Kategorier

Tudeprinserne i dansk politik II

Det er ikke kun SF, der går og tuder over den behandling, som de får af pressen. De sidste dages store historie med Bertel Haarder er vel det bedste kendte eksempel.

Så er der dem, der har grund til at tude. Fx de konservatives partileder Lene Espersen. Rygterne er tykke om en udenrigsminister, som barrikaderer sig fra omverdenen dybt fortvivlet over den kritiske situation, som hun har bragt både sig selv og sit parti i. I går stillede hun dog op i medierne og forsøgte tappert, men håbløst at se vælgerkrisen i øjnene og indgyde noget håb i de hårdt prøvede konservative tillidsfolk og folkevalgte.

I weekenden skulle han forholde sig til at sin næstkommanderende Brian Mikkelsen flashe sin egen håbløshed i medierne på en så talentløs måde, at økonomi og erhvervsministeren egentlig burde have fastholdt sin oprindelige tanke om at forlade dansk politik. Måske skulle han endda fremskynde sagen? Danmark lever fint uden Brian Mikkelsen på ministerbænkene. Måske endda nationen vil være bedre tjent med det?

I Venstre kan de '“ som Bertel Haarder tydeligt demonstrerede forleden'“ også pive offentligt over al verdens uretfærdighed, som rammer dem. Men det sker åbenbart også inde bag gardinerne. Statsminister Lars Løkke Rasmussen kæmper en indædt, men ensom kamp i medierne bl.a. ved at tage den ene duel efter den anden med oppositionen for at holde sit regeringsprojekt oven vande, men det er ikke meget hjælp, at han får fra sine egne.

Fx er det ikke hjælpsomt, at man på Christiansborgs gange og blandt pressefolk kan støde på historien om en finansminister Claus Hjort Frederiksen, som for nogle uger siden overfor samarbejdspartneren i Dansk Folkeparti med opgivende mine betroede de siden dybt rystede DF-topfolk, at 'Venstre er et døende parti'. Vi taler om manden, der om nogen er arkitekten bag Venstres optur til landets regeringsparti i 00'erne, som åbenbart mener, at folketingsvalget ikke kan vindes. (Men det er på den anden side langt fra første gang, at Claus Hjort Frederiksen viser, at han mangler is i maven, når vi nærmer sig valgdagen)

Jeg synes Brian Mikkelsen og Claus Hjort Frederiksen skulle overveje i juleferien, om de ikke hjælper dem selv, deres respektive partier, regeringen – ja landet ved at forlade ministertaburetterne og overgå til pensionsalderen eller alle de direktørjobs, der ifølge Mikkelsen åbenbart står og venter på ham. (Er det i konens familiefirma? Husk nu at tage Billy med!) I stedet kunne Løkke så omdanne sin regering med folk, der stadig tror på fremtiden, har nye friske ideer og kan bibringe regeringen, partierne og vælgerne noget optimisme.

Løkke kan i hvert fald ikke vinde valget, når han har den perlerække af defaitistiske tudeprinser på slæb.

Vorherrebevares!

Af Jarl Cordua

Jarl Cordua

cand.polit, radiovært samt politisk kommentator. Vært på det politiske TV-program "Borgen Late Night", der sendes hver tirsdag. Tidligere skri ent på Jarls Blog og medvært på "Cordua & Steno"
Født 1969 i Rønne. Bor i Hellerup.
Kontaktoplysninger: jarlATjarlcordua.dk Telefon: 31718718

43 kommentarer til “Tudeprinserne i dansk politik II”

Jarl, nu har du snart forslået Løkke at afsætte en 5-6 ministre. Ville det ikke bare bringe endnu mere uro hvis man gjorde det. Var det så ikke bedre bare at udskrive valget, og så forhåbentligt “naturligt” udskifte de brodne og udkørte kar? 25/1 ser mere og mere sandsynligt ud i mine øjne.

1. Statsministeren ligner faktisk en, som stadig tror på, at slaget stadig kan vindes.

Hvorfor 25.1? Er det din fødelsdag eller siger stjernerne at det er dagen, hvor Løkkes nederlag er mest uundgåeligt?

Jeg hører til de konservative iagttagere, der mener, at “gode meningsmålinger” eller noget, der minder om dem, afgør valgudskrivelsen og ikke så meget andet.

2.

Nej 25/1 passerer Venus Mars:-)

Mit bud baserer sig på at nytårstalen er holdt med forhåbentligt gode bud på fremtiden, diverse dueller er afholdt. En med Villy igen, en med Vestager og en med Thorning. Og så netop Løkkes agressive og selvtillidsfulde optræden for tiden. Og helt ærligt, 1-3 procent kan sagtens flyttes.

Men ja, jeg er enig med dig. Vores statsminister ser skarp ud for tiden, og det kan da kun blive knaldgod underholdning når han skal diskutere økonomi med Villy.

Anser du 25/1 for helt usandsynligt? Eller ændrer det sig hvis der kommer en Gallup med 50.1% til blå blok?

2. Det vil du sikkert udlægge det som.

Jeg ser det primært som et indædt forsvar for Bertel Haarder, men jo der er også skælden ud på pressen. Og det vil journalister normalt betegne som “tuderi”.

(Hvad laver du her på bloggen, Anders? Er der ikke alt for hård en debatform her til din sarte smag? Skynd dig nu hellere over på Kforum, så du ikke kommer noget til) 😉

Deler Jarls frustrationer – desværre var der kun et skud i bøssen, hvad angår ministerrokade – og det er brugt.

Brian – “hvis jeg ikke er politiker, er jeg direktør et sted, eller også arbejder jeg i udlandet” – Mikkelsen skulle da tage at forfølge den guldrandede erhvervskarriere, som hans tid som ligegyldig minister åbenbart baner vejen for.

Og han måtte meget gerne tage de andre små karriereministre med sig, som ikke ved, hvad de skal bruge magten til, når de først har fået den -ELlemann, Trolex, Nedergaard m.fl.

Mikael Jalving har egentlig lige skrevet det så udmærket http://blogs.jp.dk/frontalt/2010/12/20/bertel-og-de-andre/:

“Politikere, der aldrig bander, aldrig slår i bordet, aldrig tænker en selvstændig tanke, men hænger i mobilen til deres rådgivere og kampagnemagere. Folk som Troels Lund Poulsen, Nick Hækkerup, Ole Sohn, Jakob Axel Nielsen, Helle Thorning Schmidt '“ fortsæt selv listen '“ små glatte karriereål, der ingenting ved, ingenting tør, ingenting kan. Andet end at gribe ud efter magten.”

@Jarl

Enig!

Du skriver: “I stedet kunne Løkke så omdanne sin regering med folk, der stadig tror på fremtiden, har nye friske ideer og kan bibringe regeringen, partierne og vælgerne noget optimisme.”

Hvis de Konservative kunne få en ny leder, sammen med en ægte ny politik udvikling.

og

Lykke kunne samle et hold, som skal køre biksen efter et valg.

Det vil være det samme som juleaften 2 gange i træk, med unger der ikke plager 😉

Det er på tide at LLR bliver mere offensiv.

Hvem er der, der vil kunne forstærke regeringen, så den kan gå i valg-mode? – Har Løkke nogle skjulte talenter i baghånden?

Jarl: “I stedet kunne Løkke så omdanne sin regering med folk, der stadig tror på fremtiden, har nye friske ideer og kan bibringe regeringen, partierne og vælgerne noget optimisme.”

Og så er vi så tilbage ved 64.000 kroners spørgsmålet. Hvem ER det?

Givet at dødvægten skal skæres fra (Nedergaard, Ellemann, Lund Poulsen, Hjorten og Haarder) så skal der hente fem nye ind. Du har selv peget på Eva Kjer Hansen og så står man tilbage med, at regeringens redning skal findes blandt duelige folk som Jakob Jensen, Torsten Schack, Ellen Trane og Peter Christensen.

Problemet er vel bare, at man ikke kan gøre en dårlig quarterback med en dårlig playbook, bedre ved at ændre lidt på hvem der spiller wide receivers.

Jarl, du tager Haarder med i tudeprinsernes rækker.

Må du så ikke også tage Løkke med? Han tændte jo efter sigende også voldsomt af.

Enig i, at Haarders opførsel og sprogbrug var endog meget tåbelig.

Men dog forståelig?

Og Løkke?

8. Nis. Jeg ved godt at dine partifæller har meget travlt med at fremstille Løkke som uduelig (og drikfældig ifølge BT i går. Det er jo åbenbart blevet en strategi..)

Men fakta er, at der er trods alt et potentiale i at fremstille oppositionens økonomiske politik som noget nær ikke eksisterende og Villy Søvndal som ind imellem meget tynd i papirerne. Det synes jeg fx. at debatten om folkeskolen i går viste.

Men for SF – og de er blevet mange i den sidste tid her på bloggen efter at Perregaard og Co har opfordret til det – så er det klart, så er Løkke helt uduelig.

Men du mente vist PERSONER. Nu sætter jeg ikke holdet, men der må da være nogle, der kan bidrage med et eller andet.

9. Man kunne hente nogle ind ude fra eller forfremme nogle nede fra bænkene.

Vi kan jo ikke have en finansminister, der mener at det hele er slut for de borgerlige. Det siger næsten sig selv.

10. Ifølge Information i dag, så nedstirrede han TV2-journalisten på samme måde som Rønn Hornbech gjorde for et par år siden.

Ja. ALt efter temperament, så kan man da godt tage ham med i tudeprinsernes rækker. Jeg synes nu ikke at det er så udtalt hos Løkke. Det ved han vist godt nu, at han ikke får noget ud af.

12. Problemet er jo bare at man ikke bare kan “hente nogle ind udefra”. Det er meget få mennesker der gider sige et godt job op, for at være minister i tre-fire måneder, hvilket man jo ikke kan fortænke dem i (og dem der gør, er sikkert ikke værd at samle på).

Og forfremme backbenchere er jo også meget fint, men igen hvem? Venstres folketingsgruppe er jo ikke ligefrem et overflødighedshorn af folk med de kvaliteter du efterspørger.

Næ du. Løkke må tage sit slag med sin nuværende opstilling og håbe på det bedste. Intet tryller problemerne væk ved at ændre lidt på sekundapolitikere. Det kommer bare til at virke mere desperat.

Politikere – ingen nævnt, ingen glemt – er generelt nogle primadonnaer. De er pinligt klar over, at de for enhver pris skal i medierne, og for nogle er ingen sag for lille eller for uigennemtænkt. For frontløberne synes der at være et ønske om, at deres medieoptræden kan foregå ved, at de gentager formuleringerne i deres pressemeddelelser og ikke bliver gået på klingen. De vil alle gerne omtales, men de vil helst kun omtales, når de selv har bedt om det. Hvis medierne ikke efterlever det ønske, har de en tendens til at angribe budbringerne for at undgå, at mindre flatterende omtalers indhold bider sig fast hos vælgerne.

Er de så “tudeprinser”? Det synes jeg egentlig ikke. Det er bare sådan, spillet foregår. Spillet er ikke altid fair, fordi medierne har det med at gå i selvsving (bl.a. ved at gentage samme Ritzau telegrammer) og både sparke ekstra til dem, der p.t. ligger ned og give endnu mere medvind til dem, der pt ligner vindere. Bliver de så “tudeprinser” af at påpege det unfair? Igen egentlig ikke, for det er vel meget naturligt, at de prøver at finde en forklaring for sig selv og omverdenen på pendulets svingninger.

Der vil altid være en symbiose mellem politikere og medier. Problemet er, at symbiosen i de senere år har nærmet sig en tilstand af siamesiske tvillinger, og medierne er blevet opmærksomme på, at det var politikernes arm, der førte pennen eller holdt mikrofonen. Med andre ord har man nok krydset en usynlig grænse, og begge parter er lige i øjeblikket ved at lede efter en vej tilbage til den rigtige side af grænsen.

Jeg er helt med på at flere af ministrene trænger til udskiftning, men jeg kan ikke helt se hvem de skal udskiftes med. VK’s udskiftningsbænk ser tynd ud, og de har prøvet at hente folk udefra, Liberale Alliance er ikke klar og røde blok siger absolut nej, så eneste sted at finde udskiftninger er hos Pia&co, og nej tak til det.

15. Enig i at mange politikere er primadonnaer. Men på det område er journalisterne/studieværterne godt med.

Begge grupper anser sig selv for at være en guds gave til menneskeheden. Så her har symbiosen gode vilkår.

Men nu er det vel ikke politikerne der fører pennen?

Sat lidt på spidsen kunne man vel sige, at det er journalister/spindoktorer der kæmper om “magten”.

Lav en regeringsrokade og meld ud med en klar borgerlig økonomisk politik, som blandt andet skal indholde en udfasning af efterlønnen fra 2012 samt en afskaffelse af skattestoppet.

Lad os få noget ungdom og vitalitet ind på ministrebænken:

Malou Aamund, Sophie Løhde og Ellen-Trane. Om ikke andet så får vi da noget pænt at kigge på.

Og ind med Peter Christensen, Jacob Jensen og forfrem Søren Pind, tak.

Jarl, jeg er ikke ude i noget ærinde her. Men synes det vil være spændende at høre om ministeremner, da de jo også bliver “mine” ministre. Ik’ 😉

Brian Mikkelsens “weekend-optræden” er vel bare første resultat af hans nye spindoktors arbejde.

Nah, det er ikke længere nok bare at ryste posen og rykke lidt rundt på nogle taburetter. Vist er politik blevet ekstremt personfikseret og selvfølgelig er det ikke spor svært at udpege adskillige trætte klodsmajorer i både V og K. Men den dybereliggende årsag til at regeringen er færdig, er paradoksalt nok regeringens utrættelige fundament gennem ni år: Dansk Folkeparti.

Der findes så mange mennesker med masser af både liberale og konservative værdier som ikke længere kan acceptere måden hvorpå VK har prostitueret sig til dybt reaktionære, udviklingsforskrækkede, reformangste, populistiske, hadske kræfter.

Détte vil VK blive straffet mindst lige så meget for, som for visse personers mageløse inkompetence. Jeg tror at tre-fire år i opposition vil vise sig at være en velsignelse i forklædning for V og K; de er to maltrakterede partier der skriger på at blive redefineret og genopbygget.

Jeg kan huske AFRs afsluttende kommentar som statsminister. Dén var om journalisterne, som han beskrev som 'œmimofanter': 'œDe er mimoser, når politikerne kritiserer dem og elefanter, når de går til politikerne'.

Mon man efterhånden kan sige det om politikerne i stedet? 🙂

@24

Hvad i alverden kæmper de to om?? Venstre er et parti i opløsning ifølge Claus Hjort Frederiksen.

24. Nej, det har du ret i.

Altså jeg kan sige så meget, at I Venstre er ingen i tvivl om, hvad skatteministerens ærinde er: At skade Kristian Jensen Venstres Næstformand

Med andre ord: Partiskadelig virksomhed.

Forklaringerne er der mange af, men konklusionen er ret entydig.

Hvem er stærkest? Det er Kristian Jensen. Det er formentlig også derfor Troels Lund gør som han gør.

Jarl. Du siger Kristian Jensen er den stærkeste at de to såkaldte kronprinser.

Men er han stærk nok?

Han har da i mine øjne ikke kunnet styre/lede tropperne.

27. Jeg deler dit syn på sagen.

Hvis Kristian Jensen var en stærk gruppeformand og ikke til at komme udenom, så ville Troels aldrig angribe ham.

Kristian Jensen er den stærkeste – lige nu. Men er han stærk nok på sigt? That is the question.

Jeg mener dog, at Troels Lund overvurderer sin egen styrke.

Kan Kristian Jensen blive partiformand kort efter valget, hvis det dokumenteres mere uomtvisteligt end de dokumenter der er lækket til J-P, at der er foregået alvorlige uregelmæssigheder i skatteministeriet i hans tid?
Eller skal man regne med at Løkke bliver som formand, selv hvis Venstre ende på de 17-18% partiet ligger på nu (godt og vel halvdelen af resultatet i 2001)?

28. Du fastholder altså påstanden om, at Troels Lund handler i eget ærinde og ikke er ude og føre kniven for tredjemand?

Det virker i mine øjne fuldstændigt og helt aldeles usandsynligt.

Nej Thomas Jensen, man kan ikke blive formand for Venstre hvis man har været Skatteminister, mens der blev begået uregelmæssigheder i skatteministeriet…

31. Det er i virkeligheden branding af Kr. Jensen som Foghs sande arvtager, vi er ude i! Spinarbejde af højeste kaliber. 🙂

Ja, der er ingen tvivl om at vi nu for alvor ser Foghs åndelige søn træde i karakter *fnis*. Men Fogh fik jo nogle år til at køle af og lægge afstand til sine lovbrud, hvis Kristian Jensen skal ha’ det, forudsætter det, at Løkke bliver på posten. Men kan han det, hvis Venstre ender markant under 20% ved valget?

28. David. Hvorfor er det “fuldstændigt og helt aldeles usandsynligt”?

Hjælp nu mig – en gammel mand, der ikke tænker ligeså hurtigt og klart som du.

Hvem mener du er 3. mand? Løkke?

Hvad skulle det gavne Løkke? Jeg har svært ved at se det.

I øvrigt er det ligemeget, hvad du mener.

For perception is reality – og i Venstre har Troels Lund allerede fået skylden. Dér er er mig bekendt ingen som forestiller sig at Løkke står bag.

35. At det er useriøst, hvis en mand der selv vil være kalif, går ud og laver grimme hatchetjob på sin rival.

Hvis Troels Lund gerne vil være formand, så vil jeg gå ud fra, at han har en lille gruppe folk omkring sig der også synes at det er en god idé og det ville være mest naturligt, at en af dem tog den slags slag, så ikke du og andre Venstremedlemmer kan komme og beskylde ham for at lave “partiskadelig virksomhed”.

Lars Løkke er den jeg mindst mistænker for at have noget med den sag at gøre. Han virker mig som den eneste, der stadigvæk tror på at han kan blive genvalgt og kæmper røven ud af bukserne for at holde sammen på stumperne. Resten af partiet er for længst gået i gang med at aftale hvad der skal ske bagefter.

Mit bedste bud er stadigvæk, at Troels Lund prøver at rydde Kristian Jensen af vejen for Søren Pind, mod at Troels så bliver næstformand.

Det ville i øvrigt være temmelig svært for Troels Lund at løbe fra, at det er ham alene der har skabt den her sag. Det er ligesom hans citater der står i avisen.

36. Laver du sjov, David?

Skulle Troels have lavet dette angreb på Kristian Jensen for at GAVNE Søren Pind?

Hahahaha!

Du tænker kreativt og ud af boksen. Det anerkender jeg. Jeg kan faktisk lide det.

Jeg kan ikke garantere nogetsomhelst, men jeg tror ikke at du kan finde en eneste i Venstre på Borgen, der støtter din fantasifulde teori.

Jeg tror heller ikke på den og den er efter min bedste mening, vurdering forkert.

Men jeg kan jo være en del af sammensværgelsen, der dækker over Pind…

Jeg sætter ALT hvad jeg måtte have opbygget af troværdighed på højkant, hvis din påstand er sand.

Jeg lukker bloggen, kalder mig selv for Mads og flytter ud af landet i så fald.

Men du har ret i en ting: Der er et klodset angreb af Troels. Det er for tydeligt – og derfor temmelig uprof. Men på den anden side: Hvordan var det lige han håndterede sagen med Rolex-uret?

Som enhver jo ved, står der en kvinde bag enhver stor mand, ergo må det være Sophie Løhde, der er på spil. Men kvinder agerer jo ofte uden, at mændene ved det, derfor er Troels Lund i virkeligheden ubevidst ved at bane vejen for Venstres første kvindelige formand…

Vil give Jarl ret men Trolex er blevet mere offensiv efter han blev skatteminister.

Spørgsmålet er om han keder sig eller om han følger en strategi?

Jeg har ikke indtryk af at de i venstre opfattes som noget positivt at være illoyal og hvis ønsket var at jorde gruppeformanden a så gjorde han det vel egentligt bedst ved at via hårdt arbejde at demonstrere at han er en bedre skatteminister.

Troels på kontrolbesøg. “Det samlede resultat er rigtig, rigtigt pænt”…

(6 ud af 22 personer hævede offentlige ydelse/ikke ansættelseskontrakter)

http://www.berlingske.dk/webtv/15074

I øvrigt synes der nu næsten ugentligt være fremtrædende erhvervsleder, der går ud og gør opmærksom på behovet for reformer af efterløn og lavere marginalskatter – en opvarmning til forårets papir fra Vækstforum, der vil sige det alle burde være klar over – efterlønsreform, færre offentlige udgifter og lavere marginalskatter og måske også lidt på selskabsskatten ….?

PS: Mener at Troels Lund Poulsen er ret inkompetent som skatteminister og slet ikke er fagligt klædt på til den post, om nogen ministerpost, men manglen på talent er heldigvis ligeså stor hos S og SF, så det summer lige op.

#39 Hvis vi nu skal holde os til de kompetenceområder der batter mest, så har Troels LP jo vel stadig en chance til at jorde Kristian Jensen i næste omgang af Vild med dans.

Måske et sidespring, men dog om krisen i Venstre… Se klippet nedenfor fra Informations artikel om Foghs eftermæle. Det er noget af et karaktermord. Nogen der ved, hvor “en kilde højt placeret i partiet” kan være placeret (eller hvem det kan være)?

(fra artiklen http://www.information.dk/254561🙂

Og netop fordi Fogh af sine egne beskrives som så uhyre selvoptaget, fremstår hans exit også egoistisk. Han rustede simpelthen ikke partiet til at stå på egne ben. Som en kilde højt placeret i partiet beskrev det til Information i foråret:

 »Det er et ødelagt parti, han har efterladt sig. Han har ødelagt debatten i partiet. Han har ødelagt det frie ord, og det ved han godt selv. Partiet var hans redskab til at blive statsminister, og det eneste, han var optaget af, var at få magt og at skabe sig sit eftermæle. Han er den statsminister i Danmarkshistorien, der har været mest liderligt optaget af sit eget eftermæle. «

Synes det er meget sigende at der ikke kom et indlæg fra Jarl om Løkkes og Søvndals debat om folkeskolen. Sikke en kedelig diskussion, er det mon ved at være hverdagskost at toppolitikere diskuterer?

Lukket for kommentarer.