Kategorier

Lex Zenia

I det radikale venstre slås man i offentligheden for at være synlig, som det 'svage' led i rød blok: Man vil være garantien for, at Villy Søvndal og Helle Thorning-Schmidts økonomiske politik ikke hopper helt af sporet, hvis S-SF sætter sig i ministerbilerne efter næste valg.

Margrethe Vestager '“ 'Dronning Margrethe' blandt 'venner' '“ har sat sig solidt på magten efter, at den seneste Helveg endegyldigt meldte sig ud af arvefølgestriden om at efterfølge Marianne Jelved.

Alligevel slås partilederen med et problembarn, der dog endnu til alles lykke ikke sidder med i folketingsgruppen: Partiets næstformand Zenia Stampe '“ som i modsætning til tidligere radikale næstformænd tilsyneladende helt har misforstået sin opgave, i det hun har været særdeles synlig i diverse spøjse debatter med – selv set med radikale briller – noget skingre synspunkter.

Bredt blandt radikale er der fx enorm irritation over, at Stampe tog opmærksomhed fra de radikales EU-valgkampagne sidste sommer med sin “republikanske bevægelse”, der gjorde sig særdeles bemærket ved den samtidige folkeafstemning om ændringen af tronfølgerloven.

Caffelatte-bægeret flød dog helt over, da Stampe politianmeldte Københavns politichef for racisme på grund af hans udtalelser om kriminelle rumænere. Den fik hun i øvrigt lov at trække tilbage efter hård kritik.

Derfor står Vestager i den noget usædvanlige situation, at hun faktisk er enig med den lille rest af borgerligt-sindede radikale i vurderingen af, at Stampe må væk som næstformand. Eller i det mindste holdes væk fra folketingsgruppen.

Stampe stiller nemlig op som folketingskandidat i Sjællands Storkreds i kredsene Næstved og Roskilde. Sidst gav storkredsen valg til Simon Emil Ammitzbøll, der dog siden har forladt partiet og i dag er at finde i Liberal Alliance. Sidst stillede hun op i Ã…rhus, men blev kun nr. 3.

Stampes hårdeste konkurrent om det ledige radikale mandat i storkredse er i øvrigt Rasmus Helveg Petersen '“ seneste skud på det radikale Helveg-dynasti. Han stiller til gengæld op i den for partiet så traditionsrige Holbæk-kreds plus i Solrød-Greve-kredsen.

Vestager '“ som lider af den for politikere så udbredte erhvervsskade '“ mistro har derfor på et tidspunkt overvejet at flytte fra sin stensikre '“ men lille – bastion i Nordsjællands Storkreds. Blandt andet fordi en opstilling af partilederen i landets største storkreds formentlig vil kunne trække flere stemmer til partiet og måske et ekstra mandat. Som bonus vil hun desuden kunne blokere for valget af både Zenia Stampe og Rasmus Helveg Petersen. To fluer med et smæk så at sige. Og yderligere så kunne hun lade sin gode ven Christian Friis Bach '“ også kendt som Folkekirkens Nødhjælps frontmand '“ sikre mandatet i Nordsjælland. Imidlertid forsikrer Vestager sine omgivelser at hun bliver, hvor hun er.

Men hvad gør man så ved problembarnet Zenia? Ja her slår de radikale til med en blanding af vedtægtsjura og andre politisk-organisatoriske spidsfindigheder, som kun nørder har fuld indsigt i.

I dag må partiets landsformand ikke samtidigt være folketingskandidat. For ellers kunne han jo finde på at promovere sig på bekostning af alle andre kandidater! (Tak skæbne!)

Så hvorfor ikke udvide bestemmelsen til også at omfatte næstformanden?

Derfor har den radikale hovedbestyrelse indstillet, at man på landsmødet den 12. september vedtager dette ændringsforslag til vedtægterne.

Så langt så godt.

Beslutningen vil således have omgående virkning, så under alle omstændigheder må Zenia hurtigt vælge om hun vil være folketingskandidat eller næstformand.

Valget falder måske nemt, når Stampe allerede nu ved, at hun bliver mødt af en ny modkandidat, formanden for de radikale i Ã…rhus Sander Jensen. (Også det forrige år blev hun mødt af en modkandidat). Jeg gætter på, at det nok ikke har skortet på opfordringer til at stille op til posten fra brede kredse i partiet…

Stillet overfor valget mellem den uregerlige Stampe og endnu en Helveg, så ventes Vestager at foretrække sidstnævnte. Altså som det mindste onde forstås.

Stampe har dog som næstformand formået én stor ting: At samle partiet. Imod sig selv.

Af Jarl Cordua

Jarl Cordua

cand.polit, radiovært samt politisk kommentator. Vært på det politiske TV-program "Borgen Late Night", der sendes hver tirsdag. Tidligere skri ent på Jarls Blog og medvært på "Cordua & Steno"
Født 1969 i Rønne. Bor i Hellerup.
Kontaktoplysninger: jarlATjarlcordua.dk Telefon: 31718718

28 kommentarer til “Lex Zenia”

Fra Sander Jensens side:
Jeg er 39 år, gift, bor udenfor Ã…rhus i et gammelt kollektiv i en nedlagt vandmølle og har kontor inde i det mere urbane Mejlgade-kvarter i Ã…rhus C.

Oh. My. God! Hvor radicool har lov til at være?

Jeg kan næsten ikke vente på at se partiet implodere og blive til et sort hul, der drager storbytosserne til sig og direkte ind i glemslen…
Ganske som et andet parti, der udgik fra De Radikale, hvad var det nu det hed?…. Nå, det husker jeg ikke længere. Det er også ligemeget, der kom som bekendt ikke meget suppe ud af den pølsepind.

Fantastisk historie Jarl.

Det er sjældent jeg ligefrem griner højt når jeg sidder alene og læser blogs. Men det her er da morsomt.

Zenia Stampe er et pudsigt fænomen. Jeg kan ikke huske nogensinde at have hørt nogen sige noget positivt om hende – og jeg har kendt pænt mange med-studerende som var ret aktive i radikal ungdom i de glade dage da Jelved ville være statsminister.
Eller det vil sige udover hendes evne til at skabe opmærksomhed omkring sig selv – den skamroses tilgengæld, og den demonstrerer hun jo også til fulde med plattenslageri som kongehuset og racismesigtelser for at skabe lidt opmærksomhed omkring hendes navn.
Den slags sager som en næstformand bare BØR sikre bliver bragt på banen.

Imponerende at du Jarl vil bruge spalteplads på Zenia – men en god historie om hvordan en konfliktsky partileder gør sig store krumspring for at undgå andet end rygklappere i gruppen – men de radikale er traditionelt også pacifister med de frelste meninger så hvordan tager man et internt opgør med 9 bløde cand scient pol.er

FAQ om Det Radikale Venstre

Hvad er Det Radikale Venstre? Det er et godt spørgsmål'¦ Det Radikale Venstre er en følelse, et kald, et åndeligt projekt.

Hvor lang en periode vælges partiets leder for?
Margrethe Vestager er ikke bare leder, hun er dronning, og i den egenskab vil hun blive siddende, indtil hun dør, hvis hun da ikke forinden vælger at abdicere frivilligt ligesom Marianne Jelved.

Hvad hedder det Radikale Venstres medlemsblad? Der er to: Radikal Politik for dem, der betaler kontingent direkte til partiet og Politiken for dem, der kun vil yde indirekte partistøtte.

Skal man have en særlig høj IQ for at være radikal? Ja, en radikal er i gennemsnit langt bedre begavet end et medlem af et hvilket som helst andet parti. Det gælder især for folketingsmedlemmerne. Derfor vil det også være sådan, at De Radikale vil få mindst 2-3 gange så mange ministerposter i en eventuel S-SF-R-regering, som deres størrelse egentlig berettiger til.

Hvordan hænger det sammen med, at Jørgen Poulsen er skiftet til partiet? '“ (Her lykkedes det ikke at få et svar, red.)

Hvad sker der, hvis De Radikale ikke kommer over spærregrænsen? I så fald vil den samme regel som oven for gøre sig gældende: Det radikale stemmetal vil blive ganget med 2 eller 3, og partiet vil blive repræsenteret i Folketinget med det tilsvarende antal mandater.

Men jeg kan ikke finde den paragraf i den såkaldte Folketingsvalglov? Sådan må det være. Alt andet ville være dybt uretfærdigt.

Hvordan foregår de radikale landsmøder? Margrethe Vestager taler ca. en halv time, hvorefter alle klapper ca. en halv time, måske lidt længere. Så er det rygklappernes tur. De taler/rygklapper hver især '“ nogle af dem må hjælpes op på talerstolen i rollator '“ i en 4-5 min., og inden man får set sig om, d.v.s. allerede efter en 6-7 timer, er seancen forbi. Det sker nogle gange, at en enkelt eller to rygklappere ikke kan deltage. I så fald afspiller man bare vedkommendes indlæg fra sidste års landsmøde på en båndoptager. Ingen ville alligevel kunne høre forskel.

Hvad så med gruppemøderne i Folketinget? Først taler Margrethe Vestager, hvorefter Morten Østergaard gentager det, hun lige har sagt. Det plejer at være nok til at overbevise de to eller tre andre tilstedeværende gruppemedlemmer '“ resten tager sig grundet deres høje alder en lur '“ og i modsat fald er der altid Marianne Jelved til at tale dem til rette.

Jeg har hørt, at Det Radikale Venstre engang tilhørte den borgerlige fløj. Findes der stadig borgerlige medlemmer af De Radikale? Uden tvivl, men for at bruge en vending, der ofte høres i partiet i anden sammenhæng, tilhører de i dag en 'marginaliseret gruppe'.

Onde tunger siger, at det ikke hænger sammen, når Margrethe Vestager på den ene side kalder sig økonomisk ansvarlig og er fortaler for en reform af efterløn og dagpenge og på den anden side repræsenterer et parti, der bærer et stort medansvar for de seneste årtiers masseindvandring med dertil hørende endnu højere årlige udgifter. Har de ret? Det er svært at svare på. I skrivende stund er det endnu ikke lykkedes at finde én eneste radikal, der har så meget som tænkt tanken om at sammenligne de to ting.

Hvordan var det lige, det hang sammen, at Vestager er en stor tilhænger af det multikulturelle samfund, samtidig med, hun ikke vil have sine egne børn til at gå på den lokale skole i Amager, hvor andelen af indvandrerbørn er 50%, men i stedet foretrækker Den Classenske Legatskole, hvor 85% af eleverne er etniske danskere? Behøver alting at hænge sammen?

Passer det, at Vestager er arrogant? Overhovedet ikke, men nogle gange kan det være svært at kommunikere ned, så almindelige mennesker føler, man taler på lige fod med dem.

Er det rigtigt, at Vestager ofte har en tendens til ikke at svare direkte på konkrete spørgsmål? Igen er der tale om en misforståelse. Når man taler på så højt et intellektuelt niveau som Vestager, kan det nogle gange være svært for andre mennesker '“ selv journalister '“ at forstå, hvad hun mener. Enhver påstand om, at hun taler uden om, er grebet ud af den blå luft.

Men den blå luft er da også ganske håndgribelig. I hvert fald er der mange, der siger, at det netop er der, De Radikale har deres fødder solidt placeret'¦ Nu skal du ikke komme for godt i gang. Jeg tror, vi slutter her.

@2
Fair nok med racisme-sigtelsen, men hvorfor er det plattenslageri at ville afskaffe en udemokratisk institution som kongehuset? Det er vel i meget god forlængelse af den radikale politik vedr. separation mellem stat og folkekirke. Måske du synes det er plattenslageri fordi det synes at ingen i DK kan foretage en distinktion mellem konservatisme og liberalisme (klasseeksemplet er selvfølelig Khader…). Som liberal burde man jo hilse den slags foreslag velkommen, men fordi V netop er blevet et nationalkonservativt parti og fordi afsenderen – dvs. partiet – har stor indflydelse på hvordan folk, herunder #2, modtager politiske budskaber, er det måske ikke så stor en overraskelse at et foreslag om republikanisme (afsendt fra de radikale) modtages så skeptisk på denne blog?
Hvis policy vægter højere end politics kunne det da ellers være en interessant diskussion at tage blandt kyndige læsere af DK’s mest interessante blog.

@ 6: Du har en pointe, hvilket indlæg nr. 5 vel egentlig meget godt understreger. Tænk hvis den plads og energi var brugt på at kommentere politikken eller sågar emnet for Jarls indlæg.

@ JBK

Min pointe er ikke at det plattenslageri at ville afskaffe kongehuset. Det er da et fair synspunkt.

Men det er der masser af partier og politikere og vælgere der har villet i lang tid, uden at der af den grund synes at være noget tegn på at det er lige op over at det sker.

Men ved at stifte denne forening tiltrak Zenia sig en masse opmærksomhed, og det var vel det primære formål for hende. Medmindre du mener hun stiftede en ny “bevægelse” der ændrer noget.
Og det er en fin taktik for hendes karriere; find nogle sager der kan få dig i medierne – uanset hvor uaktuelt eller minimalt et problem der er tale om.

Når jeg skriver plattenslageri er det fordi hun primært gør sig i mediestunts.

8. “Når jeg skriver plattenslageri er det fordi hun primært gør sig i mediestunts.”

Og det er noget nær den værste synd man kan begå hos de radikale. 🙂

9. Du må vide, at hvis man er ægte radikal må man kun gå i medierne når man vil enten afskaffe efterlønnen eller 24-års reglen. Ellers skal man bare sidde og surmule over ikke længere at være tungen på vægtskålen i dansk politik 🙂

11. Tak. Bemærk i øvrigt, at jeg IKKE har skrevet indlægget, fordi jeg måtte lide af kastrationsangst. 😉 Blot hvis nogen kunne komme i tvivl.

Bare til almindelig orientering glemmer hr. Cordua at nævne at næstformandsvalget sidste år, hvor Zenia blev bebrejdet stort set de samme ting som føres til torvs her, endte med at hun vandt med ca. 2/3 af stemmerne. Så helt isoleret står hun vist ikke.

14. Jeg elsker når bloggere kalder mig “Hr. Cordua”. Så ved man, at nogen er blevet rigtigt vrede og indignerede og det kan jo alene redde hele ens dag. 🙂

Hej Johan,

Jeg fornemmer, at du er en af Stampes relativt få tilbedere (Sig til hende at hun skal lade være med at bande så stygt på sine valgvideoer. Det klæder ingen politikere)

Jeg tror en rimelig fair bedømmelse af forrige næstformandsvalg hos de radikale, hvor Stampe vandt med 2/3 af stemmerne mest hænger sammen med at modkandidaten – åbenlyst for de allerfleste – var jammerlig for ikke at sige direkte pinlig for partiet. At Stampe alligevel på denne baggrund får 1/3 af stemmerne i mod sig, ja det siger nu mere om Stampe end hendes håbløse modkandidat

Men der er point herfra for at forsøge sig med et rent stød.

Næh, vred og indigneret er jeg på ingen måde, og jeg tror ikke jeg før er blevet kaldt en af Zenia Stampes tilbedere – ejheller tror jeg nogen der kender mig vil beskylde mig for at være det. Jeg er såmænd blot en interesseret læser der synes vi skal have alle relevante fakta på bordet hvis vi skal blive klogere af at diskutere tingene.

Meget interessant indlæg. Nu sad jeg tilfældigvis i R i Roskildes valgudvalg i kraft af at jeg (desværre) engang i tidernes morgen var lokalformand i RU. Det var nu uden tvivl mit indtryk, at Zenias opstilling var ønsket af “højere magter”. Jeg er dog stolt af at sige vi dengang i RU Roskilde støttede en anden kandidat. Da det var klart, at Zenia ville blive valgt forlod jeg dog alle mine radikale poster og partier for i stedet at slå mig sammen med Simon Emil Ammitzbøll, der tidligere havde forladt partiet.

Men lige meget hvad Zenia end måtte have imod sig i partiet, gøres der op for i Radikal Ungdom, hvor Zenia hyldes og støttes uden spørgsmålstegn. Måske hænger det sammen med at Zenias metoder generelt ligger sig meget op af de, der normalt bruges i ungdomspolitik (politianmeldelser etc.)

Ja den perfekte folketingsgruppe er den flok hønisser man har nu. Følg Bente Dahls f.eks herrejeremi !.

Hun er valgt 2 gange til næstformand, hun har mange støtter i partiet. Og jeg tror ikke at Vestager i grunden synes det er et problem at de radikale i en gruppe på 8-12 har nogen der rager lidt op.

Og Jarl glemmer jo den detalje, at de radikale ministere, har tradition for, at træde ud af folketinget. Så Vestager opstilling vil ikke have den effekt jarl beskriver, hvis de radikale kommer iregering

Hun var stort alene om at sørge for at en folkeafstemning statsministeren udskrev kom til gennemgår en hvis demokratisk debat. Ja det er da forfærdeligt.

20. Nej de radikale HAVDE den “tradition” (det var nu kun under SR-regeringen), men lovgivningen er mig bekendt lavet om siden. (Den kan man så ændre, igen hvis S-SF vil lægge stemmer til det…)

forretningsorden sidste år

http://194.255.119.21/Dokumenter/Publikationer/Folketinget/Forretningsorden%20for%20Folketinget%202009/KAPITEL%20XV_Orlov.aspx

3. Orlov kan meddeles, når et medlem over for formanden erklærer

d) at den pågældende, såfremt vedkommende tillige er minister, i en periode af mindst 7 dage ikke regelmæssigt vil kunne deltage i Tingets møder på grund af midlertidig udsendelse i offentligt hverv til udlandet eller tilsvarende udsendelse til Færøerne eller Grønland.
————-
du kan være sikker på at de radikale ikke dræner en gruppe på 7-10 medlememr for 3-4 m/k

23. Så forstår man måske bedre Vestager. Bliver hun minister kommer Chr. Friis Bach ind som suppleant.

Flytter hun til Sjællands Storkreds, så risikerer hun at Zenia Stampe kommer ind, hvis hun bliver nr. 2.

Nu kan hun overlade det til Rasmus Helveg at slå Stampe. Han står næppe forrest i køen til ministerposter lige med et første.

Ang. politianmeldelsen og “Den fik hun i øvrigt lov at trække tilbage efter hård kritik.” Jarl, du får det til at lyde som om hendes kritikere fik hende til at trække anmeldelsen tilbage – men Ove Dahl valgte desværre den pragmatiske løsning og beklagede sine udtalelser, hvorefter Stampe accepterede beklagelsen og derfor trak truslen om anmeldelse tilbage.

En trist dag for folkestyret og de embedsmænd m/k som fordomsfrit vil informere befolkningen.

Lukket for kommentarer.