Kategorier

Venstremand går til Ny Alliance

Opdateres! Live-blogging!

Leif Mikkelsen går fra Venstre til Ny Alliance. En ny spændende dag er oprunden i dansk politik. Ny Alliance har nu to medlemmer af Folketinget. Det oplyser bl.a. Netavisen 180 grader.

DR Nyheder skriver:

Venstres folketingsgruppe har mistet et medlem til Naser Khaders nye parti Ny Alliance. Leif Mikkelsen meddelte for kort tid siden ved et gruppemøde i partiet Venstre, at han ikke længere vil være med i Venstre, men går til Ny Alliance.

Det var en fattet, men bevæget Leif Mikkelsen, der foran Venstres gruppeværelse informerede pressen for kort tid siden.

– Jeg har et værdisæt, som jeg har haft med i politik om højt til loftet, frihed og den slags. Vi så loftshøjden under skattedebatten i går. Jeg har set det omkring 10. klassesdebatten. Jeg har set af de her værdier måske kunne lyse stærkere i et nyt parti, og derfor har jeg truffet beslutningen, sagde Leif Mikkelsen.

Leif Mikkelsen fik i fjor fyreseddelen af Venstres folketingsgruppe som kommunalordfører efter, at han i offentligheden ganske kraftigt havde kritiseret partiets stærke mand Claus Hjort Frederiksen for at lyve.

Mikkelsen har været medlem af partiet i 40 år og er af venstreæt så længe nogen kan huske tilbage, så det er ikke en eller anden pludselig opstået fix idé. Det har været åbenlyst for enhver, at han følte sig ualmindeligt dårligt behandlet efter, at Claus Hjort Frederiksen brutalt karaktermyrdede ham, Søren Pind og Peter Christensen i et berygtet interview med Information for et halvt år siden, hvor han kaldte de tre for “skadelige”. Venstre-toppen betaler nu prisen for den manglende rummelighed.

Leif Mikkelsens skridt er første pind til Claus Hjort Frederiksens ligkiste. Det er helt tydeligt andre boller, der skal på suppen nu end “den store kæp” for at ikke flere Venstre-MF’ere følger efter i Leif Mikkelsens kølvand. Nu er det tiden, at Anders Fogh Rasmussen signalerer “højt til loftet” og sætter “Clausescu” Hjort Frederiksen i skabet. Det kunne ske ved at give Lars Løkke Rasmussen en mere central placering i partiet og i regeringen, end han har i dag. Løkke er fremtidens mand og har lidt flere frihedsgrader i forhold til de mange MF’ere som er dødtrætte af Claus Hjorts undertrykkelse af den fri debat i Venstre.

Regeringen er på ingen måde i fare, men det “rene” flertal med DF er nu nede på 91 mandater. Så der skal ikke springe ret mange flere, før det bliver rigtig spændende. Jeg er ikke i tvivl om, at panikken så småt er ved at brede sig i Venstre-toppen, så de tænker sig rigtig godt om, før de sender parties politiske ordfører Troels Lund Poulsen i byen, for at banke evt. kommende rebelske MFere på plads. Poulsen har for tiden helt tydeligt store problemer i den rolle, hvor han i pressen fremstår lidt som det forpjuskede sendebud, der lirer Claus Hjorts budskaber af. Poulsens nerver har i øvrigt været tyndslidte her på det sidste, hvor alle mulige rygter siden i mandags har fyget i krogene på Borgen, at en Venstremand stod til at hoppe af. Jeg tror dog ikke, at “Trolles” nattesøvn bliver ret meget bedre af, at Leif Mikkelsen nu er gået ud af partiet.

Naser Khader er naturligvis jublende glad for Leif Mikkelsen indmeldelse, selvom jeg ikke tror på, at han ikke anede noget om den nu tidl. venstremands exit. Khader har jo antydet flere gange de seneste dage at, der var afhoppere på vej – også “store og overraskende navne”. Men man forstår Khaders glæde, for der er masser at lave i det ny parti. Leif Mikkelsen kan frit vælge fra alle hylder mht. hvilken ordførerpost han vil have. Han kan formentlig ligefrem RYDDE hylden med ordførerposter minus integrationsordførerposten ved Ny Alliances folketingsgruppes første konstituering. For Khader er som de fleste bekendt helst fri for at sidde og kede sig nede i folketingssalen…

Jarls Blogs læsere skal ikke snydes for denne historie fra Politiken:

“Udmeldelsen skete under en del dramatik. Et af Venstres medlemmer kom susende efter Leif Mikkelsen, da han forlod Venstres gruppeværelse midt under mødet.

Hun hev ham i armen, og spurgte:

 »Hvad er det du gør? «


Wow!

Læs Politikens lange interview med Leif Mikkelsen om baggrunden for hvorfor, at han nu forlader Venstre.

Nu har statsminister Anders Fogh Rasmussen udtalt sig til Ritzau. Og han stiller sig uforstående overfor Mikkelsens udmeldelse.

 »Leif Mikkelsens beslutning er lidt uforståelig, men det er hans egen afgørelse «, siger statsministeren til Ritzau.

Uforståelig? Mon? I går under Venstres skattedebat i medierne var hans arrogante besked til de tre liberale MF'ere nærmest: Ret ind eller forsvind! Det var der så allerede i dag én, der gjorde.

Anders Fogh har dog enhver interesse i at dysse sagen ned så hurtigt som muligt. Han og resten af V-toppen er i virkeligheden dybt rystet over Mikkelsens afgang.

Læg i øvrigt mærke til at det netop er Lars Løkke Rasmussen, som man har sendt på banen for at glatte ud her og der i medierne efter Mikkelsens afgang.

– Vi er selvfølgelig kede af, at Leif melder sig ud. Og vi har meget, meget svært ved at forstå begrundelsen. Men vi er jo et parti, der går ind for personlig frihed, og det gælder selvfølgelig også friheden til at melde sig ud af Venstre. Det er dog mit bestemte indtryk, at det er en enlig svale,” siger Lars Løkke Rasmussen til Nyhedsavisen 180 grader.

Venstre-toppen har helt klart vurderet, at Troels Lund ikke kan løfte opgaven tilstrækkeligt overbevisende. Claus Hjort er i øvrigt pist væk, fordi han deltog i en paneldebat ude i byen hele formiddagen. Men udtaler han sig for meget om sagen, så hældes der bare mere benzin på bålet. Nu gælder det om for Venstre at få ilden slukket, så man kan komme videre.

Læs mere om hele den reelle baggrund for Mikkelsens dramatiske afgang fra Venstres folketingsgruppe i denne artikel fra Netavisen 180 grader.

Kl. 11.25

Søren Pind sammenligner i Jyllandsposten den politiske situation p.t. med jordskredsvalget i 1973. Det sker på baggrund af Pinds skatteklumme i dag i 180grader.

Pind skriver bl.a.:

– Personligt, som stor tilhænger af Reagans politik i 80erne, har jeg aldrig begrebet, at noget helt naturligt og økonomisk grundfæstet som netop det (skattelettelser red.), ikke må medregnes. Man kommer tilmed næsten til at le, når man betænker, at statskassens indtægter konstant eksploderer med uventede merindtægter. Så råd? Råderum? Det er vist noget man selv bestemmer. Men jeg lader mig da gerne belære'¦

Det er nogle ord, som V-toppen helt sikkert ikke er specielt vilde med. Hvis de er kloge, så lader de Pinds bemærkninger fare. Tiden er ikke lige til offentlig halshugning af partimedlemmer, der lufter deres egne meninger.


Kl. 12.40

Nu fortæller Radioavisen at statsministeren truer med valg. Det siger lidt om, hvor presset statsministeren er over Mikkelsens afgang, at han ligefrem truer med nødbremsen. Fogh er groggy og beder om time-out. Or he will drop the big one!


13.10

Har lige hørt statsministeren i radioavisen kl 13, der direkte siger, at hvis regeringens flertal bliver bragt i fare, så tror han, at “alle kender konsekvensen”. Med andre ord: Er der flere der skrider, så udskriver han nyvalg.

Jokeren er de konservative. Vil de vinde meget ved et nyvalg nu frem for senere? Det må vist være et valg mellem pest eller kolera.

Fogh sender dog også en besked til potentielle afhoppere – både i V og K. Hopper de af til NA, så skal de ikke regne med at blive valgt. For det er nok de færreste, der regner med at Ny Alliance kan være klar til at stå på stemmesedlen ved et valg om tre uger. Det er derfor også nu i Naser Khaders interesse i, at situationen ikke eskalerer. Foghs træk vinder ham dyrebar tid. Det virker panikagtigt, men kan vise sig – her og nu – at være rigtig klogt.


kl 14.12
Ser kommentator Henrik Qvortrup på TV2 News. Han “føler sig overbevist om”, at “Søren Pind og Peter Christensen overvejer at smutte fra Venstre”. Det er en helt klar fejlvurdering efter mit bedste kendskab. Nå, det er så en af de få gange, hvor den gode “Q” vurderer forkert.

Kl 15.01

Søren Pind på TV2 News og HELT afkræfte at han går fra Venstre. Han bliver for at “tage den diskussion, der er helt nødvendig” omkring skat og hvordan man taler til og med i hinanden i Venstre. Han tør tage den diskussion I Venstre. Den og det gav hans “politiske liv mening”.


Jo Pind fortsatte på TV stilen fra 180 grader-klummen dvs. med en ordentlig røvfuld patos i sætningerne. Spørgsmålet er, om det overbeviser Claus Hjort og Anders Fogh. De er småparanoide efter at have levet i toppolitik i så mange år, så et eller andet sted er de faktisk undskyldt mht. at nære stor skepsis til Pinds forsikringer.

Af Jarl Cordua

Jarl Cordua

cand.polit, radiovært samt politisk kommentator. Vært på det politiske TV-program "Borgen Late Night", der sendes hver tirsdag. Tidligere skri ent på Jarls Blog og medvært på "Cordua & Steno"
Født 1969 i Rønne. Bor i Hellerup.
Kontaktoplysninger: jarlATjarlcordua.dk Telefon: 31718718

31 kommentarer til “Venstremand går til Ny Alliance”

Oj, oj. Jeg håber Søren Pind og Peter Christensen følger Leif Mikkelsens eksempel.

Det ville være det totale dødsstød til Liberalisterne, men det ville sandelig gavne NA.

What are the chances, Jarl? Tør du gætte?

Alt kan ske i politik, men jeg ville blive meget overrasket, hvis de nævnte følger efter.

Men lad mig citere min gamle chef, Niels Anker Kofoed:

“Man kan spytte så meget på en sten, at den bliver våd!”

😉

Ja, der jubles i overklasseDanmark, som ser frem til at der atter må regeres uden om den brede danske befolknings indvandringsmodstand. Importeret underklasse sænker prisen på serviceydelser, og balladen i gaden er underklassens problem.

Demokrati? Næppe!

Ja, Birthe “Drøn” er et udmærket bud. Men hvad med Britta Schall Holberg eller Gitte Lillelund Bech – de har vel også haft et vist åndsfællesskab med Leif Mikkelsen? Sjov historie under alle omstændigheder!

I øvrigt er det også temmelig komisk, at Leif Mikkelsens gamle øgenavn var Røde Leif. Dvs. enten har han flyttet sig meget eller også har partiet… Vi kender vist desværre kun svaret for godt 🙁

Ro på, Kimpo.

NA er jo netop brudt ud af DRV pga indvandrerpolitikken. Eller snarere integrationspolitikken. For DRV har sådan set ikke erklæret sig grundlæggende uenige i regeringens ønske om at begrænse indvandringen, de mener bare ikke man skal stille nogen særlige krav til de mennesker som er ankommet.

Khader og NA mener derimod DRV med fx Gerner Nielsen er en bande naive hallal-hippier der “går islamisternes ærinde,” som Khader udtrykte det for få dage siden. (Og dér kan du helt sikkert være med, Kimpo.) NA er altså netop stiftet på baggrund af uenighed om politikken overfor indvandrere. Hvor NA er udtryk for en strammere linje end DRV.

Samtidig vil man gerne appellere til de “anstændige” borgerlige. Dels, naturligvis, fordi man selv er anstændige borgelige, men også fordi der med DF’s indflydelse på den siddende regering er en del hjemløse af slagsen.

NA er ikke et forsøg på at styre landet udenom “den danske befolknings indvandringsmodstand.” Det er et forsøg på at lægge sig i mainstream hvad angår indvandring, men samtidig appellere til “anstændigheden” hos de borgelige vælgere.

I øvrigt er det værd at bemærke at NA også går K i bedende når det kommer til at være erhvervslivets foretrukne parti:

http://www.dansk-politik.dk/?p=849

Så vi kan lave en optælling:

– Sænkning af indkomstskatten til maksimalt 40 procent
– Anstændighed i integrationspolitikken
– Gode venner med erhvervslivet

What’s not to like for konservative vælgere? Ikke underligt at Bendtsen er utålmodig for at markere sig:

http://www.berlingske.dk/indland/artikel:aid=894406

Hej, hvor det går!

Søren Pind udnytter urolighederne til at komme med sit budskab om skattelettelser. Nu kan V-toppen ikke banke ham på plads længere, for så kan han bare skifte til NA. Og se hvor han nyder det:

Personligt, som stor tilhænger af Reagans politik i 80erne, har jeg aldrig begrebet, at noget helt naturligt og økonomisk grundfæstet som netop det (skattelettelser red.), ikke må medregnes. Man kommer tilmed næsten til at le, når man betænker, at statskassens indtægter konstant eksploderer med uventede merindtægter. Så råd? Råderum? Det er vist noget man selv bestemmer. Men jeg lader mig da gerne belære…

De må svede hos V i dag.

Et valg nu er noget nær det værste Fogh kan gøre mod NA. Så hvis der kommer for mange overløbere og han vil hævne sig, så er the big one lige sagen.

Men når 26% af befolkningen tilkendegiver at de–måske–vil stemme på NA, så er der risiko for en pokkers masse proteststemmer. Og de kunne godt gå fra Foghs flertal.

Det er altså ikke uden risiko for Fogh.

Jarl:

He, he. Vi er vist mange som er højt oppe. Det er jo ikke til at få lavet noget fornuftigt sådan som sagerne udvikler sig sekund for sekund.

Tjaee, vi mangler jo at se hvor NA i realiteten lægger sig på værdipolitikken. Khader trækker en vej ift den muslimske masseindvandring, Gitte Seeberg den modsatte. Gitte Seeberg er med i Det Palæstinensiske Hus sammen med hele det politisk korrekte venstresnoede hylekor, og altså formentlig anti-israelsk. Khader er palæstinenser. Synes det lugter grimt i den store sammenhæng hvor den ene fløj er mod islam og pro-Israel, mens den anden er mod Israel og det maskuline USA og for klynkende arabere.

Mht Foghs udmelding, er den måske forhastet. Bedre var det om flertallet faktisk røg, og han så benyttede lejligheden til at udskrive valg og fange NA inden de har fundet deres ben.

Det ville være en glimrende udrensning af cafe Latte-segmentet i V og K, som formentlig er valgt på falske præmiser.

Mine ord kommer af at jeg ikke tror på NA som ægte borgerligt og provestligt parti. De er formentlig blot for de rige kortsigtede egoister.

Ny sang, der er rykket direkte ind på Top 10:

Na Na Na Na Na Na Na Na NA NA – baby give it up! Give et up. Baaaaaby give it uuuup!

😉

Claus Hjort er i øvrigt pist væk

Fair skal være fair. Claus Hjort blev grillet ved paneldebatten til Saxo Banks lancering af Ole Birks “Taberfabrikken” fra kl. 9-11, hvorefter han skulle mødes med en svensk minister.

Well, konferencen sluttede først 1130, så Hjort undgik den helt store tur, desværre.

Hej Jarl

Du skrev på kforum at Samuelsen var partiet ideologiske rygrad. Med Leif Mikkelsens ankomst må den rygrad vel retfærdigvis siges at være styrket betragteligt, eller hvad?
Og hvordan er det forresten lige at 180grader får Mikkelsen til at blive en ung venstremand??

/Nicolai

Hej Nicolaj

Jeg har faktisk drukket øl med Leif ved et par lejligheder og kan derfor bekræfte at han er “ung af sind”. Det er sikkert det, 180 grader mener! 😀

Mikkelsen har en hel del tilfælles med Anders Samuelsen. Fx i hele synet på personskattens højde. Men så er der det brede ideologiske område. Begge har et udgangspunkt i det, man kalder den “liberale højskole-bevægelse”. Samuelsen stammer fra den radikale fløj, mens Mikkelsen er fra idrætslivet. Begge er desuden jyder. De dækker faktisk hele det liberale spektrum perfekt. Mikkelsen er ikke nogen folkeforfører, men han er et meget sympatisk menneske med et pænt netværk rundt omkring. Tag ikke fejl. Fogh er frygtet og respekteret i Venstre, men han har ALDRIG været elsket. Det huer ikke Fogh, at Mikkelsen er skredet, men han ligger som han ret. Med Mikkelsen ombord, så har man yderligere en streng at spille på. Det er faktisk ikke så ringe, som de siger i Jylland.

Anders Fogh truer med valg!! Jeg tror ikke han bliver så panikagtig og spænder sig i selen for et valg der ikke kan have deltagelse af NA. Et sådant valg kan have endnu større konsekvenser i form at vælger mæssige protester frem for et valg hvor han har muligheden for at byde NA indenfor og omfavne Naser.

Hej Søren,

Det er faktisk skarpt set. Vælgerne bliver rasende og kan finde på at blive hjemme eller stemme på Helle T i protest. Kanon god pointe!

Præcist. Derudover kan han vel næppe udskrive valg fordi at Venstre mister et medlem – Det sker vel ind i mellem! Det er for tyndt et grundlag – Der er jo altså ikke tale om at Regeringen har mistet et mandat. Leif Mikkelsen udtalte selv i Nyhederne på TV2 at hans stemme og medlemskab af NA skulle være med til at skire en borgerlig regering. Samtidig har jeg svært ved at se Leif Mikkelsen læne sig alt for meget op af Helle T.

Mon ikke nærmere Foghs trussel er til intern brug. Beskeden til utilfredse venstrefolk og konservative er, at hvis de løber af gårde kan de se frem til et valg, hvor det er usikkert om NA overhovedet når at blive opstillingsberettiget.

Liveblogging er sejt, dog ikke så godt for arbejdsmoralen som Andreas også påpeger 😉
Glemte helt at komplimentere for analyse i gårsdagens posting som afslutter med ret ind eller forsvind. Sjældent får man ret så hurtigt!
En væsentlig vinkel ved Mikkelsens afhopning er vel at det styrker den borgerlige side af partiet, hvis nogen for alvor havde været i tvivl om at NA er borgerlige. Måske kan de ikke lide AFR, men der er nok ikke nogen i partiet der foretrækker Søvndal, så al spekulation om de kunne finde på at pege på Helle T burde være udelukket. Hvorfor fanden skulle han da ellers forlade R???
Jeg sidder lidt og krydser fingre for at flere liberale vender sig den vej, så partier kan præges i den retning i stedet for at vi får for mange ex-radikale, men om jeg vil melde mig selv? Næ, så foretrækker jeg sgu liberalisterne, selvom det lugter af stemmespild.

/Nicolai

Det er faktisk et godt spørgsmål. Køber befolkningen den forklaring, at han udskriver valg, fordi der evt. ikke længere er et “rent” VKO-flertal bag regeringen? Fogh har jo ikke noget flertal IMOD sig. Det er jo det afgørende, da Grundloven som bekendt kører med princippet om “negativ parlamentarisme”.

Så hvad kan Fogh så bruge som undskyldning til at udskrive valg? At han synes, at det er synd for folk, at de nu får et nyt parti at kunne stemme på og derfor udskriuver valget før NA kan nå at samle stillere? Det er et for befolkningen let gennemskueligt motiv, som han vil blive kritiseret for, hvis han alligevel vover at agere så kynisk. I så fald Fogh leger med ilden, men hans dømmekraft plejer at være ret god, så det sker efter min bedste vurdering ikke.

Det tror jeg godt Pind er klar over, men han vover ikke at tirre Fogh mere. He already has made his point!

Hej Jarl

Jeg er helt enig i din analyse. At Venstre har rod i debatkulturen internt i partiet det bringer altså ikke regeringen i mindretal – Så længe dem der hopper fra de ikke hopper til DRV eller SOC.DEM er regeringen ikke i nærheden af at komme i mindretal. Og som du selv påpeger er Fogh’s næse for folke-stemning nok intakt og han ville komme i større stormvejr end Nyrup var i efterlønssagen hvis han udskriver valg nu uden at NA får chancen for at samle underskrifter. Det vil ganske enkelt blive tolket som u-demokratisk og alt for gennemskueligt.

Hvis man må komme med ønsker kunne det være interessant med en analyse af udsigten til et hurtigt valg. Gør han det? Hvad taler for og imod?

I øvrigt er det ikke umuligt at NA ville kunne få 2-4 mandater i folketinget selv hvis der blev udskrevet lynvalg, og de ikke havde nået at samle 20.000 underskrifter.

De (Naser, Samuelsen, Seeberg & Mikkelsen indtil videre) kan jo godt vælge at stille op som løsgængere. Det kræver bare 150-200 stillere. Så skal de “bare” hive et kredsmandat hjem hver, og mon ikke de kunne det, hvis de fandt de rigtige kredse og folkestemningen vendte sig mod Fogh?

Men kan man nu også være sikker på at NA vil støtte Fogh i den (efter min mening meget sandsynlige) situation at de borgerlige plus NA ville skulle bruge DF’s opbakning til at danne regering? Hvis NA samtidigt stod i en mulighed for at komme til magten med venstrefløjen (med eller uden Enhedslisten), hvad ville så veje tungest? De borgerlige værdier som skatten, eller modstanden mod DF.

S og R har jo selv luftet tanken om skattelettelser på arbejde, og hvis de fik SF til at sluge den pille, så ville NA nærmest ikke have noget valg…Eller hur?

Hold da op. At få SF til at sluge max 40% i skat er nok lige så nemt som… Tja, jeg fattes ord!
Jeg har i hvert fald ikke fantasi til at se konstellationen. Slet ikke kombineret med alle de borgerlige mærkesager, som NA er ved at udvikle. En joker er naturligvis hvordan deres indstilling til den offentlige sektor bliver. Mon ikke vi bliver klogere når delagtiggør os i et mere detaljeret politisk program.

/Nicolai

Lukket for kommentarer.