Kategorier

Er du jakobit eller lenenist?

Cliff eller Elvis? Beatles eller Stones? Clemmemand eller Ninnmand? Eller er du til Lene Espersen eller Jakob Axel-Nielsen. Livet stiller os mange spørgsmål og navnlig, hvis man er konservativ.

BT har i dag en munter historie med anonyme kilder i det hårdt prøvede regeringsparti, hvor 'kupplaner' mod den i meningsmålinger for tiden særdeles svagt kørende partileder, Lene Espersen, bliver luftet.

Det kan næppe undre ret mange, at man diskuterer alternativer til Lene Espersen. Heller ikke at BT har opsnappet nogle af overvejelserne og tilsyneladende fanget den evigt skuffede og detroniserede sundhedsminister Jakob Axel-Nielsen – i et muntert lag på restauration -, hvor han meget generøst stiller sig selv til rådighed som ny leder af det konservative folkeparti. En i sig selv fuldkommen absurd tanke taget i betragtning, at Axel-Nielsen indtil videre '“ og sagt på jysk – har sit folkelige gennembrud til gode. Jakob Axel er dog ikke officielt på selvmordskurs, så meget tidligt fredag morgen aflivede han '“ til overraskelse for få '“ historien (for han havde været i sommerhus….) samt spekulationerne om, at han skulle være udfordrer.

Lidt mere bund er der nok i de interne spekulationer blandt konservative kredsformænd om Lars Barfoed '“ efter et tabt valg '“ kunne overtage tøjlerne efter Lene Espersen.

Under alle omstændigheder udstiller BTs historie, hvor svækket Lene Espersen er. Også i sit eget parti, hvor hendes autoritet tydeligvis er nedsmeltet. Det eneste udenrigsministeren kan varme sig ved, er, at der slås ring om hende fra konservative tillidsfolk, folketingskandidater og gruppefæller. I hvert fald officielt. Det hedder nu, at der er 'en kampagne' i gang mod Lene Espersen. Den må så også omfatte konservative tillidsfolk.

Nogle gange får opbakningen dog et noget grotesk udtryk, som når gruppeformand Henriette Kjær overfor Ritzau fastslår at Lene Espersen i arbejdet med deres strategi er 'en vedvarende inspirator'.

Tænk engang! Well, you could have fooled me, Honey!

Af Jarl Cordua

Jarl Cordua

cand.polit, radiovært samt politisk kommentator. Vært på det politiske TV-program "Borgen Late Night", der sendes hver tirsdag. Tidligere skri ent på Jarls Blog og medvært på "Cordua & Steno"
Født 1969 i Rønne. Bor i Hellerup.
Kontaktoplysninger: jarlATjarlcordua.dk Telefon: 31718718

28 kommentarer til “Er du jakobit eller lenenist?”

Det er pudsigt nok ikke så længe siden at JAN ellers mente at han måske var medlem af det helt forkerte parti (http://www.berlingske.dk/politik/muligvis-er-jeg-medlem-af-det-forkerte-parti). Sådan kan det jo gå hurtigt.
Når det gælder fremtiden, er det dog ret sikkert at Brian Mikkelsen ikke uden videre vil lade Barfoed løbe med formandsposten. Tæller man op blandt de nuværende folketingsmedlemmer ville et godt gæt være, at Mikkelsen har mindst otte sikre støtter i lommen, mens Barfoed næppe kan være sikker på mere end en håndfuld. Hvordan det måtte se ud efter et valg, hvor K går tilbage og Espersen træder af eller bliver udfordret er så en helt anden og uforudsigelig historie.

Det er sgu da meget stort af den gode Jacob Axel Nielsen på den måde at stille sig til rådighed for partiet som en mulig fremtidig formand. Særligt taget i betragtning af at han tilbage i 2005 kom på Tinge netop takket være Lene Espersens vælgertække (LE fik tilstrækkeligt med stemmer til at trække to kredsmandater og JAN havde næstflest stemmer), dengang fik den gode Jacob Axel Nielsen 387 personlige stemmer. Ja, ja, Jacob Axel Nielsen er da et åbenlyst valg som ny formand, med sit enorme vælgertække. 😀

Den store inspirator, det lyder som retorik ovre østfra, evt. Nordkorea…
Passende retorik her på 47 årsdagen for opførelsen af den såkaldte antifascistiske beskyttelsesvold i Berlin… en mærkedag bla. festligholdt af Ole Sohn…
Men Brian Mikkelsen, Henriette Kjær eller Barfod vil utvivlsomt være gode kandidater.
JAN er blot sendt i forvejen, for at åbne spurtopgøret og virker ikke som en seriøs kandidat.

Jeg savner virkelig websitet theiraqiinformationminister.com, hvor man kunne indsætte ens egen tekst og se Mohammed Saeed al-Sahaf (i billeder) fra talerstolen forkynde det netop uploadede vås.

Henriette Kjærs utrættelige og siden længe ikke længere forbundne med nogen rationalitet kamp for sin formand minder mig bare såååå meget om den brave mand 😆

lenenist ? LENIN Espersen burde gå af som formand og udenrigsminister, hun er en omvandrende krænkelse af det tillidserhverv som vælgerne har givet hende.

De konservative MFer skal nok begynde at se sig om efter nyt job…

Ordføreren Henriette Kjær kaster sig på sværdet igen og igen – det er svært at tage de konservative alvorligt.

Lemmingeeffekten i det Konservative parti er rørende.
Men der er jo partier som er parate til at tage imod de fleste hjemløse fra partiet.

Sådan lidt OT:

“Danmark har formelt set fortsat formandskabet for forhandlinger frem til begyndelsen af COP16, der indledes 29. november i badebyen Cancun ved Den Mexicanske Havbugt.
(…)

 »Der skal ikke herske tvivl om, at jeg prioriterer klima-problematikken højt. Hvis vi i regeringen – når vi har modtaget en invitation – vurderer, at min deltagelse vil være nyttig, så deltager jeg selvfølgelig, « siger Lene Espersen.

Nøgleord: november, troperne, badeby, Espersen.

Dilemma: Will she/won’t she?

Der hersker skam ingen tvivl. Jeg er overbevist om, at vores UM’s deltagelse vil vise sig at være nyttig. Ingen skal komme her og påstå, at hun ikke deltager i vigtige møder. Jeg formoder tillige, at ministeren har indtil videre friholdt sin kalender for andre ferier på det tidspunkt. Nogen som vil sige mig imod? 🙂

Ledelsen af C er fælles om problemerne.
Og med prognoser på godt 6 % må der naturligt være store spændinger i folketingsgruppen.

Gad vide om der snart bliver folketingsmedlemmer, som smutter over til aliancen ?

Har man valgt at lade sit levebrød være folketinget, må fremtidsudsigterne være lidt for spændende for de fleste.

11. Det er vist ikke så slemt, mange af dem som står til at ryge ud er jo suppleanter (Leegaard, Jarlov og Jørgen Lundsgaard), allerede skredet (Per Ørum, Pia X-mas), kommer alligevel ikke ind (Naser) eller kan gå direkte på pension (Major H.A. Møller).

Reelt er det Helle Sjelle, Bencke, Mike Legarth/Carina Christensen og muligvis Jakob Axel Nielsen og Charlotte Dyremose der er i farezonen for at ryge ud, men jeg tvivler stærkt på at det ender så slemt som de nuværende 6 %.

Det mest interessante scenarie er selvfølgelig hvor den nye folketingskandidat i Rudersdal slår Lars Barfoed om et enkelt mandat i Nordsjælland, så er de jo fucked. Så bliver Brian formand:-)

jakobit ? Nu siger Jakob Axel Nielsen farvel til politik…måske pga. den gode analyse fra David Garby…

Jeg tror Jakob Axel-Nielsen har set skriften på væggen:

1. Han bliver formentlig ikke genvalgt.

2. Han er i bad standing hos K-toppen og er uden chance for at få en ny chance som minister. Ikke efter at han har pisset i hjørnerne siden sit exit fra ministerbænkene.

Der er derfor intet at sige til, at Jakob Axel-Nielsen skifter karrierespor.

@ Jarl

Tror du det er tilfældigt, at meldingen kommer dagen efter han er blevet beskyldt for at være en del af et “dronningemord”? – jeg har det nærmest dårligt med at lægge ordet dronning i munden omkring Lene’n…

Nu tales der meget om at Lene er upopulær, men det er jo ikke kun i meningsmålingerne. Ved sidste ministerrokade røg to folketingspolitikere ud af regeringen, og de to afløsere kom ind udefra. Det efterlader en folketingsgruppe der føler sig overset, og ikke føler de skylder Lene noget.

Og selvom David rigtigt påpeger at en del ryger ud af folketinget alligevel trods en nedgang, så havde flere af suppleanterne måske håbet på at blive valgt rigtigt ind, samt at partiet og dermed indflydelsen blev større. Bendtsen blev kaldt mr. 10%, men 10% vil da blive en sejr for Lene som målingerne ser ud nu.

Jakob Axel kan se han næppe bliver minister igen, nu han blev fyret. Og efter historierne om hans kupforsøg, hvad enten de er rigtige eller ej, ville han blive tolket nådesløst hver gang han udtaler sig, medmindre han gik Henriette Kjær-vejen og altid bakkede 100% op om sin formand uanset hvad. Og så forstår jeg godt han ser mere perspektiv i at lave noget andet. Men spændende hvad der sker fremover, frygter for nye start-70’er- eller slut-90’er-tilstande hos de konservative.

Alle er jo mere eller mindre enige om at den historie om JAN som formand var en fis i en hornlygte. Det kan ikke være det.

Sådan en beslutning er jo ikke en man drager over en eftermiddag eller en weekend.

Men at han er bitter, marginaliseret og sat ud på et karrieremæssigt sidespor er til gengæld en god forklaring på at han stopper.

17. Godt spørgsmål. Det er svært at sige. Det kunne ligne en tanke. JAN har været meget vred… igår blev det måske for meget.

Det er ikke til at sige.

@ 19

Det var heller ikke spørgsmålet om, hvorvidt han selv skulle være formand, men mere om hans rolle i et eventuelt “kup” med Barfoed som ny formand.

Der er nok ingen tvivl om, at JAN ikke havde en høj stjerne hos ledelsen i forvejen qua hans degradering.

@ 21

“…… stjerne hos LEDELSEN”.

Du spøger. Hvilken ledelse? 🙂

Der er da ikke nogen ledelse hos de konservative.

@ 22

Måske var det en slåfejl, så der skulle have stået “lidelsen” i stedet for “ledelsen”. Set udefra ligner K-toppen mere det første end det sidste i øjeblikket.

BT skriver så meget pjat. Det eneste der kommer i nærheden af sandheden i BT er vist tv-programmerne og sportsresultaterne.

Det kunne nu have været spændende med Espersen og JAN opstillet sammen igen i Nordjylland.

En protest mod Lene Espersen kunne måske have givet ham nogle personlige stemmer 🙂

@David Garby

Hvorfor tror du H.A. Møller er den der ryger ud, hvis de konservative går tilbage på Sjælland? Han har en meget sikker hjemmebane i Næstved, og fik ca. 40 % flere personlige stemmer end Brian M. i 2007.

Vi bemærker stilheden fra Den store Inspirator, efter at selveste Henirette Kjær har opdaget, at de konservative ikke har noget program.

Men det kunne da tænkes, at Den store Inspirator blot “funderar”, for lige at låne et ord fra Søren Pind og Uffe Ellemann-Jensen, og en skønne dag barsler med nogle flere “resultater” 😉

Men ikke alt er tabt: de er jo allerede halvvejs på vej til spærregrænsen (fra 10 til 6%), og med lidt mere ihærdig indsats, mellem ferierne, skulle det da ikke være umuligt at nå de 2%.

Lukket for kommentarer.