallellen mellem Nyrup og Løkke.

Ingen vælger har styr på tallene i de forskellige oplæg. Det, der virkelig skaber bevægelser i befolkningen er de narrativer, der umærkeligt skabes i debatten og medierne:

Fogh var fast og lineær. Løkke er løs og cirkulær. Schluter var stram. Nyrup flaksede.

Logikken skulle så tilsige, at vi nu skal have en strammer igen, men det repræsenterer hverken Thorning eller Søvndal. Til gengæld vil de nyde godt af en anden lige så stærk tendens: længslen efter noget nyt.

Folk stemmer med maven og ikke hjernen.

Hvis det var omvendt, burde alle studerende, især humaniora-ditto, stemmer på DF. Gang på gang har partiet reddet den frie humanistiske grundforskning og nu også SU.

Men se, om det sker. Det er simpelthen for stort et sammenstød af paradigmer.

Jeg synes at det er bemærkelsesværdigt, at det er lykkedes regeringen at spinne sig udenom, at de faktisk også hæver skatten for alle lønmodtagere.

De ændrer personskatteloven, så der ikke længere skal reguleres efter  § 20. Det betyder, at personfradrag, bagatelgrænser og lønmodtagerfradrag årligt sættes ned med et kronebeløb. Der findes ingen definition, som kan komme udenom, at det er en skattestigning. En skattestigning som ikke har noget med skattereformen at gøre.

@Jarl > Har du heller ikke set det, eller synes du bare ikke at det er interessant?

14. Jeg har set det. Det er svært at overse. Fastfrysningen giver 6,6 mia. kr. Jeg har svært ved at se, at regeringen har kunnet spinne sig udenom det. Jeg tror mere at medierne er mest optaget af halveringen af dagpengeperioden,

Det er jo ret sjovt at det er direktørerne (topskatteyderne) der skal betale regningen, helt uden det giver anledning til brok fra nogen kanter.
Tænk hvis det var efterlønsmodtagerne eller pensionisterne der skulle betale 6,6 mia. kr.!

Selv med denne reform, hvor det er de højestlønnede der endnu engang skal holde for, så hører man oppositionen himle op om hvor ufatteligt uretfærdigt det hele er, og hvor synd det er for de allersvageste i samfundet.

Tror i øvrigt ikke halveringen af dagpengeperioden vil betyde det store på valgdagen, med mindre der bliver knyttet nogle grimme historier på den.
Det er ikke en stor og ensartet vælgergruppe der bliver ramt af at vi skal have en dagpengeperiode på 2 år, hvilket fortsat er meget højt.

I dagens trykte Politiken har de heldigvis fået øje på det. Mads Lundby kommenterer på det.

Ift. spin-vinklen, synes jeg at det er lykkedes dem. Og det er da genialt, at man (ift. regeringens første udspil) “redder” arbejdsløse, studerende og pensionister fra en fastfrysning af deres ydelser ved at hæve skatten for selvsamme persongrupper. Det koster borgerne det samme, men public perception er, at man har reddet nogen.

Jeg tror, man undervurderer “skurvognsDanmark”, hvis man tror, at de er voldsomt overraskede… Man behøver altså ikke have studentereksamen for at høre og forstå, at 2 år stadig er en rum tid – og ligeså længe eller endda længere end alle vores nabolande.

Det ville være fuldstændigt umuligt at forklare, hvorfor vi skulle gå tilbage og gå eklatant mod strømmen.

17. Jeg tvivler på, at der er ret mange arbejdsløse, der føler sig “reddet” af forliget mellem DF og regeringen – trods alt. 🙂

Iøvrigt er det da ret bemærkelsesværdigt, at det er DF, der skal tvinge en såkaldt borgerlig/liberal regering til en tiltrængt reform af dagpenge perioden. DF har jo ellers, i mine øjne, mest udmærket sig som xenofober og reform angste i en sygelig grad, siden partiets stiftelse. Nå, men bedre sent end aldrig. 🙂

Nej.
Og det er ufatteligt, at VKO ikke har forsøgt at sprede nedskæringerne lidt mere, f.eks. at indrage overførselsindkomsterne i mindre omfang, således at de kunne sprede problemerne lidt, og stå ved at alle skal give lidt.
Regeringen er sikkert ked af, at de ikke kan gøre som i Spanien og sætte de offentligt ansattes løn lidt ned. Som løn kommissionen viser, så er der ikke belæg for de store stigningerne ved sidste overenskomst.
Men VOX pop kommentarerne i anledningen af offentliggørelsen viser at mange offentlig ansatte ikke er i stand til at forstå at kortere arbejdstid og pension faktisk også er en del af lønnen.
Det kan være at det er her man skal finde forklaringen på den manglende produktivitet i den offentlige sektor, mange er ikke i stand til at lægge 2 og 2 sammen.

Lukket for kommentarer.