Kategorier

Hvad er din pris, Karen?

Opdateret 31.1.07 kl 08.23
Karen Jespersen bliver folketingskandidat for Venstre i en sikker kreds i Jylland, skriver Ekstra Bladet onsdag. Statsministeren sagde tirsdag på sit pressemøde, at hun er velkommen i partiet. Lige siden Jespersen meldte sig ud af Socialdemokratiet, har spekulationerne ellers især gået på, hvornår hun ville melde sig ind i Dansk Folkeparti, da netop dette parti har kombineret socialdemokratiske velfærdsholdninger med en stram kurs overfor udlændinge. Grundholdninger, der er som skabt for Karen Jespersen.

Hvorfor vil Karen Jespersen, der er fyldt 60, i folketinget igen? Hvad får hun ud af det? Var det ikke bedre at være klummeskribent og selvudråbt orakel om dansk udlændingepolitik? Hvad bliver hendes pris for Venstremedlemskabet? Integrationsministerposten? Det forhandles der stadig, mener Ekstra Bladet, som desuden kan fortælle, at det er Lars Løkke Rasmussen, der har formidlet kontakten mellem partiets top og den fhv. socialdemokrat, nu snart liberale politiker…

Jeg forstår statsministerens motiver. Med Karen Jespersen i ryggen bliver det endnu nemmere at vinde næste folketingsvalg. Den tidligere socialdemokratiske socialminister har appel langt ind i Socialdemokratiet og vil også kunne holde på de vælgere, der sidste gang stemte på Venstre og Dansk Folkeparti. I følge Ritzau sagde Fogh tirsdag på sit pressemøde:

'Karen Jespersen er bestemt velkommen. Hun har givet udtryk for nogle overvejelser, som jeg selv har stået for i flere år. Blandt andet den vægt, hun lægger på sammenhængskraften i samfundet. Så jeg ser klart nogle parallelle holdninger. Men jeg synes, at hun skal have lov til at foretage sine overvejelser selv.'

På dansk: Han er enig med hende i, at der eksisterer en islamisk trussel mod Danmark og vores værdier. Talen om 'sammenhængskraften' handler om, at etniske danskere i stigende grad ikke vil finde sig i at betale til en velfærdsstat, hvis ikke de samtidig ser, at der bliver stillet krav til de især de muslimske danskere.

Også jeg er tilhænger af en stram udlændingelov, og at alt skal gøres for at få integreret indvandrere m.v. Men som liberal er jeg også kritisk overfor velfærdsstaten. Jeg ønsker mindre stat og mere privat og frem for alt: lavere skatter. Ingen af delene er blomster, der nogensinde har vokset i Karen Jespersens have. Hun har siden sine tidligste år i VS – og siden i Socialdemokratiet – haft det ideologiske udgangspunkt, at staten skal løse alle problemer, og at politikerne altid kan plukke 'de rige' for at skaffe midlerne.

Nu mener Anders Fogh Rasmussen , at han og Karen Jespersen har noget til fælles. Det har de utvivlsomt. Men hvorfor skal han tage Danmarks liberale parti som gidsel for at fremme holdninger, der aldrig har været Venstres? Man kan kalde Foghs frierier til Karen Jespersen for pragmatiske. Eller kyniske. Hvad bliver dog det næste, som han og Claus Hjort sælger ud af for at få en periode mere som statsminister? Ja, deres bedstemødre lever næppe længere, så det er så ikke en mulighed.

Men de ku’ jo lige inden læse, hvad socialdemokraten Kristian Madsen skriver om sagen. De har jo erfaringer med Madam Jespersen.

Af Jarl Cordua

Jarl Cordua

cand.polit, radiovært samt politisk kommentator. Vært på det politiske TV-program "Borgen Late Night", der sendes hver tirsdag. Tidligere skri ent på Jarls Blog og medvært på "Cordua & Steno"
Født 1969 i Rønne. Bor i Hellerup.
Kontaktoplysninger: jarlATjarlcordua.dk Telefon: 31718718