Regeringens etårs-fødselsdag blev her i weekenden markeret i pressen. Det var dog så som så med opmuntringerne, hvis man ser bort fra den umiddelbare glæde, der altid må være over at sidde forholdsvist sikkert på magten i nogle år endnu.
Beskæftigelsen står i stampe, og ledigheden stiger. De økonomiske udsigter for væksten '“ bortset fra de prognoser, som man selv får lavet '“ er negative.
Meningsmålingerne er stabiliseret sig på historisk ringe niveauer for regeringen og især for det store regeringsparti S. Og for at det ikke skal være løgn, så er udenrigsministeren forladt formandsposten i sit parti '“ slidt ned eller brændt ud efter kun 11 måneder i regering og efterladende sit parti i intern og muligvis ødelæggende borgerkrig. Udfaldet af denne dyst i SF er uanset, hvem der vinder en ren tabersag for regeringen, som allerede er destabiliseret af valgkampen i SF, der varer nogle uger endnu. Interne spekulationer om, at det hele kan ende med, at SF må forlade regeringen, siver allerede til pressen som advarsel til SF’erne, om nu at tage sig lidt sammen.
I den kommende weekend, hvor S holder kongres i Aalborg skal statsminister og partiformand Helle Thorning-Schmidt forsøge at tale ny luft ind under vingerne på sit partis tillidsmænd og valgte politiker. Hun skal bibringe dem troen på, at meningsmålingerne vil ændre sig markant inden kommunalvalget næste år, som naturligvis vil blive tolket som et midtvejsvalg. Her har vælgerne en næsten gratis mulighed for at give regeringen en huskekage, inden det for alvor går løs ved næste folketingsvalg. Enten ved at blive hjemme på sofaen eller stemme på de blå, de meget røde eller DF i protest.
Man kan selvfølgelig håbe på, at Skattesagskommissionen forinden vil åbenbare den rene råddenskab i Venstres topledelse, da de havde magten, men spørgsmålet er, om vælgerne går så meget op i det til næste år? Et stort flertal er formentlig mest optaget af regeringens førte politik og de resultater, den formår at skabe. Her er den vigtigste markør uden tvivl 'nye jobs'. Uden nye jobs '“ intet genvalg. Så enkelt er det.
Men hvad mener Statsministeren? Hvad synes hun? Hvor er vi? Hvor skal vi hen? Og hvordan? Hvad er hendes visioner og idéer? Det er det som S-folket '“ hendes vælgere og alle os andre formentlig vil længes for at høre her i weekenden.
I TVAvisen i søndags fik man måske en generalprøve på, hvordan Thorning har tænkt sig at løse opgaven. Eller rettere: Det må man da ikke håbe for dem! For sjældent har man set en mere udbrændt, træt, opgivende, vag og svag regeringsleder helt uden gnist og selvtillid på TV. Det er meget muligt, at Thorning var blevet syg eller led af jetlag efter sin store Kina-rejse, men så skal hun da ikke gå på fjernsyn! Hun lignede en direktør i et bankforetagende, der lige var blevet overtaget af Finansiel Stabilitet, og så med den der ru stemme, der vel nærmest skreg på kamillete! Faktisk virkede det mere rystende alt den stund, at noget af det eneste Thorning altid har været ret god til, netop har været at virke frisk, ukuelig, selvsikker, når hun har været på TV. Hun var alt andet i søndags. Og så var de der kiksede metaforer som 'Vi er halvvejs inde i 1. halvleg'¦' og 'regeringen har en del børnesygdomme'. Eller hvad med undskyldningen 'vi har præsteret mere end man kan forvente'? Og så blev hendes (formodentlig gamle) enlige (og vellønnede akademiker) mor igen trukket af stalden'¦
For tiden kan Thorning selvtillid måske stives af med, at Financial Times netop har nævnt hende som mulig kandidat til Manuel Barossos post som EU-kommissionsformand, når/hvis han skal udskiftes i 2014. Det er smigrende, men det hjælper hende ikke her og nu. Tværtimod sætter det bare fut i de spekulationer, der efterhånden længe har kørt i det politiske miljø om, hvordan S mon slipper af med hende inden næste folketingsvalg, så hun kan overlade posten til en efterfølger, så den helt store vælgerkatastrofe måske kan undgås.
13 kommentarer til “Er statsministeren også udbrændt?”
For engang skyld en rigtig elegant returnering af Socialdemokraternes politiske ordfører Magnus Heunicke på TV2 News om FT-spekulationer om Thorning som EU-kommissionsformand:
“Hvis nu Venstre og Thomas Larsen IKKE mente at Thorning skulle være kommissionformand, ja så ville der jo nok være noget om snakken…!
SLAM!
Fhv. MF(SF) Søren Riishøj er ikke i tvivl om at Thorning er i spil:
http://www.bt.dk/politik/ekspert-ikke-i-tvivl-thorning-er-i-spil-til-top-job-i-eu
Jeg må tage mig til hovedet. Hvorfor i alverden skulle EU dog vælge den svageste statsminister og den ringeste regeringsleder siden Anker Jørgensen?
2. Netop derfor. En Kommissionsformand må ikke være stærkere end at medlemslandene føler sig trygge.
Ja, så er Thomas Larsen igen hoppet i spinaten med begge ben. Og resten af kommentariatet følger lystigt efter:
http://politiken.dk/politik/ECE1758552/journalisten-bag-thorning-rygte-det-er-jo-bare-spekulation/
På den anden side er der jo ikke noget den borgerlige presse og omegn elsker mere end løse rygter, der kan danne myter om den nuværende statsminister. Ikke videre klædeligt.
4.
Thomas Larsen tager da snart prisen!
Han fremstiller en engelsk journalist-blog som et “dødskys” fra EU til Thorning.
Gad vide, om Thomas Larsen også mente, det var et “dødskys”, da Anders Fogh Rasmussen blev nævnt som ny generalsekretær for NATO?
Så vidt jeg husker, slog han fast, at det blot var rygter, og at AFR af ren pligtfølelse havde besluttet sig for at styre Danmark sikkert gennem krisen!
Senest har han brilleret med tre dage i træk at tage 100 % fejl omkring Villy Søvndals afgang som formand:
Dag 1: Kaos I SF
Dag 2: Ida Auken er storfavorit
Dag 3: Mette Touborg er storfavorit.
Manden er tilsyneladende helt uden kilder og uden anden ambition end at fremstille sine politiske modstandere som de rene bøh-tosser.
Han burde udskiftes med Jarl Cordua, der som blogger med borgerligt-liberalt udgangspunkt har vist sig at have en langt større viden om forholdende i SF.
(Og nej: dette er ikke ment som fedteri!)
Har det ikke hele tiden stået rimeligt klart at der var tale om spekulation fra FTs side????
Jeg har ikke læst mig til andet før, at Søren Riishøj i dag udtaler, at han er sikker på, at hun er i spil.
6
Og hvilken autoritet skulle en has-been som Søren Riishøj kunne udtale sig med? Og til bt.dk, der nok har ledt med lys og lygte efter en S-tosse, der ville hoppe med på vognen. tsk tsk. Kildekritik!!!
7. Han er jo klog mand på Uni og meget andet. P1 Orientering bruger ham meget. Så han har masser af autoritet.
Om hun får posten, er der ikke nogen, der ved, men ingen ved sine fulde fem kan da argumentere for, at hun ikke ville være interesseret. Der er tale om den ultimative, allerhøjeste position inden for EU-systemet, som hun jo også elsker over alt på jorden: “I am a European at heart”, (…)”This great, unique parliament”, (…)”Hvilken international organisation har i menneskehedens historie nogensinde været i stand til at gøre, hvad EU har gjort over de sidste seks måneder? Ingen!”
Hvorom alting er: Selvfølgelig siger hun “ja tak”, hvis hun får tilbuddet. I øvrigt har eksemplet med Fogh – blandt mange andre ting – også vist, at det kan betale sig at forberede sit kandidatur i årevis. At man så i den forbindelse bliver jobsøgende statsminister på skatteborgernes regning, tager man ikke helt så tungt, hvis man sætter sin egen karriere over sit lands ve og vel, som Fogh som bekendt gjorde.
Lige en tilføjelse: Hans Engell afviste i 21’eren på TV2 News fuldstændig forestillingen om, at Thorning-Schmidt kan blive formand for EU-kommissionen. En konservativ tysk kansler vil aldrig pege på hende, Hollande i Frankrig er også sur på hende, fordi hun ikke støttede hans vækstpolitik under den franske valgkamp, og i øvrigt står hun historisk dårligt i meningsmålingerne her i Danmark, så alt i alt er der, ifølge Engell, tale om “en avisand”.
I spekulationerne omkring Thorning skal det måske lige med at der er valg i Tyskland næste år og at Merkel står skidt i målingerne.
En tysk socialdemokratisk kansler kan ændre meget og det glemte Engell vist.
Hvis Lars Løkke kørte overfor rødt i fuldskab og ramte en bil vil det for Thomas Larsen blive udlagt som at Løkke har fået vist at han ikke er perfekt og føjet endnu en facet til sin personlighed og det vil derfor gavne ham overfor vælgerne.
Og bilisten i den anden bil vil blive bebrejdet at han/hun ikke flyttede sig i tide.
Rishøj har siddet i folketinget for SF.
Det har vel altid været en kendt hemmelighed, at Helle Thorning-Schmidts post som statsminister, kun er et punkt på CVet – på vej mod noget større og højere.
Jeg tror situationen generer Helle Thorning-Schmidt.
Ikke fordi det går ud over Danmark.
Fordi det går ud over CVet og fremtiden.
Og, situationen bliver vanskeligere og vanskeligere at “spinde en god ende over” når næste jobansøgning skal skrives.
12.
“Det har vel altid været en kendt hemmelighed, at Helle Thorning-Schmidts post som statsminister, kun er et punkt på CVet '“ på vej mod noget større og højere.”
Virkelig?
Helt præcist hvad bygger du det på, udover at du ikke kan lide hende?