Kategorier

Radikal næstformand står til at blive væltet

Zenia Stampes udfordrer har solid og bred opbakning

I weekenden får de radikale formentlig en ny næstformand. Partiets nuværende næstformand Zenia Stampe bliver mødt af en modkandidat i form af århusianske Sander Jensen, som har bred opbakning fra partiets organisatoriske bagland og fløje. De fleste vurderinger går på, at Jensen vinder kampvalget knebent med ca. 60 procent af de delegeredes stemmer.

Hos de radikale peger flere på Zenia Stampes i deres øjne 'skingre' stil, som et problem for partiets troværdighed. Stampe viger fx ikke bort fra, at anmelde en politmand til statsadvokaturen som våben i den politiske kamp. Således anmeldte hun i marts Københavns politis drabschef Ove Dahl for overtrædelse af racismevedtægten. Det skete efter, at Dahl efter mordet på Hotel SAS Radisson bl.a. udtalte, at rumænere var skruppelløse og slog ihjel for et par hundrede kr. Stampe droppede dog anmeldelsen efter, at drabschefen selv havde beklaget sine udtalelser.

Stampes tilhængere fremhæver netop næstformandens evne til sætte en politisk dagsorden og være synlig i værdidebatten, som en god grund til at genvælge hende.

Desuden afviser man blankt, at slaget er tabt. Den siddende næstformand henter primært sin opbakning fra Radikal Ungdom, men i hendes valgpjece optræder også støtter som bl.a. tidl. MF Jørgen Estrup, den tidligere landsformand Søren Bald og den tidl. rektor for kaospiloterne Uffe Elbæk.

Blandt Sander Jensens åbenlyse anbefalere finder man også en stribe veltjente navne såsom partiets EU-kandidat Sofie Carsten Nielsen, tidl. MF Elisabeth Arnold, tidl. amtsborgmester på Fyn Karen Nøhr, tidl. næstformand Lone Loklindt og den tidl. MF Sven Skovmand. Dertil kommer, at 9 ud 10 storkredsformænd og fem regionsformænd plus partiets klart største lokalforeninger i København og i Ã…rhus står bag udfordrerens kandidatur. Netop de mange organisationsfolks opbakning til Jensen kan vise sig, at blive afgørende for udfaldet, når de ca. 350 delegerede søndag vælger ny næstformand.

De centrale radikale figurer i folketingsgruppen herunder Margrete Vestager har ikke villet blande sig i slagsmålet.

De delegerede skal i øvrigt også tage stilling til et forslag om en vedtægtsændring, der gør det umuligt for Zenia Stampe at være næstformand og folketingskandidat. Vedtægtsændringen, som internt kaldes for 'Lex Zenia', fordi den er blevet til, som et utilsløret forsøg på at blive Stampe kvit på næstformandsposten forventes at falde med et brag, når landsmødet skal stemme herom. Det sker netop fordi Sander Jensens kandidatur '“ og forventede knebne sejr – overflødiggør at den bliver taget i brug.

Sander Jensens evt. visioner som næstformand er meget betegnende for stemningen spiller ikke den store rolle for flere af de delegeredes stemmeafgivning. Som en iagttager bemærker, så er højrefløjen i partiet så forhippet på at slippe af med Stampe, så de slutter op om Sander Jensen på trods af, at han ellers ses som en kandidat fra partiets venstrefløj.

Reklame: Køb bogen om det kommende valg: “Helle eller Løkke?” Læs mere om Ræsons bog – som bl.a. Jarl Cordua bidrager til – her.

Af Jarl Cordua

Jarl Cordua

cand.polit, radiovært samt politisk kommentator. Vært på det politiske TV-program "Borgen Late Night", der sendes hver tirsdag. Tidligere skri ent på Jarls Blog og medvært på "Cordua & Steno"
Født 1969 i Rønne. Bor i Hellerup.
Kontaktoplysninger: jarlATjarlcordua.dk Telefon: 31718718

46 kommentarer til “Radikal næstformand står til at blive væltet”

“Hos de radikale peger flere på Zenia Stampes i deres øjne 'skingre' stil, som et problem for partiets troværdighed.”

“Skingre stil”??!! Jeg troede Zenia Stampe ‘stil’ var i god overensstemmelse med nyere Radikal tradition?? Eksempelvis holdt Elsebath Gerner Nielsen sig da heller ikke tilbage.

“Stampes tilhængere fremhæver netop næstformandens evne til sætte en politisk dagsorden …”

Djengis Khan og Josef Stalin satte også en politisk dagsorden … det er sgu’ da ikke nødvendigvis noget positivt!

Jeg synes at partiet burde beholde Zenia Stampe som næstformand. En synlig næstformand er bedre end en usynlig næstformand og traditionen i partiet er netop at organisatoriske næstformænd har været temmelig usynlige.

Når det så er sagt er det i det store billede temmelig underordnet hvem partiet har som organisatorisk næstformand. 🙂

Én ting er jeg dog uenig med Jarl i her: Forslaget til vedtægtsændringen ville have faldet uanset hvad.

@ P.A.Løhmann: Artiklen på Pol var skrevet længe før blogindlægget. Den var dog tænkt til avisen fredag, men Jarl kom os fint i forkøbet, så vi kunne ligeså godt trykke online. Bare så du ikke tror der er tale om kopi.

Jarl: Den ene storkredsformand, Peer Tidemand-Petersson fra Nordsjælland, støtter Stampe.

Og der er 350 delegerede i weekenden (og 550 deltagere).

/J

7. Jesper har jo ret. Det er selvfølgelig ikke tilfældigt, at flere medier netop på dette tidspunkt skriver om sagen to dage før de radikale holder landsmøde.

Det skal så lige bemærkes, at denne blogger før alle andre for et par uger siden har skrevet om at Zenia Stampe fik en modkandidat.

At så Jesper og jeg har fundet på den samme gode overskrift. Det siger måske lidt om begges manglende fantasi! 😉

Det er godt at se, at Jesper også på et på områder leverer end bedre research end jeg. (Jeg fik oplyst 600 delegerede af min kilde, men Jesper har nok ret.) Det var måske en grund til andre at holde Politiken! (Min kone holder avisen!)

@Jarl > Zenia politianmeldte ikke Ove Dahl. Spaden er politimand, så hun indgav klage til Statsadvokaten. Da manden sagde offentligt undskyld, og beklagede sin løgn (der ikke kun vedrørte hans opfattelse, men også en påstand om overrepræsentation i kriminalstatistikken) var flere herboende rumænere blevet voldeligt overfaldet af danskere. Overfaldsmændene begrundede overfaldene i Ove Dahls udtalelser.

Jeg synes det er lige lovlig “skingert” at gengive sandheden så løseligt.

9:
Kan du dokumentere din opfattelse af kriminalitetsstatistikken, og at “flere herboende rumænere” er blevet overfaldet som følge af Ove Dahls udtalelser?

De statistikker jeg kender til (og som jeg som jurist vurderer relevante) viser en overrepræsentation.

For en god ordens skyld bør jeg dog også nævne, at overrepræsentationen ikke nødvendigvis gør sig gældende i forhold til alvorlige straffelov delikter såsom mord.

Som Rasmus i 9 så fint illustrerer, så forstår jeg ikke, hvorfor Zenia skulle være så upopulær blandt de Radikale. Partiet ER skingert, og hun passer da lige ind? Er pointen bare, at man ikke vil have en skinger næstformand, men gerne folketingskandidat?

@9 Rasmus
flere herboende rumænere [er] blevet voldeligt overfaldet af danskere. Overfaldsmændene begrundede overfaldene i Ove Dahls udtalelser.

For det første kan det aldrig i livet være Ole Dahls udtalelser, der er skyld i eventuelle overfald på rumænere. Den skyld ligger 100 procent på voldsmændenes skuldre. Nøjagtig som, at det ikke var Kurt Westergaards tegning, der medførte 200 menneskers død.

For det andet ville det være rart hvis du kom med lidt dokumentation for din påstand, som jeg – indtil dokumentationen foreligger – vil kalde fri fantasi fra din side.
Tager jeg fejl, jamen så undskylder jeg gerne!

@Starfighter, Starfield og Mikael> Overfaldene er dokumenteret af den rumænske ambassade i Danmark, som har været i kontakt med det danske politi. Hvordan vil I have en bekræftelse? Snail-mail med lak-segl?

@Starfield> Hvilken statistik er det, som du “som jurist” kender? Jeg henviser til politiets nationale efterforskningscenter.

@Starfighter> Hvad illustrerer jeg? Jeg er ikke radikal.

@Mikael> Ambassadøren oplyste, at det danske politi ved hans henvendelse fortalte, at gerningsmændene ved forhøret havde begrundet deres overfald med Dahls løgnagtige statistik. Host op med undskyldningen.

15. Men kunne du forklare os andre, hvorfor du tror, at Zenia vinder slaget om næstformandsposten?

Der er i øvrigt bred enighed om at vedtægtsændringsforslaget “Lex Zenia” falder med et brag.

@ Rasmus

Det bør være den rumænske ambassadør der kommer med en undskyldning, for den massive kriminalitet hans statsborgere udfører her i Danmark. Den kan ikke komme hurtigt nok !

14:
Kære anonyme Rasmus, tak for tilbudet – hvis du har dokumentationen elektronisk, – så til: starfield@abdannevirke.dk.

Jeg skrev dog ikke om en statistik for jurister, men hentydede derimod til at kendskab til loven er afgørende for at forstå visse statistikker korrekt. F.eks. statistik om varetægtsfængsling.

Min opfattelse af tingenes tilstand afspejles i øvrigt af denne artikel fra Kristeligt Dagblad:
http://www.kristeligt-dagblad.dk/artikel/310701:Danmark–Kriminelle-rumaenere-topper-listen-over-udviste?page=1

15, 16:
Ligesom dig, Jarl, forventer jeg sejr til Sander.

Sanders stillere viser at han har et fast tag i det organisatoriske radikale venstre og det burde under normale omstændigheder føre til sejr.

Zenias stærke medieprofilering kan dog give hende uforholdsmæssigt mange af stemmerne fra førstegangsdeltagere ved årets landsmøde.

Men alt i alt – jeg har også Sander som favorit.

@1 Jens
Glimrende sammenligning med den heldigvis forhenværende Elsebeth Gerner Nielsen. Jeg havde aldrig troet, at man igen skulle opleve hendes lige, men desværre har hun fået en efterfølger.
De Radigale er ikke sådan at holde nede og skulle partiet overleve i fremtiden, så er de nok leveringsdygtige i yderligere af samme kaliber.

@2 Lasse Grosbøl.
Jeg synes det er en hån mod Djengis Khan og Josef Stalin at sammenligne dem med Zenia Stampe. Uanset hvor slemme de var, så fortjener de ikke dette.
Iøvrigt vil jeg da håbe Zenia Stampe bliver genvalgt. Hun gør formodenligt de Radigale mere skade som næstformand end som forhenværende næstformand.

Jeg støtter hundrede procent Sander Jensen. Men ikke fordi jeg er utilfreds med at Zenia har brugt posten som næstformand politisk. Jeg er ofte uenig med Zenia, men har stor respekt for hendes engagement og håber at både formand og næstformand altid vil agere politisk. Og derfor håber jeg heller ikke at det bliver vedtaget at næstformanden ikke må være folketingskandidat (og tror det heller ikke).

Jeg støtter Sander fordi jeg også mener det organisatoriske er vigtigt, specielt op til en valgkamp '“ og her tror jeg Sander er langt stærkere end Zenia. Han vil utvivlsomt være bedre til at samle, hvilket jeg mener der er et stort behov for set i lyset af hvordan det politiske landskab har udviklet sig siden sidste folketingsvalg.

Og samtidig tror jeg det vil være en fordel for Zenia at fokusere på sit folketingskandidatur '“ uanset vores uenigheder 🙂 Jeg ser i hvert tilfælde frem til et konstruktivt valgsamarbejde med Zenia '“ og håber virkelig at Sander bliver vores næstformand.

@16

Hun er faktisk en vindende personlighed, når man møder hende. Jeg tror hun minder rigtig mange radikale om, hvad meningen er med det radikale venstre og det har aldrig været at falde i et med tapetet

Har hun været stagtegisk i alle udmeldinger og har hun haft ret i alt. Nej da. Det havde Jens Bilgrav heller ikke i sin tid, Det havde den unge tænksomme Lone Dybkjær heller ikke, Gerner Nielsen, Asger Baunsbak-Jensen und so weiter

De radikale udvikler politikere, som kun kan få succes i det parti. Dette er Zenia en naturlig forlængelse af.

Og den brede borgerlig pensel som Jarl bruger kan nok ikke rigtig fatte den radikale sjæl.

Mange vil komme i tanke om det når valget står mellem den jovel solide Sander og Zenia.

Men jeg kan tage fejl. Zenias karriere er nok heller ikke afhængig af næstformandsposten

25. Iagttagerne internt hos de radikale, som jeg har talt med, tog åbenbart fejl.

Forklaringerne kan være mange.

1. En modkandidat, der ikke rigtig fik forklaret, hvorfor man skulle stemme på ham.

2. En modreaktion fra baglandet, der syntes at kritikken af Stampe var unfair.

3. En god slutspurts kampagne for Zenia Stampe.

4. Manglende lyst hos græsrødderne til at vælte en siddende næstformand.

Lex Zenia blev ikke vedtaget. Det er åbenbart ikke mange, der længere syntes, at det var et godt forslag.

Så bundlinjen er vel, at oprøret slog fejl og at højrefløjen i partiet endnu engang led et nederlag.

Tilbage står også, at partiet fortsat er delt i to lejre, når det gælder synet på og vurderingen af deres næstformand. Det ændrer afstemningens resultat jo ikke ved.

28. Jeg tror i øvrigt også at jeg – og mange andre – har fejllæst de radikale, når det gælder endorsements.

Hos alle andre partier, så er reglen den, at man anbefaler en kandidat og kun én kandidat. Naturligvis for at give sin støtte til netop denne ene kandidat og vise offentligheden, at man stemmer på denne kandidat. Og ingen andre.

Sådan er det åbenbart ikke helt hos mange radikale.

Her går det fint med at anbefale FLERE kandidater AD GANGEN. Også selvom at de stiller op til den samme post!

Endnu mere spøjst bliver det, når anbefalere af en kandidat undervejs finder ud af, at de hellere vil stemme på modkandidaten. Det har mig bekendt været tilfældet under dette næstformandsvalg!

Se det ser man normalt ikke andre steder. Det er en radikal specialitet, som gør det hele lidt mere uforudsigeligt. 🙂

Jeg er ikke medlem, har ingen inside kilder, bruger kun common sense og læser en masse på div forum mv. Sander havde samlet lidt flere end de sædvanlige hattedamer, det havde han da og han var en solid kandidat. Men….

Men jeg tror rigtig mange vurdere at med den noget tunge folketingsgruppe de radikale har pt, så er det faktisk ikke så galt at Zenia render rundt og minder befolkningen at der er noget som hedder det radikale venstre. At partiet ikke har brug at mistet i stemme i mediebilled.

Kunne være spænende at vi vide hvad de 9 mf-er stemte ?. Det kan du nok nemmer opklare end jeg kan …

Vi fik så demonstreret, hvor meget Corduas vurdering er værd.
Stampe er stadig næstformand.

33. Men alligevel læser Jan Eskildsen ikke desto mindre troligt med her og giver efter for sin sikkert ubærlige trang til at udtrykke sine perfiditeter samme sted. 🙂

Der er nogle ting, der aldrig ændrer sig. 😀

Men du har ret Jan. Jeg tager sgu fejl i mine forudsigelser ind imellem. Det er erhvervsrisikoen ved at være “politisk orakel”. Hvis du læser min tekst, så læner jeg mig op af kildernes vurdering og lader det stå åbent om, det vil lykkes at vælge Stampe.

Jeg ved godt at det ikke gør et indtryk på dig, Jan, for dit ærinde er jo et helt andet.

Kan du nu have det så godt, du gamle, sure, kedelige og ligegyldige mand ovre på Klippeøen. 😀

I øvrigt er det spøjst at læse Zenia Stampes kommentar til hvorfor hendes politiske liv som næstformand blev så efterstræbt.

– Ja, jeg har været synlig, men jeg ikke været med i Vild Med Dans eller poseret nøgen bag en badebold

—————

Ahr. Den eneste politiker, som mig bekendt, har poseret “nøgen” (eller lettere afklædt) bag en badebold er socialdemokraternes næstformand Mette Frederiksen som purung folketingskandidat.

Det foto med MF var så “populært” at det cirkulerede, og Metal agtede tilsyneladende at bruge det i en intern kampagne mod hende, hvilket dog “backfirede”, da planerne pludselig kom for en dag. Det kostede informationschefen i fagforbundet hans job.

Men det var måske ikke hende

Eller uden badebold, Venstres Signe Friis tilbage i 2001. Det var dog vist ikke til Folketinget.

37. Signe poserede med målmandshandsker foran brysterne og kun overkroppen var synlig, så det var vist så som så med nøgenheden i den forbindelse. Men det gav da en masse PR. Det var forøvrigt, som du også selv bemærker, ikke i forbindelse med folketinget, men derimod byrådsvalget. 🙂

35. at Zenia Stampe kommer med den kommentar er jo en klar henvisning til henholdsvis Kristian Jensen og Mette Frederiksen, der jo ligesom hende også er næstformænd i deres respektive partier (omend MF kun er næstformand i folketingsgruppen og ikke for selve partiet). Og hendes udtalelse skal vel ses derhen, at hun mener sig finere, fordi hun er blevet kendt på politiske sager, mens de to andre blot er kendt for mediestunts. En stramning af sandheden må man vel sige. 😛

Fint at Zenia blev genvalgt. Iøvrigt er det absolut ikke unormalt med store slagsmål om både dit og dat på radikale landsmøder.

Det er svært at spå – også om fremtiden – og der går nok noget tid før jeg skal forsøge mig som spåmand igen.

Noget andet er, at tøsen er upopulær i store dele af partiet…

Er der nogen der har svaret på, hvorfor der synes at være så mange delegerede der ikke har stemt til næstformandsvalget. Sølle 350 afgivne stemmer ud af hvad der nogensteder rapporteres som værende over 500 delegerede, det lyder da mærkeligt?

Måske er der bare tale om at partiet booster tallet for at lyde større end landsmødets fremmøde berettiger til.

Ros til Jarl for et sandrueligt bud – synd og skam til de radikale som må trækkes med den vederstyggelige Zenia et årstid endnu – end ikke de kan Magrethe Vestager sørger for går i orden, måske formanden skulle finde sig et rigtigt arbejde hun kan jo ikke begå sig i politik en ting er at vestager ikke får noget igennem, men hun kan end ikke stille sig på det rigtige hold.
De radikale har mange problemer og Zenia er kun en lille del af det.

Jeg er blevet gjort opmærksom på, at Zenia Stampe faktisk IKKE politianmeldte Ove Dahl, som jeg – og andre medier – tidligere har skrevet. Han blev meldt til statsadvokaturen.

Det lyder knapt så dramatisk, men har næppe heller været særligt behageligt.

@Andreas: vi havde ca. 550 deltagere, men det er ikke alle deltagere, der er delegerede. Derfor ‘kun’ 350 afgivne stemmer.

41.

Tja, du kan jo selv regne ud hvor mange penge en ung VU kandidat til byrådsvalg har til sin rådighed, men det var ikke mange. Så ja, kampagnen var billig, men den tjente sit formål. 🙂

Lukket for kommentarer.