Kategorier

En afklædt chefredaktør i totalt ophørsudsalg

Skattesagskommissionen kan allerede notere sig to ofre. Forleden måtte Ekstra Bladets chefredaktør sende avisens politiske redaktør på Christiansborg, Jan Kjærgaard, på ferie indtil skattesagskommissionen er færdig med sit arbejde. Dvs.  manden  skal trille tommelfingre  de næste to år, i det han ikke kan arbejde under de nugældende forhold, som det forlød i begrundelsen.

Skattesagskommissionens  afhøringer  af Jan Kjærgaard blotlagde  for alle,  det som længe har været kendt på Borgen, at  journalistens  troværdighed var skudt i smadder. For Ekstra Bladet har i mindst i et år ved et par lejligheder udleveret flere kilder, der kom  med “snavs” på politiske modstandere.  Ekstra Bladets brud på kildebeskyttelse og amatøragtige håndtering af deres beviser (eller hvad det var?) har stillet alvorlige spørgsmål  ved Kjærgaards og avisens troværdighed. Hvem i alverden vil have med Ekstra Bladet at gøre, hvis man har fortrolige oplysninger? Man risikerer i værste fald en tur i mediegyngen, sammen med Rådhuspladsens svar på Gøg og Gokke.

Det er nok muligt, at Kjærgaard kommer tilbage om nogle år, for at genoptage sin gamle metier med at gennemtrawle magthavernes gamle bilag for at skrive sine historier om, hvem der nu har fråset med skatteborgernes penge ved ikke strikt at holde sig til traktementer bestående af frugt, kaffe og kildevand. Måske gik det først galt, da Jan Kjærgaard troede, at han skulle være den nye 'Woodstein'?    Men der  gives næppe  meget håb  ved at  sende haglbyger af aktindsigtsansøgninger afsted i konkurrence med alle andre aviser. Det er ikke den journalistiske guldåre, som det engang var.

Kjærgaard var før sagen en original ja måske endda en  institution i dansk dagspresse, som der hos nogle af hans kolleger stod en hvis respekt om. Nu har han skandaliseret sig selv, sin avis, sin stand og sit håndværk ved ikke at kunne dokumentere sine påstande, at en spindoktor forsøgte at foretage sig noget kriminelt.

Det andet offer er naturligvis Poul Madsen, som må regne med at sidde så yderligt på planken i sit chefredaktørjob, at der ikke længere  kan være  plads til flere store  fejlbedømmelser fra hans side. Flabetheden, arrogancen  og kækheden er nu lagt på hylden, hvor Madsen meddeler via Børsen i dag, at han  er 'løbet tør for ord' og følgelig har taget “en mediepause”. Det er sikkert meget klogt, og man kan jo undre sig over, at det ikke er sket  før.

Erhervsjournalisten John Hansen spørger i dag i sin klumme i Politiken om ikke Poul Madsen kunne bruge en spindoktor, nu da man kan konstatere, at Madsen har begået stort set samtlige fejl, som man kan begå som leder stående  i en alvorlig krisesituation. Måske har Madsen fået en spindoktor, som har givet ham det ene råd: At holde sin kæft? Måske er det en spindoktor, som venligst er udlånt af bladhuset JP/Politikens Hus, der udgiver Ekstra Bladet? Måske havde Poul Madsen slet intet valg end '“ langt om længe – at holde sin mund? Vi er da nogle stykker, som længe – indrømmet ikke uden  hvis fryd  – har betragtet den ellers  i egne øjne normalt så  verdenskloge Poul Madsens mere og mere pinlige bortforklaringer og tænkt: 'When you are in a hole. Stop digging!'  

Der går nærmest ingen dag uden pinlige afsløringer.  Madsen har sideløbende lanceret sit store selvretfærdige korstog mod spindoktorerne og 'sammenspistheden ' i dansk dagspresse og politik. Men i går var sammenspistheden i pressen da til at få øje på, da  journalisten.dk skrev, at    Madsens kone mener sig i stand til at dække Skattesagen for avisen.dk.

Det står efterhånden tydeligt for alle, at Madsen '“ ligesom spindoktorerne '“ hele tiden har benyttet sig af de samme kneb for at tale uden om og  forsøge at sætte sin egen dagsorden med så absurde selvmodsigelser, hvor man vantro må minde sig selv om, at de fremsættes af en chefredaktør på en stor  dansk frokostavis.  Mest absurd er naturligvis  den kendsgerning, at Ekstra Bladet har indgået aftaler med 'Magten' for at skade andre politiske aktører, hvor efter man så siden påstår, at ens egne (efter lang tid) erkendte forbrydelser også begås af resten af branchen!   Det er banalt at konstatere, at det kan Poul Madsen og hans politiske redaktør heller ikke dokumentere. Det er løse påstande, fremsagt af en rådvild chefredaktør i en desperat situation, hvor han står helt afklædt.

Børsens chefredaktør Anders Krab-Johansen opsummerer klart billedet af Poul Madsens indsats som chefredaktør på det engang så frygtede Ekstra Blad, der stadig synker som en sten i oplag:

'Tilbage står en chefredaktør uden styr på sin dokumentation, uden styr på sin etik og uden styr på sine journalister.'

Amen to that!

Hvor længe kan bestyrelsesformand Jørgen Ejbøl i JP/Politikens Hus og formanden for udgiverselskabet Erik Hoffmeyer ignorere det faktum, at Ekstra Bladet er på randen af det totale ophørsudsalg med en  troværdighedsmæssigt og moralsk set  splitterragende nøgen  chefredaktør uden styr på nogen ting? Er tiden ikke at kommet til at give Poul Madsen nådestødet og sende ham på ferie på ubestemt tid, give medarbejderne en ny chef, en frisk start og en ny tro på fremtiden under en ny og troværdig ledelse? Hvis sagen havde omhandlet enhver anden virksomhed, så havde man i pressen efterspurgt handling, så der skete mærkbare forandringer? Hvorfor er det lige, at Ekstra Bladet og Poul Madsen skal have særbehandling? Send nu den fyreseddel, Ejbøl og Hoffmeyer, så alle kan komme videre.

Af Jarl Cordua

Jarl Cordua

cand.polit, radiovært samt politisk kommentator. Vært på det politiske TV-program "Borgen Late Night", der sendes hver tirsdag. Tidligere skri ent på Jarls Blog og medvært på "Cordua & Steno"
Født 1969 i Rønne. Bor i Hellerup.
Kontaktoplysninger: jarlATjarlcordua.dk Telefon: 31718718

14 kommentarer til “En afklædt chefredaktør i totalt ophørsudsalg”

Spot on, Jarl!

Men hvorfor f***** ville Troels Lund og rådgiver lege “julelege” med sådan et par fyre?

Men hvis Jørgen Ejbøl skulle fyre Poul Madsen, ville han jo dermed også være nødt til at indrømme og udstille sin egen fejl, da han i sin tid fortalte Hans Engell, at han desværre ikke kunne fortsætte som chefredaktør på Ekstra Bladet, fordi man i koncernen var bange for, at den enestående dygtige Madsen ville blive ny administrerende direktør hos TV2, hvis ikke man forfremmede ham.

Det er egentlig lidt mærkeligt, for Ejbøl har ikke ligefrem ry for at være konfliktsky, og der er vist ikke ret mange tænkende mennesker, der er i tvivl om, at der findes bedre kvalificerede personer til posten end Poul Madsen.

Hej Jarl

Jeg tror vi er mange der sidder og undrer os over hvad der egentligt var Madsen og Kjærgaards dagsorden fra start af da de valgte at lække deres kilder.

Jeg ved ikke med Madsen men at beskylde Kjærgaard for at være dum synes jeg er lidt langt ude og hvorfor bringer han af alle sig i en situation som den han er i ?

Hvad angår dine tanker om hvornår der sker noget på chefredaktionen hos EB så er svaret jo det enkelte at det gør der lige så snart at bundlinien ikke er tilfredsstillende og man mener man har nogen der kan lave en bedre bundlinie og ikke en bedre politisk analyse.

Udgiverne af EB er fuldstændigt ligeglade med indholdet, på samme måde som de er ligeglade med indholdet af BT.

Man må naturligvis skrive og prioritere på sin blog, hvad man vil, men jeg undrer mig bare over følgende:

En spindoktor for en tidligere minister er sigtet af politiet for ved hjælp af sin embedsmandsposition at have indhentet og udleveret fortrolige oplysninger om en politisk modstander.
Og det interessante ved skattesagen er stadigvæk, hvorvidt Poul Madsen er en klovn eller ej?

Hermed erklærer jeg
Victorprisen ugyldig

Af Jacob Ludvigsen

I efteråret 1979 foreslog jeg chefredaktør Sven Ove Gade, at vi skulle indstifte Victoprisen i anledning af Victor Andreasens 60 års fødselsdag den 18. februar 1980. Ambitionen var at give Cavlingprisen konkurrence; Victor havde betydet lige så meget for Ekstra Bladet, dengang Danmarks største avis, som Henrik Cavling i sin tid for dagbladet Politiken. Første prismodtager var Morgenavisen Jyllands-Postens navnkundige journalist Eigil Evert, der havde afsløret stærkt kritisable tilstande i Post- og Telegrafvæsenet.
Siden degenererede Victorprisen til fortrinsvis at være en intern personalepræmie.
Til min forbløffelse erfarer jeg i Jyllands-Posten 5. september, at den nuværende chefredaktør, Poul Madsen, i juni måned overrakte den symbolske brosten til journalist Jan Kjærgaard for hans opgør med en 'rådden spindoktorkultur'. Dette optrin var forbigået min opmærksomhed.
På baggrund af de seneste dages afdækning af Ekstra Bladets rolle i sagen omkring statsministerens og hendes gemals skattesag finder jeg det nødvendigt at ugyldiggøre Victorprisen en gang for alle. Det er ærekrænkende for Victor Andreasens eftermæle, hvis han fortsat skal lægge navn til en hædersbevisning, der uddeles af og til personligheder af Madsens og Kjærgaards kaliber. Som prisens ophavsmand påberåber jeg mig en vis form for ophavsret.
Da Victorprisen, der udover en brosten består af et weekendophold på Hotel Dania i Silkeborg, Victors hjemstavn, og 10.000 kr., finansieres over driftsbudgettet og ikke gennem forrentning af en fondskapital, kræver det blot et pennestrøg at spare udgiften væk, hvilket jeg opfordrer bestyrelsesformand Jørgen Ejbøl til at gøre. Han kan forelægge spørgsmålet på førstkommende bestyrelsesmøde, hvor der på baggrund af undersøgelseskommissionens arbejde sikkert vil være meget at drøfte.

Jacob Ludvigsen har fra 1966 og til 2010 været ansat på og arbejdet som selvstændig konsulent for Ekstra Bladet, blandt andet som lederskribent og søndagsredaktør.

Det er en forståelig reaktion, Jacob.

Men det gør næppe indtryk på Poul Madsen, som aldrig viger en tomme uanset hvor tåbelige beslutninger han end har truffet.

Ejbøl og Hoffmeyer burde én gang for alle fritage ham fra den byrde!

Det er lidt ærgerligt at en klovn som Poul Madsen er blevet fortaleren for sagen, men EB har en pointe. At brænde kilder der anonymt benytter medierne til at misbruge deres magt er åbenlyst det rigtige at gøre. At BT ikke gør det samme er moralsk forkasteligt.

Rasmus:

Det er ikke så tot jeg er enig med Jørn Vestergaard – venstreorienteret juraprofessor fra KU i hans vurderinger.

Men det er jeg imidlertid i denne sag:

http://nyhederne.tv2.dk/article.php/id-55444685:professor-om-sigtelse-i-skattesag-underligt.html?forside

Arnfeldts kommentar om at der tegner sig en sammenblanding af politik og jura, synes jeg heller ikke man kan afvise.

http://politiken.dk/politik/ECE1745799/arnfeldt-er-overrasket-over-politisigtelse/

Peter Arnfeldts troværdighed er for mig at se på niveau med Bjarne Riis’, så jeg tror ikke, vi når videre.

Jeg håber, at Peter Arnfeldt får en dom for at have bragt fundamentale principper for et velfungerende demokrati i fare.

Jørn Vestergaard politiske observans er for mig at se ligegyldig, men jeg er da enig med ham i alt, han siger. Særligt:

“I øvrigt finder han det helt berettiget, at politiet har valgt at bruge den skrappe del af paragraffen om brud på tavshedspligten, som taler om “særligt skærpende omstændigheder” – hvis der vel at mærke er hold i sigtelsen.

“En læk med mere eller mindre ukorrekte oplysninger er helt uacceptabel i et demokratisk retssamfund, hvis den bunder i et ønske om at skade en politisk modstander for at varetage særinteresser,” fastslår professoren.”

Lukket for kommentarer.