Så var det søndag aften, at DR1 blændede op for premieren på den længe ventede politiske dramaserie 'Borgen'. Og det slap DR efter min vurdering ganske godt fra!
Bevares. Det kan knibe med realismen sine steder, men det lykkedes faktisk at få skabt spænding og drama fra første fløjt. Og de dilemmaer som politikerne og deres spindoktorer bliver sat i er jo ikke ligefrem lysår fra virkeligheden. Personsager og politiske skandaler – og spin – fylder mediedagsordenen mere end nogensinde.
Det ville jo være for kedeligt at lave en politisk serie, der minder om en dokusoap tilsat lidt drama, så naturligvis skal der være plads til ramasjang. Det får vi også her: Sex, stoffer, død, druk, utroskab, bagtaleri, skeletter i ægteskabet, misbrug af offentligt kontokort, spidse albuer, magtbegær selvfølgelig og ikke mindst kynisme i lange baner. Den slags har som bekendt til alle tider hørt med til politik, og det er oplagte ingredienser i en dramaserie som denne.
Men skal vi finde et par hår i suppen?
1. S-bossen ryger cubanske cigarer og lader sit vand på Christiansborgs Ridebane ved midnatstid?
Haha. Det ville virkelig være uprofessionelt. Men selvfølgelig kan lignende ting ske.
2. Statsminister bruger kontokort til at lægge ud for fruens ekstravagante indkøb i en fremmed storby?
Tjah man har sikkert ladet sig inspirere af den daværende svenske socialminister (S) Mona Sahlins indkøb af Toblerone, bleer osv. For snart mange år siden.
I realiteternes verden ville man ikke kunne skjule sådan et indkøb, som den pludseligt afdøde spindoktor mener at kunne fixe i en håndevending. Statsministeriets embedsmænd vil kunne se transaktionen efter kun to dage og statsministeren vil foremntlig kunne redde sig ud af sagen ved selv hurtigt at indbetale beløbet til ministeriet og i god tid før beløbet bliver trukket på kontoen. (Under alle omstændigheder vil det dog være en overtrædelse af reglerne om brug af statens kontokort.)
3. Statsministeren opholder sig i udlandet tre dage før valget?
Visse-vasse. Han vil være hjemme og føre valgkamp til det sidste. Det samme vil alle de øvrige partiledere. Men det får man ellers ikke indtryk af 1. afsnit, hvor de moderates leder har masser af tid til at snakke med ægtemanden, gå til børnefødselsdag m.m! Ævl! Toppolitikere ser ikke familien i de tre uger, der er valgkamp.
4. Kan man som journalist bare springe ind med timers varsel (og efter at have været i chok) og overtage værtsrollen under en partilederdebat bare sådan uden videre og uden at være klædt på til opgaven? (Og få tid til lidt fitness inden…)
Sludder. Det er jo en stor opgave, som TV-stationerne forbereder sig på i lang tid, og hvor der stilles ganske høje krav til værterne. Det er ikke nok at være kvik, se godt ud og være sexet som Birgitte Hjort Sørensen. Desværre.
5. Hvor professionelt er det, at Arbejderpartiets leder pludselig ændrer radikalt holdning til et centralt valgtema, som er alfa og omega for en samarbejdspartner blot tre dage før valget? Og i øvrigt uden at have orienteret samarbejdspartneren?
Hey! Its never gonna happen! Fuldkommen urealistisk.
6. Spindoktor irettesætter partileder
Det her er en klassiker, som man har set I andre politiske thrillers. Spindoktoren fortæller partilederen, hvad der er nødvendigt i en tone, hvor man kommer i tvivl om, hvem der rent faktisk er folkevalgt og bestemmer. Sidst i første afsnit bliver den usikkerhed ryddet helt af bordet. Det er klædeligt for seriens troværdighed.
7. Arbejderpartiets leder hiver pludselig SELV et for statsministeren kompromitterende bilag frem midt under den afsluttende partilederdebat.
Ja det er godt drama, men fuldkommen urealistisk. Situationen illustrerer i øvrigt godt, hvorfor det er tåbeligt håndteret, for Arbejderpartiets leder kompromitterer sig selv som 'mudderkaster'.
8. En partilederrunde som 'Game-changer'?
DRs dramatikere lever åbenbart stadigvæk i monopolets dage. Det er mange – mange – år siden at hele befolkningen sad klinet til skærmen for at følge partilederrunden, og hvor et valgresultat blev påvirket af hændelserne der. Pludselig vinder 'De moderate' 10-12 mandater efter at have ligget underdrejet i hele valgkampen, fordi partilederen Sidse Babette Knudsen pludselig springer ud som en “der siger hvad hun mener”. Jo, der er efterspørgsel på politikere, som fremstår ægte og engagerede. Det var blandt andet den slags, som Mimi Jakobsen kunne i 1998-valgkampen, da CD imod alle odds reddede sig sin sidste periode i tinget. Ved valget 2001 købte vælgerne den imidlertid ikke længere.
9. Statsministeren henter hjælp til strategi i udlandet.
Ja. Det er vist sket før, at de større partier har hyret eksterne konsulenter. Blandt andet skulle det være svenskere, der foreslog socialdemokraterne i 1998 at køre valgannoncer, hvor man inddrog Uffe Ellemann-Jensens værdistigning på hans hus ved Øresund.
Er det så en rød TV-serie? Har de røde lejesvende slået til igen? Det synes jeg ikke. De mest usympatiske figurer i serien er indtil videre kynikerne i skikkelse af den 'moderate' (radikale) spindoktor sammen med arbejderpartiets (socialdemokraternes) partileder. De moderates partileder er den indtil videre mest sympatiske sammen med Ole Thestrups figur, der spiller en indvandrerkritisk populistisk partileder af DF/Z-typen med glimt i øjet. Ham glæder jeg mig til at følge!
Men så har jeg også fået afløb for min indre sure gamle mand. Det skal ikke skygge for, at 'Borgen' har alle muligheder for at blive lidt af en kultserie også for politiske junkiees, som serien udvikler sig.
Jeg skal i hvert fald se med igen på søndag.
Reklame: Køb bogen om det kommende valg: “Helle eller Løkke?” Læs mere om Ræsons bog – som bl.a. Jarl Cordua bidrager til – her.
30 kommentarer til “Politisk drama-søndag på 'Borgen'”
Fuldstændig enig. Der er mange urealistiske elementer, men det er god underholdning, og det er det væsentligste.
Men det er altså ikke til at holde ud, at DR-Nyhederne bagefter promoverer serien i deres egen TV-avis.
God pointe, Joachim:
Men det er altså ikke til at holde ud, at DR-Nyhederne bagefter promoverer serien i deres egen TV-avis.
Hvor desperat, at DR1 laver product placement for sig selv og pitcher stationens fiktion i sin egen TV-avis. Læg dertil ekstra reklame (for sig selv) online.
Det er ren soap-opera, medie-narcissisme og monopol-nostalgi.
Bortset fra det er Jarls analyse spot-on. Især er kynismen velgørende 🙂
Liberal Alliances Simon Emil Ammitzbølls kommnentar er også velgørende,
Der er lige så meget virkelighed i ‘Borgen’, som der er slankekur i ‘Spice med Price’. Der er rigeligt med smør.
[…] This post was mentioned on Twitter by Benjamin HaslundKrog, lassekyedrasmussen. lassekyedrasmussen said: Jarl Cordua reality checker #Borgen –> http://bit.ly/bo39q0 […]
Jeg syntes heller ikke, at den var så politisk/ideologisk ensidig, som man kunne vente. Nuvel, det er grinagtigt, at alle er så skumle, undtagen den flink lille dame i midten, der minder så meget om det pæne politisk chic parti … Men, men–det kan man alt i alt leve med.
Min irritation var også mest over de små bitte detaljer, der forekom så inderligt falske og samtidigt unødvendige. Som når Arbejderpartiets leder & statsministerkandidat to gange under en reception på Christiansborg opfordrer sine kolleger til “Tag for Jer af drikkevarerne! Der er fri bar!”. Ja, ok–man kan nok forstå, at det skal understrege en glæde ved de våde sager blandt Arbejderpartiet, o.s.v. Men for h…… da … Dét og tisse-scenen er om muligt så fjernt fra dét, der vel netop ellers er en af seriens formodede pointer.
Og så må jeg sige, at dialog-afleveringen–med enkelte undtagelser–er tå-krummende dårlig. Hvor meget af det, der er manuskriptets eller instruktørens eller skuespillernes skyld, ved jeg ikke. Men søde, charmerende Sidse Babett Knudsen, som er så eminent god til bløde, komiske roller (eller passager) er altså så overbevisende og elegant til at lyde som seriøs politiker, som var hun en studenterrevy-parodi på George W. Bush.
Klinet, Jarl, som i lerklinet, ikke kleenet.
5. Tak. Jeg var på bar bund og min stavekontrol havde ingen forslag.
Jeg er enig med Kurrild-Klitgaard. Både Babett-Knudsens figur og Peter Myginds figurer fremstår utroværdige. Iøvrigt sjovt at så mange trækker en direkte parallel mellem “de moderate” og Det Radikale Venstre. Babett Knudsens figur leder da snarere tankerne hen på CD (der “altid” har været et mere folkeligt parti end DRV) – en figur lidt i stil med en ung udgave af Mimi Jakobsen.
Ole Thestrup gør det til gengæld godt som populist. En slags “gammel folkelig socialdemokrat”. Han optræder vel sådan som mange DF’ere idag gerne ville optræde uden at kunne det. Søren Espersen kan vist ånde lettet ud med hans konspirationsteorier.
Er jeg iøvrigt den eneste der undrede mig over at partilederrunden tilsyneladende starter med de afsluttende bemærkninger?
Overordnet var jeg ikke imponeret over serien, men den skal da have en chance eller to til.
@7
Jeg tror nu nok at Søren Espersen kommer på krigsstien inden så længe. Tænk at seriens helt/heltinde, kan være så fræk at have slap udlændingepolitik og at Ole Thestrups Frihedsparti bliver fremstillet som et populistisk og umuligt parti at samarnbejde med? Søren Espersen har masser at sætte fingeren på. 🙂
Babett er DRVs – og ik CDs leder – af den simple grund, at CD ikke længere findes på den politiske scene.
At DRV går frem med 12 mandater! skal man vist være fra DR for at kunne finde på.
@8, og det er ikke uden grund – kan du for eksempel forestille dig, at DR gjorde “Frihedspartiets” leder til én, der sagdem hvad han/hun mener til afslutnigsdebat, og gik 12 mandater frem?
Alene navnet “de moderate” leder tankerne hen på en form for pragmatisk midtsøgende borgerlighed, a la CD. Man kan sige meget om DRV, men særlig “moderate” er de vel ikke.
Jeg tror også at man skal passe på med at drage alt for mange ligheder til aktuelle figurer i dansk politik. De liberales statsminister minder umiddelbart hverken om Løkke, Fogh eller Ellemann. Peter Myginds figur minder ikke om nogen socialdemokrat jeg kan komme i tanke om. Babett Knudsen minder ikke om nogen radikal. Ole Thestrup minder ikke om nogen specifik DF’er, osv.
@10, måske ikke, men indtil videre fremstår hans figur da i et rimeligt positivt lys. Han skildres da absolut ikke som “ond racist”. I hvert fald ikke endnu. 😉
@10
For at svare direkte på dit spørgsmål, så: NEJ! Det kunne de aldrig. Men nu er det jo heller ikke DR der har “skrevet” serien det er Adam Price, som for i øvrigt prydede forsiden af det seneste nummer af SF’s medlemsblad der lå i min postkasse.
Mht referencerne til virkelighedens danske partier, var min første tanke også at de moderate var klart skåret over de radikale, hvilket partiets udlændingepolitik nok også er bevis nok for! Men det udelukket jo ikke at det muligvis kunne være CD, som Price har haft i tankerne da deres udlændingepolitik var mindst ligeså “slap” so de radikales.
13. Jeg holder ikke SFs medlemsblad 😉 Men jeg er da interesseret i indholdet af artiklen om Adam Price.
Var det en artikel, hvor Adam Price sprang ud som SF’er eller hvor han på anden måde erklærede sin støtte til partiet og/eller dets politik?
@14
Artiklen handler primært om “Borgen”, kort om “Spise med Price” og hvad Adam Price ellers har lavet førhen. Lidt politik bliver der da også “snakket” og det er tydeligt at Price ikke just kan kaldes VKO’s største fan Han siger, i mine øjne, et par fornuftige ting, såsom at han skammer sig over at regeringen har skåret i ulandsbistanden osv., men når arbejdspladsen hedder Politiken var det vel som forventet. :)Men han nævner intet om at have stemt eller støttet SF på noget tidspunkt, hvilket set fra hans side vel også ville have været dumt!
Beklager at punktum-funktionen på min computer ikke virker særligt godt!
Interview med Adam Price kan læses her: http://www.sf.dk/default.aspx?func=article.view&topmenuID=31747&id=31686
15. OK. Synes bare jeg lige måtte spørge ind til sagen. Også på bloggens læseres vegne. 🙂
@Jarl
Du kan finde magasinet her: http://www.sf.dk/default.aspx?func=article.view&topmenuID=31747&id=31686
Til Jarl (og andre der ikke kan vente med at læse i SF’s medlemsblad…), så findes bladet med Price-artiklen på http://www.sf.dk/f
Jeg er kommet til at skrive noget forkert:
Jeg skrev: “….ifølge de interne regler vil statsministeren selv kunne indbetale beløbet hurtigt til ministeriet og i god tid før beløbet bliver trukket på kontoen.”
Det passer ikke!
Statsministeriets embedsmænd vil kunne se transaktionen efter kun to dage og statsministeren vil formentlig kunne redde sig ud af sagen ved selv hurtigt at indbetale beløbet til ministeriet og i god tid før beløbet bliver trukket på kontoen. (Under alle omstændigheder vil det dog være en overtrædelse af reglerne om brug af statens kontokort.)
Jeg holdder fast i, at Babbet er DRV. Og det var i øvrigt fantastisk, at en tale uden indhold – “jeg har ikke det tøj på, som min spindoktor ville have, jeg skulle have haft på” – kunne skaffe mandater. Men forudsigeligt, forudsigeligt.
23. Det var så en af de replikker, hvor man tog sig til hovedet…
Min yndlings-/hadereplik: “Jeg syntes du skulle ta’ at samle dit parti til en lille charmeoffensiv her i weekenden” (sagt fra V-spindoktoren til hans RV-modstykke; optrådte også i teaseren). Øh, det tror du alligevel, med valget kun tre dage væk? Det havde den gode RV-spindoktor garanteret ikke overvejet. Men hans chef havde selvfølgelig også den børnefødselsdag hun skulle til…
Jeg tror man har kursændringen fra S-bossen fra Anders Foghs pludselige ændring i spørgsmålet om asylcentrene ved seneste valg. Superblog i øvrigt.
Læs osse konfliktens anmeldelse:
http://konflikten.dk/?p=128
Og så er der lige Lars Knutzon, som Babet’s hjælper, i fløjl og med det hele. Der må da komme en’ tid hvor DR indser at det nogle gange kan være en fordel at bryde med den form for visuel type- casting.
Jeg synes det var en fremragende første episode. Den pissende partileder fra Arbejderpartiet i beruset tilstand synes jeg slet ikke er så urealistisk endda, jeg har ihvertfald oplevet værre 🙂
Jeg synes seriens manuskript er endog særdeles velskrevet – der var for mig flere aldeles fremragende replikker, og dialogen flød frit, selvom der var lige lovligt mange bandeord til min smag.
Særligt dialogen mellem Birgitte Nyborg og hendes mand synes jeg var sød, legende og til tider også rørende. Det var dygtigt spillet af begge skuespillere. Og Bent Sejrø (De Moderates tidl. partiformand spillet af Lars Knutzon) havde en fremragende replik – “Du har fundet et hul i tiden, Birgitte”. Det er et udtryk jeg vil holde fast i.
En rigtig god serie, jeg skal ihvertfald se næste afsnit!
Alt er selvfølgelig ikke realistisk, men det havde jeg nu heller ikke forventet. For at det skal være godt TV skal der være lidt helt/skurk agtige ting, og her er der så en pæn politiker fra et midterparti, der er kvinde og tager afstand fra sin spindoktors nedrige stil. Interessant at første afsnit slutter med valget, havde ventet et par afsnit op til, men tænker at et uventet valgresultat kan give en blodig dronningerunde.
Synes “Konflikten” rammer en god ting, det at Birgitte Nyborg tager afstand fra de andres kamp om at gøre det til et politisk spil, men selv bliver populær på at have taget på og have tøj på der ikke passer.
Søren Espersen kan ånde lettet op, Ole Thestrup har charme og viste også i Blinkende Lygter at han kan være elskelig selvom hans rolle både er racist og skydegal 😀 men det kan jo også nå at ændre sig.
Er ellers spændt på at se spillet mellem Lars Hesselbo (mon det er tilfældigt hans efternavn minder om den mest illoyale i Venstres folketingsgruppe) og Michael Laugesen, der begge virker som magtmennesker af den hårde slags.