Kategorier

Frygten for "Clausescu" brudt

Tirsdag holder Venstres Folketingsgruppe møde, hvor Claus Hjort '“ ifølge aviserne '“ står til skideballe for at have hældt sine beskyldninger ud over tre unavngivne partifæller i et berygtet interview torsdag i Information. Det var ikke første gang det skete, og det bliver heller ikke sidste gang.

Selvom Claus Hjort på landsmødet i weekenden nærmest lignede en pryglet hund forsøgte han efter bedste evne at forklare sine personangreb, når medierne spurgte. Meningen var formentlig, at læserne og seerne – efter at have hørt hans på ingen måde angrende forklaringer – pludselig skulle udvikle en eller anden form for sympati for det mærkværdige synspunkt, at Claus Hjort – uden hensyn til almene rettigheder – kan undertrykke meningsdannelsen i partiet og agere flyvende standret i diverse medier. Blot sålænge det sker i Anders Foghs strategis hellige navn. Mit gæt er, at den vigende kreds omkring Hjort i løbet af weekenden har trøstet ham, og hans noget beklemte attitude kun er fremkommet, fordi Hjort har set sit portræt i bl.a. Ekstra Bladet under overskriften' Manden med leen', og fordi han har vidst, at det var hans optræden – sammen med principprogrammet – der prægede snakken i baren mand og mand imellem under første del af landsmødet frem til lørdag eftermiddag. Jyllandsposten skriver i dag:

Flere kilder mener, at Hjort har mistet troværdighed og sympati som Foghs indpisker og strateg, og sagen om Hjorts personangreb ventes at få et efterspil på gruppemødet i morgen. (tirsdag) Samtidig peger mange kilder i folketingsgruppen på, at der foregår en åbenlys magtkamp i V-toppen mellem Claus Hjort Frederiksen og Lars Løkke Rasmussen, der er endt i opposition til hinanden på afgørende spørgsmål om politiske emner, strategi og debatkultur.

Claus Hjort er med i regeringens inderkreds og Anders Foghs nærmeste allierede og fortrolige. Det er Løkke på ingen måde. Claus Hjort står nærmest i vejen for Lars Løkke. Løkke er til gengæld i Hjorts øjne en nyttig bydreng, man sender i byen med alt muligt og indimellem umuligt. Det gør Løkke kun, fordi det er den eneste mulighed for selv at komme til fadet end dag. Hjort er – politisk set – derfor dødsens samme dag, som Løkke tager over partiet. Går det skidt for Hjort, så går det ikke helt skidt for Løkke. Man kan nok heller ikke udelukke, at Lars Løkke rent faktisk '“ sammen med en hel del andre partifæller '“ er forarget over Hjorts optræden.

Anders Fogh skal ikke være til stede ved gruppemødet tirsdag. Han er i Japan, skriver flere medier. Hjort var fraværende på det tumultagtige torsdagsgruppemøde. Det bliver spændende at se, om han vover sig ind i løvens hule tirsdag. Taktikken kunne være, at en del trofaste Hjort-tilhængere med ordet i deres magt, fx en Bertel Haarder, stiller sig op på stribe og med brask og bram forsvarer Hjorts optræden samtidig med, at de kritiserer kritikerne for '“ set i deres optik '“ at have været illoyale forud for landsmødet.

Måske er modstanden imidlertid så stor mod Claus Hjort, at ministrene m.fl falder fra, for hvorfor skulle de tage del i et tabt slag? Omvendt er der mange, der gerne vil bringe sig i position til at blive eller fortsætte som minister.

Når statsministeren ikke er med til mødet, så tipper denne blogger Leif Mikkelsen '“ som er den, der har krævet en forklaring '“ som svag favorit til at vinde det lille slag. Uanset størrelsen af skideballen, har Claus Hjort ikke desto mindre måttet se i øjnene, at frygten for ham er brudt. Gruppens medlemmer vil ikke finde sig i angreb af samme type, og hans magt i gruppen er i alle tilfælde svækket. Det er et godt tegn.

Af Jarl Cordua

Jarl Cordua

cand.polit, radiovært samt politisk kommentator. Vært på det politiske TV-program "Borgen Late Night", der sendes hver tirsdag. Tidligere skri ent på Jarls Blog og medvært på "Cordua & Steno"
Født 1969 i Rønne. Bor i Hellerup.
Kontaktoplysninger: jarlATjarlcordua.dk Telefon: 31718718