Kategorier

Magtkamp venter i Venstre

På opdrag fra Netavisen altinget.dk analyserer jeg, hvordan et Venstre i opposition efter folketingsvalget- til at begynde med – risikerer at geråde ud i interne magtkampe om positioner. Lars Løkke Rasmussen vil forsøge at fortsætte som oppositionsleder, men det sker ikke uden, at han skal igennem en periode med massiv kritik i partiet og i pressen for hans ledelse som statsminister mv. Og så overvejer regionsborgmester Carl Holst at stille op til Folketinget ved næste valg.

Læs omtale af analysen på altinget.dk (gratis)

Læs hele analysen på altinget.dk (kræver abonnement)

Update: TV2 Fyn har talt med V i Odense, der står klar med et folketingskandidatur til Holst. Der er i øvrigt opstillingsmøde i den ene af kredsene den 6.1.

Af Jarl Cordua

Jarl Cordua

cand.polit, radiovært samt politisk kommentator. Vært på det politiske TV-program "Borgen Late Night", der sendes hver tirsdag. Tidligere skri ent på Jarls Blog og medvært på "Cordua & Steno"
Født 1969 i Rønne. Bor i Hellerup.
Kontaktoplysninger: jarlATjarlcordua.dk Telefon: 31718718

24 kommentarer til “Magtkamp venter i Venstre”

Som jeg lige læser det, så vil du mene at Venstres ledelse efter valget kommer til at bestå af Lars Løkke, Peter Christensen, Troels Lund, Carl Holst, Søren Pind og muligvis Hans Chr. Schmidt.

Udover at der ikke er nogen kvinder, er der ikke en eneste af de nævnte, der er valgt nord for Hedensted (og ingen fra Vestjylland!). Mon de respektive grupper finder sig i det?

Finder de sig bare i at de samme mennesker der har haft ansvaret for partiets nedsmeltning får lov til at fortsætte, som intet var hændt?

I øvrigt finder jeg det morsomt at du omtaler Sophie Løhde som et “supertalent”, hvis det er tilfældet, så er Mette Frederiksen jo nærmest en statsmand i sammenligning.

1. Har du ikke glemt Kristian Jensen? Han indgår selvfølgelig i ledelsen.

Mig bekendt har der ikke været noget folkekrav tidligere om at bestemte egne af landet skulle være repræsenteret i ledelsen? Er det i øvrigt sådan i Socialdemokratiet?

Jeg mener, at der er tale om en decideriet mediehistorie, hvor man i kølvandet på Gødstrup-historien er taget til Vestjylland (Holstebro) og stukket sure venstrevælgere en mikrofon op i næsen og spurgt dem, om de ikke føler sig for ringe repræsenteret siden at den beslutning kunne træffes. I oppositionsrollen spiller egnspørgsmålet -så vidt jeg kan vurdere – ingen som helst rolle.

I øvrigt tror jeg Venstre ret hurtigt genvinder deres opbakning, når de røde har fået gjort det endnu mere umuligt at drive landbrug. Hvis de synes det er svært under de borgerlige, så skal de bare vente!

Sophie Løhde betragtes som en kæmpetalent i Venstre. Synd at du ikke har fået øje på det, i de debatter som Løhde deltager i. Hun er fremragende og skarp. Sammenligningen med den – engang – skingre Mette Frederiksen er fuldstændig grundløs og uretfærdig. Prøv at følg lidt bedre med, Garby i stedet for at lade dig drive af fordomme 😉

Hvis du læser min analyse lidt grundigere så vil du også kunne se, at jeg netop IKKE mener, at tingene kommer til at fortsætte uden ballade.

Men nu du er så uenig. Så fortæl mig endelig, hvem du mener, der bliver den nye V-leder, hvis ikke Løkke fortsætter?

Mht. kvinder, så kan jeg ikke se at gruppen rummer noget større talent, der automatisk er selvskreven blandt lederne. Den eneste, som kommer tæt på er Inger Støjberg, som man internt mener har klaret en vanskelig opgave hæderligt.

– og så tak for et godt modspil! 🙂

Re: Kristian Jensen. Jeg regnede med at han ville ryge ud, hvis Troels Lund var med. Med mindre man vil tage deres lille borgerkrig med ind i en ny ledelse. Det virkede nemlig rigtig godt for Lykketoft, at sidde som en lus mellem to stridende fløje.

Man skal naturligvis ikke undervurderer Løkkes store lederegenskaber og evne til at få folk til at trække på samme hammel i den sammenhæng, men du må da indrømme, at det ikke er holdbar situation med dem begge?

Re: Geografi. Du mener ikke det betyder noget, fair nok. Det vil i så fald være det første parti jeg har hørt om, hvor geografisk tilknytning ikke er en faktor.

Re: Sophie Løhde. Jeg ser ikke talentet, sorry. Hun er god til at lire talking points af, men det er så det. Selvfølgelig en kvalitet der kan bringe en langt i politik.

Re: Ny partiformand. Venstres hovedpine! Jeg krydser fingre for, at det bliver enten Hans Chr. Thoning eller Birgitte Josefsen. Men at prøve igen med Løkke om fire år virker helt, helt usandsynligt. Argumentet om at han ikke har andet at give sig til, er i hvert fald sørgeligt.

Geografi: hvor er de fremtrædende vestjyder og nordjyder i S-ledelsen, som du mener er så afgørende vigtig? Min pointe er også, at det spiller en mindre væsentlig rolle, når V kommer i opposition. Kristian Jensen får i øvrigt en så fremtrædende rolle, at din anke ikke spiller den store rolle.

Jeg synes ikke man kan sammenligne Lykketoft med de to. I mine øjne spiller han i en helt anden liga.

Om det er holdbart? Det ved jeg ikke. Socialdemokratiet kører også videre med store ego’er. Det går da fint p.t.

Jeg synes du skal passe på med at erklære ting for “helt helt usandsynligt”. Jeg mener faktisk at Løkke er det eneste bud, som partileder. Ikke fordi han gør det fremragende, men fordi der ingen alternativer er.

Hvornår er man et stort politisk talent? Når socialdemokraten David Garby kan få øje på det eller når Venstres topledelse ser det?

Hvad nu hvis Lars Løkke bliver så personligt fornærmet (jo ikke helt usandsynlig tanke, vel?), at han ikke vil fortsætte på første række i Folketinget, men i stedet går ud i det private erhvervsliv? Det forekommer mig mere sandsynligt, at han laver 'en Uffe' end at han bliver leder af oppositionen; ikke mindst fordi det bliver en utrolig flok, han skal lede:
Meget få har prøvet at være i opposition.
Venstre vil bløde.
De konservative vil sandsynligvis være nærmest ikke-eksisterende.
Liberal Alliance vil være fulde af eget værd.
Og Dansk Folkeparti vil – i hvert fald det første lange stykke tid – ligne en flue i en flaske.
En ustruktureret flok, der vil give de ikke-regeringsvante nye regeringspartier let spil – uagtet splid med både de radikale og enhedslisten.

Bloggen er p.t. under et spamangreb fra en eller anden tosse, der bl.a. kalder sig for “P.N. Bisgaard”.

Jeg sletter hans skøre indlæg løbende, men bær over med mig, hvis I falder over dem her.

Tak for jeres forståelse.

I forhold til din og Garby’s diskussion, så undrer jeg mig også lidt over at en fremtidig ledelse skulle udgøres af en gruppe uden kvinder.
Og i bund og grund af det samme hold som har stået i spidsen for to et halvt år taberkurs. (Carl Holst som fornyelsen/undtagelsen)

Hvad med f.eks. Lykke Friis ?

Hun er vel en af de mest populære venstre-ministre. Hun er kvinde, veluddannet, veltalende m.m.
Skal hun bare sætte sig på bagrækken og glo.

Iøvrigt finder jeg det bemærkelsesværdigt at netop Friis (sammen med Pind) i dag har et opinionsindlæg i Berlingske hvor de forsvarer det udskældte pointsystem (det system der rask væk sammenlignes med nazisme blandt landets “intellektuelle”!).

Hvorfor blander hun sig pludseligt i den udlændingedebat så mange andre ikke vil røre ved, og som ikke har meget med hendes daglige arbejde at gøre.

9. Hvad er en ledelse? Formand, gruppeformand, gruppenæstformand, politisk ordfører?

En gruppenæstformandspost kunne fx. gå til en kvinde. Det kunne blive en Inger Støjberg. Det ville svare til situationen i SF.

Der er også en stribe tunge ordførerposter, som Lykke Friis mfl. naturligvis kommer i betragtning til.

Der er ikke to meninger om, at Lykke Friis markering i debatten er hendes bidrag til kampen om at få regeringen genvalgt. Det er jo præcis det som regeringschefen vil have sin ministre til.

Hvis du læser min analyse, så vil du se, at et Venstre i opposition er pisket til at give en Lykke Friis nye tunge udfordringer ellers damper hun af til erhvervslivet, organisationsverden, forskervejen eller noget helt fjerde.

10

Først: er der en klausul eller kan du lægge den fulde analyse fra Altinget ud her, så vi der har opbrugt den gratis prøveperiode kan læse med?

Dernæst: hvor opstilles Lykke Friis? Er det et sikkert mandat med den forventede tilbagegang for V?

Hvad er den dybere mening med fortsat at satse på Peter Christensen, der siden sin noget uheldige figur i mordforsøget på Thorning er blevet iført lyddæmper?

Og hvad skal der ske med Claus Hjort Frederiksen i opposition?

11. Ja der er en klausul. Jeg ved ikke om de har tænkt sig at frigive analysen på et tidspunkt.

Folk læser med her gratis, og set i lyset af, at det er yderst marginalt, hvad folk erlægger i kassen frivilligt, så har jeg ikke de helt store problemer med at der nu er noget, der koster penge.

Friis stiller op i Ã…rhus. Jeg er ikke i tvivl om at hun bliver genvalgt.

Er der utilfredshed med Peter Christensen som politisk ordfører? Det er vist kun i oppositionen.

Claus Hjort? Tjah, bliver han genvalgt? I så fald er han færdig. Jeg tror han får svært ved at få tilkæmpet sig en rolle i opposition. Også henset til hans fødselsdato.

13
Tak for linket. Jeg havde nu læst den historie, men jeg ville egentlig godt have set hele analysen for bedre at kunne følge bedre med i den interessante ordveksling mellem Jarl og Garby. Nok er jeg lidt nørdet med politik, memn jeg synes, at Altingets priser er lige i overkanten, når der er så relativt langt mellem snapsene.

12
Tak for svaret. Enig i, at det er fair nok, at din analyse på altinget ikke lige frigives, mens den er højaktuel på deres eget site.

Mht til Lykke Friis er hun jo altså ikke valgt endnu, så hun vil i givet fald blive NYvalgt. Jeg kender hende som lidt af et dampbarn (positivt ment) og har meget svært ved at se hende sidde stille i ret lang tid på en oppositionsbænk, uanset om hun får nogle tillidsposter i gruppen. Faktisk kommer der ikke en politiker frem på min nethinde, når jeg hører hendes navn, og som minister er hun da også mere administrerende end politiserende.

Jeg går ud fra, at du mener, at Claus Hjort er færdig, hvis han IKKE bliver genbvalgt. Men hvis han gør, vil han vel ikke lade sig nøje med en menig plads i gruppen – eller hvad?

Angående Peter Christensen tror jeg nu nærmest, at oppositionen ser ham som en gave 🙂

Angående Peter C.

En gave? Ligesom de blå ser Henrik Sass som en gave?

I det mindste tager PC telefonen, når pressen ringer og står til rådighed for en kommentar.

Jeg tror du skal hoppe op og falde ned på al det spin, der kører. PCs opgave er at fare i struben, når der er dårlige sager. Det gør han effektivt. Det bliver man aldrig populær på. Til gengæld så sætter man penge ind på loyalitetskontoen.

PC gik lidt for langt i kritikken af Thorning. Det var et sats. Havede Skat kommet ud med en anden afgørelse, så havde PC ikke set så “styg” ud.

Hey, you win and you lose some! Og det står altså ikke og falder med PC.

15

“Ligesom de blå ser Henrik Sass som en gave?”
– ja, det må man formode, men hvorfor ikke tage Henrik Dam med i gavepakken 🙂

Man skal sikkert være venstremand for at skimte talentet hos de seneste to politikse ordførere. At de har været loyale og derfor præmieres, er måske en årsag til derouten. Støjbergs evner har jeg stadig til gode at få øje på. Og hvis der mod forventning skulle komme endnu en V-ledet regering med præmie til PC, vil det næppe være en gevinst heller.

Har i øvrigt glemt at erklære mig enig med #9. Det undrer også mig såre, at de to bedst begavede ministre går tilbage til en fuser. Men det er måske sådan noget, man beordres til, når man sidder på de bageste ministerbænke?

Du mener Troels Lund var en bedre politisk ordfører?

Hvad med perlerækken af socialdemokratiske politiske ordførere? Kan du nævne en, som har gjort det bare nogenlunde godt? Jeg har svært ved at se at PC har noget at skamme sig over i sammenligning med dem.

Og har PC mig bekendt et godt navn i pressen. Han er “til rådighed” i modsætning til visse andre. Det er kun hos oppositionen – og dets vælgere – , at de ikke helt kan glemme, at han gik til Thorning. Tænk. Det er venstrefolk nu ret ligeglade med. (Andre vil ligefrem anerkende indsatsen)

En fuser? Ja, hvad skal de ellers gøre medmindre de ønsker en fremtid uden for politik? Please enlighten us!

17

Tænk, jeg havde glemt Troels Lund. Tak for at drive pointen hjem.

Vi kan hurtigt blive enige om, at S heller ikke ligefrem har fostret bemærkelsesværdige politiske ordførere i de senere år – for nu at sige det på jysk. Men det undskylder vel ikke, at V bringer den ene minusvariant efter den anden i spil og derefter flytter dem over i ministerierne.

Det er muligt, at PC er populær hos journalister, fordi han vil sige hvad som helst når som helst. Men er det ikke vælgerne, der skal sætte pris på ham? Der tror jeg ikke, han scorer højt, end ikke hos trofaste partistøtter.

Mit bud på, hvad Pind og Friis skulle gøre, ville være at holde sig til deres resortområder og fremhæve deres politik der. Det er i min bog de to ministre, der har mest held i sprøjten på egne områder, og så er det da fuldstændig tåbeligt at lade sig fedte ind i det pointsystem, der for længst har vist sig at være en tabersag, og som absolut intet har med deres områder at gøre.

18. Igen. Jeg synes det er for meget en politisk vurdering mere end egentlig analyse, som jeg kan tage alvorligt.

Pointsystemet blev en fuser, fordi det fx. ikke blev solgt ordentligt til vælgerne. I regeringen er synspunktet at fx.integrationsministeren ikke forsvarede pointsystemet tilstrækkeligt. Det blev for nemt at pille ned.

Jeg synes fx. ikke at det er ret underligt at befolkningen er imod regeringens pointsystem, når medierne stort set kun har rakket det ned og holdt mikrofonen for alle – og de er jo ganske mange – der mener at det er et KÆMPEPROBLEM.

Hvis jeg ikke anede, hvad pointsystemet gik ud på og INGEN fra regeringen – og slet ikke ministeren – forsvarer det, og ALLE omkring mig rakker det ned og kaldet det det værste de har set siden 1930’ernes Tyskland, så vil de fleste sikkert vende tommelfingeren ned. Det er en nobrainer i min bog.

Pind og Friis er ude og loyalt bakke en sag op, som de i grunden mener, er helt udmærket. No more – no less.

Jeg er sikker på, at du ikke er den eneste fra oppositionslejren, som mener at det bedste de to kan gøre er, at forblive i deres egen lejr, passe deres egne ressortområder og vente på, at regeringen taber valget…

Pind og Friis vil slås for deres taburet sammen med statsministeren. Det er det udtryk for. I al sin banalitet.

Nedenstående en -sikkert ufuldstændig – liste over de nuværende regeringspartiers MF'ere med oppositionserfaring. Jeg har opgivet at sammentælle Thor Pedersens, Bertel Haarders og Karen Jespersens antal år i diverse oppositioner. Alle år er ca.
Tom Behnke 11 år (andet parti)
Lene Espersen 6 år
Naser Khader 6 år (andet parti)
Henriette Kjær 6 år
Brian Mikkelsen 6 år
Helge Adam Møller 8 år
Per Stig Møller 8 år

Gitte Lillelund Bech 2 år
Eva Kjer Hansen 8 år
Birthe Rønn Hornbech 6 år
Kristian Jensen 3 år
Jens Kirk 6 år
Karsten Nonbo 3 år
Lars Løkke Rasmussen 7 år
Preben Rudiengaard 3 år
Helge Sander 7 år
Hans Christian Schmidt 7 år
Ulla Tørnæs 7 år
Jens Vibjerg 7 år
Når jeg finder listen interessant, skyldes det en optræden af en socialdemokratisk MF'er på et kursus i lobbyarbejde (ledet af spindoktor Billy Adamsens supportgruppe). Liste A MF'eren pralede med, at 'Hende Karen (Jespersen, red.) fik jeg hurtigt kørt så træt med mine spørgsmål, at hun måtte gå af'. Det kræver altså en særlig psyke – og måske nogen træning? – at sidde i opposition. Men måske læremestre som Jens Vibjerg, Ulla Tørnæs, Eva Kjer Hansen og Tom Behnke kan hjælpe?

@ 21 ¨

Jens Vibjerg genopstiller ikke til folketinget, og de andre du nævner er næppe dem som skal redde VKO ud af en evt. oppositionsrolle. 🙂

Lukket for kommentarer.