Kategorier

Forfriskende med en “OBO” i Folketinget

I går skrev Politiken.dk med flere, at Netavisen 180Graders redaktør Ole Birk Olesen blandt nogle kaldet 'OBO' muligvis er på vej som folketingskandidat for det genopståede Liberal Alliance.

Intet er tilsyneladende besluttet, men det er især bemærkelsesværdigt, at Ole Birk hverken benægter, at der har været kontakt til LA-toppen om idéen, eller at han skulle være interesseret. Det er han.

Det er en helt oplagt idé. Ole Birk indeholder alle de kvaliteter som et parti som Liberal Alliance efterspørger. Birk er for det første kendt i offentligheden som samfundsdebattør. Alle, der interesserer sig for politik og samfund ved, hvem han er. Hans publikum er bredt i det han udover at være redaktør på netavisen 180 grader også er klummeskribent på Metroxpress og for tiden også i Jyllands-Posten. Birk har også givet den som smagsdommer på DR2, hvor det blandt andet kom frem, at ballet ikke er hans spidskompetence. Til gengæld får Ole Birk ikke problemer med at argumentere for, hvorfor 40 procent flad skat er fornuftigt eller hvorfor rigide regler og regulering er til skade for folks personlige frihed. Birk er absolut ideologisk funderet, hvilket er hele drivkraften i hans virke. Han er tillige kvik i pæren og forstår naturligvis også det politiske spil.

Der er derfor slet ingen tvivl om, at Liberal Alliance tager yderligere et skridt mod at blive repræsenteret i folketinget, hvis Ole Birk bliver en af partiets markante topfigurer i valgkampen. Et folketing med Ole Birk i sin midte vil helt klart være forfriskende. Stilles Birk op i Københavns Omegns storkreds, så har han i hvert fald min stemme. Stor ros til Anders Samuelsen og Co. hvis de vælger at opstille Ole Birk som folketingskandidat. Det sker dog tidligst til efteråret.

Ole Birk er en liberal rundet af den meget ideologiske del af Venstres Ungdom fra tiden omkring 1990. Birk var toneangivende inden for den såkaldte 'gakliberale' eller libertarianske fløj, som især havde VU Ã…rhus som højborg og, hvor han også indledte sin journalistiske karriere som redaktør af det lokale medlemsblad Liberal Besat.

Siden fulgte en længere journalistisk løbebane i stillinger på både Ekstra Bladet og Berlingske Tidende, hvor han også gik til stålet overfor magthaverne blandt andet med en afsløring af Lars Løkke Rasmussen på pinlig pampertur under sydens palmer. Og Ole Birk har gennem hele sit virke '“ også som redaktør på Netavisen 180grader – været yderst kritisk overfor Lars Løkke, der i øvrigt også selv forsøgte at undergrave Birk på hans arbejdsplads, fordi han som politisk reporter på Berlingske var for kritisk overfor VK-regeringen. Så det er synd at sige, at der hersker de varmeste følelser mellem de to.

I Danmark er styreformen – lykkeligvis for Ole Birk – “negativ parlamentarisme”. Dvs. hvis den borgerlige regering '“ imod hvad meningsmålingerne spår '“ bliver siddende, så behøver den ikke en tillidsafstemning for at kunne fungere. Så skulle Ole Birk blive valgt, så slipper han dermed for at stemme for Løkke som statsminister. Det vil helt sikkert bekomme ham vel. Men skulle oppositionen stille et mistillidsvotum, så slipper han ikke. Men vi vil så være nogle, der vil stå i kulissen og grine til.

P.s. Jeg er p.t. gået på ferie. Jeg skal nok skrive, når der er mulighed for det her i ferien. Men ellers ses vi igen i begyndelsen af august.

Af Jarl Cordua

Jarl Cordua

cand.polit, radiovært samt politisk kommentator. Vært på det politiske TV-program "Borgen Late Night", der sendes hver tirsdag. Tidligere skri ent på Jarls Blog og medvært på "Cordua & Steno"
Født 1969 i Rønne. Bor i Hellerup.
Kontaktoplysninger: jarlATjarlcordua.dk Telefon: 31718718

35 kommentarer til “Forfriskende med en “OBO” i Folketinget”

Jeg må lige indskyde, at VU Ã…rhus stadig er højborg for de rigtige liberale i Venstres Ungdom. Det, du kalder de gakliberale, er det vi ynder at kalde de sortliberale, og vi er således stadig på hjemmebane i Ã…rhus 🙂

Men ellers er der ingen tvivl om, at det ville være et dejligt forfriskende pust med en liberal sindet på tinge!

Se i øvrigt gamle udgaver af VU Ã…rhus’ medlemsblad, hvor OBO var redaktør på http://www.liberaltbesat.dk – det er bestemt ikke alt indhold, der er for sarte sjæle!

/Jens Husted
Formand VU Ã…rhus

Jeg deler din opfattelse. OBO er efter min mening en af de mest begavede tænkere på den liberale fløj. Selv om jeg ikke deler hans politiske anskuelser, må jeg overraskende ofte tage mig selv i at være enig i de synspunkter han udtrykker – simpelthen fordi de er velunderbyggede og konsistente. Hvis han har skjulte dagsordener, har jeg ikke opdaget dem. Det er en person, som jeg altid føler, jeg ved, hvor jeg har. Derfor vil det også være lidt trist at se ham proppet ind i en parlamentarisk sammenhæng, hvor han i sagens natur ofte vil være nødsaget til at gå på kompromis. På den anden side er det vel også for nemt at holde sig på sidelinjen for altid – den, der har evnen, har pligten, og lyse hoveder kan vi ikke få for mange af i Folketinget. Så også herfra skal der lyde et held og lykke. De kommende oppositionspolitikere vil få have uendelig stor gavn af at få en person på holdet, der kan huske, hvorfor de i sin tid ikke meldte sig ind i Socialdemokratiet. Den kommende regering vil blive holdt vågen.

@3: Jeg er grundlæggende enig: Godt for LA, for dansk politik og for Folketinget, hvis Ole vil gå dén vej–men måske mindre godt for det liberale Danmark iøvrigt, som nok kan bruge Ole i dennes nuværende funktion.

Enig med Kurrild-Klitgaard. Mon ikke det liberale Danmark er bedst tjent med OBO’en som debattør/skribent ??

Han er vel ret beset den eneste “liberale” som f.eks. DR kender til når de skal have lidt debat i deadline, P1 eller lignende.

Taler vi virkelig om den samme OBO? Jeg har ofte hørt ham i f.eks. debatter på DR2 eller i P1 og altid undret mig over, hvorfor han var med, andet end for at opfylde en eller anden højrefløjskvote og ikke blive beskyldt for at være røde lejesvende.

Jeg synes præcis, at det, OBO mangler er analyse, viden og ræsonnement. Jeg oplever ham som 100% holdninger uden at jeg kan mindes at have hørt ham underbygge det med noget. Som en Martin Ã…gerup (fra CEPOS)- bare uden en intellektuel overbygning.

Hvor CEPOS-økonomerne som regel har en eller anden form for analyse (omend ofte temmelig overfladisk) til at lægge vægt bag deres ord, har OBO kun sine egne holdninger.

Jeg ser for mig en liberal storbytosse endnu en gang ødelægge LA’s genvundne men skrøbelige troværdighed som politisk parti med et fuldkommen urealistisk, utroværdigt, ultraideologisk selvmål på det værst tænkelige tidspunkt i valgkampen.

Mit bud er, at OBO primært vil appellere til vælgere, der ikke finder det umagen værd at stemme, fordi ingen regering, uanset farven alligevel vil afskaffe registreringsafgiften, privatisere sundhedsvæsenet, nedlægge Det Kgl. Teater og afskaffe dagpengene, og så kan det hele alligevel være ligemeget.

@6: Man kan, afhængig af enten observans eller temperament, være uenig med Ole Birk Olesen i meget (eller lidt). Hvis jeg skulle være politiker (og det skal jeg ikke!), ville jeg formodentlig selv anlægge en anden stil, end Ole kan tænkes at ville.

Men det er uden tvivl fejlplaceret at klandre ham for ikke at være tilstrækkeligt analytisk funderet: OBO er dybt belæst, men hans mission har aldrig været at agere en slags liberal udgave af en overvismand; hans styrke er derimod netop hans værdipolitiske og ideologiske engagement, hvor han indigneret og ustrategisk taler fra hjertet. Det er den slags, man normalt roser folk for, hvis de kommer fra venstrefløjen …, og personligt vil jeg se frem til at følge OBO være fornøjeligt politisk ukorrekt og drive levebrødspolitikerne til vanvid, som var han den lille dreng i “Kejserens Nye Klæder”. Jeg er ikke sikker på, at det er den bedste anvendelse af hans tid og evner–men det må han jo om.

Ole Birk Olesens fortid som polemiker vil jagte ham, hvis han nogensinde bliver politiker. Allersenest har han (formodet at han selv skriver de anonyme ledere for 180grader) fremhævet Dubai, hvor markedet er frit og homoseksuelle dødsdømmes, som et 'œdejligt land at leve i.'

Man kan også drive markedsfetichismen for langt.

http://www.180grader.dk/Leder/liberalt-diktatur-virker

Bemærk iøvrigt kommentatorsporet, hvor Liberal Alliance Ungdoms landkasserers skriver at han ville foretrække et diktatur, som beskyttede dey frie markede, fremfor demokrati ala Danmark i 2010.

OBO’en er tidligere taget i et yderst pragmatisk skifte over til den beton-kollektivistiske lejr, da han i sagen om AidOnline/AdBlockers i al almindelighed plæderede for at Ejendom er Tyveri. Okay, det er så min udlægning af det… Han selv vil blot påpege at staten bør sikre at han som udbyder af net-indhold har ret til at bestemme over mine browser-indstillinger. M.a.o. min hævdelse af ejendomsretten over min PC er tyveri.

Hvis vi er så heldige at OBO stiller op i KBH storkreds så er vi flere der stemmer på ham og han vil være en gave til et ubegavet folketing der trænger til al den hjælp det kan få – når nu VKO og S-SF konkurrerer om at føre den mest uansvarlige og skadelige politik for danmark der hver dag koster arbejdspladser og konkurrenceevne fordi hundredetusinder skal have deres uendelige overførsel og resten beskæftiges i bureaukratisk helvede af en offentligsektor som ingen må stille krav til om effektivitet – vi har i den grad brug for LA med de afgørende mandater og gerne nogle kvikke nogen af slagsen som kan anvise løsninger der ikke består i at bestikke vælgerne med andre folks penge

Polemiker kan lige så vel blive en mærkevare i den sammenhæng, polemikere er ikke nødvendigvis upopulære.

At Ole Birk så bliver tæmmet på ægte Christianborgsk pragmatisk konsensusvis, eller ender som lille lille liberale med ideologistikkerne, der står uden for i kulden og kigger på det fine selskab, mens det fortærer cnetrumgåsen. Det er en anden sag. Social inklusion kommer med en prislap.

Ja, med Ole på tinget bliver der endelig sat lidt i fut i borgen – en stor gevinst for DK. Folk enten elsker ham, eller elsker at hade ham.

@7: Jeg er enig i, at han er dybt belæst, men er det i andet end holdningslitteratur? At have læst Ayn Rand kvalificerer ikke ens holdninger stort mere end at have læst Das Kapital eller Martin Andersen Nexø.

OBO er ikke eneste potentielle kandidat til en LA-kreds. I går havde den tidl. RU’er Frederik Berling læserbreve i både Politiken og Berlingske, hvor han (uden anledning) roste LA til skyerne…

@Jarl > Tror du at Samuelsens topstyring kan forhindre, at der sker det samme for alliancen som der skete for Fremskridtspartiet? På papiret var jordskredsvalget et stort fremskridt, men da det blev hverdag gav det flere problemet at have fået så mange (ukvalificerede) medlemmer.

16. Ja nu ved jeg ikke hvem han er, men det er sikkert en udmærket kandidat. Jeg tror dog, at LA går efter kandidater, der både er seriøse (som FB utvivlsomt er), men som også har et noget højere kendis-niveau.

Der er slet ingen tvivl om, at Samuelsen og Co. gør alt for at der ikke går landsbytosse og/eller storbytosse i den. Sporene skræmmer fra forrige valgkamp, hvor Naser Khaders åbenlyse inkompetence og Lars Kolinds ikke særligt gennemtænkte mediestunt med at foreslå de 40 procent indkomstskat på Fyn ødelagde valgkampen for Ny Alliance. Derfor vil kunne kandidater, der evner at formulere politik og begå sig i medierne, der får chancen. Man overlader ikke kandidatudvælgelse til tilfældige storkredsbestyrelser. Det er ikke specielt demokratisk, men til gengæld så minimerer man risikoen for at alle mulige fjolser ødelægger valgkampen for LA.

Stakkels William Jansen, bliver du nu ignoreret igen? Bare rolig, jeg skal nok hjælpe dig:

Hvis jeg med en pistol for panden skulle vælge mellem at bo i det nuværende Danmark eller under Kong OBOs styre, ville jeg til hver en tid vælge det sidste.

Det er der intet odiøst i. Lige meget hvor mange gange du gentager det. Jeg tror sågar folk velbevandret i public choice skolen vil give mig ret, men jeg lader mig gerne uddanne, skulle jeg tage fejl.

15. Tak for link – irriterende indlæg på den virkeligt elegante måde…klasse!!

Havde ellers intet imod 40 % skat, medmindre det betød fjernelse af fradrag 🙂

/Fynbo

@Jarl, jeg ved jo ikke om LA overvejer FB, men jeg tolker hans indsats som et forsøg på at gøre sine hoser grønne. Tror du virkelig, at de kan finde nok kvalificerede kandidater med kendisfaktor til at fylde alle pladserne ud?

Samuelsen har efter begge sine to foregående valg skiftet parti, og Simon Emil nåede at stifte sig eget, før han krøb til korset og blev “liberal”. Når jeg taler med liberale kendisser, tør de ikke røre partiet med en ildtang. Som du selv siger er der Kolind-Khader-faktoren, og vi må ikke glemme Jørgen Poulsens eksempel.

Mon ikke snarere Samuelsen går efter nogen uden kendisfaktor, så han kan få lov at være partiets hovedperson under valget?

Er Anders Samuelsen og Simon Emil Ammitzbøll ikke (borgerligt orienterede) radikalere? Altså dybest set pragmatikere, der ser frihed som det bedste middel til at opnå et godt og retfærdigt samfund? Og er Ole Birk Olesen ikke libertarianer (i amerikansk Ayn Rand/Ron Paul-forstand)? Altså en idealist, der holder frihedsidealer højere end konsekvenserne for de svageste? Hvordan kan de to synspunkter forenes? Hmm.

Jeg har mest hæftet mig ved Ole Birk Olesens meget lidt subtile optrædener i TV og radio, med lidt for mange reaktionære svipsere, men når jeg ser hans 180 grader-ledere igennem ser det ikke helt så slemt ud. Måske kan det blive okay trods alt… :/

Drømmescenariet må nu stadig være at få stillet Jacob Mchangama op. Den danske Obama!!

Er OBO liberalist? Kun tilsyneladende. På Facebook er han medlem af en gruppe. der kræver, at staten forbyder Fadervor i skolerne. Denne afgørelse skal ifølge OBO ikke være overladt til de lokale skoler – og forældre…

“Jacob Mchangama op. Den danske Obama!!”

Haha. Ja, starter du ikke facebook-gruppen…

Tak for de pæne ord, Jarl!

Zorn påstår, at jeg er medlem af en gruppe på Facebook, som vil forbyde Fadervor i folkeskolen. Det passer ikke. Jeg er medlem af en gruppe med navnet “Fadervor i folkeskolen? NEJ TAK!”. Jeg siger jævnligt nej tak til ting, som jeg ikke vil forbyde, og gruppen indeholder da heller ikke et eneste ord i sin tekst om, at Fadervor skal forbydes i folkeskolen.

Min holdning til emnet skrev jeg allerede dengang i januar 2009, da debatten rasede, i en leder på 180Grader. Jeg citerer lederen i sin fulde længde:

“Fordi det i Danmark er så nemt at oprette frie grundskoler med hovedsagelig offentlig finansiering, så må det også være tilladt for de offentlige folkeskoler at slæbe eleverne gennem et dagligt fadervor, selvom nogle forældre ikke bryder sig om det. De utilfredse kan jo i princippet bare gå sammen og lave deres egen skole med en anden bedepolitik.

Men derfor kan man godt mene, at det er dårlig stil af de skoleledere og skolebestyrelser, der insisterer på at bede med eleverne. Det kan ikke komme bag på dem, at de også har elever – formentlig endda mange – som kommer fra hjem, hvor man ikke tror på Gud foroven eller på en anden gud end den kristne, og derfor er det på det nærmeste uforskammet, at man partout vil trække dette kristne ritual ned over hovedet på alle elever.

Det handler ganske enkelt om at optræde høfligt og med situationsfornemmelse, det her. Indkalder man til et aftenmøde i en forening, der intet har med religionsdyrkelse at gøre, så stiller mødelederen sig jo heller ikke op og kræver en bordbøn, før tænderne kan sættes i kringlen. At gøre det ville være upassende, når man ved, at der omkring bordet sidder folk, som ikke hører hjemme i denne religiøse tradition.

Det er ikke anderledes i skolen, men et forbud skal vi ikke have. Opstår der uoverensstemmelser om fadervor på en skole, så må der findes en løsning på den pågældende skole – ikke på Christiansborg. Der må være grænser for politik.”

Kilde: http://gammel.180grader.dk/leder/Leder_Fadervor_du_som_er_p_Christiansborg.php

Det er da fint, at OBO vil overlade det til forældrene på den enkelte skole at bestemme, om deres poder skal bede Fadervor eller ej. Men hvorfor så tilmelde sig en gruppe på Facebook, der generelt er imod Fadervor i skolerne? Hvorfor ikke bare overlade det til forældrene?

Det mangler OBO at svare på. Og så kan han jo også passende svare på, hvorfor han ikke samtidig har meldt sig ind i Facebook-gruppen “Tørklæder i skolen? NEJ TAK!”

Zorn: Det er såre simpelt, omend jeg ikke er sikker på, at du ønsker at forstå det, sådan som du fremturer.

Jeg finder det uhøfligt at bede folk i en forsamling om at bede fadervor, når forsamlingen ikke er samlet i et kristent religiøst ærinde, og når man ved, at der i forsamlingen findes personer, som ikke er troende kristne.

Hvis der var en folkeskole, der havde et regelsæt om, at alle piger skulle gå med tørklæde, så ville jeg også gerne opponere mod det i en Facebook-gruppe. Det er imidlertid ikke tilfældet, og at en eller flere piger går med tørklæde i en skole, samtidig med at alle andre piger kan undlade at gøre det, har jo intet med et påtvunget Fadervor at gøre. Også dette skriver jeg uden en forventning om, at du ønsker at forstå denne logiske skelnen, skønt det ikke er svært.

Hørte jeg en beklagelse af, at du påduttede mig et standpunkt, som jeg ikke har og aldrig har givet udtryk for? Nånej, I der påkalder jer at repræsentere dansk kultur, opfører jer jo ofte slet ikke i overensstemmelse med normal dansk opfattelse af almindelig høflighed.

Jeg undrer mig bare over, hvordan du kan kalde dig liberal, når du ikke vil respektere, at det udelukkende er forældrene og skolens frie valg, om børnene skal bede Fadervor.

Dit medlemsskab af en Facebook-gruppe, der protesterer imod dette frie valg, kan ikke tolkes på anden måde, end at du blander dig i forældrene og skolens frie valg herom. Er der virkelig også Liberal Alliances holdning?

Iøvrigt tager intet barn skade af at høre et Fadervor. Og der er jo ingen, der tvinger dem til at bede med. Det samme kan man ikke sige, når det drejer sig om muslimske tørklæder, hvor man ikke kan udelukke, at børnene bliver tvunget til at gå med det.

#28

På mange områder er jeg ikke enig med OBO, men er lige her. Nu kan jeg godt nok ved en søgning på facebook ikke finde gruppen og se beskrivelsen af den. Medmindre der direkte står noget i retning med “for alle os som synes fader vor skal forbydes af staten i folkeskolerne”… så kan man sagtens være medlemmer af grupper som stiller sig kritisk over for ting uden at man dermed siger det fra statens side skal forbydes.

Jeg er fx medlem af gruppen “Danmarks Løver – modstandsbevægelsen mod DF’s besættelsesmagt” (som tidligere har givet ballade fordi at folketingsmedlemmer var medlem af gruppen) men derfor behøver jeg ikke gå ind for at partiet skal tvansopløsses. Jeg bryder mig bare ikke en stor del af partiets mærkesager og synes de har alt for stor indflydelse i dansk politik.

Man kan sagtens være personligt uenig i ting uden at man nødvendigvis politisk vil forbyde det. Det gælder fx for mig alt fra tørklæder, alt for meget makeup på piger (og drenge for dens sags skyld), folk der går stavgang osv., men det er ikke ensbetydende med at jeg politisk ville stemme for lovforslag hvor man fra statens side forbyder det (såfremt jeg sad i folketinget). Jeg respekterer at folk (såfremt det er af fri vilje) vælger en eller flere af ovenstående eksempler. Desuden gør ovenstående eksempler heller ikke skade på andre mennesker.

Kort sagt er der forskel på ting man personligt er uenig i og så om det direkte skal forbydes (og dermed straffe folk hvis de bryder de regler). Jeg tror det er samme pointe OBO prøver at komme med.

@Christian

Du lider vist af det samme problem som OBO: Du fører indændt krig imod Dansk Folkeparti, men ignorerer den langt større trussel imod den demokratiske verdens frihed, som islamismen udgør.

Ole Birk Olesen er pludselig blevet en stor islam-kritiker. Det påstår han ihvertfald selv på Konservativ Reaktion. Han skal nok blive en god politiker. Han forstår at sno sig.

@Leif Petersen

Ja, og nu kan jeg se ppå 180grader.dk, at den store islam-kritikerer OBO bekendtgør, at man kan stemme islam-kritiske indlæg ud. Hvorfor mon?

Lukket for kommentarer.