Kategorier

Folkeafstemningen om Thor Möger

Er sundhedsminister Astrid Krag sikker på at blive valgt til SFs nye formand? Det er indtil videre den almindelige antagelse blandt iagttagere. Men et par målinger foretaget blandt SFs lokalformænd antyder kraftigt, at noget er i gære.   Man kan diskutere målingernes validitet, men at udfordreren i formandskampen MF Annette Vilhelmsen har solid støtte i dele af organisationen, det  er nu uden for enhver tvivl.

Tilhængere af Annette Vilhelmsen mobiliserer tilsyneladende effektivt blandt græsrødderne på at være anti-Thor Möger. Man er ikke nødvendigvis imod regeringsdeltagelse, men man reagerer imod, at 'børnebanden' med Astrid Krag og Thor Möger er ved at overtage magten i partiet. Det ligger lige for, at Vilhelmsen '“ i hvert fald når man skal overtale folk på de indre linjer '“ gør formandsvalget til en folkeafstemning for eller imod Thor Möger, som ingen betvivler er frygtelig upopulær i store dele af SF.

Berlingske har i en analyse opgjort opbakningen til de to formandskandidater til at være 8-8 i folketingsgruppen. Det er et langt fra imponerende resultat set fra SF-ledelsens stol.  Det er en eklatant  ydmygelse af Krag, og det kan kun give Vilhelmsens kampagne blod på tanden.

I øvrigt bliver det ret interessant at se, hvordan de to kampagner vil orkestrere og eksekvere deres aktiviteter under den interne valgkamp. De sædvanligvis ret dygtige kampagnefolk i SF er formodentlig låst i kraft af deres arbejde som særlige rådgivere i diverse ministerier, og Thor Möger selv er jo minister. Det er nok spørgsmålet, hvor meget de kan '“ og må '“ arbejde for Krags valg. Ofte har man kunnet ty til de politiske ungdomsafdelinger for arbejdskraft, når der har været kampvalg, men SFU er '“ siger de '“ neutrale i valgkampen. Det er alt andet lige en fordel for udfordreren.

Og hvad med SFs sekretariat på Christiansborg? De må vel også forventes at være neutrale under slaget. Hvis andet viser sig at være tilfældet, så hører man sikkert hurtigt fra udfordreren.

Så hvem er det, der skal arbejde for Sundhedsministeren bliver valgt? Næppe nogle af de professionelle folk.   Og vil Villy Søvndal i øvrigt ende med at blande sig aktivt for at forhindre Krag i at tabe?

Vilhelmsen-kampagnen lægger i øvrigt smart ud med et forslag om konjunkturafhængige dagpengeperioder. Det er i modstrid med regeringens politik, og der peges ikke på nogen finansiering.  Forslaget har heller ingen chance p.t. for at blive realiseret, og  Søvndal er allerede ude og skyde det ned.  Men det betyder ikke det store. Det afgørende er, at SF-baglandet er begejstrede for forslaget, og at Astrid Krag er sat skakmat og ikke kan omfavne det, da hun jo er en del af regeringen.

Krags tilhængere er begyndt at tage fløjlshandskerne af overfor Vilhelmsen, som man ser af et par giftigheder i dag i Berlingske:

Den 52-årige Annette Vilhelmsen har fremhævet sin erfaring fra byrådet i Kerteminde, men nu går Astrid Krag-støtten Jesper Johansen, der er SFs lokalformand i Brønshøj, til frontalangreb på netop hendes politiske fortid.

 »Jeg ved ikke meget om lokalpolitik i Kerteminde, men det, jeg ved, er, at Annette Vilhelmsen konstituerede sig med Venstre, de Konservative og Dansk Folkeparti, hvorefter hun kom ud som formand for deres arbejdsmarkedsudvalg, og at de arbejdsløse i kommunen blev sendt ud og klistre plakater op med Lene Espersen, « siger Jesper Johansen med henvisning til den konservative toppolitiker.

Lokalformanden har svært ved at se Annette Vilhelmsen som  »en særlig seriøs kandidat «.

 »Det var ikke en kandidat, jeg havde regnet med. De må have kigget ret langt ned på listen, « siger han.

Hold da op, hvor det går lystigt for sig. Det kan godt gå hen og blive en lang og meget underholdende valgkamp, hvor der blivere gået yderligere til vaflerne. Og jo flere af den slags udtalelser fyger gennem luften, jo mere ondt blod bliver der skabt mellem fløjene i SF-organisationen. Det bliver interessant at se, om mudderkastningen eskalerer i de kommende dage. Det er noget tidligt, at man ser den slags  rå udtalelser. Det betyder dog også, at Krag-folkene tager udfordringen fra Vilhelmsen ganske alvorligt.

Lige nu tror jeg stadigvæk mest på Krag, men jeg har i lyset af de seneste målinger af baglandets opbakning og støtteudmeldinger fra SF-gruppen flyttet mig markant i min vurdering af Vilhelmsens chancer:

60 pct. Krag

40 pct. Vilhelmsen

 

Af Jarl Cordua

Jarl Cordua

cand.polit, radiovært samt politisk kommentator. Vært på det politiske TV-program "Borgen Late Night", der sendes hver tirsdag. Tidligere skri ent på Jarls Blog og medvært på "Cordua & Steno"
Født 1969 i Rønne. Bor i Hellerup.
Kontaktoplysninger: jarlATjarlcordua.dk Telefon: 31718718

27 kommentarer til “Folkeafstemningen om Thor Möger”

Det bliver temmelig spændende at se hvem af de to der løber med formandsposten. TV-avisen i går gjorde meget ud af at fortælle om kandidaternes baggrund/kompetencer og gav dem lidt taletid. Opsumerende syntes det som om at de farvoriserede Wilhelmsen – hun fik mest taletid, hvor Krag bare måtte forsvare regerings politik. Jeg tror bare regeringen får det svært, hvis SF vælger Wilhelmsen da hun virker mere rød end Krag. Alt andet lige må det blive væsentligt sværere at holde styr på et mere rødt/venstreorienteret SF og så de relativt højreorienterede radikale for Thorning og kompagni.

Hvordan kan det være at SFU melder ud at de er neutrale i formandsvalget, de har jo trods alt Thor Mögers lillesøster som formand?

Men da jeg har en flaske rødvin på højkant på at Astrid Krag vinder, må jeg jo sige at jeg de seneste par dage er blevet lidt mere usikker i min tro 🙂

1. Underdog’en plejer altid at blive fejret i medierne. I hvert fald til en start. Det går dog over.

2. Sådan er vi flere, der har det.

Nu brager det løs fra kanonerne. Vilhelmsen-støtten Trine Mach går i kødet på Villy Søvndal:

http://politiken.dk/politik/ECE1756936/trine-mach-soevndals-indblanding-er-ren-manipulation-og-utrolig-daarlig-stil/

Det bliver nok ikke sidste gang at han får besked på at passe sig selv og blande sig udenom.

2. Det er normal praksis i SFU (og mig bekendt også i de fleste andre politiske ungdomsorganisationer) at man ikke tager stilling i forhold til personvalg i moderpartiet, da SFU jo skal samarbejde med den nye formand, uanset hvem der vinder. Så nytter det ikke noget, at man som organisation er på den ene eller den anden fløj.

Vilhelmsen-fløjen bør gøre det til afstemning om Thor Möger, mens Krag-fløjen bør gøre valget en afstemning om SFs fortsatte deltagelse i regeringen.

Det sidste er der en del kommentatorer, der indtil videre køber. Ført Hans Engell, men nu også Henrik Qvortrup:

http://www.bt.dk/politik/qvortrup-vilhelmsen-kan-skabe-regeringskrise-af-dimensioner

Vilhelmsen skal på en eller anden led demontere påstanden før den bider sig fast.

Min SF-ven siger venstrefløjen taber stort hver gang der er noget på spil på landsmødet, bl.a. fordi de bliver set som illoyale. Alene af den grund vil jeg være chokeret hvis Vilhelmsen virkelig har 40% chance for at vinde. Jeg tror måske hun kan få 40% af stemmerne, men det giver en meget mindre end 40% chance for at vinde.

De Radikale er vel ret ligegalde med hvem der vinder formandsopgøret i SF, eller hur?? Vinder Astrid Krah kan de Radikale fortsat tryne et regerings-ivrigt SF, og få deres lyseblå økonomsike politik igennem. Skulle Annette Vilhelmsen og hendes angiveligt mere røde linje vinde, så kan det jo ende med, at SF må forlade regeringen, hvilket set med radikale briller vil betyde en tilbagevenden til 1990’ernes SR-regering, (som i Radikal optik var en stor succes).

8. Enig med procenterne. Ifølge NY Times talguru Nate Silver, så omsætter han, slevfølgelig med en række faktorer, en føring på 50-49 til at give en ca. 60-40 % i chancerne for at den ene kandidat vinder.

Så ret beset så sætter du odds der svarer til at Krag fører med et enkelt procentpoint. En måling for et par dage siden blandt vælgerne gav hende en føring på 30 % imod 1 eller 2 til Vilhelmsen.

Jeg mener stadigvæk datagrundlaget (en enkelt måling af kredsformænds præferencer og en af vælgernes) er for spinkelt til at sætte odds der vil kategorisere valget til at være et regulært toss-up.

Jeg har – med løs hånd – vurderet de to kandidaters vinderchancer.

Det er ikke udtryk for min vurdering af stemmetal. Det har jeg ikke forholdt mig til.

Man kunne da gå så langt som at sige, at alt andet end en “kåring” af Astrid Krag vil være en mindre katastrofe for SF ´s ledelse. Alle de der selv mener de “er noget” i partiet, støtter vel Krag.

At Søvndal trækker sig så hurtigt viser jo, at han har brændt nallerne, og at koordineringen i ledelsen er ikke eksisterende. Den bemærkning fra ham, var da uhyre skadelig og uklog.

11. Det forstår jeg. Jeg prøver bare at forklare hvor lille en føring din løse hånds vurdering er udtryk for.

15. I et EU hvor 24-25 ud af 27 lande har borgerlige regeringer, tror jeg det er at fair at antage, at det er et longshot.

Hohoho!

Henrik Qvortrup lukker op for giftige eksempler på hvordan SF’erne går og bagtaler hinanden:

“Den meget anpriste '˜demokratiske proces' i det fredselskende SF er således slet, slet ikke for små børn. Vi afslører ingen kilder her. Men jeg tør godt sige så meget, at det i disse dage vælter ind med SMS'er fra håbefulde SF'ere, der udspreder giftigheder om modparten.

Formands-kandidat Astrid Krag er således '˜umoden', '˜magtsyg', '˜elevrådsformands-agtig' og en '˜marionet'. Alt sammen betegnelser fremsendt med venlig hilsen fra SF'ere.

Omvendt er modkandidat Annette Vilhelmsen '“ ifølge andre SF'ere '“ '˜et fynsk overklasseløg', '˜en politisk amatør', '˜naiv', men samtidig også '˜uansvarligt kynisk'. På tilsvarende vis kan de formentlig blive ved med at hygge sig hos folkesocialisterne i de kommende uger.”

http://www.metroxpress.dk/debat/vend-aldrig-ryggen-til-en-sf-er/KOblir!XvrGgakFbWN6A/?fb_action_ids=10151159559289752&fb_action_types=og.likes&fb_source=other_multiline&action_object_map=%7B%2210151159559289752%22%3A345375322217081%7D&action_type_map=%7B%2210151159559289752%22%3A%22og.likes%22%7D&action_ref_map=%5B%5D

Må jeg ikke udfordre Cordua og hans kyndige læser på en lile quis.

Hvilken politisk kommentator har idag leveret denne efter min bedste
overbevisning totale hysteriske analyse:

——
Men hvis Annette Vilhelmsen som ny formand fortsætter med at fremture,
som hun har gjort det de sidste par dage, kan det hele ende med at
statsminister Helle Thorning-Schmidt trækker i nødbremsen og smider SF
ud af regeringen, og så ryger alle SF’s seks ministre
————

Nævn et eks. på at en statsminister midt i en valgperiode har smidt et parti ud af en Koalitionsregering. I Danmark, i Norden eller i et andet Vesteuropædisk land og jeg tror i kan lede helt tilbage til første verdenskrig. Er det virkjelig nivauet for at blive kommentator i Danmark. Udsagnet forudsætter jo så også en handlekraft i Thorning som Fruen jo aldrig har været i nærheden af.

22.

Uha det lyder som en Thomas Larsen, men Peter Mogensen kunne også have hevet noget som dette frem fra godteposen.

Det er endnu værre. Det er faktisk skuffende at denne Kommentator er røget i WC kummen for politisk sportjournalstik ( fantastisk udtryk af Torben Steno)

Man har rettighederne til en udmærket kamp 1 div. kamp mellem Hobro og Brønshøj og prøver at tale den op til en kamp mellem Man u. og real. Man indskriver en masse dramatik og modsætninger som der ikke er 1/10 % dækning for.

22. Poul Schlüter maj 1988, hvor det gik ud over de Kristelige og CD.

Men det er set mange gange før i Vesteuropa at en regering er brudt sammen på grund af uenighed om den førte politik, og hvor der så er dannet en ny regering uden at det har været udskrevet valg.

26. Det har du ret i. Men de forlod ikke selv regeringen. De blev smidt ud.Og det skete ikke engang på grund af politisk uenighed. Det var simpelthen et krav fra de radikale.

Lukket for kommentarer.