Kategorier

(Stadig) For ringe, Lene!

Opdateret mandag aften 23.06 se herunder

Landet har på femte år en borgerlig regering og en konservativ justitsminister med et solidt flertal med Dansk Folkeparti. Man skulle derfor tro, at politiet har alle moderne ressourcer mht. IT, mobiltelefoner, digitalkameraer osv. Men næh nej. Politiet sidder stadig med gamle 'hakkeapparater', når de skriver navnet på et billede af en anholdt. Billedet?. Det tager politiet med gamle kameraer med filmruller osv. Digital kamera, tænker du? Get-out-of-here! Der er mere: Fingeraftryk. Det foregår med blæk og papir, og ikke med scanner som man ellers gør i Sverige. I Danmark kigger betjentene i Kraks kort for at finde vej '“ i Sverige bruger 'snutarna' GPS, man fristes til at sige '“ naturligvis. Radioerne man bruger i Danmark skratter '“ og for længst udgået af produktion'¦
Alle eksempler stammer fra Nyhedsavisen, der dermed leverer dagens mest interessante politiske historie med et sjældent set reelt indhold. (Det er en avis, man ikke betaler en krone for at holde'¦)

Vi er nogle stykker, der ikke er vilde med, at det offentlige sløser med skatteborgernes penge. Der er dog lige ét område, hvor politikerne for min skyld gerne må være lidt rundhåndede og sørge for, at politiet har state-of-the-art-udstyr a la det, man så i TV-serien 'Ørnen'. Det er faktisk en mindre skandale, at justitsminister Lene Espersen bruger mere tid på at genere lovlydige borgere ved at forbyde dem at udøve deres fritidsaktiviteter frem for at bruge kræfter på at sørge for, at politiet er up to date med deres udstyr. Thor Petersen er den anden skyldige i miséren. Når statskassen bugner af penge, så vi iflg. Thor P selv ender med at kunne købe hele verden' og IKKE at give skattelettelser, så har vi '“ efter min mening – også råd til at digitalisere politiet.

Lene Espersen erkender dog også selv i Nyhedsavisen, at de konservative mfl. har været for optaget af at sende flere betjente på gaden, og derfor har 'glemt' investeringer i ny teknologi. Hun skal roses for denne erkendelse og for ikke '“ ligesom statsministeren plejer at gøre '“ at bagatellisere problemet og feje det ind under gulvtæppet.

Her på bloggen noterer vi os, at Morten Bødskov (S) også har indset situationens alvor: 'Udstyret er selvfølgelig ikke godt nok, som det er nu, og derfor skal vi have udskiftet teknologien hurtigst muligt.' Flertallet for at gøre noget ved sagen her og nu er desuden rigeligt sikret med positivt klart tilsagn fra Peter Skaarup (DF).

Bortforklaringer er politikere '“ hele rækken rundt '“ eksperter i at levere. Det der står tilbage er, at en regering, der kalder sig selv borgerlig-liberal med en konservativ justitsminister, der har siddet i 5 – FEM – år har 'glemt' at sørge for at modernisere politiet. Det er simpelthen ikke godt nok. Der er ingen, der får mig til at tro på, at det er noget, som nogen har 'glemt'. Forklaringen er utvivlsomt, at regeringen – der siger, at den er en lov-og orden-regering – og især finansministeren har syltet sagerne og ikke har villet bevilge pengene. Justits-Lene har enten ikke evnet at trænge igennem eller ønsket at prioriteret sagen. Dermed er ministeren enten fraværende, svag og/eller uduelig. Måske har hun bare siddet for længe?

Update Kl. 23.06

Nyhedsavisen skriver mandag aften:

Over de seneste syv år har politiet fået over en halv milliard kroner til nyt it-udstyr. Alligevel fungerer systemerne elendigt. Vi havde en vanvittig strategi, erkender Rigspolitiet. Læs resten her.

For mig at se, viser skandalen sig nu at være endnu større end først antaget. Politikere og embedsmænd har åbenbart i fællesskab smidt skattepenge ud af vinduet, spenderet på værdiløst udstyr. Ok. Lene er ikke alene. Hvem har ansvaret for at have klattet 596 millioner kr. væk? Befolkningen forventer, at der findes nogle ansvarlige. Det politiske ansvar ligger under alle omstændigheder hos Lene Espersen. Hvis nu oppositionen og DF var lidt kvikke, så forlangte de nu en redegørelse om sagen.

Og så vil jeg da lige sige undskyld til Thor P., fordi jeg kritiserede ham for, at være for nærig med at lade tilflyde skattekronerne til politiets udstyr. Sagen og miséren ligger dermed alene i justitsministeriets ressort. Gør noget, Lene!

Af Jarl Cordua

Jarl Cordua

cand.polit, radiovært samt politisk kommentator. Vært på det politiske TV-program "Borgen Late Night", der sendes hver tirsdag. Tidligere skri ent på Jarls Blog og medvært på "Cordua & Steno"
Født 1969 i Rønne. Bor i Hellerup.
Kontaktoplysninger: jarlATjarlcordua.dk Telefon: 31718718

6 kommentarer til “(Stadig) For ringe, Lene!”

“Når statskassen bugner af penge, så vi iflg. Thor P selv ender med at kunne købe hele verden' og IKKE at give skattelettelser, så har vi '“ efter min mening – også råd til at digitalisere politiet.”

Jarl, jeg tror nu ikke det i sidste ende vil betyde en fordyrelse. Ny teknologi til udførelse af rutineopgaver vil betyde hurtigere sagsbehandling og dermed mindre mandetimer. Dvs. bla. afspadseringspuklen man konstant hører om fra Politiet, vil blive mindre. Så ny teknologi på de nævnte områder vil selvfølgelig her og nu udgøre en stor udbetaling, men vil på sigt være en netto besparelse. Nu ved du lige så godt som jeg at en politikers tidspræference er her og nu og ikke på langt sigt. Hvilket jo selvfølglige implicit giver svaret på hvorfor Politiet ikke er up to date.

Tag ind i Istedgade og se hvor meget lov og orden der bliver håndhævet 50m fra Station City.

Lov-og-orden-regering min bare røv.

/Limagolf

P.S.: Glimrende blog! Jeg læser den dagligt.

Jeg mener nu også at Politiet og specielt Politiforbundet har et lille ansvar (ikke på højde med justitsministerens naturligvis) for ikke at have råbt meget, meget øjt om det her. Det er jo åbenlyst for alle borgere i Danmark, bortset fra dem der er kriminelle, at det er fuldstændig håbløst at Politiet ikke kan få det nødvendige udstyr. Skrivemaskiner, radio der ikke virker og ingen elektroniske journaler! Nu må Thor P. frem med kalveskindet og sammen med justitsministeren og Politiet bør de lave en plan så drengene senest om to år har alt det udstyr som en moderne politistyrke skal have.
NU THOR P!

@Garby: Helt enig! Jeg har bare en mistanke om at de har forsøgt, men sikkert ikke godt nok. Men måske har deres spindoktor derfor nu lækket hele historien til Nyhedsavisen? 😉

@Lima-golf: Ja, sådan kan man også udtrykke det 😉 Tak i øvrigt for rosen!

@Rasmus: Det du skriver er jeg på ingen måde uenig i. Tak for meget relevante inputs!

Er det i øvrigt også et oplagt element i en kvalitetsreform?

Socialministeren fremhævede jo netop mulighederne for at effektivisere eks. hjemmehjælpernes arbejde med PDA’er og digitale vagplaner etc., da hun fremlagde sin del af kvalitetsreformen.

Men måske Justits-Lene har sovet i timen, da de havde regeringsseminar på Havreholm. Det var nok her, hun skulle have råbt højt og sagt: Hey, sådan noget med IT kan vi også godt bruge her ovre hos mig.

@Kasper:

Jov. Det er så indlysende som noget. Selvfølgelig må de da have tænkt over IT-behovet i justitsministeriet. Alligevel nægter jeg, at tro at inkompetencen blandt embedsværket er så stor. Derfor må forklaringen alene bero på en bevidst politisk nedprioritering, og derfor skal Lene og Thor ikke have lov til at tørre ansvaret af på embedsmændene!

Utroligt at erfare, hvor resten af medierne er i denne sag. Hvad diskuterer de af politiske dagsordener i dag? Et konservativt dagpengeforslag som ingen gang har på jorden. Nogle gange kan man skrige over nyhedsprioriteringen!!!

Lukket for kommentarer.