Kategorier

Good morning Washington!

Okay så er der kun én dag til det store midtvejsvalgsslag står. I går kørte jeg med vores lille danskerdelegation rundt i delstaten Maryland, der grænser op til Washington DC.

Vi deltog i et morgenmadsmøde på det frivillige brandvæsens station i Leonardstown med stort set alle de ledende folkevalgte demokrater i Maryland og amtet St. Marys. Blandt dem var dansk-amerikanske Steny Hoyer, der er absolut højt på strå i hierarkiet i Washington som majoritetsleder for demokraterne i Repræsentanternes Hus dvs. lige under Nancy Pelosi, der p.t. er Speaker. Det gør ham til den 4-5. vigtigste person i amerikansk politik. Hoyer, hvis far hed 'Steen Høyer' og udvandrede til USA i begyndelsen af det forrige århundrede er utrolig elskværdig vært med et vindende væsen. Og se ham 'work the room' (dvs. trykke hænder, kindkysse kvinder, blinke indforstået og smile charmerende) er et studie i en professionel politiker. Men han er også fuld af indhold med en lang og imponerende track record som udenrigspolitiker bl.a. med at formulere, udbrede og sikre menneskerettighederne over hele verden. Den 71-årige statsmand sidder på et stensikkert demokratisk mandat bl.a i kraft af at have bevaret offentlige arbejdspladser i området på flådebasen Bethesda. Hoyer er i øvrigt alle danske journalister og ambassadens hemmelige våben, når de skal have åbnet dørene. Han har været sin fars hjemland en formidabel ven, og der er ikke noget at sige til, at dronningen for nylig siden gav ham ridderkorset. I øvrigt deltog Pia Christmas-Møller i arrangementet, som Hoyer bl.a. kender fra det internationale menneskerettigheds-arbejde.

Denne morgen, hvor man mod 15$ får en ordentlig gang nærende morgenmad med bacon, røræg og pølser, kaffe og juice, fik deltagerne også en passioneret peptalk fra U.S. senator Ben Cardin, der ikke er på valg i denne omgang. 'Vi skal vinde dette det valg, der er det vigtigste valg længe. Det er vigtigt for vores børn og børnebørn. Republikanerne har kørt nationens økonomi i sænk. Nu er vi i gang med at rette den op, og nu vil GOP have at vi skal tilbage til den samme filosofi, som fik os ud i disse problemer! Ønsker I det. Nej!, råber den ældre hvidhårede mand, der kun mangler togaen for at ligne en romersk senator med sin vigende hårpragt med lange nakkehår. Carlin taler dog så nakkehårene på alle andre rejser sig, men der er lidt desperation over hans indtrængende opfordringer til forsamlingen om nu at få alle demokrater af huse. De ved, at demokraterne ikke kan undgå en røvfuld ved valget i morgen og derved mister flertallet i Kongressens ene kammer: Huset og dertil mister dig også mindst et par senatssæder.

I Maryland er demokraterne ikke i de store problemer. Kun i guvernørvalget er det spænding, hvor den siddende guvernør Martin O'Malley (D) fører med et par procent over sin forgænger i embedet republikaneren Bob Ehrlich. P.t. spår målingerne en smal sejr i pct. til O'Malley på 52-48.

Om eftermiddagen kørte vi ud i en tydeligt fattig, forfalden og sort forstad til Baltimore, hvor arrangørerne diskede op med gratis mad og drikke og høj soul musik fra en scene for at lokke deltagere til. Blandt de prominente gæster var bla. delstatshovedstadens kun 40-årige kønne sorte borgmester Stephanie Rawlings-Blake. Vi danskere fik både stickers og skilte til at holde op i kameravinklen, når guvernørens følge dukkede op sammen med den lokale verdenspresse bl.a. lokale “Baltimore Sun”. Og det gjorde han så iført en jakke med de lokale fodboldhelte 'Baltimore Ravens' logo på. (standarduniform for folkevalgte på valg, når de vil virke uformelle) O'Malley har også er rejsende i et vindersmil og stor charme. Han trykker hænder, babyer, oldinge krøblinge. Han lader sig fotografere med bumsernes hunde og også vores delegation skal både have et håndtryk det obligatoriske 'How ya do’in' og stiller op til forevigelse for fotografen. Det tog kun et kort øjeblik før han charmerede bukserne af os og alle andre, før ham og han følge bl.a. lang række udtjente brandbiler med højtalere og skilte fik ham videre 'on the campaign trail.'

På mødet får Baltimores borgmester sammen med lokale sorte myndighedspersoner og folkevalgte indtrængende opfordret de ca. 50-70 deltagere i 'rallyet' på pladsen til nu at stemme på tirsdag. Og husk nu naboen! Og familien! Alle skal stemme. For ellers kommer Ehrlich til fadet og han vil spare på investeringerne i området. Skræmmekampagnen kører på, at Ehrlich er de sortes fjende, mens O'Malley '“ der også har skåret ned i delstatsregeringen budget '“ er deres ven.

De sorte mødedeltagere er delt i to grupper på mødepladsen, hvor den hullede asfalt, ødelagte beton og efterladt affald ude i siderne vidner om at områdets fattigdom. Deltagerne består af de velfungerende velklædte med jobs og så de andre. Taberne. Voksne mænd i streetwear. Både de gamle udslidte, krøblingerne og de yngre uden fremtidsmuligheder og selvtillid i øjnene, som kører hvileløst rundt på små cykler. Det gør indtryk. Den form for social armod kender vi ikke rigtig fra Danmark. Men der er også de små piger fra den nærliggende baptistkirke, der optræder med dans på scenen, og som vidner om, at området ikke er helt uden social sammenhængskraft og ressourcer.

Men 'The Black Vote' er afgørende vigtig for demokraterne, hvis de skal vinde over Ehrlich. De lærte lektionen på den hårde måde i 2002, da guvernør Kathleen Kennedy Townsend (datter af RFK) efter en elendig valgkampagne knebent tabte til Ehrlich, som da havde den sorte Michael Steele ( den nuværende formand for Republikanerne på landsplan) som 'running mate' og viceguvernørkandidat. Det fik mange sorte til at svigte demokraterne, der også dengang for 8 år siden havde store problemer ved midtvejsvalget. Måske klog af skade, eftersom man konstatere, at den demokratiske 'ticket' ved det forrige valg stillede med den sorte viceguvernør Brown, der også vil genvælges.

Om aftenen deltog jeg i Halloween-festlighederne i Georgetown, som er en forstad til Washington, og hvor bl.a. de mange collegestuderende ved det nærtliggende berømte universitet i deres kostumer viste mig og resten af rejsedeltagerne, hvordan man fester igennem.

Reklame: Køb bogen om det kommende valg: “Helle eller Løkke?” Læs mere om Ræsons bog – som bl.a. Jarl Cordua bidrager til – her.

Af Jarl Cordua

Jarl Cordua

cand.polit, radiovært samt politisk kommentator. Vært på det politiske TV-program "Borgen Late Night", der sendes hver tirsdag. Tidligere skri ent på Jarls Blog og medvært på "Cordua & Steno"
Født 1969 i Rønne. Bor i Hellerup.
Kontaktoplysninger: jarlATjarlcordua.dk Telefon: 31718718

13 kommentarer til “Good morning Washington!”

heh det er svært at høre om politik i Baltimore uden at have The Wire kørende i baghovedet. Så vidt jeg ved var Tommy Carcetti i serien var baseret på virkelighedens Martin O'Malley og Nerese Campbell var baseret på Stephanie Rawlings-Blakes forgænger Sheila Dixon (der i virkeligheden blev fældet af en korruptionsskandale sidste år).

God tur og hav det sjovt.

Kære Jarl

Dine usa-kommentarer er da en mat affære, også i forhold til dine ‘hjemlige’ ofte knivskarpe analyser.

Må vi bede om lidt mere strøm på

Tak for fine reportager fra midtvejsvalget. Men du glemte at nævne, hvad du var klædt ud som til aftens arrangement 🙂 Al Gore?

Jaja, sandheden er ildehørt 🙂

Men helt ærlig Jarl, så lugter dine rapporter fra det amerikanske mere af badeferie og benovet rygklapperi end af dybsinding analyse.

Vi glæder os til at du kommer hjem!

6. Det er mærkeligt at læse den slags smålige kommentarer, når man bruger sine få fritimer til at skrive lidt om sine oplevelser herovrefra.

Jeg kommer aldrig til at forstå det, og det får da en til at overveje om man skulle bare droppe at skrive nogetsomhelst, mens man er herovre 🙂

Men til gengæld glæder jeg mig over de andre indlæg, som rent faktisk formulerer lidt ros.

Jeg er glad for beretningerne fra Onkel Rejsende Jarl 🙂 Spændende at høre fra virkelighedens The Wire, og jeg havde aldrig hørt om Hr. Hoyer før – hvilket lidt undrer mig, da han vist er en fantastik historie. Er det mig der har sovet i timen, eller er han virkelig ukendt i Danmark? Aviserne er jo flinke nok til at huske os på Scarlett Johanneson har danske aner…

Ser frem til at læse om valgnatten.

Mere ros er vist påkrævet for at dæmme op for de sure rønnebær fra @6 og @3 – helt ærlig, hvad bilder I jer egentlig ind? Hvad Jarl skriver på sin blog er vel Jarls sag og I kan jo bare lade være med at besøge den. Eller i det mindste afholde jer fra sådanne smålige mavesure kommentarer.

Læste med interesse denne blogpost og ser med forventning frem til den næste. Sådan har jeg det som oftest herinde

Apropos danske aner så har South Dakota fået en ny guvernør med det gode navn Dennis Daugaard. Hans bedsteforældre indvandrede fra Danmark omkring århundredeskiftet.

og Jarl: Keep up the good work. Altid en fornøjelse at læse dine beretninger – både fra ud- og indland.

Hej Jarl

Dine beretninger fra USA er også super interessante.

Fint supplement til dine analyser fra vores egen lille andedam.

Thumbs up herfra i hvert fald. Der er måske ikke så meget benhård analyse over blog indlæggende mens du er “over there”, men det ville måske også være lidt meget forlangt. Tilgengæld er det fede stemningsrapporter – for os, der ikke alene interesserer os for dansk politik, men også den amerikanske variant. Så glem de mavesure indlæg fra andre og keep up the good work! 🙂

Lukket for kommentarer.