Kategorier

V-toppen skifter taktik

Med Ny Alliances fremkomst på den danske politiske scene har en del af Venstres og de konservatives trofaste vælgere fået et alternativ. I hvert fald så længe, at Ny Alliance fastholder kravet om store reelle skattelettelser. Ifølge Netavisen 180grader så har hver sjette Venstrevælger '“ i meningsmålingerne '“ for tiden parkeret deres stemme hos Ny Alliance. Det bekymrer tydeligvis Venstre-toppen, så nu justerer den retorikken, så man ikke skræmmer for mange kernevælgere væk, og samtidig sår Foghs mest mulig tvivl om NAs skattepolitiks troværdig ved hjælp af go ´gammeldaws socialdemokratisk retorik ved at stille spørgsmål som: hvor skal der skæres ned i det offentlige m.v.

For et halvt år siden sagde statsministeren til Berlingske Tidende:

– Alle vil gøre sig en stor tjeneste ved at bruge færre kræfter på at snakke skat, for det er ikke aktuel politik.

Dette åbenlyse forsøg på at kvæle skattedebatten kan man nu konstatere er slået fuldstændigt fejl. Faktisk taler VK-politikere mere end nogensinde om netop skattelettelser. Talelysten er naturligvis først og fremmest motiveret i konkurrencen fra Ny Alliances forslag om maksimalt 40 procent i personskat, som borgerligt-liberale vælgere er begejstret for.

Venstres finansordfører Peter Christensen var blandt de første politikere i sidste uge, der talte om skattelettelser og siden fulgte en stribe konservative politikere, Christian Wedell-Neergaard, Jakob Axel Nielsen og Bendt Bendtsen. Den udvikling stopper ikke igen før, at VK-regeringen er kommet med et eller andet udspil, der imødekommer – de fra vid og sans skræmte – konservatives krav. Senest i dag i Berlingske Tidende modsiger vicestatsministeren ganske klart og helt utvetydigt statsministeren.

– Jeg forventer, at der træffes beslutning om mindre skat på arbejde i indeværende regeringsperiode, « siger Bendt Bendtsen og sætter endda en meget kort tidsfrist:

– I august vil vi have en analyse – den såkaldte 2015-plan. Når den ligger på bordet, så forventer jeg, at der kan træffes en beslutning, hvor vi både kan se på skat og velfærd samtidig.

Statsministeren har givet interviews til to af morgenaviserne, hvor han åbner op for en ny diskussion om skat, hvis der kommer et andet flertal i folketinget efter valget. Det meste er snik-snak uden reelt indhold, men alligevel fornemmer man Foghs nye anvendte taktik i skattediskussionen:

– Regeringens flertal er intakt, og derfor står skattestoppet fast. Det går vi til valg på. Og så er det jo vælgerne, der sammensætter Folketinget '“ og så må vi jo se, siger Fogh til Politiken, tirsdag.

Rent bla. bla. Reelt set signalerer Fogh, at han er klar over, at skattestoppet afgår ved døden efter næste valg.

– Rent politisk og ideologisk er der ikke noget, jeg hellere vil end sænke skatten på arbejdsindkomst. Men som statsminister har jeg også et ansvar for, at det sker, når der er råd til det. Og i en tid med højkonjunktur og mangel på arbejdskraft ville det være gift for økonomien.

Fogh mener, at det faktisk ikke er ham personligt, der afviser skattelettelser. Det er snarere de “saglige og økonomiske” argumenter, der gør, at det ikke er muligt. Det kunne enhver socialdemokrat også have sagt.

Til Jyllandsposten tirsdag siger Fogh:

– Når man går ud og siger 40 pct. i skat, som vil koste 50 mia. kr., vil vælgerne vide, hvorledes det skal finansieres. Det gælder også udlændingepolitikken, hvor de må give vælgerne klar besked på, hvor de vil justere, når de ikke vil tilbage til kursen før valget i 2001, betoner Fogh, der glæder sig over nye samarbejdsmuligheder med Ny Alliance og Dansk Folkeparti efter næste valg.

Vedr. skat så argumenterer Fogh her præcis, som var han en socialdemokrat anno 2001. Det eneste lyspunkt er, at hans tidligere arrogante attitude i forhold til dem, som ønsker at debattere skat er droppet.

Statsministerens udtalte forståelse samtidig med, at han reelt afviser skattelettelserne, ændrer dog ikke på, at Venstres kernevælgere stadig sidder tilbage med det indtryk, at det altså ikke er hos Venstre, at fornyelsen sker i dansk politik.

Den ændrede taktik har måske også medført, at de mange Venstrefolk som går rundt og taler om skattelettelser heller ikke – i denne omgang – er blevet mødt med sanktioner og straf. Afvigere fra 'den rette lære' mødes – i hvert fald indtil videre – ikke længere af kravet: Ret ind eller forsvind. Det er i det hele taget ganske fornuftigt, at V-toppen holder bulldoggen Claus Hjort Frederiksen og resten af tæskeholdet i snor. Kapper de i stedet hovedet af Peter Christensen, Søren Pind m.fl. hælder de blot benzin på bålet og aktiverer kernevælgernes videre vandring over til Ny Alliance til frustration for de efterhånden mange menige V-folketingsmedlemmer, som risikerer ikke at blive genvalgt. Denne erkendelse er langsomt ved at sive ind i hovederne på flere og flere Venstrefolk på Christiansborg. Mon ikke flere og flere Venstrefolk begynder at tale om skat henover sommeren?

Læs i øvrigt Edith Thingstrups klumme i 180grader tirsdag.

Vær i øvrigt med i stemmelegen om, hvem der bør blive Foghs afløser som V-formand/statsminister selvom at det desværre ikke er aktuelt.

Af Jarl Cordua

Jarl Cordua

cand.polit, radiovært samt politisk kommentator. Vært på det politiske TV-program "Borgen Late Night", der sendes hver tirsdag. Tidligere skri ent på Jarls Blog og medvært på "Cordua & Steno"
Født 1969 i Rønne. Bor i Hellerup.
Kontaktoplysninger: jarlATjarlcordua.dk Telefon: 31718718

En kommentar til “V-toppen skifter taktik”

Jeg er ikke enig i din vurdering af, at de konservative er skræmt fra vid og sans over Ny Alliance. Især i betragtning af, at det klart er Venstre der mister flest stemmer til NA. Jeg tror mere man skal se de konservatives skatteoffensiv som et forsøg på at kapitalisere på, at der pludselig er andre en end dem selv der taler om deres mærkesag nr. 1.

Derudover kan man godt stille spørgsmålet om de Venstre vælgere der er skiftet til NA er skiftet pga. NA’s skattepolitik eller pga. udsigten til at give DF en begmand.

Langt de fleste vælgerundersøgelser viser, at skattelettelser ikke ligger i toppen over temaer, som er afgørende for folks partivalg.

Det er dog som altid interssant og oplysende at læse din analyse.

Lukket for kommentarer.