Venstre:
Tendens:Ned
Venstres vælgeropbakning rækker i meningsmålinger til omkring de 45-46 mandater. Anders Foghs kampagne rykker ikke på samme måde som ved tidligere valg. Det var det som alle gik og talte om i går i krogene på Søren Pinds valgparty i et forretningslokale i Bredgade i Kongens Kjøbenhavn. Journalisterne synes at udspillene var uinteressante at skrive om, og de kom derfor kun vej til nettet, og ikke til printavisen, der bliver forbeholdt baggrund og solohistorier. Venstres kampagnefolk stoler dog på at Foghs tur rundt i landet giver god og positiv omtale i de regionale medier. Det var jo netop læren fra 2001 valget, hvor blandt andre Michael Kristiansen kunne se idéen i det. Man skal ikke underkende værdien af at komme ud og tale med folk. Problemet er især, at Venstre ikke spiller ud med noget nyt. Det er 'mere af det samme'. Fornyelsen kommer jo fra Ny Alliance. Sådan er det i hvert fald lykkedes for NA at fremstå medierne. I går hos Søren Pind var Fogh i retorisk topform, hvor han opfordrede til, at man i anledningen af J-dag drak af de gratis fadøl. Men man skal være varsom med mængderne ligesom med socialdemokraternes politik For en dag kommer tømmermændene!, formanede han. Fogh varmede ellers op til den sidste uges intense valgkamp, som mange spår bliver hård og beskidt. Med et glimt i øjet holdt statsministeren sig inden for skiven ved at koble Helle Thorning Schmidts noget flyvske skattepolitik (S-forslaget om at hæve erhvervsbeskatningen) med 'Villys Virkelighed' altså med noget, der ikke holder vand. Now, speaking about the Devil! Venstre får også nogen på tuden af TV2s faktagruppe, som fortsætter jagten på de mange politikere, der omgår sandheden lemfældigt. I går gik det ud over Lars Løkke og hans påstande omkring de færre vindmøller. Han og Fogh har igennem valgkampen bedyret, at færre vindmøller faktisk producerer mere energi end de flere der eksisterede tidligere. I programmet 'Debatten' på DR2 25. oktober sagde Lars Løkke: 'Selvom der er pillet flere ned, end der er sat op, så er kapaciteten altså øget'. I går kunne TV2 Nyhedernes Faktapatrulje fortælle, at de nyeste tal viser, at mængden af energi fra vindmøller faktisk falder med 2114 kilowatttimer i 2007. Det er første gang i 30 år at det tal falder. Løkke blev dermed taget i (sammen med Fogh) at tale usandt. Hvor bevidst han gjorde det, det kan nok diskuteres. Løkke har næppe kendt andre tal, men derfor er det pinligt alligevel, og nu har S-kampagnen da noget at rejse rundt med de næste 10 dage. Der bliver lidt at justere for Fogh, inden han møder Thorning søndag aften i DRs duel.
Og så slås integrationsminister Rikke Hvilshøj (igen) med en fejlbehandlet asylsag denne gang om en 13-årig dreng og hans families opholdstilladelser. Fejlen er indrømmet, ministeren har ret i substansen mht. lovgivningen osv., men alligevel får oppositionen ret let held med at fremstille hende og regeringen dvs. Fogh som kyniske og umenneskelige. Det stormløb fortsætter Politiken og oppositionspartierne frem mod 13. november.
Socialdemokratiet
Tendens: Op
Helle Thorning-Schmidts troværdighed hos vælgerne er betydeligt stor på flere centrale politiske områder ifølge Gallups måling i dag i Berlingske. 53 procent mener, at S har den bedste velfærdspolitik, og hun ligger også klar over Fogh på områderne miljø og asyl. Så kniber det lidt med skat, lederevner og økonomisk ansvarlighed. I Berlingske hæfter Dr. Kristiansen sig ved, at Thorning har haft held med at fremstille Fogh som 'hård og kynisk'. Det er i øvrigt også det billede der tegnes af hans integrationsminister. At lukke asylsagen ned to dage inden valget udskrivelse trækker jo heller ikke ligefrem fra i denne udbredte opfattelse af statsministerens person.
Thorning skal nok regne med at statsministeren vil udstille Socialdemokraternes usikre meldinger på skattepolitikken resten af valgkampen. Hvis jeg var dem ville jeg sove med støvlerne på, have folk, der knoklede i døgndrift for at hitte på, hvordan man fik lukket diskussionen ned. Og så i øvrigt angribe statsministeren igen og igen på asylbørn, vindmøller, klima osv. og velfærd.
Konservative
Tendens: Ned
Sidende på Ks yderligste mandat er Christian Wedel-Neergaard på vej ud af folketinget, hvad Bendt Bendtsen sikkert er glad for. I går åbnede Wedel-Neergaard op for at man skal straffe kommunerne for at have brugt for mange penge. Det er i sig selv et glimrende synspunkt, men nok ikke alle steder et populært standpunkt. Bendt Bendtsen er derfor for anden gang i denne uge ude og slukke en ildebrand som en K-ordfører har startet. Den distræte landadelige godsejer har ved flere lejligheder demonstreret, at hans temperament nok ikke egner sig til moderne politik, for han vil gerne spekulere og være åben for alle muligheder. Det er en fin holdning som erhvervsmand, men som politiker i en valgkamp er det fjollet. For ikke at sige stupidt. Den ene gang efter den anden løber munde af med den i øvrigt sympatiske Wedel-Neergaard
Ny Alliance
Tendens: Ned
Naser Khader har indtil videre 'the upper hand' i den sære saga om Michael Jeppesens håndværkerfirma, der måske/måske ikke lavede sort arbejde for NA-formanden. En sag mod Henrik Qvortrup er indbragt for pressenævnet (der formentlig vil udtale stærk kritik blandt andet for brug af en anonym kilde, der har fået betaling bla-bla-bla. Det lever Qvortrup og hans blad nok med) Knapt har Khader åndet lettet op før en ny sag belaster hans kampagne og truer hans personlige troværdighed. Denne gang handler det om en Fond for forældreløse palæstinensiske børn, som han har samlet penge ind til, men aldrig har oprettet. Det skriver Nyhedsavisen lørdag. Fonden er ikke oprettet forklarer Khader, fordi han aldrig har nået de 250.000 kr., der skal til for at få den oprettet. Imidlertid har fonden udbetalt et beløb på 1000 dollars til en onkel. Jeg skal ikke kloge mig i denne sag. Alle kan formentlig blive enige om, at der skal nok ikke komme for mange flere af den slags sager til under denne valgkamp før, at det bliver rigtigt alvorligt for Ny Alliance. Politisk har partiet da markeret sig. I dag med et forslag for Lars Kolind om skattelettelser, så man kun betaler 40 procent i skat. Men altså kun som et forsøg på Fyn, hvor den med Claes Kastholms ord i dagens Berlingske 'arrogante og politisk ubegavede' Kolind er spidskandidat. Skulle det forestille at være seriøs politik? Det lyder nærmere som om, at han vil løsrive Fyn fra Danmark. Ulla Østergaard må være stresset'¦.
De radikale
Tendens: Uændret
Nogle målinger viser 'VK-NAR' flertal. (Tak Mette!) Jeg forstår ikke, hvorfor at Vestager efter at have brugt hele valgkampen på at tilnærme sig S og har kastet mærkesager overbord for at nå Helle Thorning-Schmidt, så pludselig spiller ud med, at hun ikke vil afvise en regering med Fogh. Det må da lyde mærkeligt i vælgernes ører. De radikale vælgere, der kan leve med Fogh, de er da for længst gået over til NA. Jeg synes, at Vestager begår en taktisk bommert i en ellers rimelig god kampagne.
DF
Tendens: Op
Pia Kjærsgaard og Co. købte Politikens lysavis så de lige uden for Tøger Seidenfadens hjørnekontors vinduer kan vise deres Muhammed-valgannonce. Løven må knurre inde fra sit bur.
Det er nok valgkampens sjoveste gimmick sammen med Asmaas tegning af Pia Kjærsgaard. Dansk Folkepartis kampagneafdeling får UG for idéen til denne frække markering af synspunktet om, at ytringsfriheden aldrig er til salg.
SF
Tendens: Op
Villy Søvndal bliver taget i en løgnehistorie, men det kan man ikke se på meningsmålingerne. SFs annoncekampagne fortjener også point. Klare budskaber der også på en moderne måde aktiverer folk politik. Hvorfor var SF dog 15 år om at finde ud af at Holger K. Nielsen var en for ufolkelig politiker til, at partiet kunne få nye vælgere? Bedre sent en aldrig. Efter dette valg bliver Villy bliver en af SFs helte, der skriver sig ind i partiets historie og vil indtil videre kun blive overgået af stifteren Aksel Larsen og rorgængeren Gert Petersen. Men så har Villy jo endnu tiden for sig!
Enhedslisten
Tendens: Uændret
Tjah. De lever omkring spærregrænsen. I dag i Gallup er de akkurat på 2 procent. Det kan gå den ene vej, og det kan gå den anden vej. Men om det går nok alt sammen (som Poul Schlüter plejede at sige) Det aner ingen.
Valgrapportens 2. sektion
I det politiske miljø cirkulerer en interessant historie, der rummer en god portion konspirationsteori blandet sammen med sammensværgelser frem og tilbage og naturligvis krydret med spekulation. Historien er dog alligevel så god, at jeg vil dele den med jer mine faste læsere. Centralt i historien er spekulationer om, at Ny Alliance til gengæld for at pege på en borgerlig statsminister går med overvejelser om, at de skal forlange, at Fogh abdicerer som statsminister og overlader pladsen til Lars Løkke Rasmussen. Hvorfor nu det? Ny Alliance er ikke vilde med Fogh fordi at de dermed kommer til at skulle forsvare hans politik de sidste seks år. Hvis Løkke er ny mand ved roret, så viskes tavlen mere ren, og det bliver lettere at skulle forsvare, at man nu giver 'en ny mand chancen' osv. Historien er interessant, fordi at Ny Alliances spindoktor Ulla Østergaard i fem år var Lars Løkkes spinchef i Indenrigs -og Sundhedsministeriet. De kender hinanden, og der er en fortrolighed mellem hende, Naser Khader og Løkke. Ulla Østergaard 'sidder lige nu på Naser Khader'. Ingen journalister kan ringe til ham uden hendes mellemkomst, og Ny Alliances kampagnefolk skal også igennem “Spindulla”. Hun vogter over ham som en nidkær ridefoged under hoveriet. Med den sidste uges presse i baghovedet og optræk til nye skandaleskriverier om hans privatøkonomiske forhold så kan ingen fortænke hende i det. Ikke desto mindre er Ulla Østergaards popularitet i NA-hovedkvarteret for nedadgående, siges det. The pundits er i øvrigt samtidigt enige om, at Østergaards rent håndværksmæssige præstation i denne uge var i topklasse god.
En af Ny Alliances andre centrale hovedpersoner Gitte Seeberg har meget at skulle betale tilbage til Bendt Bendtsen og den borgerlige regering, som hun til sin store frustration ikke fik lov at sidde i. Foghs afgang vil måske kunne dæmpe hævntørsten en smule. Rækken af super-egoer i Alliancen er ikke meget bedre. Folk som Jørgen Poulsen m.fl. får det svært ved at skulle forsvare Fogh-politikken på asylområdet osv. Med Løkke på banen gives kortene på ny.
Lars Løkke har selv en interesse i at komme til nu. Alle taler om hans rivalisering med Kristian Jensen som Fogh selv, Claus Hjort egentlig bedst synes om. Hvis Løkke kommer til nu, så ender den diskussion naturligvis med det samme. Jo længere tid at Fogh bliver, jo større er '“ den i forvejen meget lave sandsynlighed for at Kristian Jensen kommer til. Man skal ikke kradse meget i overfladen hos Venstre, før man erfarer, at den diskussion lever. Lars Løkke opfanger som en seismograf hvert et ord eller en handling i partiet, der bidrager til spekulationer om Kristian Jensen evt. muligheder for at blive Venstres næste formand. Kristian Jensen gør det klogeste i den situation og underspiller situationen og er diskret. Uanset valgresultatet så bliver det Foghs sidste valg, og alle holder øje med, om der kommer modkandidater til Løkke. Det gør der næppe, men i politik er man jo åben for alle muligheder. Og så er paranoia som bekendt den mest almindelige erhvervsskade blandt politikere.
En lille anekdote fra 70’ernes Danmark
Nå, valget? Aaahrr, du mener, det er der, hvor man kommer ind til Uffe Ellemann-Jensen (den dengang var TVA-journalist) og hvor det gælder om ikke at svare på spørgsmålene? Sådan sagde en sarkastisk Dirch Passer engang i 70'erne, hvor han sad i Lørdagshjørnets sofa og drak te af en lortebrun tepotte sammen med Erling Bundgaard. Blik for politisk satire var åbenbart også en af Passers mange talenter.
P.s. Søren Pind har skrevet lidt om valgfesten i går. Han også fået lavet et nyt site med blog her under valgkampen. Læs også hans begejstrede blogpost om festen i går. www.pind.nu Er man til billeder af gæsterne ved festen, så kan de ses her.
Læs Netavisens 180graders reportage fra Pinds valgparty.
12 kommentarer til “Valgrapporten nr. 8 Lørdag den 3. november 2007”
Lige en kommentar til Lars Kolinds udspil: Han sagde i dag på TV2 News, at Anders Samuelsen var enig i, at skatten kun skulle sættes ned på Fyn! Mon ikke, der er noget, den kære erhvervsleder har misforstået. Under alle omstændigheder er det nogle morsomme udmeldinger, han kommer med. Valgkampe kan nogle gange være helt blottede for humor, men det råder Kolind bod på denne gang.
Alt andet lige ville en udskiftning af Fogh til fordel for Lars Løkke (eller for den sags skyld Kristian Jensen) også gøre det mere realistisk for R at pege på en borgerlig statsminister efter valget. Det er i hvert fald en interessant tanke, om man kan lide den eller ej.
Kolind har tydeligvis ikke tænkt sig om. Mon han seriøst mener han vil gennemføre forslaget eller mon han har tænkt det som et illustrativt eksempel på hvilke effekter en flad skat ville have, fx klog hoveder som kommer til og lign. Lad os håbe på det sidste.
Hvad angår rygterne om NA og Lars Løkke, ville de borgerlige vælgere så ikke opfatte det som lidt af et svigt fra politikernes side hvis de gik til valglokalerne med forventning om at se Anders Fogh fortsætte som statsminister, men måtte finde sig i at få Lars Løkke i stedet? Det kunne vist rigtigt bidrage til noget politikerlede og til sammenligninger mellem NA og R i 90’erne.
Lars Løkke er en god mand, bevar’s, men det er ikke den vare vælgerne præsenteres for i valgkampen. Jeg tror det ville kræve en fantastisk god undskyldning om Foghs pludselige tilbagetrækning hvis sådan noget skulle gennemføres uden store tab af troværdighed.
mht de radikale; Jeg ved ikke om det ikke er et klogt udspil? Hvis man hører til de lidt mere pragmatiske radikaler, så er der en overvældende sandsynlighed for at Mr. Fogh forbliver statsminister (eller Lars Løkke hvis NA for held med med konspirationerne, hæhæ)og hellere inden for indflydelse end udenfor, den parole gælder vel stadig for det radikale venstre? Og hvis man er inkarneret DF modstander som de radikale har udråbt sig selv til at være, så handler det jo ikke kun om Fogh men i allerhøjeste grad om at holde DF uden for indflydelse?
Der er jo ingen der rigtigt ved hvor Fogh’s valgbus befinder sig udover de journalister der kører med fast? Misser Fogh ikke en mase muligheder for lokalpresse, og “statsmanden-kommer-til-byen” effekt, når Venstre er så nærrige med informationerne?
http://mogensen.weblog.dk/2007/11/02/hvor-er-foghs-valgbus/
Et interessant spørgsmål du stiller omkring en eventuel udskiftning af Fogh til fordel for Løkke nu her.
Som jeg hurtigt husker min moderne politiske Danmarkshistorie, så er der i Venstre tradition for kampvalg, også om de fine poster. Men mon ikke det, i det scenario du skitserer, er allermest oplagt at Kristian Jensen søger næstformandsposten for som Løkke at kunne sidde klar, når Løkke end dag også trækker sig?
Det er altid interessant at høre dine tanker om, hvad der foregår i Venstre, givet dit kendskab hertil. En mand som Carl Holst blev for nogle få år siden nævnt i gruppen af “also rans” sammen med Kristian Jensen – er det stadig tilfældet?
Angående valgbussen kunne et problem for partierne måske også være, at det nu er set før? At de lokale medier, man forventer loyalt fremlægger partiets politik, nu i endda nogle valg har set det samme ske?
Ud fra en helt og holden subjektiv vurdering synes jeg heller ikke, at denne valgkamp på samme måde som i 2001 og 2005 er “kommet i gang”. Dvs. stof der har med valget at gøre ikke er ligeså interessant for de lokale medier som andre lokale historier (som lov/orden-stof).
Der tales meget om det historisk høje antal af medier i denne valgkamp, men det er som om det ikke fører til tonsvis af solohistorier, fodret fra hånden af partiernes presserådgivere, men i stedet en lang række “utraditionelle” vinkler på valget. Fx har TV2 Østjylland brugt ganske megen tid på, hvorvidt Venstres lokale kandidater havde brugt pyntet lidt for meget på deres plakatbilleder.
Pittelkow taler i sin sidste klumme om, at en af grundene til at valgkampen er anderledes er, at der nærmest var en indledning til valget i august-september, da mange troede det ville komme, og dermed brændte stort set alle partier deres hovedbudskaber af der. For medierne kommer samme hovedbuskaber derfor nu til at virke trætte og lidet nyhedsværdige.
Kristian Jensen, hvem i alverden er det? I mener vel ikke ham bankassistenten som knapt er tør bag ørerne???
Lars Løkke er en af tingets absolut mest intelligente mænd, og den SELVFØLGELIGE afløser for Fogh, når han om 10 år går af.
@2 Rigtig god pointe, som jeg burde have ofret et par linjer på. Tak!
@3 Andreas. Et svigt? Tjoh, men har vælgerne ikke glemt det efter 2-3 år, hvis Løkke til den tid er statsminister? Det vil jeg faktisk tro. Husk på det gamle mundhed om, at “Mands Minde” i dansk politik er otte dage…
@6 Carl Holst er stadig med i spillet og fortsat erklæret kandidat som næstformand. Det er vi mange, der nok skal huske. Skulle Fogh gå af i næste valgperiode, så har han sagt, at han er kandidat til næstformandsposten. Det skulle ikke være umuligt, og han vil have Lars’ opbakning. Spørgsmålet er så om Kristian Jensen bar undlader at tage opgøret. Personligt tror jeg, at han venter på at Lars en skønne dag må gå af. Kristian har god tid, og Lars får også brug for ham internt i regeringen.
@8 Kimpo…du er jo forelsket i Fogh! Gad vide om den der film “AFR” i virkeligheden er bygget over dig? 😉
Det jeg hører på vandrørerne i Venstre, er at Kristian Jensen og Carl Holst er ved at opruste til krigen om næstformandsposten.
Løkke sidder sikkert i sadlen lige nu.
Den formand der skal lede den næste valgkamp for Venstre er bestemt heller ikke sikker på at blive statsminister, så måske er det en meget god disposition.
/Limagolf
Stride ord at læse her en søndag formiddag, Jarl!
Men altså, seriøst, hvor langt ned skal vi? Er det nu et plus at være så ung som muligt? Selv liberale må vel bakke op om begavelse, og Løkke nakker jo enhver politisk modstander i en direkte konfrontation på ord. At foretrække KJ ville være som at smide god årgangsvin ud for at drikke ung papvin. (Selve maden må være temmelig dårlig)
Hvorfor er der ingen journalister der arbejder videre i at der er så få V-kandidater på SaxoBanks liste? Har Vs ledelse forbudt kandidaterne at gå ind for lavere marginalskat? Eller er kandidaterne bare så principløse?
I Nordjyllands opstillingskreds er der IKKE en eneste venstrekandidat på listen – selvom to tidligere VU-formænd stiller op. Hvorfor er der ingen journalister der ringer til tesemagerne og spørger hvad der er sket? Eller hører de 5-6 kandidater i landet med nosser om de tror de kan overleve i folketingsgruppen hvis de blir valgt?
FV 07 – Tendens: Fortsat nedad. Den er godt nok dårlig og populistisk uden lige.
Omkring NA’s ‘flade skat’ på 40 procent. For det første er det en de facto bruttoskat – for det andet er den højeste marginalskat hos NA forsat på 48 procent mod i dag 62,3.