Kategorier

SF under pres

Det er vist ikke rigtigt gået op for SF, at det er de radikale, der bestemmer om Villy Søvndal og Co. skal i regering. Ikke omvendt. Og imens styrtbløder SF vælgere til Enhedslisten. Læs min analyse, som jeg skriver for dagbladet “Information”.

Af Jarl Cordua

Jarl Cordua

cand.polit, radiovært samt politisk kommentator. Vært på det politiske TV-program "Borgen Late Night", der sendes hver tirsdag. Tidligere skri ent på Jarls Blog og medvært på "Cordua & Steno"
Født 1969 i Rønne. Bor i Hellerup.
Kontaktoplysninger: jarlATjarlcordua.dk Telefon: 31718718

11 kommentarer til “SF under pres”

God analyse.

Især sætter jeg pris på denne lidt lange sætning:

“SF er i dag et parti, der officielt går ind for offentlige besparelser også i kommunerne, pointsystem for indvandrere, nej til boligskattestigninger, danske soldater i Libyen og meget andet, som partiet ville have været lodret imod for blot få år siden.”

Gad vide hvad Axel Larsen ville have sagt til det.

Kære Jarl.

God analyse (for lige at sætte det på plads, så er jeg en af dem, der har stemt SF nogle gange, men nu overvejer Enhedslisten, fordi jeg synes SF har ‘solgt ud…’).

To kommentarer dog:

1. Udelukker de to vurderinger af SF hinanden – Man kan vel i princippet godt bevæge sig mod midten (altså mod Sosserne) og samtidig gøre dette velvidende, at det også gør det nemmere at få ‘magten’ – det er vel langt hen af vejen den bevægelse (med omvendt fortegn…) som man har set Anders Fogh og Claus Hjort gennemføre med Venstre i slutningen af 90’erne?

2. Herudover vil jeg sige, at afsnittet: “Dermed vil en ny regering blive født med et stort politisk nederlag, som formentlig også vil puste al luft ud af den del af Fair Løsning-planen, hvor LO-fagbevægelsen gennem de sagnomspundne trepartsforhandlinger skal finde 15 mia. kr. Det bliver dog rent ud sagt umuligt at sælge til 3F's medlemmer, at de frivilligt skal gå op i arbejdstid, efter at efterlønsordningen er blevet rundbarberet” vel ret beset ikke er helt korrekt, da S og SF netop tidligere har sagt, at HVIS fagbevægelsen IKKE er villige til at arbejde mere (eller andre lignende tiltag), SÃ… kunne det komme på tale at ændre på efterlønnen – eller med andre ord, at man skulle finde de 15 mia. på en eller anden måde. HVIS efterlønsforliget går igennem, slipper fagbevægelsen OG S-SF kan skyde skylden på de onde borgerlige (inklusiv Radikale…), hvilket også blev nævnt af Anne-Grethe Rasmussen, da hun ellers med pomp og pragt forsvarede veninden HTS på kforum: http://www.kommunikationsforum.dk/artikler/helle-thorning-schmidt-som-statsminister#comments

“Det kan ikke engang udelukkes, at den socialdemokratiske leder i sit stille sind ikke har slet så meget imod, at Margrethe Vestager har kørt solo bulldozer med regeringen om afskaffelse af efterlønnen – pengene falder trods alt på et tørt sted – som hun giver udtryk for nu.”

Er muligheden ikke den at SF er splittet er flere grupper.
De der referes til i BT’s artikel tilhører jo den ‘gamle’ garde af politikere, der altid har haft den ‘rigtige’ holdning, uden at være i skyggen af at have haft indflydelse på noget som helst.

Det ser ud til at alle disse partiledere uden for VKO-blokken går igennem sådan en ‘kult-fase’. Først var det Marianne Jelved, og dernæst tog Naser Khadar over, da han dannede Ny Alliance. Da sidstnævnte viste sig ikke at være helt så ‘tjekket’ som først antaget tog Villy Søvndal over som ‘det helt hotte’. Og nu er det altså Magrethe Vestagers tur til at fremstå som ‘oraklet’. Et ganske interessant fænomen.

Jens har du et bud på det næste orakel ?

Vestager må vel tidsmæssigt brænde ud i august måned ?

Er ganske enig med Arne Hardis men mener at analysen halter.

Margrethe Vestager peger på HTS og det er der vist ingen tegn i sol måne og stjerner på at hun holder op med og hendes pegen på HTS er uden ultimative krav. Det kan jo ligesom ikke komme bag på MV at HTS har tænkt sig at få SF med i regeringen.

Derudover, hvis MV også ser SF som en S klon, hvorfor skulle hun så ønske at skubbe SF væk, et SF inde og er noget lettere at holde styr på end hvis de står ude.

Så analysen mangler efter min mening en forklaring på hvorfor det tænkte scenario skulle opstå.

@6 Morten Dreyer

“Jens har du et bud på det næste orakel?”

Svært at sige. Nu er dette ‘orakel-fænomen’ jo noget der foregår uden for VKO-blokken. En leder af et af VKO-partierne kan som bekebndt ikke blive ophøjet til denne status. Men er det ikke snart Socialdemokraterne der står for tur til at få ophøjet deres leder til orakel?? Enhedslisten er vel trods alt for lille og marginalt et parti til at Johanne smith nielsen kan blive ophøjet til denne kultlignende status.

Som altid en god analyse.

Ifht. SF, er det så ikke mindre relevant at se på om de i dag er en S klon el. om de lider af fortrængte holdninger, end at se på hvor den kurs fører dem hen?
Min tese vil være, at det man siger som politiker har betydning, og det SF siger lige nu, det er S-light.
Dermed tiltrækker de vælgere og medlemmer der ønsker S-light politik, og de der vil søge frem i partiet vil efterhånden primært være politikere der faktisk mener det SF siger.
Der vil længe eksistere en del medlemmer der frustreret prøver at få SF vendt tilbage til tidligere tiders politik, men de vil så blive slået ned af flertallet og den nye linje.

Jeg siger ikke at ovenstående er – eller nødvendigvis bliver – en realitet, men hvis SF ikke indenfor ret få år vender tilbage mod rødderne, så bliver det realiteten.
Så uanset om SF i dag siger det de mener, eller siger det der giver (muligheden for) magten, så vil de ende med at være S-light.
Alle reelt venstreorienterede har jo muligheden for at gå til Enhl.

vh
Flemming

Flemming K

Kunne man ikke gentage det du har skrevet og vare erstatte SF med V og ændre sidste linie til “Alle reelt Liberale har jo muligheden for at gå til LA” ?

@Thomas HJ,
Jo, det er også det der har fået V (og K) til at gå så hårdt efter LA i flere situationer.

Lukket for kommentarer.