Kategorier

Nu lyder de første valgrygter

Statsministeren har på det seneste i Venstrekredse bedyret og brugt meget krudt på at slå fast, at der IKKE kommer valg her i efteråret. Men et andet budskab ville jo være underligt på dette tidspunkt, hvor et gennemsnit af meninsmålingerne spår dødt løb mellem blokkene.

På tirsdag præsenteres regeringens forslag til finanslov for 2011. I kølvandet af fremlæggelsen har statsministeren den første mulighed for at udskrive valg. Men hvorfor valg nu? For kforum.dk analyserer jeg argumenterne for et valg her i efteråret.

Læs mere her.

P.S. Jeg medvirkede i “Søndagsfrokosten” på P1 søndag i selskab med faglig sekretær i 3F Mattias Tesfaye og fremtidsforsker Anne Skare Nielsen. Vi diskuterede “Fair Løsning”, Chr. IX ´friske tilbud til tydsken og USAs exit fra Irak.
Du kan høre hele udsendelsen her.

Af Jarl Cordua

Jarl Cordua

cand.polit, radiovært samt politisk kommentator. Vært på det politiske TV-program "Borgen Late Night", der sendes hver tirsdag. Tidligere skri ent på Jarls Blog og medvært på "Cordua & Steno"
Født 1969 i Rønne. Bor i Hellerup.
Kontaktoplysninger: jarlATjarlcordua.dk Telefon: 31718718

44 kommentarer til “Nu lyder de første valgrygter”

Solidt? Det er kun tre mandater der skal flyttes til de blå. Det er inden for den statistiske usikkerhed af målingen.

Interessant situation, fordi for mig, som en overbevist liberal, er den eneste mulighed at give min stemme til S&SF

V kan ikke råbes op, K er ved at begå selvmord, LA byder op til dans med DF og prøver på forhånd at give den slags godbidder, som VK plejede – frivilligt eller nødtvungent – at give til DF, så hele menageriet fortjener 4 år ude i kulden, til en ny generation måske hiver deres grundværdier frem igen. Det er nok den eneste måde at få den flok ned på jorden og det er bedst for Danmark at få en ægte liberal regering. Eftersom det ikke kan lade sig gøre nu, så må jeg bare vente i fire år, og æde sosse-ævl imens.

Nu har jeg det som de fleste andre danskere: Jeg tror mest på de meningsmålinger, der viser flertal til dem, jeg holder med, men alligevel: Hvem er Voxmeter? Jeg har ikke hørt navnet én eneste gang, og jeg vil ellers mene, jeg følger nogenlunde godt med i den politiske verden.

P.S: I øvrigt mener jeg, det er hævet over enhver tvivl, at Helle Thorning-Schmidt og dermed også Socialdemokraterne har taget skade af skattesagen. Det viser alle andre målinger, både for hele det politiske spektrum og hende som enkeltperson/politiker.

For pokker, Jarl. Du plejer at være mere lødig end dette. Vil du virkelig medvirke til endnu en meningsløs uendelig debat om, hvornår valget kommer? Vil du virkelig ned på det laveste kommetariatsniveau?

Lad nu være med at gå i selvsving over enkeltmålinger, og stop så alle de overfortolkninger af deres konsekvenser.

10. Tør øjnene og snup en tudekiks 🙂

Hvad skal jeg dog med sådan en kommentar!

Jeg konstaterer at der er valgrygter (rygter er ligesom mit nome de guerre ikke?) og analyserer på hvad argumenterne er for det.

Du ved jo hvordan jeg har det med forurettede læsere…

Så jeg tror jeg stopper her.

For jeg sætter faktisk pris på dine kommentarer og dit modspil, Min brave L. Rasmussen 😉

11
Når vi nu har fået gang i rygklapperiet, så sætter jeg faktisk også overordentlig meget pris på dine kommentarer. Ellers gad jeg nok hverken læse eller kommetere dem.

Min anke går på, at vi lige nu er nået til det punkt, hvor kommetariatet ikke hat noget at kommentere på og derfor går i selvsving over valgtidspunktet. Måske mest for at gøre sig selv interessante. Og det plejer du godt nok ikke at ligge under for.

Muligt, at der er rygter i gangene. Det er der jo altid. Så en ret dårlig undskyldning for at løbe med de mest platte af dem. Lad os nu lige få den FL-fremlæggelse og tage den derfra, ikke?

12. Jeg savner nu ikke emner at kommentere på! 🙂

Prøv at læs hvad jeg skriver. Indholdet er – indrømmet – noget mere nuanceret end overskriften.

At kommentere politiske rygter er på mange måder min blogs eksistensberettigelse. Jeg forstår ikke at du anerkender det.

nu skal man aldrig tro alt for meget på rygter, der gik jo eksempelvis en del uvederhæftige rygter tidligere om at Anders Fogh havde planer om at blive generalsekretær for NATO….

8, tak for linket. Jeg burde selvfølgelig selv have lavet en hurtig søgning, det kan jeg godt se.
Catinét var et analyseinstitut som så mange andre, og Voxmeters måling må derfor også indgå på lige fod med andre opinionstal.
I øvrigt tror jeg som nævnt stadig, skattesagen har skadet Thorning-Schmidt utrolig meget. Det ændrer denne ene måling ikke på. Prøv f.eks. også at se en såkaldt Quickpoll på TV2’s hjemmeside: http://kortlink.dk/82v4 der viser, at 52% siger, sagen vil få betydning for, hvor de sætter deres kryds næste gang. Målingen er ikke repræsentativ, og det er jo under alle omstændigheder kun de vælgere, der potentielt kunne finde på at stemme på Socialdemokraterne, der er interessante, men alligevel… Hvor stor skaden bliver, afhænger selvsagt også af Skats afgørelse, men det står allerede nu klart, at Thorning-Schmidt er mere eller mindre vingeskudt på sine mærkesager frem til næste valg.

13.
Jeg anerkender skam, at du kommenterer på rygter, ja nærmest i dette blogunivers lever af det. Men du adskiller dig normalt fra de øvrige i kommentariatet ved ikke at løbe efter de mest letkøbte dagsordener. Og i øvrigt at have nogle meget klare vurderinger, der ikke altid følger flertallets. Ikke nødvendigvis i overensstemmelse med mine, men oftest til at blive klogere af.

Derfor skuffer det mig, når du på et mm-tyndt grundlag vil lege med i “hvornår-kommer-der-valg”-spinnet. Din glimrende blog behøver jo ikke samme hype af den kaliber som BT eller EB for at tiltrække læsere, enige eller uenige i dine budskaber.

Jeg tror simpelthen, det vil være at undervurdere vælgerne at tro på, at Thornings skattesag vil betyde så meget i selve valgboksen (specielt hvis hun bliver frikendt af Skat) – nogle meningsmålinger i løbet af agurketiden er altså et spinkelt grundlag.

Jeg tror desuden, hun vil få nogle “sympatistemmer”, hvis Løkke trykker på knappen nu – folk, der måske er lidt trætte af VKO i forvejen, kan tænkes at tænke, at “nu bliver ham Løkke vist lidt for taktisk…”

16. Hvorfor er en analyse af de verserende udbredte valgrygter at løbe efter de “mest letkøbte dagsordener ?

Jeg skriver om og har altid skrevet om, hvad der sker i det politiske miljø. Punktum! Uanset dine og evt. få andres fine fornemmelser.

17. Jeg tror du er ude i lidt ønsketænkning her, Du vil finde bevægelser frem og tilbage.

Vi får alle et klarere billede efter Skats afgørelse og flere målinger,

@Jarl

Spændende læsning og den er netop videreformidlingen af rygter der gør din blog så læsværdig.
To spørgsmål.

1. Hvis man pønser på et snarligt valg hvad er så ideen med ikke vil give erstatning ( men afvente kammeradvokaten osv ) ifm tinglysningsskandalen ?
At lulle oppositionen i søvn ?

2. Hvad med fælleslisten ?
Spiller det ind i spekulationerne i Venstre at et hurtigt valg vil forhindre at Fælleslisten kommer på stemmesedlerne.
Som David Garby meget vittigt har skrevet andetsteds er det et par kedelige mandater Venstre kan komme til at mangle på valgnatten hvis Fælleslisten får omkring 1% ?

1. Kan man give erstatning sådan bare uden videre?

2. Det kunne godt være et argument ekstra for at udskrive valget her i efteråret.

Men intet er besluttet og vi får ikke valg før flere meningsmålinger viser borgerligt flertal.

@ 17

SKAT kan ikke frikende hende og manden. Dels er der 2009 selvangivelsen. Den indleverede de som følge af at sagen dukkede op. Medmindre Thorning/Kinnock har givet Frode Holm forkerte oplysninger om 2009, bliver denne angivelse ikke ændret.

Tilbage bliver at hun har løjet om mandens ophold i en ansøgning om dispensation for erhvevelse af fast ejendom, hun løj da hun benægtede at han havde arbejdet i Danmark, samt SKATs vurdering af tidligere år.

21. Der er slet ingen sag. Det er rent fup, som Venstre og BT har fundet på. Det har jeg selv læst i Politiken. Så det har du altså helt misforstået 😉

21

Ingen tvivl om at det er sjusket at bruge den slags sprog i en officiel henvendelse til en myndighed men drop bare bragesnakken om løgn.

Sådan opfatter vælgerne det formentlig heller ikke.

En kollega der er fodboldfan har omtalt sin interesse som at han ” går til fodbold hver weekend”. Det er så underforstået at det ikke er hver weekend men at familien, sygdom , arbejde mm betyder at det ikke er 52 weekender.

Sådan er sproget når man skal fortælle om sit liv med brede penselsstrøg.

Jeg tror ikke at danskerne lægger særlig vægt på den uheldige brug af hverdagssprog som HTS har lavet.

21, 22: Det, man også skal være opmærksom på, er, at Thorning-Schmidt og Kinnock vil få de penge, de “frivilligt” har indbetalt for 2009 tilbage i hovedet, hvis sidstnævnte ikke er skattepligtig i Danmark. De kan altså ikke bare bestemme, at nu skal Kinnock betale skat i Danmark. Det er i hvert fald, hvad skatteeksperten Søren Aagard (og sund fornuft) siger. Så er der selvfølgelig den konto for borgere, der af egen fri vilje gerne vil betale mere i skat, men det er en anden sag…

Et andet element, jeg har nævnt flere gange her på bloggen, men som ikke rigtig for alvor nævnes i den bredere offentlighed, er, om det virkelig vil være godt for Thorning-Schmidt, hvis det kommer frem, at Kinnock kun har været ca. 33 uger om året i Danmark? I så fald har hun jo løjet systematisk og konsekvent over for de danske vælgere: http://kortlink.dk/7z29 og det kan vel være mindst ligeså slemt i sidste ende?

M.h.t. Politiken, så er den virkelig noget for sig selv. Jeg tror dog, de debattører på 180 Grader, der ifølge avisen startede hele sammensværgelsen mod Thorning-Schmidt, vil være meget stolte over den magt, de åbenbart har.

23, Michael Poulsen, de nedenstående citater siger alt. Kun hardcore Socialdemokrater vil med dem in mente kunne tale om sløseri. Se f.eks., hvordan Thorning-Schmidt mindre end to måneder efter mailen til Justitsministeriet siger til Nordjyske, at Kinnock er hjemme “tre nætter hver uge”. Den udtalelse er da ikke til at misforstå, og når Kinnock selv siger, han handler ind i Super Best “hver weekend” er al tvivl endegyldigt ryddet af vejen. Han må da ligesom vide det, skulle man mene.

B.T., d. 23. december 2008:

Til januar skifter Stephen (Kinnock) sit job for British Council i Sierra Leone ud med et job i Genève i Schweiz for World Economic Forum og er borte fra mandag til torsdag. Han er hjemme hver weekend, som vi er vant til. Det kræver, at vi fra mandag til torsdag er ferme til at planlægge.

Politiken, d. 14. juli 2009:

Jeg er et kendt ansigt i Super Best på Østerbrogade, hvor Camilla (parrets datter, red.) og jeg handler ind hver weekend, så på den måde giver jeg Helle plads til at gøre de ting, hun har brug for, siger Stephen Kinnock til Politiken.

B.T., d. 27. september 2009:

Siden 2004 har familien boet fast i Danmark, som weekendfamilie. I dag arbejder Stephen Kinnock for World Economic Forum i Geneve, hvor han flyver til om mandagen og fra om fredagen. Nogle uger hopper han allerede på flyet hjem til København om torsdagen, for at få mere tid til familien.

Mail til Justitsministeriet, d. 14. oktober 2009:

Min mand er i Danmark hver weekend fra fredag til mandag hele året rundt.

Nordjyske, d. 10. januar 2010:

Man skal også huske på, at min mand kommer hjem og er der tre nætter hver uge.

Ugebladet Femina, d. 28. april 2010:

Når han (Stephen Kinnock, red) kommer hjem torsdag aften eller fredag eftermiddag, er det ham, der tager over i huset '“ laver mad, vasker tøj og kører børnene til aktiviteter, hvis de skal det.

23. “Jeg tror ikke at danskerne lægger særlig vægt på den uheldige brug af hverdagssprog som HTS har lavet.”

Det er ren ønsketænkning.

Faktum er, at Thorning selv har erkendt “en sløset fejl” i sin skriftlige kontakt med offentlige myndigheder.

Jeg er godt klar over at kendsgerninger på dette tidspunkt hverken gør indtryk på de allerede frelste i begge lejre. De har ligesom besluttet, hvad og hvem de tror på.

Det interessante er, hvad synes de 5-10 procent, der kan flyttes. Dem som kun har et overfladisk kendskab til politik og et flygtigt forbrug af medier.

Selvfølgelig gør al den negative omtale af Helle Thorning da indtryk. Det erkender jo selv Tøger Seidenfaden.

Alt andet er jo selvindbildning.

25

“3 nætter om ugen ” og “Super Best hver weekend” er hverdagssprog i stil med det som sikkert også du bruger når du skal beskrive dit liv.

Det er sløset at bruge den slags sprog i en officiel henvendelse til offentlige myndigheder men værre er det heller ikke.

26
Hvis vælgerne lagde “særlig” vægt på at HTS har formuleret sig for løst er det for mig at se mærkeligt at bunden ikke er gået af kassen for de røde.

Det har betydning men meningsmålingerne efter sagen er kommet frem tyder vel ikke på det har haft afgørende betydning

27. Nej den klare røde føring i forsommeren og de pludselige målinger efter Skattesagen kom frem, der viser dødt løb tyder NATURLIGVIS ikke på at den har haft afgørende betydning…

Det sagde Henrik Sass ellers da han kommenterede tilbagegangen for S, men han burde nok have læst din kommentar før han udtalte sig… 😉

Michael. Du må være en tro partisoldat, når du sådan fornægter virkeligheden. Jeg er sikker på Helle sætter stor pris på din indsats her på bloggen for at overbevise os andre. Men det er dog for tykt.

28
Jeg beklager hvis jeg har formuleret uklart.

Jeg tror også at skattesagen har betydet at målingerne nu viser dødt løb.

Med “særlig vægt” eller “afgørende betydning” menes at vælgerne ikke dømmer HTS ude som statsminister dvs at den ikke har betydet at den røde blok gisper efter vejret på et par og firs mandater.

@ Jarl

Mener du ikke, at der er stor forskel på en meningsmåling foretaget lige omkring, hvor der er allermest fokus på sagen og så et FT-valg – uafhængigt af om det kommer om en måned eller om et år.

Jeg tror på, at jo længere tid der går, desto mindre betydning får det, men selv om Løkke skulle trykke på knappen i morgen og skyde en tre ugers valgkamp i gang, så tror jeg stadig der er færre der vil undlade at stemme på S pga. skattesagen end der er i en meningsmåling, hvor det nærmest er det eneste politiske issue, der har præget dagsordenen (nå ja og så Lene E).

Jeg tror selvfølgelig også, at Helle kommer til at miste vælgere på denne sag, hvad enten valget kommer i 2010 eller 2011, men jeg tror som sagt på det er færre end i den menignsmåling.

30. Om Thorning skattesag – med tiden – får mindre og mindre betydning?

Ja selvfølgelig. Det er netop derfor, at Løkke overvejer om han skal udskrive valg her i efteråret, mens sagen stadig står frisk i mange vælgeres erindring.

@ Enig, men jeg tænkte lige så meget på, om du ikke tror, at selv om Løkke udskriver valg i morgen, at en måneds valgkamp med (forhåbentlig) politisk substans, så er der færre vælgere, der har fravalgt S, end under en meningsmåling mens skattesagen kørte på højtryk?

32. Helt enig. Men det er IKKE det samme som, at den sag er uden betydning. Det får den under alle omstændigheder. Det skal Venstre og DF nok sørge for.

Det er klart, at Thornings skattesag har betydning for mange vælgere. Det store spørgsmål – og eneste afgørende – er om den påvirker de mere løse af S og SF’s vælgere, folk som måske har været en tur at vende om V eller DF i 2001, 05 og 07. Helt kontant er det jo et spørgsmål om denne gruppe længes SÃ… meget efter et regeringsskifte/nye ansigter, at (stort set) enhver personsag er underordnet for dem i forhold til deres stemmeafgivning. Det tror jeg umiddelbart er tilfældet. Regeringen ER slidt, langt henad vejen en naturlig metaltræthed, som rammer alle regeringer på et tidspunkt.

Så mit bedste gæt er, at det bliver en snæver sejr til oppositionen – men det kan blive lige så tæt som i 1998. Under alle omstændigheder tror jeg at de radikale mandater bliver afgørende (dette er ikke en objektiv-neutral forudsigelse) 😉

35. Det er en udmærket analyse, som jeg godt kan følge.

Selvfølgelig bliver de radikale afgørende for rød bloks evt. sejr. Det bliver tæt.

Jarl, tror du Løkke tør trykke på valgknappe uden at kende udfaldet på Thornings skattesag?

På den ene side giver det vel mening at udnytte usikkerheden og taget valget inden sagen er afgjort hos SKAT. På den anden side giver det en reel risiko for, at der under valgkampen enten kommer en total frifindelse der giver Thorning et boost – eller en afgørelse der går imod Thorning og derved smadrer hende kampagne…dog vil en afgørelse under en valgkamp let(tere) kunne beskyldes for at være bestillingsarbejde.

En bemærkning i samme boldgade – hvis det er V’s spinfolk der har gravet skattesagen frem, så skulle de jo have holdt den en måned mere end de gjorde – hvis ikke Kinnock havde afleveret sin selvangivelse 30.6, så havde det været en klar overtrædelse. Nu kan Thorning “redde” 2009 og så er det kun de andre og mere usikre (= mulighed for fortolkning) år der er tilbage…

vh
Anders K

37. Lars Løkke vil genvinde regeringsmagten. For enhver pris. Det er det korte svar på dit spørgsmål 🙂

Men lad os nu tage de ekstremt kyniske briller på.

Hvor meget kommer Thornings valgkamp EGENTLIG op at flyve FØR Skat er kommet med deres afgørelse

Svar: Ikke rigtig.

Statsministeren kan jo forsøge sig med, at han udskriver valget efter, hvad der gavner landet. Økonomien og beskæftigelsen. OG IKKE efter om Helle Thornings mand har betalt sin skat mv.

Han har et behov for at vise at han er statsmanden, der har styr på butikken. Mens Thorning roder rundt med mandens skattesag.

Naturligvis vil Politiken, rød blok og en masse vælgere gå helt amok, hvis han gjorde det.

Men på den anden side: Kan de føre en kampagne i tre uger under temaet: Det er godt nok uretfærdigt, at Løkke udskriver valg før Skat har afgjort hendes mands skattesag?

Det tror jeg faktisk ikke, at de kan.

Valget vil handle om alt muligt andet. Der vil være masser af politik, som rød blok skal forholde sig til under valgkampen. De kan ikke stille et tudefjæs op i tre uger.

Og hvilken interesse har S-SF EGENTLIG i at sætte fornyet fokus på den skattesag ved at pive, hver gang de får mikrofonen? Vil pressen gide skrive om det i tre uger?

Jeg er enig i, at det ville være et kæmpesats af Løkke at udskrive valget før Thornings skattesag er afgjort. Men jeg er ikke sikker på, at det ikke vil gavne ham. For S – og navnlig deres statsministerkandidat – vil være låst. Især i skattepolitikken.

Jeg tror man skal glemme alle forestillinger om, at Thorning efter SKATS afgørelse pludselig i vælgernes bevidsthed er som “Snehvide”. Det er ønsketænkning. Man kan forsøge at begrænse skaden, tale sagen ned, påstå den alrig har eksistreret og fokusere på andre ting. Men sagen vil naturligvis forfølge hende frem mod valget. Det er der ingen tvivl om i mit sind.

@Michael Poulsen
Ehh, siger din ven da, at han går til fodbold ‘hver weekend fra fredag til mandag hele året rundt’?
Men du har måske slet ikke læst den såkaldte ‘løse’ og ‘sjuskede’ formulering, som din store leder brugte, for du lyver vel ikke bevidst herinde? 🙂

En gang til for prins knud, så var den eksakte formulering: “Min mand er i Danmark hver weekend fra fredag til mandag hele året rundt”.
Derudover var mailen faktisk også ret klart og formelt skrevet: http://multimedia.jp.dk/archive/00245/Helle_Thorning-Schm_245782a.pdf

@ 23

Når man skriftligt fremsætter en usand påstand mod bedre vidende, og endda med hensigt for at opnå en fordel, er det at lyve.

@ 39

Jeg tror man skal forstå det således, at når socialdemokratre skriver noget, skal det ikke tages bogstaveligt. På samme måde som de 12 minutter og den ene time.

@ 38 Jarl Cordua

Jeg kan ikke helt se hvordan der kommer andet ud af det, end en tilståelse omkring 2009. Hendes revisor har allerede udtalt at manden er skattepligtig til Danmark for 2009, så eventuelle bomber kan være 2008 og tidligere.

39

Mener du i ramme alvor der er forskel på at sige at man går til fodbold hver weekend og så Thornings formulering “Min mand er i Danmark hver weekend fra fredag til mandag hele året rundt “.

Begge udsagn er den slags talesprog som det er sjusk og sløseri at skrive i en formel mail til myndighederne og det er naturligvis ikke at lyve.

Så lyver vi alle jo konstant når vi med brede formuleringer beskriver vores liv.

Det vil være det samme som at sige at en formulering som ” jeg går til fodbold hver weekend ” kan bruges i feks en faderskabsag hvis den bliver skrevet som en mail og dermed ikke fremstår som talesprog. Come on.

@43
Talesprog!? Damn du er jo helt argumentresistent :-S Der er da ikke nogen som siger “hver weekend fra fredag til mandag hele året rundt” i løst talesprog.. Kan du virkelig ikke se, at det tilføjer en eksplicit præcision at skrive “fra fredag til mandag” og “hele året rundt”? Jeg har svært ved at se, at en person, som lever af at formulere sig, ikke umiddelbart kan identifisere noget sådant, mens de skriver det 😀

Men hvis du føler dig så overbevist om din sprogforståelse her er korrekt, så prøv at vise formuleringen til nogen andre mennesker (altså nogen som ikke er overbeviste om helle thornings ufejlbarlighed 😉
Imho skal man være ret overbevist om hendes moralske overlegenhed, hvis man ikke får mistanke om forsøg på manipulation – som jeg fx så Peter Mogensen sige på tv2, så giver det jo et indtryk af en dårlig moral, når hendes udsagn omkring emnet varierer ud fra, hvor hendes fordel ligger..

Lukket for kommentarer.