Kategorier

Farvel til det liberale Venstre

Så oprandt dagen, hvor Claus Hjort og Anders Fogh – makkerparret Dem Som Bestemmer (DSB) giver Venstre – Danmarks Liberale Parti eller Venstre i Uffes udgave – nådestødet. Fra asken skal et såkaldt “moderne liberalt parti” eller snarere semi-socialdemokratisk parti opstå.

De delegerede har fået besked på, at de skal stemme Venstres principprogram igennem – uden at stemme for de liberale ændingsforslag fra de enkelte modige ideologisk bevidste delegerede. Processen med debat og afstemning tager under to timer. Det er klart, at det er noget, der skal overstås for DSB, så man kan komme hurtigt videre. Kan man forvente, at Anders Fogh – som sin forgænger – venter med at stemme som den allersidste for ikke at påvirke afstemningen? Formentlig ikke. Uffe Ellemann-Jensen havde også på det område et helt andet format.

Denne lørdag må være rædselsfuld for Claus Hjort. Samtlige målinger er elendige for Venstre og Fogh personligt. Alle taler om og kan se de tydelige krisetegn i partiet, hvor alt andet end sammenhold og gejst præger landsmødet.

Især Claus Hjort bør påtage sig skylden for den elendige stemning i partiet. For sjældent har man set undertrykkeren “Clausescu” mere aggressiv end i torsdagens berygtede interview i Information. Siden er store dele af Venstres folketingsgruppe opflammet i oprør over Claus Hjorts udhængning af trekløveret Christensen, Pind og Mikkelsen som blev kaldt “partiskadelige”. Mindst 10 gruppemedlemmer – blandt dem også sikre Hjort/Fogh støtter – insisterede på, at få et ekstraordinært gruppemøde, der i første omgang blev afvist. Men på tirsdag får Claus Hjort at vide, at gruppen ikke vil finde sig i den tilsvining, som overgik Claus Hjorts tre “usual suspects”, der blev kaldt partiskadelige, fordi de havde tilladt at stille ændringsforslag til det nye principprogram. VU’s formand Karsten Lauritzen satte ord på Claus Hjorts optræden, da han i går i TV-Avisen kaldte beskæftigelsesministeren både “perfid” og “dum”. Hjort reagererede senere i TV-Avisen ved blot at tale om “regeringens resultater” uden at forholde sig til den hårde og berettigede kritik, der er blevet rejst. Det skal han såmænd bare blive ved med, for det styrker ikke hans elendige troværdighed i sagen. Alle kan se, at Claus Hjort er presset.

Venstre har brug for en helt anden indpisker i dagligdagen end beskæftigelsesministeren. Hvad der ligner et decideret had til Claus Hjort og især til hans undertrykkelse af den frie debat, er hastigt voksende, og de stærke følelser går også ud over partiets formand. Her er et gratis råd til Anders Fogh: Sig farvel til Claus Hjort. Uden “et Clausescus fald” er det umuligt at genskabe begejstring i partiet igen for hans forfølgelse vil fortsætte. Bulldoggens hærgen har skabt al for meget ravage til, at stemningen i partiet nogensinde kan blive god igen med ham som en del af ledelsen. Anders Fogh bør huske på, at enkeltpersoner aldrig kan blive vigtigere end partiet!

Af Jarl Cordua

Jarl Cordua

cand.polit, radiovært samt politisk kommentator. Vært på det politiske TV-program "Borgen Late Night", der sendes hver tirsdag. Tidligere skri ent på Jarls Blog og medvært på "Cordua & Steno"
Født 1969 i Rønne. Bor i Hellerup.
Kontaktoplysninger: jarlATjarlcordua.dk Telefon: 31718718