Kategorier

BUPL redder Foghs sommerferie

Jeg er så gammel, at jeg husker 1970'erne. Det var i en tid, hvor det tog et halvt liv at få installeret telefon gennem KTAS, hvor butikkerne var lukkede, når man havde fri, og kunden havde overfor hel- eller halvoffentlige myndigheder aldrig ret. Det økonomiske liv var gennemreguleret af socialdemokratiske politikere og deres ikke meget bedre borgerlige kolleger, som havde opgivet friheden for den enkelte i samfundslivet. Gudskelov er vi i dag nu langt fra dette neanderthalstadium i samfundslivet.

Der er dog visse reminscenser fra denne tid. Dem kan man iagttage, når de aktivistiske fagforeninger, som oftest kontrolleret af den yderste venstrefløj, forsøger at fremmane 1970'ernes spøgelse igen. Det sker, når fagforeninger laver fysiske blokader på arbejdspladser, som led i deres arbejdskamp. Et eksempel så vi i dag, da BUPL blokerede statsministerfruens arbejdsplads i protest mod, at Anders Foghs kone ikke var 'organiseret' i fagforeningen, og dermed ikke deltager i strejken.

Det har ellers været kutyme i dansk politik, at politikernes familie har været helle i den politiske kamp. Det er det så ikke mere, må man tolke meldingen fra BUPL, som jo har udtænkt dette pressestunt her 'fem minutter i tolv' før det regeringsindgreb, som alle forventer kommer, inden Folketinget går på sommerferie på torsdag.

Jeg er ikke i tvivl om, at BUPL skader deres egen sag ved at inddrage statsministerfruens arbejdsplads i konflikten. Det er pøbelagtigt på den der 70'er-bajer-og-cecilagtige revolutionsdunstende facon, som flertallet af danskerne – og ikke mindst børnenes forældre – rynker lidt på næsen af. Det kan være, at de jubler hjemme i Enhedslisten over aktionen i Rudersdal i dag, men jeg tror at sådan en aktion virker som turn-off for middelklassen, hvor sympatien for BUPL fordufter. Tværtimod har BUPL endnu engang pustet liv i fordommene om, at de styres af en lille flok revolutionselite af lillableagtige betonkommunister, der viser deres “solidaritet” på den måde, at de blæser på børnefamilierne, som nu har måttet holde ferie i maj og juni måned for at passe deres egne børn.

Bottomline er, at sympatien i stedet nu strømmer til Anders Fogh og konen i møde, sådan at endnu flere nu vil acceptere regeringsindgrebet. Dernæst kan 'far' med god samvittighed og en portion folkelig credit tage på en lang sommerferie i det sydfranske.

BUPL? Ja, de har endnu engang demonstreret, at de er nogle amatører til moderne politisk kommunikation og at de lever i en anden tidsalder.

Af Jarl Cordua

Jarl Cordua

cand.polit, radiovært samt politisk kommentator. Vært på det politiske TV-program "Borgen Late Night", der sendes hver tirsdag. Tidligere skri ent på Jarls Blog og medvært på "Cordua & Steno"
Født 1969 i Rønne. Bor i Hellerup.
Kontaktoplysninger: jarlATjarlcordua.dk Telefon: 31718718

35 kommentarer til “BUPL redder Foghs sommerferie”

Sympati fra middelklassen? Det har BUPL sgu ikke haft længe! I hvert fald ikke blandt os forældre, der er ramt af deres tåbelige strejke. Lad os få det regeringsindgreb – nu!

Ja, artiklen som du linker til illustrerer med al tydelighed at BUPL og co. har skudt sig selv endnu mere i foden her til morgen. Vi forældre gider ikke deres pis mere.

BUPL’s medling om at de ikke en gang gider forhandle med KL er simpelthen at pisse os ned ad ryggen.

He – jeg elsker den slags historier. Så skal vi bare lige have et billede af et par overvægtige blokadevagter, der står foran Nørrebro Bryghus iført gule veste og kampagnemateriale 🙂

/Nicolai

Det er jo ikke engang lillable-segmentet der laver sådan noget her. Det er aggressivitet og ølmave-segmentet.

Dem vil man da gerne betale 1000 kr. til om måneden. Jada!

Jeg forstår ikke at arbejdsgiveren KL. ikke bare fyre hele bundtet, jeg mener at de har ret til at gøre det som modsvar på strejken og dernæst laver inderviduelle ansætelse efterfølgene, jeg ser ikke grund til at regeringen skal ordne det, som KL kan gøre, altså måske en gang for alle.

Jeg er forælder og pædagogerne har min fulde støtte. Også til ovenstående blokade. Er man uorganiseret er man en nasserøv, og kan forvente den slags. Og så er det fløjtende ligegyldigt om man er bistandsklient eller statsministerfrue.

Og til oventstående Per N:
Nej, KL har ikke ret til at fyre nogen under en overenskomstkonflikt. Sådan er det bare.

Handler det ikke om, at folk alt for længe har kunnet få passet deres afkom til peanuts, men nu kræver pædagogerne en rigtig løn? For mig at se virker det ret markedsøkonomi-agtigt at de sætter sig på røven, og venter på at der kommer nogen med en pose penge. Alternativet er, at de dropper jobbet og tjenere mere som ufaglærte. Så kan middeklassen passe deres egne unger.

Det er ikke overraskende at statsministerfruen værger sig ved at melde sig ind i en fagforening hvor hendes mands overfaldsmand (Lars Grenaa) sidder på en betydningsfuld post på trods af (eller nok mest på grund af!) hans venstre-radikale stalinistiske baggrund.

@Niels

Jeg ved ikke hvad du tror markedsøkonomi betyder, men i en markedsøkonomi får man jo løn for hvor let/svær ens arbejdskraft er at erstatte, derfor får fx de bedste fodboldspillere i verden en million i ugen, fordi det er umuligt bare lige at finde en der kan det samme. Og når der er lønstigninger i det private er det også fordi de producerer mere og virksomhederne bliver rige, at arbejderne kan kræve deres del af kagen. Det offentlige kan ikke på samme måde vise de har tjent mere. Og at passe børn kan være krævende og en svær opgave, men der er mange der er i stand til det, derfor er det ikke det man tjener mest på.

Så længe der er nogen der har brug for at få passet børn skal der nok være steder til det. Hvis det offentlige ikke kan organisere det til den løn medarbejderne kræver må vi jo håbe Anne Mette’s virksomhed laver filialer i andre byer.

@Michael P

Hvorfor er man nasserøv fordi man helt selv har bestemt at man ikke vil være med i en forening? Og hvorfor skal man forvente chikane? Hvis jeg og den forening jeg er med i er tilfredse med et samarbejde skal der ikke komme nogen og sige de ved bedre hvad der er godt for mig. Det er socialistisk arrogance når det er værst.

@ 1: Ja, nemlig ja. Sand frihed får man først når statsmagten dikterer løn og arbejdsforhold. Det er liberalisme man kan forstå.

@ 2: Nej, vi gider ikke deres pis mere. Havde de der armsvedlugtend betonlebber i BUPL forestillet sig, at de bare kan kræve en lønudvikling på linie med alle de privatansatte bilister, som sidder i kø ude på Køge Bugt, mens de brokker sig over skattetrykket.

@ 3: Hvor er det bare sandt. Faktisk burde mennesker med overvægt, usunde madvaner og afvigende meninger fratages deres borgerrettigheder og sendes i arbejdslejre.

@ Jarl.
Selvom dyu tydeligvis er i Søren Pind-mode i dag, vil jeg da gerne bidrge med et forsøg på en seriøs kommentar.

Jeg er da nok enig i, at BUPL generelt ikke har spillet deres kort for smart, men som jeg læser spillet handler det om, at de stadig lider under magttomrummet efter Bente Sorgenfreys avancemnet til FTF-formandsposten.

Aktionen mod Rudersdal/Anne Mette er et tydeligt eksempel på, hvad der sker, når den faglige venstrefløj begynder at tosse rundt. De har ganske rigtigt ikke forladt 70erne. BUPL-formand Henning Pedersen, der blev valgt som repræsentant for selvsamme venstrefløj, kan nu se på, at hans egen magtbase endegyldigt spiller ham af banen som troværdig aftalepartner for Mads Lebech. Spørgsmålet er, om han selv har fattet det.

Henning Pedersen forgænger blev kuppet ud netop på grund af venstrefløjens uvilje mod lytte til de af BUPLs medlemmer, som tilhører Anne Mette-segmentet.

Mht. selve aktionen, så synes jeg da der er en meget sjov pointe i, at VK-regimets angivelige respekt for den danske arbejdsmarkedsmodel tilsyneladende ikke stikker dybere, end at statsministerfruen da godt mener, hun kan stå uden for den fagforening, som har tegnet overenskomst på den arbejdsplads, hvor hun er ansat. Men det er en helt anden historie.

10.
Hej Henrik!
Det er da muligt at jeg er i Søren Pind-mode i dag 😉
Men jeg vil i hvert fald gerne kvittere for din indsigtsfulde op-/forklarende analyse af de intere magtforhold i BUPL m.v.
Alt godt
Jarl

Bare lige for at understrege…BUPL stod ikke for denne aktion. Det var et personligt initiativ som må stå for egen regning.
Jeg er medlem af BUPL og er en af dem der er udtaget til at strejke. Jeg mener ikke det var nødvendigt at chikanere familierne som dagens stund resulterede i. Hvilket jeg er ret sikker på at flertallet af medlemmerne er enige i.

Jeg ærger mig over at en strejke er nødvendig og glæder mig til at komme tilbage til børnene. At arbejde med børn giver stor arbejdsglæde men det kan ikke gøre det alene. Der er kraftigt nedgang i pædagogstuderende og personligt kender jeg en del der er søgt væk fra faget (hvilket er ved at blive en landeplage). Noget er galt… Skyldes det den lave løn eller er der bare ved at gå op for flere, at pædagogfaget er et utaknemligt job. Der hvor vi bliver ved med at opleve besparelser som går ud over vores arbejdsforhold, men det er vi jo så vant til. Vi kan klare meget og har gjort det længe.
Men de største tabere er børnene. De oplever ofte stressede pædagoger (pga ofte for få hænder og fordi vi skal bruge en del tid på læreplaner, dokumentation, sprogvurderinger, handleplaner for hvert enkelt barn, samtaler med forældre og planlægning af aktiviteter og meget mere.

Personligt er jeg tilhænger af at fagligheden og professionalismen kommer i top gennem flere af disse tiltag men der kommer aldrig flere ressourcer til. Hvis bare vi var hænder nok til både at varetage børnene og give dem den omsorg og de udfordringer de har krav på men også have ordentlig tid til at få lavet handleplaner, læreplaner osv. så man kan bruge det som arbejdsbeskrivelse sådan som det er tænkt.

Hvis alt dette skriftlige arbejde (som vi før har udrettet på rygraden uden at det var nedskrevet og systematiseret. Noget af det der gør at det kræver “talent” at blive en god pædagog. Det er faktisk ikke hvem som helst der magter opgaven) bliver synliggjort for jer som forældre og andre interesserede så ville pædagogfaget nok få en højere status og anerkendelse og en passende løn dertil. I ville få et større indblik i hvor stort pædagogernes arbejde er… et arbejde som er til gavn for jeres børn.

Lønnen skal op ellers er pædagoger en uddødende race. Det koster at have god service fordi institutioner ikke er en millionforretning. Og nej det er ikke hvem som helst der kan blive pædagog for ret mange ønsker ikke disse udfordringer som børn kræver og slet ikke til den løn..

@Rasmus Kristensen

Det ER jo rent faktisk svært at skaffe arbejdskraft til den offentlige sektor – noget de ansatte så naturligvis prøver at udnytte, til at sælge deres arbejdskraft dyrere. Jeg ved godt at I liberale helst kun ser den slags ske, når det er direktørerne og de offentlige ledere der scorer millionerne.

Man kan jo ikke måle produktiviteten af offentlige ansatte, på samme måde som i det private. Hvad er f.eks. værdien af en soldats arbejde? Militæret er iøvrigt sjovt nok en anden del af den offentlige sektor, regeringen er ved at køre i sænk.

@charlotte

Tak for et indspark fra den virkelige verden. Jeg kender ikke mange, der vil udføre det flotte arbejde I gør til den løn – og da slet ikke de forargede slipsedrenge der skriver herinde. Du og dine kollegaer har i hvert fald fuld støtte fra mig.

I øvrigt flot research Jarl – som charlotte skriver, så er BUPL ikke noget at gøre med denne aktion, der står endda i politiken-artiklen du selv linker til, at de aktionerende primært var pædagogstuderende.

@ 13

Hvad er det for en gang sludder at sige at man ikke kan måle produktiviteten af offentlige ansatte eller den offentlige sektor som sådan – og det siger jeg som én, der selv arbejder i staten.

Der findes utalige måder at benchmarke på, og det behøver ikke være på profitten. Det kan være på, hvor stor en del af tiden, der går på de primære opgaver vs. kaffepauser, sygefravær, brugertilfredshed, sagsbehandlingstider og mange andre ting. Kun fantasien sætter grænser.

Men der er selvfølgelig nogle offentlige ansatte, der har en aversion mod at blive set over skulderen af årsager, jeg ikke kan forklare. Det er blot ikke sandt at sige, at man ikke kan måle produktiviteten i den offentlige sektor.

@Peter

Du har ganske ret i, at man godt kan måle produktiviteten af offentlige ansatte som sådan (eller i hvert fald forsøge), og havde jeg benægtet det, så ville det rigtigt nok være noget sludder.

Sagen er bare at jeg skrev: “Man kan jo ikke måle produktiviteten af offentlige ansatte, på samme måde som i det private.”

Skal jeg uddybe det, mener jeg at en pædagog, soldats, eller statsrevisors arbejde ikke kan sammenlignes med f.eks. det der leveres i byggebranchen eller industrien – primært pga. standardiseringen af den vare, de to sidstnævnte leverer.

Hvilket faktisk er meget godt i tråd med hvad Rasmus Kristensen skrev: “Det offentlige kan ikke på samme måde vise de har tjent mere”

Så det…

Jarl, du beskylder BUPL for en kriminel handling (fysisk blokade). Hvis du ikke kan bevise at foreningen står bag, så bør du rykke ud med en undskyldning.

@16

Handlingen er næppe kriminel. For ikke så lang tid siden blev en blokade meldt til politiet. Det var en “open ‘n shut case”. Desværre var den politisk, så politiet ville ikke tage sagen under henvisning til, at det var en del af arbejdskampen. Almindelige regler glæder altså ifølge politiet ikke under arbejdskamp.

16. Det der kan du godt spare dig over for mig. Jeg lader mig ikke skræmme af den slags.

BUPL lader nogle andre stå som afsender, men jeg er ikke i tvivl om at organisationen står bag blokaden.

Men jeg afventer med sindsro et søgsmål for injurier.

Fysiske blokader er ulovlige i Danmark. Jeg tvivler på at nogen gider sagsøge dig, jeg syntes bare det er dårlig stil at beskylde nogen for ulovligheder, uden at kunne bevise noget.

Hvis nogen officiel organisation skulle stå bag, så må du da indrømme at PLS er mere nærliggende end BUPL?

Personligt tror jeg, at et mere eller mindre formelt aktivistnetværk af venstreorienterede pædagogstuderende er ansvarlige.

@Niels

Det er nu morsomt at diskutere med fagforenings-fanatiskere. Jeg er slagteriarbejder og at blive kaldt slipsedreng og få at vide jeg kun tænker på direktørens løn er meget morsom læsning. Præcis som direktøren udfylder et vigtigt job gør jeg det også, og de har brug for folk som mig, derfor har vi lige fået en lønstigning, for de vil ikke miste os til andre virksomheder. Kapitalisme når det er bedst 🙂

Og jeg mener det er et vigtigt arbejde pædagogerne gør, og de kan måske ikke vise en mer-produktion som gør at der er råd til højere løn nu og her, men som Peter Terkelskov siger er der metoder til at effektivisere, og de offentlige ledere oplever det ikke direkte hvis de sparer penge på samme måde, så incitamentet er mindre til at spare.

Jeg har i øvrigt ikke skældt ud over at nogen strejker, organisationsfriheden gælder alle. Men det gælder også retten til ikke at være med i en organisation, og selvom mange strejker og virkelig kan ramme deres arbejdsplads, så er der nærmest en religiøs vrede over dem der hellere vil være med i en anden forening, og det bryder jeg mig ikke om. Fagforeningerne må vise resultater hvis de vil have medlemmer, de kan ikke bare tvinge folk ind. Og når BUPL har stalinisten Lars Grenaa i bestyrelsen er der da grund til at holde sig væk, for Anne Mette Rasmussen er han en personlig fjende da han har overfaldet hendes mand. Fagforeningerne skal op i nutiden.

@Charlotte

Tak for dit syn på konflikten. Jeg er en af de forældre der igennem flere uger end jeg lige kan overskue har måttet passe mine to piger på 5 og 2 ½ år selv. Det er selvfølgelig belastende – ikke mindst for børnene, der savner kammeraterne – men jeg anerkender at I pædagoger selvfølgelig anvender strejkevåbenet i det omfang I finder det relevant.

Det betyder dog ikke at I har min velvilje – for hele konflikten er et gigantisk spil for galleriet. I dagens Danmark – vi skriver 2008 – kan stejkevåbenet per definition ikke fører til nogen særlige resultater for de strejkende. Ã…rsagen er at det kun er offentlige ansatte der i 2008 strejker og rammerne for deres løn er fastsat efter planøkonomiske modeller udstukket fra regeringen og implementeret af de underliggende administrationer, primært kommunerne og regionerne.

Hvorfor strejker privatansatte så sjældent? For det første er kun relativt få privatansatte medlem hos de traditionelle fagforeninger, så der er sjældent en strejkekasse til at punge under strejken. Men langt vigtigere er at arbejdsgiver og arbejdstager har et interessefællesskab: Stabil, flittig OG højt lønnet arbejdskraft er forudsætningen for velfungerende virksomheder, der i sidste ende er forudsætningen for at virksomheden og dermed arbejdspladserne består.

Skal de nuværende offentlige ansatte, eks. vis pædagoer, sygeplejersker og SoSU’er have samme lønforhold som privatansatte må hele det offentlige arbejdsmarked omorganiseres. Det hele må privatiseres – ikke fordi der nødvendigvis skal hjemtjenes profit på børnepasning, sygepleje osv. – så lederne af den enkelte børnehave, det enkelte hospital, plejehjem osv. har fuld frihed til at indrette arbejdspladsen (der nu er blevet til en virksomhed) efter omstændighederne, fyre og ansætte, fastsætte løn og fastsætte priserne for pasning, pleje osv. Derved bliver børnehavens, hospitalets, plejehjemmets osv. fortsatte eksistens (i hvert fald med den samme ledelse) et direkte anliggende for ledelsen. Derved bliver ansættelse af gode medarbejdere og en god afløning af dem (for at holde på dem og motivere dem) et fokusområde for ledelsen, der så vil slå knude på sig selv for at finde de nødvendige midler til den højere løn. Det vil også være en fjer i hatten for de ansatte, der får en høj løn fordi ledelsen værdsætter dem, ikke fordi en kamporganisation gennem pression og “gidseltagning” har fået hevet nogle få promille mere hjem til alle – dygtig såvel som udygtig.

En omorganisereing – eller privatisering – af store dele af den offentlige sektor kan sagtens gennemføres ved anvendelse af den såkaldte voucher-model. I stedet for at kommunerne og regionerne organiserer og styrer produktionen af serviceydelser får borgerne (eksempelvis forældre med børnepasningsbehov) en værdicheck, de kan anvende til at købe den efterspurgte service. Forslår værdichecken ikke (hvis man eks.vis ønsker børnepasninge af ekstra høj kvalitet) må borgeren selv betale resten. Det ville på sigt segmentere udbudet af “offentlige” serviceydelser, så det modsvarer borgernes ønsker om høj pris/kvalitet og lav pris/kvalitet – i modsætning til det nuværende system, der er en “one-size-fits-all model; oftest i den dyre ende (som ikke alle efterspørger eller har råd til).

For at opsummere: Strejkevåbenet er forældet og virkningsløst, da det kun (kan) anvendes af offentlige ansatte overfor en arbejdsgiver (kommuner + regioner) der simpelthen ikke HAR penge at dele ud af udover den centralt fastlagte lønramme. En gennemgribende omorganisering af store dele af det offentlige arbejdsmarked er eneste farbare vej til “ordentlige” lønninger for de nuværende offentligt ansatte.

@Hugin

3F har 356.000 medlemmer, HK noget tilsvarende og Metal har 146.000 medlemmer, så de fleste privatansatte er faktisk medlemmer af en fagforening. Og de sidder iøvrigt på langt større strejkekasser end de offentligt ansatte. De strejkede alle sammen i 1998.

@Hugin

1.
Hvis de privatansatte ikke strejker i samme omfang som vi ser BUPL og Sundhedskarteller gør nu, skyldes det så at mange privatansatte er højere lønnede end i det offentlige??. Personligt kender jeg ikke de præcise lønniveauer men det kunne være interessant at få sammenlignet det private med det offentlige ift uddannelseslængde og ancinnitet.
Jeg er dog stødt på én undersøgelse der viser at en pædagog tjener 22% mindre end en i det private med samme længde uddannelse.

2.
Ja måske burde alle institutioner privatiseres men er det muligt? Der er gjort forsøg på dette men det viser sig at det ikke kører rundt økonomisk. Hvis der sker en privatisering på dette område vil det medføre et klasseskel. Familier der har penge kan vælge en lidt dyrere institution hvor servicen er i top og omvendt vil fattigere familier ikke have den mulighed.

Et argument for at bibeholde den kommunale løsning er at der er en gennemsnitlig standard for service. Hvilket vel er en nødvendighed for at Danmark har en velfærdsstatus på dette område.

Som det er nu med udbredt kommunale institutioner hænger økonomien jo ikke sammen. Hver gang der sker besparelser bevirker det at hver enkelt institution skal skære i personaletimer, åbningstid m.v. De besparelser påvirker alle børn og deres familier. Jeg har personligt mødt flere 3 børns familier i min institution som f.eks. klart kan mærke forskel på hvor mange voksne der er omkring deres børn når de sammenligner da den ældste gik der til idag hvor det er den yngstes tur. Vi har også flere forældre som siger de gerne ville betale højere institutionstakst for at bevare servicen i top.
Kommunalbestyrelserne er nødt til disse besparelser pga skattestop. Hvis institutionerne var privatiserede ville vi opleve en større konkurrence på serviceniveauet og dermed også prisniveauet.
Det siger sig selv at det ikke er en god forretning at have institutioner for den profit du får er glade og velstimulerede børn…

Det er også en svær måleenhed. Selvfølgelig kan man lave forbrugerundersøgelser, som forældrene i min institution da også har været med i. Forældrene er meget glade for hvad vi gør for deres børn for de ved vi gør det bedste vi nu engang kan under sparede forhold. Forældrene ved godt de ikke kan forlange bedre.

Til hele debatten om hvorvidt der skal strejkes eller ej. Når alt andet er prøvet så er det nødvendigt at strejke. Den sidste mulighed for lønmodtagere til at lægge pres på noget de virkelig ikke vil finde sig i. Og dermed ikke sagt at vi strejker hver gang vi oplever urimligheder.
Alle politikerne -lokale som regerings- er i årevis blevet orienteret om hvordan det forholder sig på bl.a. institutionsområdet.-at der bliver sparet alt for meget, at vi har gevaldige rekruteringsproblemer, at der er en kraftig skævvridning i lønudviklingen og kønsfordelingen i pædagogfaget men også i mange andre professioner.
Det er meget kendetegnende i Danmark at “kvindefagene” er underbetalte ift andre. At f.eks. omsorg ikke har høj status selv om det er noget vi alle får brug for på et tidspunkt.
At det kun er pædagogerne og sygeplejerskerne m.fl. som strejker nu betyder jo ikke at alle de andre faggrupper er fuld ud tilfredse med deres løn og vilkår.
Der er brug for mere end en debat om lønudvikling i Danmark. En lønkommision med de nødvendige midler er en vigtig instans vi vil have igennem ved denne strejke. En lovning på at kvindefagene skal lønnes højere alt efter deres uddannelseslængde og erfaring.
Der har ofte være tomme løfter fra diverse politikere om f.eks. denne lønkommision. Vi kan desværre ikke vente længere. Vi har desværre kun strejken som sidste udvej for at vække politikerne.
Ærgeligt at det er den eneste måde vi kan presse KL på. Vi så jo helst at det ikke gav så mange familier kæmpe problemer med pasningen. Strejken påvirker også vores egne børn. Vi skal også trylle for at få det til at gå op.
Og desværre er det nået så langt at KL lockouter alle pædagoger fra på tirsdag så endnu flere familier kommer i klemme.

Men jeg mener ikke det er i orden at udstyre KL med så få penge til forhandlingsbordet når man bruger en del af valgkampen på at snakke ligeløn!

@Jarl

Ift at BUPL deltager i ulovlige blokader så er det jo heldigvis bare din personlige holdning.

BUPL havde ikke medvirken til blokaden. Vi deltager ikke i ulovlige aktioner. Vi er i en lovlig strejke og har kun lovlige demonstrationer rundt om i landet.

@Niels

Tak for støtten. Dejligt at nogle kan sætte sig ind i vores situation. En støtte som gør at man kan se igennem fingrene at det er et utaknemligt job at være pædagog.

Problemet med Jarls post, som jo er udgangspunktet for diskussionen, er, at han tydeligvis er så gammel, at hukommelsen er begyndt at svigte. KTAS står for Københavns Telefon Aktie Selskab. Hvis der var noget galt med offentligt ejede, koncessionerede aktieselskaber, så er det i hvert fald ikke noget, der er gået op for den nuværende regering – for den laver hele tiden flere af dem. Og når Jarl skyder skylden på BUPL og karakteriserer dens medlemmer og andre nutidige venstreorienterede med lilla bleer, bajere og Cecil, så er det selvfølgelig også en erindringsforskydning af dimensioner.

Jarls politiske analyse er lige så fejlagtig som den hukommelse, den bygger på. Problemet for offentligt ansatte er, at regeringen bevidst forringer arbejdsvilkårene og dermed konsekvent nedbryder vores – i øvrigt fantastisk velfungerende – offentlige sektor. Det sker for at give danskerne afsmag for den offentlige sektor, der på sigt helt skal afskaffes af samme regering. Men først skal vi altså igennem denne lidt ubehagelig fase, hvor gode, ærlige og helt igennem reelle ansatte i offentlige institutioner skal tilsvines, trues og underbetales til at tage et job i det private.

Tak for den i øvrigt underholdende blog, Jarl. Underholdende, men “man Merkt die Absicht und wird Verstimmt.”

@ Charlotte. “Jeg er dog stødt på én undersøgelse der viser at en pædagog tjener 22% mindre end en i det private med samme længde uddannelse.”

hmm… At uddannelsen har samme længde er vel ikke et argument for at lønnen skal være den samme. Det er lidt æbler og pærer…

Uddannelseslængde er ikke en ensartet størrelse. Nogle uddannelser foregår jo eksempelvis med lange praktikperioder, mens andre foregår permanent på skolebænken. Eksempelvis kender jeg flere akademiingeniører med en uddannelseslængde svarende til en pædagogs, men hvor arbejdstiden er en pæn del over 37 timer om ugen – nogle gange dobbelt op, og hvor ansvaret (og risikoen) også er til at føle på. De får naturligvis også mere i løn. Det giver naturligvis en skæv statistik, hvis man stirrer sig blind på uddannelseslængde, og overser alle de andre faktorer, der er i spil. Det kan eksempelvis være projektansvar, jobrisiko, ledelsesansvar, osv
I mine øjne er det derfor ikke fair at sammenligne sig på baggrund af uddannelseslængde alene.

PS. Nej, jeg har intet imod pædagoger, og ønsker dem alt godt.

24. Jeg er glad for, at du har moret dig, selvom at vi så ikke er enige.

KTAS var mig bekendt et dårligt fungerende monopol, som man lagde sammen med en række andre lokale monopoler, trimmede og effektiviserede, liberaliserede markedet og solgte med stor fortjeneste til glæde for alle skatteyderne. Så jeg forstår ikke helt, hvad du egentlig mener om, at jeg skulle være blevet glemsom på mine gamle dage. (jeg er født i 1969 året efter “The Summer of Love…)

Hensigten med min blog var at udstille, hvor håbløst dårlige pædagogerne er til at skabe sympati for dem selv og deres sag – kulminerende med blokadeaktionen foran Anne Mette Rasmussens arbejdsplads. Her skriver jeg vist min ringhed ind i rækken af kommentatorer og andre kloge, der stort set har analyseret sig frem til den samme konklusion. Det eneste sted, hvor man IKKE har det synspunkt at BUPL og pædagogerne er nogle fjolser er på lederplads hos dagbladet Politiken…og naturligvis i BUPL og deres kadrer, som du formentlig tilhører. Politiken er dog lovligt undskyldt – for deres tilbageværende abonnenter består jo fortrinsvis af offentligt ansatte….

Men nu er der jo udsigt til at BUPL strejkekasse bliver tømt, hvis strejken varer sommeren over, så kan medlemmerne lære, at det ikke er gratis at kaste sig ud fra klippen sammen med BUPLs venstreorienterede ledelse.

Jeg tror godt, du kan huske hvad du selv skrev og jeg kommenterede, og humlen er jo, at det KTAS, du harcellerede over i starten var et A/S FØR det blev trimmet og solgt. Det er i starten på din argumentation, at kæden ryger af.

Jeg er selvfølgelig ikke medlem af nogen kadrer, det er der ingen nulevende danskere, der er. Din anløbne retorik skal dække over, at der mangler substans i din politiske analyse.

Hvad vi der i mod er ret enige om, er at BUPL og resten af venstrefløjen helt ind til socialdemokraterne er dårlige til moderne, politisk kommunikation. Så uanset, hvor kloge vi anser hinanden for at være, er der altså noget, vi er enige om.

27 Om KTAS var et A/S er ikke til diskussion. Det var det, og hvad så? Det var jo et offentligt monopol? Det er derfor rent teknisk snik-snak som du disker op med, som intet rokker ved min argumentation.

Men jeg har fattet det. Du mener, at de borgerlige er på korstog, der skal smadre den offentlige sektor. Og efter at hævde det, så synes du, at min politiske analyse savner substans…?

Please, give me a break!

Men sådan ser verden nok ud – set gennem sygekassebrillerne hos folk i Enhedslisten og BUPL mv….

Jeg har den overbevisning, at når man går efter manden i stedet for at gå efter bolden, så er det nok fordi man har lidt svært ved at score. Ellers var der jo ikke nogen grund til det, vel?

@ Michael

Jeg mener ikke at den undersøgelse jeg omtaler er fyldestgørende.
Selvfølgelig skal der tages højde for arbejdstid, ansvar, hvor fysisk eller psykisk krævende jobbet er osv men også hvordan uddannelserne er.
Selve uddannelsen i de forskellige erhverv opbygges vidt forskellige, hvor nogle f.eks. har længere praktikperioder eller bachelor fordybelser. Men vejer de teoretiske uddannelser tungere i vægtskålen end de praktiske…? Og skal det fortsat vægtes sådan? En væsentlig debat som kunne være interessant at få vendt.
Men prøv at sammenlign f.eks. pædagogernes uddannelse med lærernes og sammenlign hvordan lønforskellen er. De er da indenfor samme kategori.

Jeg mener at en lønkommision som får set helt objektivt på lønudviklingen i de forskellige erhverv er tiltrængt.

@26 – nej pædagogerne kommer til at betale dyrt fra strejken. Men kan du ligefrem sige at de kastede sig ud fra klippen SAMMEN med ledelsen? Ledelsen havde jo sagt ja til overenskomsten, hvorimod det var pædagogerne der stemte nej. Derudover er jeg fuldstændigt enig i at BUPL har en elendig sag, og udover at få tømt strejkekassen har sat en utrolig stor del af den kredit de måtte have i befolkningen over styr. Hvis de er så utilfredse med lønnen – hvorfor dælen finder de så ikke blot et andet job hvor de kan få den løn som de mener de har fortjent – så kan sådan nogen som mig komme på arbejde 🙁

32. “Men kan du ligefrem sige at de kastede sig ud fra klippen SAMMEN med ledelsen? Ledelsen havde jo sagt ja til overenskomsten, hvorimod det var pædagogerne der stemte nej.”

Deri kan du have en pointe, MEN hvem andre end netop ledelsen har fra begyndelsen af ophidset medlemmerne til strejke og har stillet urealistiske lønkrav i udsigt? Jeg mener derfor ikke at – man alt i alt – kan frikende BUPLs ledelse.

Jo mere jeg tænker over det, jo mere respekt har jeg for regeringens strategi om bare at lade DSR og BUPL løbe linen ud.

@Nikolaj

Jeg går ud fra at du ikke kan komme på arbejde fordi dine børns institution er strejkeramt.

61,1 % af pædagogerne stemte nej til mælingsforslaget. Hvis så stor en del af pædagogerne søgte væk fra faget, hvem skal så passe dine børn?
Der er kraftigt nedgang i pædagogstuderende og vikarer er meget svært at få.

@Jarl

Hvem andre??
Har du slet ikke fulgt med i valgkampen. Sikke megen debat om ligeløn!

34. Hvem andre??
Har du slet ikke fulgt med i valgkampen. Sikke megen debat om ligeløn!

– Jeg medgiver gerne, at DF, S og venstrefløjen i folketinget har skubbet med på den vogn.

Jeg ser i øvrigt frem til at MF’ere for S på et eller andet tidspunkt tvinges til at stemme for et regeringsindgreb – efter at have danset rundt med de strejkende nede på slotspladsen mv.

Lukket for kommentarer.