Kategorier

TV-debatten ingen må tabe

I går holdt statsminister Lars Løkke Rasmussen sin måske sidste åbningstale. Det var dog ikke til at se. Løkke så ud som om, at det var business as usual, og at 'mailgate-sagen' og trakasserierne med Rigsrevisor Henrik Otbo ikke påvirkede hans virke. Det gjorde det naturligvis, men det skjulte Løkke nu godt.

Der var ikke meget Obama og store visioner for fremtiden i den på mange måder udmærkede åbningstale. De højtravende visioner ville også have været for nemt at pille ned for oppositionen og kommentatorerne, som i øjeblikket står i kø for at forklare vælgerne, at Løkke enten sover på hænderne eller den mere diffuse kritik om, at 'han mangler at træde i karakter' eller 'fylde rollen ud', som det hedder i kommentatorjargon. Løkke valgte meget klogt, at se ud som politisk håndværker, der har fokus på justeringerne i samfundsmaskineriet. Interessant er det, at Løkke – trods Helle Thorning-Schmidt i en ny Megafon-måling igen foretrækkes af et flertal som statsminister – på det økonomiske område stadigvæk kan spille lige op med Thorning eller overgå hende i troværdighed. For økonomi bliver hovedtemaet i valgkampen.

Men der ER naturligvis store problemer for regeringen, som skygger for dens politiske arbejde.

For eksempel SER det aldrig godt ud, når en regering offentligt skændes med rigsrevisor om de manglende udleverede bilag i sagen om de 'overbetalte sygehuse'. Det er en sag, som regeringen aldrig kan vinde uanset, hvor gode argumenter man måtte have. Pressen står naturligvis på hovedet i sagen for at vende hver en sten, mens oppositionen forsøger at blande statsministeren ind i den. I øvrigt med stort held og dygtighed. Klogt har regeringen med indenrigs- og sundhedsminister Bertel Haarder lagt sig fladt ned og undskyldt. Nu ligner sagen, som den står nu, mest og alt et problem for landets måske kommende mest magtfulde departementschefer og den afgåede sundhedsminister, Jacob Axel Nielsen, som sikkert havde så travlt med at forklare sig i bogen 'Projekt Løkke', at hele sagen nu rammer ham som en boomerang i nakken.

Men det trøster næppe Løkke ret meget. Mailgate og den interne uro i VKO-blokken har i snart et par uger gjort, at VK-regeringen og dens leder ikke fremstår som magthavere, der har 'styr på butikken'. Og derfor heller ikke nogen, som et flertal af vælgerne vurderer, at man kan betro ansvaret i yderligere fire år.

Spørgsmålet er dog om vælgerne STEMMER, som de markerer i meningsmålingerne. I går vågnede K op til en chokmåling, der gjorde LA større end de konservative. Målingen, der er lavet af Zapera for MetroXpress, viste rødt flertal, var dog stadigvæk lidt opmuntrende for de borgerlige, i det 48,3 procent af vælgerne fortsat vil stemme på blå blok på et tidspunkt, hvor regeringen fremstår som 'under nedsmeltning' eller 'i opløsning'. Det viser to ting: 1. Rød blok er ikke et krystalklart alternativ, som vælgerne flokkes om, fordi de tror på Thorning. De vender sig formentlig væk fra blå blok, fordi de har mistet tilliden til Lene Espersen/Løkke. 2. Blå bloks øvrige partier i LA og DF går frem, og formår at opsamle en del '“ men ikke alle '“ utilfredse vælgere. Og skulle man tilføje et tredje element, så er forskellen i opbakning mellem de røde og då blå så snæver, at det bliver den store 'blok' af usikre vælgere, som i sidste ende afgør valget.

I aften tørner Løkke og Thorning løs på TV2, som ikke kan nære sig for at gøre duellen til en 'TV-begivenhed' i stil med præsidentvalgkampen i 1960 Richard M. Nixon vs. John F. Kennedy osv. Jeg tror allerede nu, at man kan regne med, at det bliver en tam affære, som TV-dueller i forbindelse med valgkampene i øvrigt plejer at være. Der er alt for meget på spil nu til, at man begynder at tage chancer. Derfor handler det for begge parter ikke om at vinde en duel, men undgå at tabe den. Der bliver næppe en situation med en “silverbullet”, der tager hele stikket hjem. Sandsynligheden – selvom den er lille – taler mere for en “gaffe”, hvor en af parterne kommer til at sige noget dumt.

Thorning vil naturligvis angribe Løkke og slynge sin indlærte tal og punchlines i hovedet på statsministeren. Venstres leder vil forsøge at fremstille sig selv som den seriøse statsmand, der mens han bærer det tunge regeringsansvar, er optaget af at lede Danmark ud af krisen, mens Thorning som en anden amatør roder rundt i den politiske sandkasse. Eller også kan man bruge det gamle trick med at fremstille oppositionslederen som en lurvet brugtvognsforhandler, der forsøger at sælge danskerne letkøbte løsninger som i værste fald er skadelige og i bedste fald ubrugelige. Det var det Poul Nyrup Rasmussen forsøgte med Anders Fogh Rasmussen.

Der er mange faldgruber for Løkke. Han må ikke virke for nedlandende, belærende eller forfalde til tidligere kedelige vaner med at virke sur og indebrændt. Statsministerens falske brede smil, som han i den sidste tid har lært at benytte sig af, bør han måske økonomisere med, så det ikke virker alt for påtaget. Så er der fælden med 'magtfuld mand', der belærer eller nedgør jævnaldrende 'kvinde' fx med, at hun ikke har forstand på økonomi. Venstre har ikke råd til at tabe flere kvindelige vælgere end dem, de allerede har mistet. Thorning vil naturligvis tage alle stik hjem ved at svare igen i samme sekund, at Løkke skulle forsøge at tromle hende, som “den store mand”.

Thorning har få svagheder i en debat, men en af dem er, at hun ikke fremstår som den store ørn til tal og mangler troværdighed, når det gælder den økonomiske politik. Skulle debatten ende i en forudsigelig talkrig, som næsten ingen vælgere kan gennemskue, så er det et udmærket resultat for S-lederen.

Jeg forudsiger derfor en meget lige TV-debat, som ingen indflydelse får på hverken det ene eller det andet. Medmindre at én af deltagerne kommer til at dumme sig ved at sige noget, som alle efterfølgende er enige om er helt forkert eller ude i skoven. Eller hvis Løkke pludselig mister besindelsen. Men det er de to kombattanter i mine øjne alt for kloge og rutinerede til, at det vil ske.

Dansk politik handler lige nu om at undgå at tabe. Det er derfor stemningen på Christiansborg er præget af en synlig nervøsitet i begge politiske lejre. De blå er godt klar over, at de p.t. styrer mod afgrunden, mens de røde er fuldt klar over, at “den” langt fra “er hjemme”. Endnu. Belært af sommerferiens trængsler ved de udmærket, at meget kan ske inden valget er omme. Men at Socialdemokraterne er i fuld gang med at forberede sig på at overtage regeringskontorerne. Det kan man forvisse sig om ved læsning af dette tankevækkende indlæg fra iagttageren Peter Mose i dagens udgave af Information.

Helt uden for emnet: Snyd endelig ikke jer selv for Niels Krause-Kjær, der klæ’r Lene Espersen helt af i et indlæg på Kforum

Reklame: Køb bogen om det kommende valg: “Helle eller Løkke?” Læs mere om Ræsons bog – som bl.a. Jarl Cordua bidrager til – her.

Af Jarl Cordua

Jarl Cordua

cand.polit, radiovært samt politisk kommentator. Vært på det politiske TV-program "Borgen Late Night", der sendes hver tirsdag. Tidligere skri ent på Jarls Blog og medvært på "Cordua & Steno"
Født 1969 i Rønne. Bor i Hellerup.
Kontaktoplysninger: jarlATjarlcordua.dk Telefon: 31718718

16 kommentarer til “TV-debatten ingen må tabe”

Thumbs up! Din krystalkugle virker velpudset.

Det er lidt ulideligt, at TV2News kører løs med nedtællingsur og hele svineriet, som om aftenens debat kan sidestilles med jordens undergang (i hvert fald for en af kombattanterne). Så vidt jeg ved, er der meget lidt belæg for at sådanne debatter skulle rykke ret meget i vælgerhavet, specielt da ikke når der end ikke er udskrevet valg, og at det i teorien kan vare et år, før det sker. Højst kan der komme en midlertidig ændring hos nogle af tvivlerne, men det kan flytte ligeså hurtigt i den anden retning.

I min bog er det langt mere interessant, hvordan Løkke og Espersen klarer at blive ristet – ikke over en sagte ild, men et veritabelt bål – i spørgetiden i eftermiddag. Det er muligvis ikke en forestilling, der tiltrækker de helt store seertal, men til gengæld vil det være en indikation af, hvordan medierne vil agere fremover i forhold til de aktuelle “sager”.

Sagen om de manglende dokumenter til rigsrevisoren er “kold kaffe”. Så langt tilbage som juli 2009 kunne man i Jyllands-Posten læse Otbos beklagelser over, at han ikke har fået udleveret alle papirer. Nu bliver sagen så varmet op igen, men det bliver den ikke mere interessant af.

M.h.t. aftenens duel, så er der ingen tvivl om, at et enigt kommentatorkor bagefter vil udnævne Thorning-Schmidt til vinder. Det er lige så sikkert som amen i kirken. Næsten hver gang, hun taler eller debatterer i offentligheden, er kommentatorerne ved at falde over hinanden af begejstring. Thorning-Schmidt har da også en vis charme og udstråling, men f.eks. syntes jeg euforien over hendes tale på kongressen i Aalborg var vild overdrevet, men det er jeg åbenbart den eneste, der mener.

Derimod var både Henrik Qvortrup og Hans Engell meget barske over for regeringen i almindelighed og Lars Løkke i særdeleshed efter Ã…bningstalen i Folketinget går. Qvortrup kaldte talen for “ordinær” og “uden visioner”, mens Engell morede sig over, hvordan regeringen på den ene side promoverede “demokratiets festdag”, mens den på den anden side ved sin håndtering af pressen og forskellige sager signalerede det stik modsatte.

Hvorom alting er, må man anerkende, at Helle Thorning-Schmidt i øjeblikket fremstår som en ustoppelig maskine. Ligegyldigt, hvilke sager, hun bliver konfronteret med, danser hun sig ud af dem med største lethed. Hvordan hun er i stand til det, er mig en gåde. F.eks. er der næppe nogen som helst tvivl om, at hun bevidst har givet Justitsministeriet usande oplysninger – al den stund hun har sagt det samme til diverse medier en 5-6 gange – men alligevel slipper hun næsten uplettet ud af sagen. Man kan mene om hende, hvad man vil, men det må man sgu have respekt for. Efter min mening kan hendes divergerende udmeldinger hverken forklares eller forsvares, men hun ender altså alligevel med at stå styrket tilbage.

For endnu engang at vende tilbage til aftenens duel, mener jeg, det største faremoment for Thorning-Schmidt bliver, om hun fremstår alt for selvsikker. I forvejen scorer hun 100 på en selvtillidsskala fra 1-100, og efter kongressen i Aalborg, sin optræden på Labour-konventet i Manchester og de meget gunstige meningsmålinger, kunne man godt formode, at hendes selvtillid vil slå over i ren megalomani.

P.S: En aggressiv Thorning-Schmidt og Pia Kjærsgaard duellerede i P1-debat i går. Højdepunktet kom efter ca. 20.45 min, da Kjærsgaard udtalte: “De (skattelettelserne) er stadig ikke ufinansierede, selvom Helle Thorning-Schmidts papegøje på skulderen bliver ved med at gentage det.” Link til debatten her: http://kortlink.dk/87v5

@2. Skattelettelserne er underfinansierede. Det er et faktum, som ikke engang skatteministeriets egne om beregninger bestrider. Men det var OT.

I USA snakker man meget om hvor vigtigt det er at mobilisere sin vælgerbase, hvilket naturligvis skyldes den generelt lave valgdeltagelse derovre. Det har ikke samme vigtighed i Danmark, hvo valgdeltagelsen altid er høj og iøvrigt ikke svinger voldsomt fra valg til valg. Alligevel tror jeg et stort problem for regeringen er at deres vælgere er meget uentusiastiske. Det er de færreste der synes det går godt og mange tænker nok i deres stille at en periode i opposition vil gøre V og K godt. Diss vælgere vil muligvis aldrig stemme på oppositionen, men de kunne let tænke sig at vælge sofaen fremfor aktivt at forsøge at forlænge regeringens liv.

Entusiasme-faktoren er helt klart på oppositionens side ved dette valg. Ikke fordi særlig mange er benovede over S/SF’s politiske planer, men fordi rigtig mange er godt trætte af 9 år med VKO flertal.

I modsætning til Jan mener jeg langt fra det er givet at HTS kåres til vinder af aftenens debat. Løkke er god i en debat så længe han ikke bliver alt for åbenlyst sur og tvær. Og så udstråler han mere autoritet end Thorning, hvilket jeg bestemt ikke tror at man skal undervurdere betydningen af. Thorning er god i en debat fordi hun normalt er overskudsagtig og veltalende, men hun har også en tendens til at gentage sig selv i det uendelige og til ofte at mangle substans.

@ 3 skattelettelserne er overfinansierede. Det er et faktum, som ikke engang skatteministeriets egne beregninger bestrider. Men det var OT :o)

Når de i aften skal snakke folkeskole bør Løkke gentage, at: “vi vil have en folkeskole, der er så god at selv socialdeomkrater vil bruge dem”.

Det er sjovt og det rammer en øm tå!

Jeg forudser iøvrigt en diskission ala “Jeg har ret, nej jeg har ret, nej, ja, nej, ja”. Det vil være svært at kommunikere de komplicierede emner klart.

Løkkes problem vdr. økonomidiskussionen er, at det helt sikkert ender i et uigennemskueligt talrytteri.

Løkke er nødt til at angribe fair løsning, angribe at alt åbenbart kan finansieres af millionærskat og øgede bankskatter og angribe påstanden om ufinansierede skattelettelser. Og det bliver meget let en diskussion hvor Løkker siger A og Helle T siger B – uden at diskussionen finder nogen egentlig vinder.

vh
Anders K

PS. Varmer NKK op til et nyt blodbad? Lene E får den helt store tur!

4

Debatten bliver ligesom den i Politiken i foråret.

Løkke siger at reformen er overfinansieret hvilket den også er men vel og mærke på den lange bane og Helle siger at reformen er under/ikke finansieret hvilket også er rigtigt på den korte bane.

Begge har ret og ingen vinder.
Men har Løkke råd til status quo ?
Næppe.

Når de i aften skal diskutere folkeskoler vil Løkke blive mindet om at VK(O) i snart 10 år har haft ansvaret for den danske folkeskole.

Fair løsning er allerede angrebet uden at der har påvirket vælgerne synderligt.

@ 5

Er for en gang skyld enig 🙂

Jeg tror ikke Løkke taber debatten i egentlig forstand, men han taber fordi han ikke vinder…han har simpelthen brug for at vinde, for at give VKO noget momentum – og det vil næppe lykkeds.

Ja målingen i Metroexpress er slem for Lene Espersen, men i modsætning til hvad Metroexpress postulerer og Jarl undlader at imødegå, så viser målingen, i forhold til forrige måling, fremgang for “blå blok” og tilbagegang for “rød blok”. S går 1,5% frem, men SF gåør 2,0% tilbage. Overskriften viser at Metroexpress er meget tilfreds, men er “rød blok” som helhed det?

@4: Den hurtige joke om folkeskolen åbner en ladeport til de fleste regeringers svaghed, når de har siddet i over to perioder: “Hvorfor har I så ikke allerede gjort det? Hvorfor er folkeskolen bare blevet dyrere og målbart dårligere gennem jeres ni år ved magten? Det er ikke bare socialdemokrater der savner en bedre folkeskole end den VK har kørt i sænk – det er alle vælgerne.” Hvor står Løkke så?

Og det er i øvrigt så nem en joke, at statsmands-strategien ryger i svinget. Den slags slagterhundefrækhed kan man bedre tillade sig som udfordrer.

8. Han kunne jo henvise til at politik er det muliges kunst. S er jo med i det seneste folkeskoleforlig, ikke?

@4 Anders K.

Skattelettelserne i 2004 og 2007 var underfinansierede. Skattestoppet siden 2001 var helt ufinansieret. Den omdiskuterede Forårspakke II fra 2009 var kraftigt underfinansieret på kort sigt og moderat underfinansieret på lang sigt, selv hvis man tager udgangspunkt i finansministeriets egne prognoser.

HTS opstilling af den økonomiske politik som et valg mellem skattelettelser eller velfærd er på mange måder dybt problematisk, men det er ikke essensen her. Hvordan du kan komme frem til at regeringens skattelettelser er overfinansierede er lidt af en gåde.

Er TV-dueller generelt noget bemærkelsesværdigt—medmindre noget går totalt skævt (Khader vs. Pia måske)—i en verden, hvor folk bombarderes med video, billeder, lydklip, og hvad har vi, af politikere?

Betyder Folketingets åbning og TV-debatterne stadig nogetsomhelst for den jævne borger? Det være sig DR2 eller valgkampsdebatterne.

Befolkningen fattes vel efterhånden også en slags politikerlede, foranlediges man til at tro.

Det er godt nok en usædvanligt poetisk og smuk sviner, Lene får med på vejen i linket – den bør man ikke snyde sig selv for.

Og som Homer ville sige: “Det’ sjovt fordi det er sandt” 🙂

Det var en meget tæt debat i aften, men efter min vurdering vandt Løkke. Han fremstod langt mere statsmandsagtig og var i balance, som det ikke er sæt længe.

Efter min mening fremstod Helle T som lidt for aggressiv. Måske også for følelsesbetonet. Der var heller ikke mange konkrete løsninger. Hvad ville hun egentlig? Til gængæld så hakkede hun løs på regeringens politik. Effektivt? Tjah.

Hun var ikke alternativet i dag til statsmanden.

Men det er jo bare min holdning.

@10: Var skattelettelserne så uendeligt ufinansierede ville skattetrykket så ikke være faldende? Ulykkeligvis har skattetrykket faktisk være stigende siden 2001, så det ser såmænd ud til at der bliver rigeligt skovlet ind med venstre hånd hvad der bliver delt ud med højre…

/Nikolaj

@14. Det er ikke korrekt at skattetrykket har været stigende siden 2001, men det er reelt sagen uvedkommende da skattetrykkets størrelse er afhængig af konjunktursituationen og principielt uafhængig af hvorvidt en skatteskattelse er finansieret eller ej. Skal sidstnævnte afklares skal man ind og se på finansieringen af hver enkelt skattereform og i alle de fire nævnte tilfælde er der tale om underfinansiering, og i et enkelt tilfælde et totalt fravær af finansiering. Det er sådan set “bare” at kigge nærmere på finansministeriets egne tal. Når jeg skriver “bare” skyldes det at der desværre ofte opereres med meget “kreative” finansieringer, som når forårspakke 2 delvist “finansieres” af auktionerede CO2-kvoter, der er en beslutning taget i EU regi, der INTET med selveforårspakken har at gøre. Altså en gevinst Danmark ville indhente uanset om forårspakke 2 blev gennemført eller ej. Derfor er det komplet useriøst at betegne dette som en del af “finansieringen”.

Lukket for kommentarer.