Kategorier

Foghs hykleri udstilles

For tiden markerer de konservative med svingende held egne standpunkter i forhold til regeringspartneren Venstre. Den detroniserede forbrugerminister Barfoed, der i Politiken i går kaldte sig selv for “politisk tonedøv”, imens han samtidigt erklærede, at han var “stolt af det”, har gjort sig bemærket med et forslag, der vil skære i dagpengene. I sin kommentar forsøgte Claus Hjort ikke at se alt for livstræt ud, da han rituelt messede, at det forslag 'ikke var og ikke bliver regeringens politik'.

Havde Barfoed været MF for Venstre havde han sikkert fået frataget sit ordførerskab. Men det er han jo ikke, og det er tydeligt for enhver at Barfoed har noget, han skal bevise. Vi skal alle inden længe vide, at det bestemt var en fejl, at han blev fyret som minister, og så vil Barfoed markere konservativ politik og forskel til Dansk Folkeparti. Barfoed skal sikkert også vise noget ekstraordinært for ikke at ryge ud af Folketinget næste gang. Han fik immervæk ikke store personlige stemmetal ved sidste folketingsvalg.

Barfoeds offensive strategi er sikkert meget populær internt hos K, men i forhold til regeringssamarbejdet med DF ses den som direkte undergravende, så hvad stiller Fogh og Claus Hjort op? Jo, de har ifølge Berlingske i dag krævet mere kæft, trit og retning i regeringen, og dermed også af regeringspartneren de Konservative.

Det har fået Berlingskes Ole Birk Olsen til at gå i arkiverne og finde Venstres solomarkeringer frem fra dengang, hvor de Konservative var storebror i VK-samarbejdet, og statsministeren hed Schlüter. Sidstnævnte er i øvrigt på sine gamle dage sprunget ud som genfødt liberal-borgerlig. Fra glemslens tåger har Ole Birk hentet to tidligere konservative ministre frem og bedt dem kommentere V-toppens krav om at K indstiller solomarkeringerne:

Den daværende skatteminister (Anders Fogh Rasmussen red.) havde den grundlæggende opfattelse, at man kunne være i regering og opposition samtidig. Og det er jo ham, der er statsminister i dag. Jeg synes bestemt ikke, at Venstre holdt sig tilbage i sin tid, og derfor kan det ikke nytte noget, at hver eneste gang, der kommer en solomelding fra de Konservative i dag, så bryder Tredje Verdenskrig ud, siger tidligere kirkeminister Torben Rechendorff fra de Konservative.

Tidligere finansminister Palle Simonsen husker også 80ernes unge skatteminister.

– Dengang kunne Venstre godt finde på at gå ud '“ efter der var indgået forlig '“ og sige, at hvis man selv kunne bestemme, så skulle det have været helt anderledes. Så er det ret strengt, at man i dag ikke under de Konservative at markere selvstændige holdninger, siger Palle Simonsen.

Ole Birk Olesen: Synes du, at de Konservatives selvstændige markeringer i dag kan måle sig i omfang med det, som Venstre gjorde dengang?

– Nej, det kan de slet ikke.

Herefter spørger Berlingske Tidende statsministeren om Venstre havde for vane at lufte sine egne og mere vidtgående holdninger umiddelbart efter, at man havde deltaget i forlig:

– Jamen, det tør jeg da ikke udelukke, at man kan finde eksempler på. Men i et frit folkestyre er det jo også frit for ethvert folketingsmedlem at have sine synspunkter, sagde Fogh Rasmussen

Ole Birk Olesen: Så et regeringsparti kan altså godt fortælle om partiets synspunkter, selvom de ikke står i regeringsgrundlaget?

– Altså, jeg synes, at der skal være den fleksibilitet, at man i ny og næ kan komme med sine private synspunkter. Men jeg vil gerne gentage, at jeg ærligt talt synes, at medlemmer af regeringspartierne bruger deres kræfter bedst på at markedsføre, hvad regeringens politik er og så i øvrigt går i clinch med oppositionen, siger Anders Fogh Rasmussen.

Man kunne sidde på månen og stadig fornemme irritationen hos statsministeren over spørgsmålet. Man har vel et standpunkt, til man har et nyt. Statsministeren, der ellers render rundt og fortæller, hvor fast han står på sin principper, er igen taget i at hykle. Der var engang, hvor Fogh ville i pressen og føre sig frem som liberal politiker. Da han så var blevet minister, så fortsatte han sit ideologiske felttog. Det skal han egentlig ikke høste kritik for hos mig. Men da han så selv kom til at sidde på flæsket, og så andre markerer sig – oveni købet med nogle af de samme synspunkter som han selv førte sig frem med i sin tid – ja så bliver “kontrolfreaken fra Prins Jørgens gård” fornærmet.

Hykleriet bliver i øvrigt ubærligt, når Fogh siger, at det i et folkestyre er frit for ethvert folketingsmedlem at have sine synspunkter. 'I fred' burde han have tilføjet. Hvis en V-MF'er ytrer dem, så mister vedkommende jo sit ordførerskab eller bliver stoppet i Claus Hjorts 'køleskab', hvor man kan overvintre de næste mange år. Eksemplerne er vist overflødige.

Men hykl du bare i fred, Fogh. Snart er dagen gået, og så er der heldigvis én dag mindre med dig som statsminister!

Af Jarl Cordua

Jarl Cordua

cand.polit, radiovært samt politisk kommentator. Vært på det politiske TV-program "Borgen Late Night", der sendes hver tirsdag. Tidligere skri ent på Jarls Blog og medvært på "Cordua & Steno"
Født 1969 i Rønne. Bor i Hellerup.
Kontaktoplysninger: jarlATjarlcordua.dk Telefon: 31718718

En kommentar til “Foghs hykleri udstilles”

Lukket for kommentarer.