Kategorier

Comeback til en V-kriger

Efter at Venstres hidtidige pressechef Mikael Børsting for et par uger siden overgik til statsministeriet, har spekulationerne blandt journalister og Venstrefolk gået på, hvem man mon kunne få rekrutteret over i den meget vigtige stilling, her kun måneder før et valg kommer.

Udsigterne til, at en fra Borgens A-kæde af journalister ville lade sig besnakke med 'løfter og med løn' til, at gå ombord i projekt Løkke har været små. Alternativt kunne man rekruttere en person fra Lars Løkke Rasmussens eget netværk med kendskab til og erfaringer med Venstre, valgkamp, pressehåndtering og ikke mindst 'the nobel art of spin'.

Det blev en fra netværket. I dag blev det kendt, at Mikkel Faurholdt fra 1. april er tilbage i sit gamle job som V-pressechef. Stillingen besatte han også i perioden fra 2002- 2005. Siden blev Faurholdt pressechef under finansminister Thor Pedersen indtil han skiftede til det private erhvervsliv senest som konsulent i vennen Svend Gunbaks PA- og kommunikationsbiks i Bredgade.

Faurholdt kender alt til presse, politik og spin. Han har skrevet to af de måske 10-20 vigtigste bøger i nyere tid om dansk politik. Biografien 'Ninn' om Erik Ninn-Hansen fra 1994, og den måske mest kendte 'Det Konservative Blodbad' fra 2000. Faurholdt gik i anden halvdel af halvfemserne som reporter på Christiansborg for Jyllands-Posten bl.a. i en redaktion, der dengang bestod af senere kendte navne som bl.a. Ulla Østergaard, David Trads og Morten Langager.

Det er hårdt tiltrængt for Venstre at få en erfaren mand, som er fit-for-fight og som kan besætte jobbet fra dag 1. Ingen forventer, at en enkelt mand kan fremavle mirakler, men fighteren Faurholdt besidder det rette mix af journalistisk netværk, erfaring, kynisme, snarrådighed, handlekraft, finesse, kreativitet og brutalitet, som er helt nødvendig for at kunne få succes i jobbet.

Vi får se om det hjælper på Venstres presseindsats og partiets noget vingeskudte medieprofil. Det kan næsten kun gå fremad. Jeg vil dog tillade mig at være optimistisk. Hvis Faurholdt ikke kan løse opgaven, så er der nok ingen, der kan.

Af Jarl Cordua

Jarl Cordua

cand.polit, radiovært samt politisk kommentator. Vært på det politiske TV-program "Borgen Late Night", der sendes hver tirsdag. Tidligere skri ent på Jarls Blog og medvært på "Cordua & Steno"
Født 1969 i Rønne. Bor i Hellerup.
Kontaktoplysninger: jarlATjarlcordua.dk Telefon: 31718718

20 kommentarer til “Comeback til en V-kriger”

OT: Under Løkke har Venstre gennemgået den endelige forandring.

Da han fremlagde “genopretningspakken”, som fjernede de sidste rester af drøm om lavere skat, citerede han Karl Marx’ hovedværk. I går lancerede han dagbladsannoncer hvor Venstres blå farve var erstattet af en dyb rød, og i dag roste han den danske stats størrelse med analogien “en lysende stjerne”.

Er det bevidst, eller bare et hændeligt tilfælde, at man dyrker mellemkrigstidens DKP-retorik?

Jarl, valg til Maj. jeg tror det er mere og mere sandsynligt.

Er der nogen der ved hvornår de næste meningsmålinger forekommer? Og er der en generel kalender for disse?

Lotte Mejlhede sagde i går i Tirsdagsanalysen, at der kommer en Megafon-måling på fredag. Mon ikke, der også er andre på trapperne, for det er trods alt et par uger siden, Gallup, Greens etc. har offentliggjort deres målinger.

@Jan, jo.

The usual 1.023 repræsentative suspects bliver kimet ned for tiden. Udover det sædvanlige politiske indeks har Københavns Kommune og flere partier gang i omfattende meningsmålinger.

@6, Rasmus
Men er der ikke flere og flere der gennemfører dele eller hele deres meningsmåling via egne webpaneler, så der er vel ikke tale om en “nedkimning”?

@Peter, Webpol og Epinion laver onlineskemaer til politisk index. TNS Gallup og Megafon ringer, og følger op med onlineskema. Rambøll / Analyse Danmark og Greens ringer.

Jarl
er der sket noget? Det håber jeg ikke!!! Men du har 2900 narkomaner som venter på nye spændende postering! Så get going girl!

@8

Jeg ved med sikkerhed, at Megafon benytter online panel til politiske index, da jeg selv er “medlem” af det. Om de OGSÃ… bruger telefoninterviews tør jeg ikke sige, men jeg er aldrig blevet ringet op hverken seperat eller i forlængelse af en onlineundersøgelse.

Jeg så Mogensen & Kristiansen på TV2 News i går aftes: http://news.tv2.dk/video/index.php/group-8032327.html Tænk sig, de to herrer skamroste Helle Thorning-Schmidt for hendes mange udlandsrejser og udtalelser om, hvordan hun bl.a. vil agere under det kommende danske EU-formandskab, når hun som forventet har indtaget statsministerposten. De sagde ikke et ord om, at hun har været fuldstændig fraværende fra dansk politik i tre-fire måneder – hvis man ser bort fra diverse optrædender i Go’ Morgen Danmark, Billed Bladet og Anders Lund Madsens talkshow – og i øvrigt også i lange perioder før da. Det er åbenbart ikke længere nødvendigt for en dansk statsministerkandidat at optræde på den hjemlige politiske scene og deltage i debatten her i landet, samt ikke mindst fremlægge en troværdig økonomisk plan eller et politisk projekt i det hele taget. Hvor er det sørgeligt at følge de danske mediers deroute og den deraf følgende afsmitning på vælgerne.

Derudover kan man kun være imponeret over, hvordan Ole Sohn kan slippe afsted med sine krumspring om selskabs-skatten: http://kortlink.dk/8wp8 Men det er måske slet ikke meningen, at Fair Løsning skal give et klart svar på, om S-SF går ind for en forhøjelse af den pågældende skat? Måske skal man både kunne læse det ene og det andet ud af planen. Jeg kan godt se, det er en smart strategi. De mange spindoktorer er i sandhed deres penge værd.

Formentlig er det også de 26 SF-spindoktorer, der var i stand til at lave lidt “product placement” i DDR2’s Debatten sidste torsdag. En snart arbejdsløs, omend ikke færdiguddannet møbelsnedker, viste sig som en kamæleon lynhurtigt at kunne forvandle sig til en fuldblodspolitiker (SF’er), der kunne fortælle, at Fair Løsning var svaret på alle problemer, mens regeringens genopretningsplan er lige til skraldespanden: http://kortlink.dk/8wp9

Lad mig slutte med Henrik Qvortrups vise ord om det siddende flertal, efter at repræsentanter for de fire borgerlige partier havde besøgt Lotte Mejlhede og TV2 News sidste mandag: “Det eneste, de kan blive enige om, er, at de ikke vil have Helle Thorning-Schmidt som statsminister.” Qvortrup tilføjede, at nu kunne blå blok ikke længere pege fingre ad oppositionen for dens interne uenighed. Hvor er det bare en god analyse. Man forstår slet ikke, hvordan de fire partier (med og uden Liberal Alliance) har kunnet arbejde sammen i 9 1/2 år. Qvortrup er i sandhed en objektiv kommentator.

@10, jeg ved med sikkerhed at de også ringer, for jeg blev ringet op, og fik efterfølgende online-spørgeskemaet.

Jarl,

er Venstres spinmaskine ikke i gang med at grave i sagen om Henrik Sass? Om Henrik Sass’ vandel kan jeg ikke udtale mig, men som gammel Køgedreng kan jeg bekræfte, at Tommy Kamp er en slags lokalpolitisk Berlusconi. Siger meget om Sass’ dømmekraft, at han er “venner” med Kamp.

@12
Hvis du kikker tilbage over de sidste par år, så vil du se at Thorning
i lange perioder meget sjældent træder offentligt frem; så vidt jeg husker var hun i bevidst skjul det meste af sidste forår. Hvor det var Villy, der trak læsset.
Men smart strategi, alle ved hun er der, men Thorning undgår beskidte fingre, når man ikke siger så meget laver man ingen fejl.

14, det er i politik som i livet: Det drejer sig ikke om at lave færrest fejl, men om at lave mest rigtigt. Under alle omstændigheder er det en falliterklæring, at man som oppositionsleder fedtspiller sig til magten.

Hvad angår de paralleller til Fogh, man ofte hører omtalt, holder de ikke en meter: Oppositionslederen Fogh var uendelig meget mere synlig, end Thorning-Schmidt er det i dag. Han vandt ikke kun magten på S-R-regeringens svagheder og nedslidthed, men i dén grad også på egen styrke og i kraft af egne politiske budskaber. Som min yndlingskommentator, Henrik Qvortrup – Thorning-Schmidts “chief defensor” i pressen – siger, er hun kun på vej til statsministerposten p.g.a. Løkke og co.’s selvdestruktionstrang. Med Qvortrups ord ville danskerne vælge Anders And bare for at slippe af med VKO.

I den forbindelse mener jeg som bekendt også, det kunne skyldes den såkaldte fjerde statsmagts kronisk fraværende lyst til at grave i S og SF’s mangler og svagheder og omvendt store behov for at rette et sandt tæppebombardement af kritiske artikler og historier mod VKOI-flertallet, at Anders And/Thorning-Schmidt snart ser ud til at kunne indtage statsministerposten sammen med sine 60 spindoktorer – men altså uden noget politisk projekt.

13. Nej det tror jeg faktisk ikke.

Og hvorfor nu det?

Fordi det simpelthen er politisk sprængfarligt. Bare mistanken om at borgerlige kræfter kan associeres med den slags gør at fx. en ellers seriøs avis som Politiken kan nedlade sig til at sætte en af deres ellers mest velanskrevne baggrundsjournalister til at skrive en spekulativ søndagshistorie om sagen – uden nogle kilder eller skyggen af facts. Det var i hvert fald det man kunne observere i kølvandet på Thornings “skattesag”.

Men jeg er da ikke i tvivl om, at der hos oppositionen allerede nu spekuleres om de blå har haft en finger med i spillet. Måske har deres spindoktorer allerede nu kontaktet udvalgte journalister som de føler sig trygge hos, hvor de har givet udtryk for deres mistanke.

Jeg har det på den måde, at indtil videre er der for mig at se intet at komme efter i den historie. Et par værtshusholdere, der for en stund også var sigtet for narkotikabesiddelse, lufter deres galde om en lokalpolitiker (som er ven med Sass). En frokostavis spinder en ende over det. Er der ligefrem troværdige vidner? So what?

Forestillingen om at Venstre eller andre skulle intrigere med et par vrede værtshusholdere i Køge i forhold til Sass er absurd. Det spin er – HVIS nogle i S skulle finde på at pushe det – ligeud fornærmende. Også overfor V-folkenes professionalisme.

Mht. Sass og hans “ven”. Det er jo ikke umærkeligt at Sass er “ven” med den lokale S-formand. Jeg synes i stedet at Sass skal bedømmes på sin manglende økonomiske politik.

13./16. Hovedkilden til historien om Sass og den lokale s-formand er et frafaldent S-byrådsmedlem der hedder Nils Gisli.
Jeg tvivler på, at nogen som ved noget som helst om sagen overhovedet mistænker V for at være ophavsmænd, men at de er opmærksomme på den og sikkert får deres lokale folk til at fylde på interesserede journalisters viden, er nok ganske muligt.

Sass kan jo dog vælge både tid og sted til sine møder med Kamp. Med det ry, som åbenbart knytter sig til Kamp, kunne han dog være lidt mere påpasselig.

Bare tænk på hvad møderne mellem nogle russere og danskere medførte af omtale. (FCK).

16/17/18
Nu skrev jeg jo sådan set heller ikke, at det VAR Venstre der havde en finger med i spillet. Jeg spurgte, om det mon er en sag der kan bruges. Det er mit indtryk, at SSF’s spinapparat ligeledes er opmærksommme på sager af denne art. Men jeg kan godt se man skal træde varsomt.

Jeg kender skam godt til Nils Gisli. Hans meritter inden byrådspolitik indkluderer bla. et par kuldsejlede diskoteksprojekter samt tætte personlige relationer til nogle konkursrytter-lignende typer bag Køge Beach Party. Han var en overgang også tiltalt for at have flækket knæet på en fuld person foran et diskotek i vinters. Nu har han så efter sigende også lavet shady business med Tommy Kamp, som definitivt er en mainman hos socialdemokraterne i Køge (og i Region Sjælland iøvrig).

Uanset om Sass har noget med det at gøre, hvad han nok ikke har, så siger det nok bare noget om lidt der skal til for at være Socialdemokrat i Byrådet i Køge.

Og så er der nok egentlig ikke mere i den sag 😉

Og forresten Jarl,

Tak fordi du svarede på mit spm; sagen er ikke velegnet til at bruge for Venstre. Af mange årsager.

Lukket for kommentarer.