Nyrupfløjens mand vil udfylde tomrum efter venstrefløjsikon
Onsdag i sidste uge blev Ã…rhus pludselig midtpunkt for medieinteressen, da den unge socialdemokratiske bykonge, Nicolai Wammen, på et hastigt indkaldt pressemøde bekendtgjorde, at han agter at stille op ved det kommende folketingsvalg. Det indebærer, at han så til den tid herefter lægger borgmester-kæden i Smilets by.
Set med socialdemokratiske briller er argumenterne indlysende gode for at opstille Wammen, som var en stor stemmesluger ved det seneste kommunalvalg i 2009. Især når det gamle arbejderparti mangler en stemmemagnet til at udfylde vælgertomrummet efter Svend Auken, der døde sidste år. Selvfølgelig skal S sætte alt ind for at vinde næste folketingsvalg.
Wammens ubestridelige popularitet som bykonge dokumenteres af stemmetallene, men det skal dog også ses i sammenhæng med at truslen fra Venstres modkandidat under sidste kommunalvalg '“ sagt på jysk '“ ikke på nogen måde var frygtindgydende. Wammen var total overlegen.
Hvad har Wammen egentlig til fælles med Auken? Ikke meget. Auken var venstrefløjssocialdemokraternes store ideolog '“ et fyrtårn og inspiration for flere generationer af politisk aktive på hele centrum-venstre-siden. Auken kunne konstant begejstre omgivelserne og var frygtet for sin skarphed af modstanderne i en politisk debat. Han havde altid noget på hjerte. Der er derfor intet at sige til, at folk som SFs Jonas Dahl, MEP (S) Dan Jørgensen og mange andre ser Auken som et politisk ikon og forbillede til efterfølgelse.
Wammen fremstår derimod som en afideologiseret teknokrat, hvis største politiske idé tilsyneladende indtil videre er nedrivning af store socialt belastede betonbyggerier i Gellerup-parken og genindførelsen af dobbelt-a i Aarhus. Der foreligger ingen store eller små ideologiske kampskrifter eller andet fra hans hånd, der indikerer, at manden har noget på hjerte bort set fra, at han er bedst til at sidde for bordenden og bestemme, hvad der skal ske. Men han har mange andre talenter. I pressekredse i Ã…rhus er Wammen fx legendarisk mht. at smyge og svare udenom på de kritiske spørgsmål, der indimellem bliver stillet, og hos oppositionen er man forbløffet over den skamløshed, hvor hurtigt han stjæler deres politiske idéer for siden at gøre dem til sine egne. Men det generer nu ikke århusianerne, der bare gerne vil have en borgmester, der favner bredt, og som sørger for, at alle gode idéer bliver brugt. Og så gør det ikke så meget, at han er fræk nok til selv at tage æren for det hele.
BT skrev forleden, at det i virkeligheden er Poul Nyrup Rasmussen som bag kulisserne i mere end et halvt år har arbejdet for at få Wammen opstillet og 'ind i varmen' i folketingsgruppen, mens tid er. Hos S tror alle naturligvis på den endelige sejr ved folketingsvalget, men hvad nu hvis, det alligevel glipper, og Helle Thorning-Schmidt takker af? Så starter fløjkrigen igen, og så skal man have en midterprofil klar med en reel chance i et kampvalg med venstrefløjens mest sandsynlige kandidat i skikkelse af Mette Frederiksen.
Og hvis salig Aukens lange skikkelse fortsat havde haft plads i socialdemokraternes gruppeværelse i Christiansborgs stueetage, så er det vel en fair vurdering, at stod valget mellem Frederiksen og Wammen, så kastede han sit lod på førstnævnte.
Bevares. Nicolai Wammen skulle have en god forklaring på, hvorfor han bryder et klokkeklart løfte forud for kommunalvalget til århusianerne om, at han ikke havde andre planer end at blive genvalgt til borgmester. Kækt lød det derfor som 'forklaring' fra Ã…rhus-borgmesteren, at det i virkeligheden var på grund af regeringens nulvækstpolitik overfor kommunerne, der simpelthen nødvendiggjorde, at han nu stillede sig til rådighed for vælgerne i det østjyske, så regeringen kunne blive væltet. Man forstår, at det åbenbart er Lars Løkke Rasmussens og Claus Hjort Frederiksens skyld, at Wammen må svigte sit valgløfte? Et frækt, men også lidt charmerende spin. Et sindbillede på, hvor ferm Wammen faktisk er til at håndtere medierne (Faderen er tidligere mangeårig Ekstra Blads-journalist). En indlysende nødvendig egenskab for at nå langt i toppolitik.
Men for at nå en Aukens niveau, så skal man også have egne idéer til, hvor samfundet skal hen. Det har vi til gode at se hos Wammen, og derfor er det helt urimeligt at sammenligne ham med “Lange Svend”, som mange elskede – eller hadede. Og det er vist slet ikke sådanne følelser, som Wammen vækker i folk, men snarere en tillid til, at han er solid nok til kunne holde godt styr på butikken.
Det er derfor rigtigere at sammenligne Wammen med sin 'kampagnechef' Poul Nyrup Rasmussen selvom at sidstnævnte faktisk allerede tidligt i sit politiske virke og trods sit teknokratimage udstrålede mere politisk initiativ, iderigdom og drivkraft end Wammen indtil videre har gjort.
Vil Wammen så bruge sin formentlig genvundne folketingsplads til at formulere ny socialdemokratisk politik for fremtiden eller vil han være den daglige administrator fx som indenrigsminister, der vil gøre det nødvendige, når det bliver nødvendigt, men ellers kun sørge for at holde de borgerlige væk fra fadet? Vurderet på sine få holdninger, er han mest det sidste.
En 'ny Svend Auken' er han i hvert fald ikke.
Reklame: Køb bogen om det kommende valg: “Helle eller Løkke?” Læs mere om Ræsons bog – som bl.a. Jarl Cordua bidrager til – her.
31 kommentarer til “Det århusianske paradoks”
Som århusianer (med Ã…!), er jeg faktisk ret ligeglad med hvem der er borgmester. Det gjorde ikke den store forskel at have Louise Gade(V) på posten i 4 år, og vi har ikke mærket det store til Wammen.
Til gengæld vil Svend Auken (og fremtidige kloner af ham) i særdeleshed ikke blive savnet. Det var ham der var arkitekten bag socialdemokratiets hovedløst naive indvadringspolitik, og bag planerne om at opdrage folket til at elske indvandring. Også selv om meningsmålingerne viste, at det ikke var, hvad danskerne ønskede.
Bare lige en hurtig kommentar:
“…hvis største politiske idé indtil videre er nedrivning af store socialt belastede betonbyggerier i Gellerup-parken…”
Det var faktisk et forslag fra Venstres Gert Bjerregaard, som fik mange hug i begyndelsen. At Wammen nu har taget det til sig og at folk åbenbart tror, at det er hans idé bekræfter sådan set bare dit blogindlæg 🙂
——–
JP Ã…rhus | 03.02.2009 | JP_Ã…rhus | Side 1 | 230 ord | artikel-id: e1642b7b
Forslag: Vælt seks blokke i Gellerup
Helhedsplanen: Antallet af almene boliger i Gellerup og Toveshøj skal reduceres med 1.750, foreslår Venstre.
Af JONAS HVID MARTIN JOHANSEN
Bulldozerne skal frem for at skabe integration og gøre Gellerup til et attraktivt område.
Det mener Venstrerådmand Gert Bjerregaard , der efter måneders lukkede forhandlinger har valgt at spille ud med partiets forslag til, hvordan helhedsplanen for Gellerup skal udmøntes.
Ambitionen er, at Gellerup og Toveshøj skal ligne resten af byen. Det betyder, at der skal ske en kraftig reduktion i antallet af almene boliger. I dag er der 2.400 almene boliger i området, men står det til Venstre, så reduceres det tal med 1.750, blandt andet ved at vælte seks boligblokke.
»Det skal ses som en redningsplan for Gellerup og Toveshøj for at bryde den negative spiral. Resultaterne kommer kun, hvis vi er villige til at gå ambitiøst til værks, « siger Gert Bjerregaard .
Nedrivningen af blokke fjerner kun 300 almene boliger. Dertil kommer, at Venstre vil omdanne et stort antal lejligheder til butikker, kommunale arbejdspladser og kollegieboliger.
Gammelt væk – klar til nyt
Nybyggeri skal først ske, når beboersammensætningen er ændret med flere ressourcestærke personer. Så er Gert Bjerregaard klar til at blåstemple opførelse af op mod 800 boliger, bl.a. penthouselejligheder på toppen af de resterende blokke, og 100 ældreboliger. Desuden skal over 800 lejligheder sælges som ejerlejligheder.
Med initiativet håber Gert Bjerregaard at få sat en effektiv stopper for tilflytningen af personer med sociale problemer, men han understreger, at der ikke bliver tale om, at beboere skal smides ud af deres lejligheder.
2. Wow.
Jeg tror dog ikke, at det gør nogen forskel.
Jeg læste et portræt af Wammen her forleden (jeg skal nok lade være med at skrive hvor) hvor det ifølge journalisten simpelthen var helt umuligt at finde nogen, der ville sige noget kritisabelt/negativt om Wammen. Han var bare en vidunderdreng.
Så man må vel konkludere at Wammen er Ã…rhus svar på Barack Obama. (Altså i 2008…)
Bonusinfo: Jeg tager i øvrigt til Washington for at studere midtvejsvalget her på fredag i selskab med en masse kyndige folk fra forskellige partier. Status er som de fleste her ved, at Demokraterne har tabt flertallet i “Huset”, men har pæne chancer for at fastholde flertallet i Senatet.
@Jarl Cordua
Wammens ubestridelige popularitet som bykonge dokumenteres af stemmetallene, men det skal dog også ses i sammenhæng med at truslen fra Venstres modkandidat under sidste kommunalvalg '“ sagt på jysk '“ ikke på nogen måde var frygtindgydende. Wammen var total overlegen.
Det er korrekt, men antallet af personlige stemmer på Wammen var i 2009 nærmest præcis det samme som i 2005, hvor han stod overfor daværende borgmester Louise Gade (som fik 4.000 flere personlige stemmer end Wammen):
http://www.kmdvalg.dk/kv/2009/k84713751A.htm
http://www.kmdvalg.dk/kv/2005/a464751A.htm
Det kan altså ikke være modpartens borgmesterkandidat, der har været afgørende for Wammens personlige stemmetal ved 2009-valget? Man kan dog sige, at Wammen undgik samme skæbne som 3/4 af de borgmesterkolleger, der genopstillede ved kommunalvalget i 2009 og tabte personlige stemmer (omend effekten var klart større i sammenlagte ved seneste kommunalreform end for de uændrede kommuner).
Du linker til en artikel fra BT, hvor følgende sætning optræder: “Skulle det mod forventning ikke ske, står Nicolai Wammen som partiets ene næstformand med stærke kort på hånden i det efterfølgende opgør om magten i S. Nyrup har ikke den store fidus til partiets anden næstformand, Nick Hækkerup. Han finder ham simpelthen for højreorienteret.”
Den begrundelse er der vel ikke nogen der kan tro på? Andre medier har ligeledes spekuleret i, at hvor Hækkerup skulle udgøre en højrefløj, og Mette Frederiksen en venstrefløj, placerede Wammen sig i midten af de to. Hvordan kan journalisterne (og deres kilder) være nået frem til den opdeling?
4. Løhmann, du er blandt mine allerkæreste blandt læsere. Altid saglighed, saglighed. Jeg sætter (næsten) altid stor pris på dine kommentarer. 😉
Tallene viser jo, at Wammens vælgermagnetspotentiale kan være overdrevet. Måske Wammens resultat skal ses i lyset af SFs store fremgang. Han bevarer S-stemmer ( ca. 41 pct!) ved et kommunalvalg, hvor S ellers tabte få stemmer til SF. (S gik dog relativt set lidt frem målt i pct.)
Jeg er enig i, at det kan ligne et spin fra Nyrupfløjens side. Fravalget af Hækkerup til fordel for Wammen skal forklares. Og ved at lade Wammen fremstå som “The man in the middle” som “kompromiskandidaten”, så var han mere spiselig for flere og sikre bredden i partiet.
Wammen er nok ligeglad, hvad han bliver brandet som. Bare det give pote i sidste ende. Han har god til populisme og så vidt jeg ved har aldrig ment noget markant, som kunne genere nogen. På den måde ligner han forgængeren Thorkild Simonsen, som nægtede at kalde sig selv for “socialist”.
Et sted har jeg læst at Wammen og Mette Frederiksen skulle have givet hinanden håndslag på aldrig at kandidere mod hinanden om formandsposten, hvis det – mod forventning – skulle komme så vidt efter et tabt folketingsvalg.
Til det er der bare at sige, at Wammen har jo til fulde vist, hvad hans garantier er værd, når det kommer til stykket. Det er måske derfor Nyrup er så glad for ham? 😉
Hvad med stakkels Nick Hækkerup? Er han en kandidat uden chancer, eller er han slet ikke kandidat til formandsposten?
6. Hvad er der stakkels ved Nick Hækkerup? Han er sikker minister i en S-regering? Jeg kunne komme i tanke om andre, som jeg ville græde mere snot over 😉
Det er jo BTs Søren Mortensen, der er manden bag historien om, at Nyrup er arkitekten bag Wammens tilbagevenden til landspolitik. Dvs. det er formentlig en kilde tæt på Nyrup, som har fortalt Mortensen, hvordan “verden ser ud” set med Nyrup-brellr.
Hækkerupperne har altid været nogle spøjse fugle. De går for at være de mest økonomisk set “borgerlige” i S-gruppen og tilhøre højrefløjen i partiet, men der skal man nok være deltager i S-gruppemøderne for at kunne afgøre det. Jeg synes nu ikke Nick Hækkerup lyder som en borgerlig i den offentlige debat. Han tror jo på dogmet om, at den nemmeste, sikreste, hurtigste og bedste vej ud af krisen er at bruge endnu flere offentlige kr. (som vi ikke har) end de borgerlige og DF ellers foreslår.
Men hvis Nyrup mener, at han er “for højredrejet”, så kunne det jo rigtigt. Ellers også er det bare en undskyldning for, at han simpelthen ikke vurderer Nick Hæk. 1. Kan vælges 2. Evner jobbet som partiformand 3. eller bare ikke kan udstå manden. Eller en kombination af flere eller alle fire ting.
@Jarl Cordua, 5
Løhmann, du er blandt mine allerkæreste blandt læsere. Altid saglighed, saglighed. Jeg sætter (næsten) altid stor pris på dine kommentarer.
Tak for din ros 🙂
Tallene viser jo, at Wammens vælgermagnetspotentiale kan være overdrevet. Måske Wammens resultat skal ses i lyset af SFs store fremgang. Han bevarer S-stemmer ( ca. 41 pct!) ved et kommunalvalg, hvor S ellers tabte få stemmer til SF. (S gik dog relativt set lidt frem målt i pct.)
Du skrev tidligere, at Venstres borgmesterkandidat kunne have haft betydning for Wammens personlige stemmetal, men hvad SF angår, tror jeg måske godt personspørgsmål kunne have noget at sige. SF’s spidskandidat Dorthe Laustsens personlige stemmetal på lidt over 4.000 stemmer er i al fald ikke prangende, og man kan måske lave en parallel til Københavns Kommune, hvor SF’s spidskandidat Bo Asmus Kjeldgaard heller ikke samlede mange personlige stemmer. SF kunne måske med begge steder have opnået flere stemmer med stærkere spidskandidater.
SF’s valgresultat ved kommunalvalget i Ã…rhus og København lå, mig bekendt, nærmest på samme niveau som partiets opbakning i de to kommuner ved Folketingsvalget i 2007. Omvendt med Socialdemokraternes opbakning ved kommunalvalg i Ã…rhus, hvor man i 2009 lå markant over resultatet i kommunen ved Folketingsvalget i 2007 (42 vs. 28 procent).
Du har muligvis ret i skabelsesberetningen for den artikel med Poul Nyrup. Min stille undren gik blot på, at Poul Nyrup skulle dømme nogen ude fordi de var for højreorienterede. Nyrups regeringer var ikke just de mindst højreorienterede socialdemokratiske regeringer i det 20. århundrede, og jeg mener at fx CEPOS har sammenlignet dem favorabelt med den nuværende VK-regering på det økonomiske område. Men det kan snildt være, som du nævner, at journalisten blot har viderebragt det han er blevet fortalt, uden at have stillet kritiske spørgsmål til sin kilde.
En helt anden mulighed, der igen er ren spekulation, kunne også være, at Poul Nyrup måske ikke har en finger med i spillet, men føler et behov for at få det til at se ud som om han har det. Kunne det være en mulighed? Jeg ved ikke, om Poul Nyrup stadig skulle have indflydelse, men måske kunne personlig forfængelighed på den måde være en (måske lidt for) simpel forklaring?
8. Venstremandens manglende popularitet MÃ… have spillet ind i Wammens gentagelse af det pæne 05-valg. V tabte immervæk mere end halvdelen af deres stemmer, mens SF gik meget frem. V-stemmerne gik jo næppe fra V og direkte til SF i noget stort omfang.
Nu findes der næppe offentlige vælgeranalyser fra det århusianske valg, men det er vel ikke urimeligt at antage, at ganske mange 05-Venstrevælgere i 09 stemte på Wammen og S, hvorimod SF i 09 til gengæld hentede en del af deres stemmefremgang i kraft af tidligere S-vælgere. Vi kan ikke vide det, men det er sandsynligt. Netto holder S i Ã…rhus mere eller mindre status quo, hvad angår stemmetal.
Apropos Nick Hækkerup…
Nogen der i den grad nedgør “underklassen” vil næppe have en stor fremtid hos Socialdemokraterne http://politiken.dk/debat/kroniker/ECE961420/s-er-nu-middelklassens-parti-/
Hvis det havde været 1. april, ville Nyrups indblanding i Wammens returnering som folketingskandidat have været en virkelig god gimmick. Men det er jo som bekendt ikke tiden for aprilsnarer, og derfor undrer det meget, at BT bringer den historie.
Må man minde om, at Nicolai Wammen blev hevet hjem til Ã…rhus bl.a. af Svend Auken efter René Skau ellers havde meldt sit kandidatur som borgmester. René Skau er i den grad ikke kendt som en venstrefløjs-sosse, og derfor blev det dengang betragtet som, at Svend Auken hellere ville have en noget mere venstreorienteret borgmester end Skau i Smilets by. Videre kan det bemærkes, at Wammen vel må betragtes som en af “Svends drenge”, som indgår i netværket med bl.a. Dan Jørgensen, Jens Joel, Lars Midtiby m.fl.
Derfor må Nyrup som den store godfather i den her sag mest af alt betragtes som en tidligere flyvsk statsminister, der savner spillet på Christiansborg og derfor fik bundet BT historien på ærmet.
@Jarl Cordua, 9
8. Venstremandens manglende popularitet MÃ… have spillet ind i Wammens gentagelse af det pæne 05-valg. V tabte immervæk mere end halvdelen af deres stemmer, mens SF gik meget frem. V-stemmerne gik jo næppe fra V og direkte til SF i noget stort omfang.
Nu findes der næppe offentlige vælgeranalyser fra det århusianske valg, men det er vel ikke urimeligt at antage, at ganske mange 05-Venstrevælgere i 09 stemte på Wammen og S, hvorimod SF i 09 til gengæld hentede en del af deres stemmefremgang i kraft af tidligere S-vælgere. Vi kan ikke vide det, men det er sandsynligt. Netto holder S i Ã…rhus mere eller mindre status quo, hvad angår stemmetal.
Burde Nicolai Wammens personlige stemmetal så ikke have været endnu højere, fordi både socialdemokratiske vælgere fortsat ville stemme på ham sammen med en masse Venstre-vælgere, der var “efterladte” efter Louise Gades farvel til politik?
En del kan måske også forklares af, at nogle borgerlige valgte sofaen (12.000 færre stemte, selvom der på de fire år var blevet 10.000 flere der kunne stemme; faldet i valgdeltagelse i Ã…rhus var, efter hukommelsen, et af de største), og at de Konservative fik 7.500 flere stemmer og Dansk Folkeparti 3.000 flere stemmer end sidst. For alle tre tal gælder, at de nok indeholder en hel del vælgere, der stemte på Venstre i 2005. Måske halvdelen af de 31.000, der forlod Venstre ved 2009-valget, valgte sofaen, K eller DF, og halvdelen valgte at stemme på Socialdemokraterne?
Valgdeltagelse er i al fald noget sjovt noget, fordi det selvfølgelig er mandatfordelingen ud fra andelen af stemmer, der er afgørende. Men ved Socialdemokraternes kommunale katastrofevalg i Ã…rhus i 2001 – hvor mange flere deltog pga. det samtidige Folketingsvalg – fik partiet faktisk præcis lige så mange stemmer, som man fik ved kommunalvalget i 2009 (2001-valg: http://www.kmdvalg.dk/kv/2001/k444751.htm).
12. Ja, det er da muligt at du har ret.
11. Ok. det er da forrygende, hvis Wammen BÃ…DE er Nyrups foretrukne mand og “En af Svend Aukens drenge”.
Er det muligt, at Wammen kan være begge dele netop fordi han ikke mener noget som helst opsigtvækkende, der kan skræmme folk bort?
Wammens tilsyneladende holdningsløshed giver mindelser om “Admiralens vise”.
Han har uden tvivl en stor fremtid i dansk politik…
Og medierne har det jo med Wammen som de (engang) havde det med Lene Espersen. Med få undtagelser så spiser de nærmest af hånden. 🙂
@ Jarl – jeg mener nu, der er langt mere substans i Wammen, end der nogensinde har været i Espersen. Men jeg indrømmer blankt, at han er ferm til pressehåndtering. Men det diskvalificerer ham vel langt fra, som du jo også antyder med din kommentar om hans fremtid i dansk politik.
Men en ting virker simpelthen for mærkelig – hvorfor i al verden skulle Nyrup ville ønske Wammen tilbage i folketingsgruppen, hvis jeg har ret i, at han står tæt på kredsen omkring Svend Auken? Og hvorfor i al verden skulle “kredsen omrking Nyup” (hvem de så end er) ville lække dette? Det virker altså mest af alt, som en tidl. statsminister, der savner at være med.
@3 Noterer med lige dele misundelse og tilfredshed, at du vil være på plads i DC til lørdagens Rally to restore Sanity 😉
Som almindelig århusianer, skal jeg hilse at sige, at Wammen ikke bliver savnet. Han har karisma som en lukket dør. Selvom man er uenig politisk med en’ kan man godt respektere en persons evne til at repræsentere sig selv og byen; og her har Ã…rhus historisk været godt kørende.
Wammen har ikke benyttet den oplagte mulighed han fik som kåret borgmester, til at slå sig igennem. Og at han skrider er vel også et udtryk for at han har indset, at han ikke magter/ ikke kan lide, at være bykonge.
At påstå at Nyrup skulle stå bag noget som helst i Ã…rhus og omegn er noget overraskende at læse da meget få socialdemokrater har været og stadig er så hadet i smilets by som netop Nyrup.
Han er på de kanter aldrig blevet tilgivet brodermordet på den i Ã…rhus extremt populære Auken.
Mit bedste gæt er at Wammen ikke har rådført sig med mange andre end Thorkild Simonsen.
Det kræver jo heller ikke ligefrem den store planlægnings gruppe at få scenariet til at forløbe glat. Det øjeblik har fået besked om at Wammen var kandidat så var løbet kørt uanset hvad partiet central eller lokalt måtte mene. Han er ganske en en for god garant for stemmer.
Wammen kom ind fra højre og blæste Louise Gade af banen om man vil mene at det var Gades svaghed eller Wammens styrke kan man diskutere men et faktum er at det er lykkedes ham at være hele byens borgmester og han faktisk ar vellidt, fortjent eller ej.
Hvad der er hans motiv er sværere for mig at sige præcist. Man skal temmeligt langt op i ministerlisten for at få en politisk post der er mere prestige fyldt og giver mere politisk indflydelse end netop borgmester i landets anden største by. Så mon ikke planen på lidt længere sigt er en formands post og der ville en minister post jo være et glimrende trin på vejen.
Men det kunne jo også være at det aldrig har været en del af planen at Wammen skulle blive i Ã…rhus, måske var hans rolle “bare” at genvinde borgmesterposten og smadre Louise Gade og venstre i Ã…rhus. Der var jo ingen egnede lokale kandidater til at gøre arbejdet og opgaven blev jo udført.
Det der blandt andet taler for dette er at Wammen hurtigt meldte sig ud af kapløbet om at blive formand i KL. Det er set med kommunal politiske øjne også et rigtigt godt tidspunkt at gennemføre manøvren på så mon ikke Anne Marie har givet en hjælpene hånd med tidspunktet.
I hvert fald flot gennemført overtagelse.
I øvrigt når man kigger på hvordan S fungere når man skal finde kandidater så ville en udefrakommende blive overrasket over hvor lidt toppen har at sige.
Hvad angår placering af Hækkerupperne politisk så er der jo så uendeligt mange af dem efterhånden at det er lige lovligt generaliserende at putte dem i samme boks.
Det de har til fælles er højest at mange af dem har fået det politiske håndværk ind med moder mælken. Jeg kan på stående fod nævne flere der lå/ligger til venstre.
Hvad angår Nick så lyser hans stjerne noget klarere end ette F. Hun er ved at være mere berømt uden for partiet end inden for. Hun har nu flere gange demonstreret ualmindelig dårlig timing og har efterhånden for mange internt der synes hun har fejlet lidt for mange gange. Hun er ikke en person der samler og hun er ikke den formand der på sigt henter stemmer fra VOK og det ved hun også godt selv.
Nick derimod demonstrerede i sin tid som Borgmester at han både evnede at samle alle de utilfredse borgerlige vælgere op, få byrådet til at arbejde sammen og få virkeliggjort en erhvervspolitik med tusindvis af arbejdspladser til følge som har været misundt overalt og der var vel og mærke tale om en by der var faldet helt i søvn og hvor der ikke var sket noget siden ATP flyttede til byen. Han kunne være blevet kronet til borgmester mange år endnu af borgerlige vælgere.
Han har siden han blev valgt til næstformand faktisk lavet et stort arbejde med den interne struktur og har en pæn del af æren for at S er blevet opdateret på mange områder og ikke mere ligger håbløst efter Venstre. Der har Wammen haft mere travlt med at være borgmester.
Hvad der er nok så interessant så har Nick indtil videre sørget for ikke at dumme sig også selv om han har haft posten som skatteordfører, ikke den mest taknemmelige for en socialdemokrat. Derudover har haft travlt med at styrke sit netværk både inden for og uden for Christiansborg.
Frank Jensen ser jeg kun som formand hvis der er brug for at få en kompromiskandidat. Jeg oplever FJ som temmelig kompetent i sit nuværende job og også som om han virkelig trives i det så jeg tror ikke man kommer til at se ham mere i landspolitik.
Men jeg vil gerne sætte penge på at Mette F aldrig bliver formand og for den sags skyld heller ikke formands kandidat hvis nogen har lyst til at vædde 🙂
Wammen har stadig meget at bevise på den landspolitiske scene, han var ikke et entydigt hit sidst han var her men han er modnet. Det bliver spænende at følge.
Når man tænker på at det makkerpar hos V som man kan sammenligne dem med er Traktor Troels og Kristian dansemus ja så er jeg tryg ved fremtiden 🙂
Undskyld, men er det nok ikke at dumme sig, hvis man vil ind i en evt. kommende kamp om formandsposten i Socialdemokratiet?
Det kan godt være, at Nick Hækkerup har styrket sit netværk, mens han har været på Christiansborg, men jeg synes da ikke, at han har markeret sig som et stærk kort i offentligheden.
Bare en lille indskudt bemærkning i debatten.
Nu skal man jo heller ikke glemme grunden til at Wammen kom ind som borgmester efter en venstreborgmester:
Ã…rhus har jo altid været socialdemokratisk, men da man opstillede Flemming Knudsen, så gik det alligevel galt, og en venstreborgmester kom til.
Så kom Wammen, og tingene normaliserede sig, og nu skal Ã…rhus skrives Aarhus.
18
Det første krav er ikke at dumme sig og den forhindring har Mette F ikke klaret.
Tror du han ville blive populær internt hvis han allerede nu kørte sig offentligt i stilling ?
Der kan gå alt fra 1 til 9 år før der skal bruges en formand.
@17: “Wammen kom ind fra højre og blæste Louise Gade af banen…”
Arh, ikke helt. Faktisk var det kun få hundrede stemmer der skilte blokkene. Men i realiteten ligegyldigt da de radikale havde lavet en hemmelig aftale med Wammen.
Louise Gade fik 43.000 personlige stemmer i 2005 og Wammen har ikke været i nærheden af den rekord.
@21
I min bog, som Jarl skriver 🙂 så er det at komme udefra og vælte den siddende borgmester som endda ikke var upopulær flot gået og så kan vi kalde det blæse eller hvad det nu skal være.
20
Det har du nok ret i.
Jeg synes bare, at der helst skal lidt mere til for at gøre sig gældende i det politiske liv, men det arbejder NH måske også på.
23
Nu får de jo måske begge chancen for at dumme sig som ministre, vejen er lang endnu og Jarl og co skal nok gøre alt for at den bliver belagt med forhindringer 🙂
15. Ja jeg skal nok hilse Jon Stewart fra “Djaykop Nealsen” 😉
Der er vel fire mulige resultater for S efter næste valg:
1) Partiet går frem og vinder regeringsmagten
2) Partiet går tilbage, men vinder alligevel regeringsmagten pga fremgang for støttepartierne
3) Partiet går frem men vinder ikke regeringsmagten
4) Partiet går tilbage og vinder ikke regeringsmagten
Pt fremstår scenarie #1 som det mest sandsynlige og scenarie #3 som det næstmest sandsynlige. Scenarie #2 er nærmest utænkeligt. Scenarie #4 forekommer også usandsynlig givet at S selv midt under skattesagen lå omkring sidste valgresultat.
Jeg vil vove den påstand at det KUN er scenarie #4 der koster HTS formandsposten. Scenarie #3 KUNNE koste hende formandsposten, hvis en oplagt kandidat stod på spring, men pt fremstår HTS som den klart stærkeste formandskandidat og der er næppe stor lyst hos S til at iværksætte endnu et kongemord imod en formand der har skaffet fremgang til partiet.
Så reelt er det vel kun en ny personsag efterfulgt at decideret nedsmeltning der vil koste HTS formandsposten og dermed noget som det ikke er specielt meget mere aktuelt at spekulere i end den teoretiske mulighed for at Villy Søvndal må trække sig efter næste valg. 😉
26. Jeg mener nu, at der er rimelig konsensus blandt S-folk i vurderingen af, at glipper det mod forventning for Thorning at erobre statsministerposten, så trækker hun sig.
Ellers enig i de fleste af dine vurderinger.
I øvrigt synes jeg at både VK skulle overveje om de har hele deres talentmasse repræsenteret i folketingsgruppen efter et valg.
Et eller andet sted bør konservative og venstrefolk. og som har evnerne jo stille op netop nu, sådan at man er klar med et godt råmteriale til at bygge partierne op i en oppositionsperiode.
Alle ved at hvis Mads Lebech stillede op, så ville tingene se meget lysere ud for K.
Den der har evnen har pligten, fristes man til at sige.
@ 27
Det er lidt off-topic, men nu du åbner ballet…
Mads Lebech kunne være god for K, men det lader ikke til han vil. Hvem synes du de har, som kan løfte partiet? Jeg har selv meget svært ved at se en oplagt formandskandidat – ja, Barfoed måske..men han er ikke ligefrem en stemmesluger..
Og endnu værre – hvem skulle V kører i stilling. Jeg synes hverken Kristian Jensen eller Troels Lund virker som de store lys. Jeg er klar over, at Kristian Jensen bliver næste umulig at komme uden om – men det siger også bare noget om tingenes sørgelige tilstand.. Ser du nogen i baglandet, som man skulle prøve at få ind? (ikke nødvendigvis som formand, men som stærke støtter).
vh
Anders
28. Nu er det gudskelov sådan, at folks syn på politikere ændrer sig, når de bliver formænd.
Tro mig. Da jeg gik på Christiansborg i slut90’erne og talte med journalister, så var der mange – ikke alle – der mente at Anders Fogh ikke kunne løfte opgaven, når han en dag skulle efterfølge Uffe. ALT var i vejen.
Men jeg savner for få politiske typer hos VK, der kan:
1. Formulere politik og sætte en dagsorden
2. Sælge varen til masserne
3. Skabe samling omkring et projekt
4. Med deres personlighed rager lidt op over metervaren
5. Udstråler soliditet så befolkningen føler at de er tilpas driftssikre til at overlade regeringsmagten.
6. Personlig disciplin – driftssikkerhed
7. Lede et ministerhold
Nu er det sjældent at alle kan det hele. Fogh, Schlüter og Nyrup kunne dog det meste.
Den nuværende statsminitser har store problemer med flere af felterne og den muligvis kommende har heller ikke pladen fuld (det kan hun dog nå at få)
Kasper
I tilfælde af at S ikke kommer til magten så kunne man vel forestille sig at Helle begyndte at spørge sig selv om det var umagen værd at fortsætte.
Anders
Jeg tror at Carl Holst sidder i Sønderjylland og nyder det hver gang Troels og Kristian dummer sig.
Men derudover har det da slidt ganske alvorligt på begge partier talentmasse at have siddet i regering så længe, der er ikke særligt mange uprøvede talenter tilbage.
Hvad angår K så siger al erfaring jo at det er politisk selvmord at prøve at stille sig i spidsen for den flok så hvorfor skulle nogen ønske det.
Er der foresten nogen der har et bud på hvorfor Brian M holder så lav profil, findes han overhovedet mere ?
Ja det ligner en win-win situation for Wammen at gå efter folketinget nu. Angående Nick Hækkerup husker jeg ham senest for en uheldig medieoptræden hvor han virkede grådig næsten på narkoman-agtig vis ikke kunne få nok penge til staten http://www.youtube.com/watch?v=duvk0aCgz2U
Tænkte at den optræden godt kunne være en årsag til at man var mere skeptisk ved ham i partiet, men så læser man at han er for højreorienteret? Måske er jeg bare så borgerlig at de alle virker venstreorienterede, men stadig…
Omkring Wammen, når jeg læser at han ikke har vist så mange holdninger, bliver jeg lidt ked af hvem der er politiske ledere. Anders Fogh, Helle Thorning og Villy Søvndal rykker sig gerne hen hvor vælgerne er, så får vi lige en mere som dem i Wammen.
Off topic:
Jarl, tænkte om du har en holdning om Wikileaks? Jeg synes personligt det er fremragende at ting kan graves frem om at politikerne dækker over ting. Men kan se det splitter borgerlige meget i debatten. Et interessant projekt for Wikileaks kunne være den danske offentlige sektor. Tror den sag om overbetaling af privathospitaler vi har lige nu, vil være småting i forhold til ting der kunne graves op der, men bare gætværk.