Forleden dag så jeg traileren til den ny spillefilm 'AFR', der handler om mordet på en dansk statsminister ved navn Anders Fogh Rasmussen. Og idéen bag hele filmen forekom mig noget bizar. Nå, jeg “trøstede” mig selv med, at jeg sikkert har medvirket til dens finansiering henover skattebilletten, men der stopper så min forargelse.
Jeg konstaterer, at også en dansk filminstruktør – nu – er kommet på den 'originale' idé – fiktivt – at tage livet af regeringschefen. Og i de seneste dage har vi set forargelsen hos Pia Kjærsgaard og en række andre politikere, fordi de har medvirket i interviews, der er blevet brugt i filmen, men hvor de udtaler sig om nogle helt andre mennesker. Fx ser man Pia Kjærsgaard tale om den myrdede hollandske politiker Pim Fortyun, hvor DF-lederen konstaterer, at den myrdede 'var bøsse'. I filmen myrdes statsministeren Fogh Rasmussen af sin mandlige elsker. Og det er netop filmens andet store kontroversielle emne: En statsminister, som kun de indviede vidste, levede et dobbeltliv som homoseksuel. Adam Holm konstaterede søndag i 'Deadline', at der rent faktisk i årevis har cirkuleret sådanne rygter om statsministeren. Og det har han jo ret i. Ingen skal heller bilde mig ind, at filminstruktøren Morten Hartz Kaplers har fundet på bøsse-temaet i kraft af en eller anden pludselig “kunstnerisk åbenbaring”.
Statsministeren kommenterede sagen i går på sit ugentlige pressemøde. Altså filmen. Ikke rygterne.
– Jeg går ind for ytringsfrihed med vide rammer, sagde han og troede ikke, at han kunne 'finde stunder til at se filmen'.
Fogh holdt facaden. Der var ikke en sprække at spore i tandpastasmilet. Indvendigt har han formentlig længe skummet af raseri. Det er forståeligt, men Fogh har klogeligt indset, at han reelt set er magtesløs i situationen. For går han ind i en dybere diskussion om filmen, gør han den blot mere interessant, end den formentlig er. Bøsserygterne bliver nu pakket ind i en diskussion om “film og fiktion”, hvor de formentlig hører hjemme.
Muhammed-sagen viste, at den danske regering naturligvis vil gå langt for at beskytte ytringsfriheden. Måske 'AFR'-filmen skulle vises i arabiske lande til demonstration af, hvad man rent faktisk kan tillade sig at ytre sig om en dansk statsminister? I de muslimske lande var filminstruktøren og hans værk 'AFR' næppe nøjedes med kun at blive anmeldt. Af filmanmeldere.
P.s. – AFR-filmen er faktisk produceret helt uden offentlig filmstøtte, så det er jo et argument for at synes om filmen.
3 kommentarer til “Mordet på AFR”
Det eneste der er pinligt i denne affære er de platheder, der går for at være politisk satire for tiden.
umiddelbart er det i følge instruktøren ikke bøsse temaet der er det væsentligste. jf. artikel i berlingske idag
http://www.berlingske.dk/kultur/artikel:aid=882898
Egentligt tror jeg AFR er ligeglad – han har sikkert hørt værre før. Og kynisk set får AFR måske lidt sympatipoint i den brede befolkning på den slags film og angreb.