Kategorier

En god dag for Fogh

Det blev en historisk dag i dansk politik, hvor vælgerne fik et nyt seriøst politisk parti at stemme på.

Khader, Samuelsen og Gitte Seeberg er gået solo, og det bør næppe overraske dem, der har fulgt med i dansk politik i det seneste års tid.

Det nye parti er et granatnedslag i dansk politik. Ny Alliance vil kunne gå på strandhugst hos de radikale, Venstre, konservative og visse dele af socialdemokratiet.

Ny Alliance siger, at de hælder til at pege på Anders Fogh Rasmussen som statsminister efter et folketingsvalg. Det er alt andet lige en god nyhed for Fogh.

Dvs. at der i dag er ét mandat mere i folketinget, som peger på Fogh sammenlignet med i går. Skulle partiet komme i folketinget og få et mandattal, der bliver afgørende, så giver det Fogh en frihedsgrad mere end han har i dag med Dansk Folkeparti. Prisen er, at Fogh formentlig må afgive nogle mandater til Ny Alliance. Fogh er den, der har og vil få færrest problemer med Ny Alliance.

Bendt Bendtsens ganske få vælgermæssige triumfer som leder af det konservative folkeparti var en beskeden mandatfremgang på to mandater ved folketingsvalget i 2005 og et flot valg til Europa-parlamentet i 2004, hvor MEP Gitte Seeberg sikrede K et mandat. Det var første gang i 20 år, at partiet gik frem. Med Gitte Seebergs exit fra K har hun reelt snuppet et af Bendtsens få pokaler i skabet. Det må medvirke til Bendtsens endelige farvel som leder af partiet efter det kommende folketingsvalg. Bendtsen magtede simpelthen ikke at inddrage Seeberg i arbejdet i partiet. Seebergs kontroversielle meritter under partiets borgerkrig i sluthalvfemserne bidrog heller ikke til, at hun fx kunne få en ministerpost til trods for, at talentet langt overskyggede den mere eller mindre håbløse familie og forbrugerminister Carina Christensen.

Nu står Bendtsen i stedet med bukserne nede og kan imødese, at Khader og co. går målrettet efter Ks vælgerbase. Dvs. at den konservative leder nu må forvente endnu et halv eller heldårligt resultat for det parti, der for kun 14 år var landets regeringsbærende.

Liberalisternes chancer for at komme i folketinget var meget små før Ny Alliances intro i dansk politik. Efter i dag må chancerne være ikke-eksisterende. Ny Alliance har et ambitiøst skattepolitisk reformprogram, der vil nedsætte personskatten til kun 40 procent. Omvendt betyder skattereformen at alle øvrige skatter på bolig, miljø, biler m.v. stiger. Ikke desto mindre vil forslaget sammen med en lidt mindre restriktiv flygtninge og indvandrerlovgivning have appel til de samme 'frihedsorienterede' vælgere, som Liberalisterne behøver opbakning fra for at komme i folketinget. Dagens begivenheder, hvor et ny liberalt parti med en frihedsorienteret profil har meldt sig på banen, får liberalisterne vælgergrundlag til at erodere. Desværre.

Socialdemokraterne kan ikke være tilfredse med, at Ny Alliance '“ mere eller mindre – peger på Fogh. Helle Thornings muligheder for at blive statsminister er alt andet lige svækket. S kan dog håbe på, at Jelved kommer til fornuft og nu sammen med SF og S skaber en alliance '“ vendt mod Fogh. Det er nødvendig for at skabe et reelt alternativ. Samtidig må Thorning indlede en charmeoffensiv overfor Khader, som på mange felter har mere tilfælles med Thorning end med Jelved. Forskellige synspunkter på vitale politikområder som skat og udlændinge er ikke et problem for Ny Alliance og Socialdemokraterne.

Dansk Folkeparti er for første gang siden 2001 reelt blevet udfordret. Frem til næste valg vil Ny Alliance ikke betyde noget i det daglige, men Pia Kjærsgaard og co. skal nu hele tiden have for øje, at deres flertal med regeringen kan blive udfordret af et muligt kommende alternativt flertal med Ny Alliance. DF bliver nødt til at markere sig i endnu højere grad for at signalere, at partiet har indflydelse. Det vil alt andet lige medføre, at de konservative bliver yderligere klemt. Den fastlåste position som 'lame duck' kommer det konservative folkeparti ikke ud af, så længe at Bendtsen er formand. For han har hverken evnen, viljen eller ambitioner om at lade sit parti bryde ud af VK-samarbejdets snerrende bånd for, at de konservative kan få vælgermæssig fremgang. Det er åbenbart op til dem, der kommer efter Bendtsen at sørge for!

P.S.

Danmarks Radios dækning af Ny Alliances pressemøde i dag får absolut dumpekarakter. Man har helt tydeligt problemer med at sætte fokus på det centrale i nyhedsdækningen og i dag faldt man helt igennem.

For hvordan kan DR kl 13.45 bryde af fra en direkte transmission fra et pressemøde med Naser Khader AKKURAT lige, når Ny Alliances leder får det helt afgørende spørgsmål om, hvem partiet egentlig vil pege på som statsminister? Alle andre spørgsmål er faktisk ligegyldige, men det interesserede åbenbart ikke den amatøragtige producer på Danmarks Radio, som pludselig synes det var mere interessant, hvad DRs nye kommentatorstjerne Ask Rostrup nu havde at sige af kloge ting MIDT i pressemødet. En mærkværdig, forkert og fuldkommen uproffesionel nyhedsprioritering. Det svarer til at droppe transmissionen lige før straffesparkskonkurrencen i en Champions League-finale skal til at gå i gang, fordi man nu engang har programsat “Før Søndagen”!

Morten Sørensen fra Liberalisterne er uenig med mig i min analyse. Læs her hvorfor.

Se spritny Gallup-måling (mandag aften), der klart viser, at Ny Alliance får en meget flot opbakning hos vælgerne.

Epinion-måling på DR giver Ny Alliance 11 pct. opbakning hos vælgerne

Megafon-måling for TV2 viser, at de radikale bliver halveret.

Læs Garbys helt vildt krasse kommentar om Ny Alliance og dets leder Naser Khader

Af Jarl Cordua

Jarl Cordua

cand.polit, radiovært samt politisk kommentator. Vært på det politiske TV-program "Borgen Late Night", der sendes hver tirsdag. Tidligere skri ent på Jarls Blog og medvært på "Cordua & Steno"
Født 1969 i Rønne. Bor i Hellerup.
Kontaktoplysninger: jarlATjarlcordua.dk Telefon: 31718718

11 kommentarer til “En god dag for Fogh”

En god dag for Fogh? tjah..

Jeg tror ikke, at statsministeren er begejstret for den øgede risiko for at tabe sit VKO flertal. Skulle dette ske må han vel give indrømmelser på udlændinge- og skattepolitikken til Ny Alliance og dermed forlade en meget populær linie med bred folkelig opbakning.

Tak for endnu en god analyse.

Er helt enig i dumpekarakteren til TVA. Det absolut mest tåbelige tidspunkt at stille om til studiet på.

Hvordan forholder du dig til Mogensens forudsigelse om, at Khader og co. efter et valg vil være i regering med Fogh og Bendtsen?

@ Martin

Allerførst! Det er fremtidsmusik, der nok forudsætter at en sådan regering har flertal alene.

Det er jo ikke noget der umiddelbart – rent politisk-ideologisk – der taler imod at Ny Alliance indgår i en borgerlig trekløverregering, der er afhængig af DF. Men VK vil kun gøre det, hvis det er politisk strengt nødvendigt. DF har i sidste ende intet andet valg end at pege på Fogh som statsminister, men samarbejdet vil jo slet ikke blive det samme som i dag. Det vil også se underligt ud for Ny Alliance at være i en regering afhængig af DF’s stemmer, når de vil “bryde med blokpolitikken”. Det bliver spændende at følge! De rigtige radikale bliver nu endnu mere ligegyldige end de har været siden 2001.

Et lidt overset aspekt: Jeg er enig i, at dette er dårligt nyt for Liberalisterne, men jeg tænker også, at Kristendemokraterne også kan vinke farvel til Folketinget. Deres religiøse kernevælgere udgør ikke mere end 1% af vælgerkorpset, men derudover har de jo bejlet kraftigt til de borgerlige, som er trætte af DF. De har fået et bedre alternativ i dag.

Mvh Rasmus
/stadig radikal

@Rasmus

Helt sikkert! Kristendemokraterne har kunnet rejse lidt rundt i medierne med det ene slagnummer, at de vil “bryde blokpolitikken”. Den vare findes nu på Ny Alliances hylder og det parti er noget mere interessant for vælgerne og ikke mindst medierne. Og så er de i modsætning til KD repræsenteret i folketinget. Det er efter alt at dømme helt slut med et decideret “kristent parti” i dansk politik.

De radikale har mistet en væsentlig nuance med Khaders udmeldelse, og det svækker umiddelbart SR. Så Fogh kan være glad i dag.

Spørgsmålet må dog være om Ny Alliance kan holde hjem. Og det spørgsmål er faktisk mere åbent end den voldsomme medvind i disse timer antyder. Hvis det ender med lidt stemmespild fra V-K-R og smulerne fra CD, så kan det faktisk ende med en nettogevinst for Thorning og Co.

Jarl skrev: “Dagens begivenheder, hvor et ny liberalt parti med en frihedsorienteret profil har meldt sig på banen, får liberalisterne vælgergrundlag til at erodere. Desværre.”

Jeg takker for “desværre”. Derudover er jeg for en gangs skyld uenig med dig. Partiet er ikke liberalt. Anders Samuelsen sagde flere gange under pressemødet, at de tog det bedste fra det socialliberale og socialkonservative i en alliance.

På det første spørgsmål på pressemødet overhovedet, hvor Khader blev spurgt, hvad den afgørende politiske forskel på de radikale og Ny Alliance var, kunne han ganske enkelt ikke svare. Han kunne ikke komme med et konkret punkt.

En skatteprocent på 40% lyder besnærende, men som du selv skriver lægger partiet ikke op til skattelettelser men skattereform.

Kort sagt, partiet er endnu et velfærdsstatsparti og ikke liberalt, og derfor slår partiet ikke benene væk under os.

Jeg anerkender dog, at før havde vi håbet at stjæle nogle stemmer på de radikales højrefløj, hvilket jeg naturligvis ikke gør mig forhåbninger om længere.

Hej Morten,

Du skrev: “Jeg anerkender dog, at før havde vi håbet at stjæle nogle stemmer på de radikales højrefløj, hvilket jeg naturligvis ikke gør mig forhåbninger om længere.”

Det er NETOP min pointe. Det var netop de vælgere i havde brug for at komme op at flyve.

Jeg bemærker dog, at Khader sagde i aften, at ejendomsskatterne heller ikke må stige. Og Skattestoppet har de i det store hele købt.

Min pointe er bare, at Ny Aliance – som det ser ud lige nu – er mere ambitiøst end VK på personskatteområdet. Men jeg anerkender da at I er endnu mere ambitiøse end Ny Alliance, men jeg tror bare ikke på jeres projekt. Og efter i dag synes jeg det ser helt håbløst ud. Desværre.

Jeg gjorde mig før i dag ingen forstilling om, at vi skulle hente hovedparten af vores stemmer hos de radikales højrefløj, kun 10-20% eller i den omegn.

Derfor ja, det er blevet lidt sværere men ikke håbløst – med mindre man hele tiden har ment, at projektet er håbløst.

Hvis partiet ikke vil hæve ejendomsskatterne eller andre skatter, så er jeg spændt på at se, hvordan det så skal finansieres. Men derudover er jeg da enig i, at de virker mere ambitiøse på skatteområdet end VK. Der skal heller ikke så meget til 🙂

jeg læste på DR -tekst tv at “ny alliance” havde haft samtaler med Connie Hedegård, jeg ved ikke hvad der ligger i de rygter, men får de hende med tror jeg også de har opbakning fra mange cafe-latte-stemmer, eller øko-borgerlige som pt. er henlagt til SF og enhedslisten for at få opfyldt deres behov for etisk ladede visioner og værdier.
vh søs

Lukket for kommentarer.