Manu Sareen, Kirke og ligestillingsminister
Hans udnævnelse til minister er en af de store overraskelser. Det er en lille ministerpost med alt godt fra havet, men i forhold til de andre 'statssekretærposter' så følger der dog et ægte departement med. Det er klogt valg. Sareen er ret ferm til at får skabt opmærksomhed om de ting, som han bliver sat i spidsen for. Det er allerede sket nu, hvor hans tidligere udmelding fra august om at melde sig ud af folkekirken på grund af dens afvisning af homovielser, er blevet kontroversiel. Sareen er dog fortsat medlem af Folkekirken. Og så er det interessant, at han er den første minister med indvandrerbaggrund. Jeg tror på, at Sareen får succes i jobbet, så han kan komme videre. Men nu får vi sikkert homovielser og adskillelse af kirke og stat sat på dagsordenen. Inden Sareens tid er omme har ministeriet måske endda skiftet navn til 'Religionsministeriet'. Det skal nok blive muntert.
Martin Lidegaard, Klima- og energiminister
Han er tydeligvis en stor kapacitet på området som leder af den grønne tænketank Concito. Der findes vel næppe nogen i den radikale lejr, som ved mere om klima- og energipolitik. Men er han ikke mere fokuseret på klimaet end energiforsyningen? Mon ikke de energiforbrugende virksomheder kigger sig om efter et nyt land at producere i med udsigten til Lidegaard som minister? Det kan man da ikke fortænke dem i. Lidegaard er en mand med en mission, men han har dog parlamentarisk erfaring. Og da han har et sikkert flertal med Enhedslisten bag sig til at gennemføre de grønne afgifter og stramme regulering af erhvervslivet, så får han det helt sikkert nemt på posten. Vi må så se om erhvervslivet stemmer med fødderne. Og ellers kan han vel regne med opbakning bag sin politik fra storebrorens avis på Rådhuspladsen.
Morten Østergaard, Videnskabsminister m.v
Ingen er i tvivl om at Østergaard er nr. 2 efter Vestager i partiet. Nu bliver han videnskabsminister. Det er et ressort, der passer godt til de radikale, men er også et ministerium, hvor man hurtigt bliver væk. Østergaard har i opposition været en meget synlig debattør. Nu bliver det spændende at se, om han formår at synliggøre sit ministerium. Det bliver svært. Til gengæld sidder Østergaard med i magtens maskinrum som det andet radikale medlem af regeringens koordinationsudvalg.
Mette Gjerskov, Fødevareminister
Den nye minister kender sit stofområde godt. Hun er både agronom og har været ansat i FødevareErhverv. Alligevel har hun været rendyrket populist i opposition, hvad der ikke er så usædvanligt, når det gælder fødevarepolitiske område. Nu bliver det spændende at se om Gjerskov anlægger en realistisk pragmatisk linje mht. regulering af fødevarevirksomheder eller det bliver en yderligtgående stil med krav og afgifter, der får virksomhederne til at flytte produktionen ud af landet. Gjerskov er nok så meget inde i sagerne og så erfaren som parlamentariker, at hun næppe laver de store fejl. På den anden side har jeg svært ved at se hende som det store vælgeraktiv for regeringen.
Uffe Elbæk, Kulturminister
Den udnævnelse er nok den største overraskelse overhovedet. Elbæks engagement og interesse for kulturen er brændende, og det er alt andet lige en fordel. Elbæk er trods det lidt flegmatiske indtryk, som han giver ingen total nybegynder i politik. Han har siddet i Ã…rhus byråd i en periode. Bliver han en succes i jobbet? Formentlig. Tiden er ikke til de store udvidelser af kulturbudgettet, men på den anden side så burde Elbæk have alle muligheder for at synliggøre området med sin personlighed, sin kreativitet og sit engagement. Men det vil nok hjælpe lidt på sagen, hvis han skruer lidt ned for den varme luft og i stedet bruger tid på at konkretisere sine utvivlsomt store visioner for kulturområdet. Hvis ikke det sker, så ender han med at blive til grin og selv skrive sin fyreseddel i forbindelse med næste regeringsomdannelse.
Karen Hækkerup, Socialminister
Det er en stor overraskelse at Hækkerup får dette ministerium, men bestemt ikke, at hun bliver minister. Hækkerup har et godt navn på Christiansborg og er bredt afholdt. Hun tilhører højrefløjssocialdemokraterne og går for at være moderat ja næsten borgerlig når det gælder det retspolitiske område, som hun har røgtet som markant S-ordfører. Efterhånden har hun fået så megen parlamentarisk erfaring, at jeg spår hende til at blive en driftssikker minister, som utvivlsomt vil vokse med opgaven. Socialministeriet er dog blevet noget rundbarberet under den nye regering, og har derfor måttet afgive en række områder til andre ministerier.
Senere kommer jeg med en vurdering af de resterende ministre.
11 kommentarer til “Thornings ynglingehold II”
“Og så er det interessant, at han er den første minister med indvandrerbaggrund.”
Tjaa, det er vel lidt svært at forstå hvad det interessante består i. Medmindre naturligvis, at man som hos de Radikale går rigtig meget op i hudfarver, racer og den slags.
Jeg antager at det også er grunden til at Isi Foighel ikke tæller med.
Mellem kaffekander, twitter, pink og cykler, havde regeringen med det anstændige menneskesyn osv., jo et akut behov for en person til at “manfoldiggøre” projektet. Alt andet ville jo være helt til grin, og ville formentligt straks udløse en skideballe fra rådhuspladsens mange dybsindige kommentatorer og race-tællere.
Det er næppe helt unfair at hævde at Sareen har meget at takke sin hudfarve for i dagens anledning. Ingen betvivler vist at ligeså kompetente folk er blevet fravalgt i processen.
Når man taler om “indvandrerbaggrund”, så tæller tyskere og andre vesterlændinge altså ikke med. Isi Foighel er tysker, og det er altså markant forskelligt fra at have indisk baggrund.
@ Mathias
Det er jeg naturligvis helt med på og enig i. Jeg morer mig bare over hykleriet.
For det kan jo ikke være en betydningsfuld forskel for de radikale. De insisterer jo på ikke at snakke om kultur. Og det er vel ikke “racen” du mener gør det at være tysker markant forskellig fra at være fra Indien ?
Adskillige radikale hævder jo at vi er bange for ALT fremmed. Undtaget det tyske, må vi så forstå.
Når f.eks. Søren Pind vil gøre det lettere at få ophold for folk fra bestemte lande (OECD-lande var det vist), så blev der himlet op om at det var udtryk for racisme osv. og at det skulle være samme regler for folk fra Australien og Japan som for folk fra Pakistan og Yemen.
Men hvis din påstand er alm. accepteret også i det radikale venstre, så er de jo alligevel enige i at kultur betyder utrolig meget og at der naturligvis er afgørende forskel på hvorfra folk kommer. Der skal altså alligevel skelnes mellem landene…
Manu Sareen er virkelig en kapacitet. Hvad har hans epokegørende tiltag på integrationsområdet – nemlig mere dialog og flere ressourcer – ikke ført med sig af enestående resultater? Hvem der bare var kommet på de tanker noget før.
“Ressortansvaret for Slots- og Ejendomsstyrelsens slotte og haver overføres fra Finansministeriet til Kulturministeriet.”
Har nogen af bloggens politik-kyndige kommentatorer et bud på, hvad Uffe Elbæk kunne betyde for min arbejdsplads Kronborg Slot?
Der er for mig ingen tvivl om at Kulturministeriet har større forståelse for hvad Kronborg går ud på end Finansministeriet, men Uffe Elbæk slår mig ikke som typen der vil markere sig på hans værdige bevarelse af vores kulturarv.
spændt på at se hvad Mette Gjerskov indeholder.. har i valgkampen haft den fornøjelse at fnise hver gang jeg har set hendes valgplakater (bor i Roskilde området) – her har vist været gjort flittigt brug af photoshop – billedet viser en kvinde der er 15-20 år yngre og 30kg. lettere end mere normale presse billeder viser.
Jeg har intet problem i at buttede og/eller ældre vælges, ej heller som ministre.
Men jeg kan ikke alde være med at tænke på hvorfor hun åbenbart har følt det så nødvendigt at pynte på plakaterne? mangel på selvværd? I så fald er jeg nok betænkelig….
1.,2.,3.
I øvrigt så har vi også haft en konseilspræsident (statsminister) med indvandrerbaggrund. Ludvig Holstein-Ledreborg var født i Württemberg (Sydtyskland) og hans mor var endda fransk. Han var regeringsleder 1909 aug. – 1909 okt.
http://www.denstoredanske.dk/Dansk_Biografisk_Leksikon/Samfund,_jura_og_politik/Myndigheder_og_politisk_styre/Politiker/Ludvig_Holstein?highlight=Ludvig%20Holstein-Ledreborg
Uffe Elbæk = ny Jytte Hilden
En tanke, med henblik på Bagge-katastrofen i dag: Har vi et nyt VS på vej? I SF sidder der lige nu en håndfuld MF’ere, der indtil for kort tid siden troede, at de skulle være ministre i en rød regering. Nu er de i stedet tilskuere til en ny centrum-venstre regering med kraftigt tryk på centrum. Men mon ikke det har været løftet om magt, der har holdt dem hængende så længe? Der sidder desuden adskillige flere fra partiets venstrefløj og er bitre over, at de (efter deres opfattelse pga. ledelsens manøvrering) slet ikke blev MF’ere. Vil vi se Bagge, Baastrup og Cekic (plus måske Steen Gade) som kernen i en udbrydergruppe, med Frahm, Qureshi, Trine Mach og store dele af baglandet som opbakning? Det kunne da sætte lidt liv i tingene. Ærgerligt at VS-navnet er ‘taget’ én gang – måske Socialistisk Venstreparti var en mulighed?
@ Søren Friis
Spændende tanke, men det er udelukket at det sker. Bagge er blevet gruppeformand, og vil højst sandsynligt ikke ytre sig negativt om regeringen igen de næste 4 år. Cekic og Qureshi tilhører partiets venstrefløj, det er sandt, men de er loyale og ville aldrig forlade partiet. Så må Trine Mach og Pernille Frahm gerne puste liv i det gamle EU-skeptiske og sweater element i partiet, men det for de ikke noget ud af.
Jeg tror til gengæld at man muligvis vil kunne se et andet sprængt parti på venstrefløjen: Enhedslisten har fået en 12-mand stor folketingsgruppe. Flere af de nyvalgte er gamle DKP’ere og VS’ere, som ikke har den helt samme sans for moderne politik, som Johanne Schmidt og de yngre dele af partiet har. Hvor langt er de klar til at gå for at redde Helle Thornings regering?
Med Martin Lidegaard som Klima- og energiminister
har regeringen fået en af de virkelige ypperpræster i Church of Gore indenfor. Som bilejer frygter jeg virkelig hvad Martin Lidegaard kan finde på af ubehageligheder. Han virker meget fanatisk på mig. Ida Auken pludrer ganske vist meget om ‘klima og miljø’, men jeg tror ikke der er den samme “substans” i hende som der er i denne Lidegård.