Kategorier

The Political Oddsmaker '“ Danish Style

Den amerikanske politiske iagttager og kampagneguru Ron Faucheux, som nu arbejder som stabschef for en demokratisk senator i Washington, redigerede i en del år frem til 2004 klummen 'The Political Oddsmaker' på nørdbladet for valgkampagne-industrien i USA, 'Campaigns & Elections magazine’', hvis redaktør han også var. Yeah!

Ron var lidt af en ørn til at forudse udfaldet af stort set alle “races” overthere og ramte gerne rigtigt i 97-98 procent af tilfældene.

I dansk politik er vilkårene som bekendt meget anderledes, men nu vil jeg forsøge i al ydmyghed at gøre Ron kunsten efter ved at prøve at gætte/vurdere udfaldene på de politiske spørgsmål, der kører for tiden.

Har du et spørgsmål, som du ønsker at jeg giver odds på, så hold dig ikke tilbage. I er naturligvis alle sammen velkommen til at blande jer i debatten hvis I er uenige i min vurdering. Når den politiske udvikling kræver det, så justerer jeg løbende de forskellige odds.

Naser Khaders parti Ny Alliance bliver repræsenteret i folketinget efter næste valg?

80 procent chance for et ja.

Mister VK-regeringen sit flertal med DF ?

75 procent for et ja.

Statsministeren efter næste valg hedder:

Anders Fogh Rasmussen 90 procent (Stærk favorit)

Helle Thorning-Schmidt 6 procent (Outsider)

Bendt Bendtsen (2 procent)

Naser Khader (1 procent)

Marianne Jelved (1 procent)

Bendt Bendtsen forlader posten som konservativ partileder efter næste valg?

60 procent for et ja

Hvem efterfølger Bendtsen som ny konservativ leder?

Lene Espersen 50 procent (Favorit)

Connie Hedegaard 30 procent (Dark horse)

Mads Leebech 15 procent (Outsider)

Andre 5 procent

Hvem efterfølger Anders Fogh som Venstres formand?

Lars Løkke Rasmussen 75 procent (Stærk favorit)

Kristian Jensen 20 procent (Dark horse)

Andre 5 procent

Marianne Jelved forlader posten som radikal partileder efter næste valg?

70 procent for et ja.

Hvem efterfølger Marianne Jelved som radikal partileder?

Margrethe Vestager 75 procent (Stærk favorit)

Morten Helveg Petersen 20 procent (Dark horse)

Andre 5 procent

Går VK-regeringen samlet tilbage ved næste valg?

90 procent for et ja

Går S frem ved næste valg?

75 procent for et ja.

Bliver de radikale halveret ved næste valg?

20 procent for et ja.

Lover VK-regeringen regulære skattelettelser før næste valg, der effektueres efter næste valg?

40 procent for et ja.

Partiet “Liberalisterne – Frihed og Velstand” kommer i Folketinget?

1 pct. for et ja (Longshot)

Partier der indgår i regeringen efter et valg? (L= Ny Alliance)

VK 80 procent

V 7 procent

LVK 6 procent

RLVK 4 Procent

SRL 2 Procent

Andre: under 1 procent

Alle vurderinger/odds er pr. 16.5.07 og bliver justeret løbende.

Af Jarl Cordua

Jarl Cordua

cand.polit, radiovært samt politisk kommentator. Vært på det politiske TV-program "Borgen Late Night", der sendes hver tirsdag. Tidligere skri ent på Jarls Blog og medvært på "Cordua & Steno"
Født 1969 i Rønne. Bor i Hellerup.
Kontaktoplysninger: jarlATjarlcordua.dk Telefon: 31718718

26 kommentarer til “The Political Oddsmaker '“ Danish Style”

Den går ikke 😉 Procenter giver kun mening, hvis der er flere tilsvarende hændelser. Og der er altså kun én fremtid…

1) Hvordan kommer den næste regering til at se ud?

VK
LVK
RLVK
SRL
FSRL
FSR
Andre?

Gerne opslittet procenter for hver mulighed om det bliver mindretal eller flertalsregering. (L = Ny Alliance)

2) Sansynlighed for at Liberalisterne kommer ind?

Bendt Bendtsen forlader posten som konservativ partileder efter næste valg?

60 procent for et ja

Umiddelbart efter næste valg? Så kan han da lige så godt gå nu!

Vi ved efterhånden at Bendtsen kan lide at være minister. Og hvis Fogh kan fortsætte som statsminister, så kan Bendtsen vel også fortsætte som en-eller-anden-form-for minister? Og så bliver han vel siddende?

@ Jesper

Nu har jeg sat odds. Og tak for inputs!

@Andreas

Min vurdering er at Bendtsen ikke kan holde til et stort valgnederlag. Han kan sagtens forblive minister, men K bliver nødt til at sætte et nyt hold, der matcher Det Dynamiske Trekløver hos NA.

Kan han sidde som minister hvis han først har trukket sig som formand? Ville det ikke give en underlig situation for både ham selv og den nye ledelse?

I øvrigt er jeg enig i at presset på ham ikke er blevet mindre den sidste udes tid.

@Andreas

I gamle dage var det sådan som du beskrev, men der er efterhånden en del fortilfælde med partiledere – især os de konservative, som siden er blevet ministre:

Ninn-Hansen, Niels Helveg Petersen, Svend Auken og Per Stig Møller.

Forestillede man sig det efterhånden vilde scenario, at S-SF kunne danne en regering ville både Lykketoft og Holger K. to ex-partiformænd være at finde på taburetterne.

I Sverige har vi set at Moderaternes leder og tidl. statsminister Carl Bildt blev udenrigsminister i den nye borgerlige regering.

Forestillede man sig det efterhånden vilde scenario, at S-SF kunne danne en regering ville både Lykketoft og Holger K. to ex-partiformænd være at finde på taburetterne.

Har Lykketoft ikke tænkt sig at stoppe efter denne valgperiode? Det var ellers mit indtryk.

… og så hedder de i øvrigt “Liberalisterne '“ Frihed og Velstand” og ikke “Liberalisterne – Velfærd og Frihed”

ad 10

OK, det var bare det indtryk mange af os fik under et debatmøde mellem ham og Mads Lyndbye Hansen på dit tidligere studie. Da var Lykketoft ikke interesseret i at kommentere sin rolle i en kommende regering, fordi det ikke kom ham ved.

ad 11

Helt korrekt!

Glimrende hjemmeside, Jarl Cordua.

I forhold til din vurdering af, hvem der bliver statsminister efter valget – vil jeg nu mene, at muligheden for at det blev Lars Løkke “Skål!-jeg-er-blevet-en-højrøvet-pamper” Rasmussen er større end i hvert fald både Khader og Bendtsen. Ville det være troværdigt, hvis Fogh tvinges til at bryde med DF og gå sammen med R og/eller Khader for at få flertal? – Jeg tror det ikke. Ved en sådan parlamentarisk situation, tror jeg meget vel Lars Løkke kunne blive løsningen.

@Frederik

Jamen tak for rosen.

Jeg deler ikke din opfattelse af Løkke. Jeg genkender i hvert fald ikke det billede, som du beskriver ham som værende “højrøvet”. Der skal nok være dem, der mener som du, men jeg hører ikke til dem.

Umiddelbart kan jeg ikke lige følge din analyse, sorry! 😉

Jo, det kan godt være, at han ikke er højrøvet, men at “skål” og “pamper” derimod er mere præcise ord at koble sammen med Lars Løkke. – Jeg sletter “højrøvet” 🙂
De radikale har ganske klart tilkendegivet, at de ikke kan støtte Fogh “der er for meget DF over den mand” – har det lydt fra dem igen og igen. Jeg kunne sagtens forestille mig, at Fogh efter næste valg overlader roret til Løkke, som de radikale vil have langt nemmere ved at acceptere. Khader har desuden endnu ikke peget på Fogh – kunne man forestille sig, at der i det ligger, at han hellere ville have Løkke??? – Jeg mener ikke bare man kan afvise det så bastant, som du gør. Mener du virkelig, at Khader, Bendsten eller Jelved har større mulighed for at blive statsminister efter næste valg end Løkke?

Hvis man har det indtryk af Lars Løkke er højrøvet og pamper bør man læse Kirsten Jacobsens bog om og med Lars, ‘Løkkeland’ og få afkræftet den teori. I praksis udstråler han en imødekommenhed og ligetilhed som andre politikere kunne tage ved lære.
I øvrigt en fornøjelse at læse dine indlæg Jarl. Den er fast daglig føde.

Spændende analyse men dine odds hænger ikke helt sammen.
Du skriver, at der er 6% chance for at Helle Thorning-Schmidt bliver statsminister efter næste valg, men i dine bogstavkombinationer indgår S kun i 3% af kombinationerne selv når man tæller “andre” med.

I øvrigt mener jeg, at du groft undervurderer chancerne (læs risikoen) for en S+R regering. R har opgivet den tåbelige idè om Jelved som statsminister, og de radikale hælder kraftigt til venstre. Husker stadig at Jelved på forsiden af berlingeren kaldte Fogh “En farlig mand”.

Hvis EL+SF+S+R får flertal efter næste valg, står vi altså efter al sandsynlighed med en S+R regering. Det er der, trods den seneste udvikling, stadig mere end 6% eller 3% sandsynlighed for. Jeg ville sige ca. 1 til 3.

P.S. Jarl

Konservative er, selv efter det seneste valgresultats minimale fremgang, stadig på et historisk lavt niveau hvad angår vælgertilslutning.
Hvor mange stemmer mener du, at Konservative kan tåle at tabe, før Bendt Bendtsen må gå som partileder?

Personligt mener jeg ikke, at Konservative kan tåle at tabe ret mange procentpoint, før dobbelt-B må gå, også set i lyset af de manglende lovede skattelettelser, som jo er en mærkesag for alle konservative. Faktisk tror jeg, at Bendt Bendtsens position som partileder er særdeles udsat, og han har vel altid været ment som en overgangsfigur – i mangel af bedres havelse.

@ Jørgen O.

Tak for rosen. Det er den slags kommentarer, der vedligeholder skrivelysten 😉

@ Henrik.

Måske er risikoen/chancen for en S-regering for lavt sat, men i det seneste døgn er oppositionen blevet yderligere splittet. NAs efterhånden klarere og klarere meldinger om at man vil støtte Fogh som statsminister samtidig med at Khader igår afviste en S-regering sikrer Foghs taburet yderligere. Samlet set er NAs indtræden på scenen samlet set en kanongod nyhed for Fogh.

Mht “Hvor mange stemmer mener du, at Konservative kan tåle at tabe, før Bendt Bendtsen må gå som partileder?”

Bendtsen vandt to stemmer sidste gang. Medmindre at han ikke holder det nuværende mandattal eller får en fremgang, så er tiden til et generationsskifte. Det er K’s topfolk også klar over. Taber Bendtsen tre mandater eller mere, så er han helt sikkert færdig. For da ligger de lavere end under “blodbadet” i 1998, der var et katastrofevalg for K. Det var dér Hans Engell lige skulle grine af først før han skulle kommentere Per Stig Møllers valgnederlag til TV2 Lorry! 😀

Tak Jarl. Jeg så lige dine skarpe analyser af Konservative fra marts måned af, og de er ikke mindre aktuelle i dag.

Smertegrænsen for Bendt Bendtsen hedder vel nok ca. 8%, før han er tvunget til at gå. Måske han dog alligevel går af, selv hvis Konservative ikke går tilbage, da han sådan set har fuldført sin mission om at skabe ro på de indre linjer i partiet. Måske næsten for meget ro. Vælgerne giver jo gang på gang de Konservative ministre topkarakterer, men samtidig mener de ikke, at Konservative opnår resultater. Lidt af et paradoks.

Egentlig tror jeg ikke der kommer en 3. puniske krig næste gang der skal vælges K-formand. Connie Hedegaard synes at brænde for miljøsagen, og er måske slet ikke interesseret i formandsposten. Hendes fløj er vel også svækket med Gitte Seebergs afgang.

Af hensyn til regeringssamarbejdet i almindelighed og DF i særdeleshed er det vel også mest hensigtsmæssigt, at vælge en leder der ikke lægger for langt til venstre. Mon ikke også det var derfor, at Gitte Seeberg blev deponeret i Brüssel.

@Henrik.

Jeg er meget enig i det du skriver, lige bortset fra det med Seeberg. Hun var den sidste hardcore Engell-støtte og det vedblev hun at være lige lidt for længe, så det belastede hendes forhold ganske meget til Bendtsen, men også lidt til en Lene Espersen.

Om Seeberg nu syv år efter ligger lidt til venstre i forhold til dagens mainstream-konservative er umuligt at sige, da jeg aldrig har hørt hende spille særligt meget på de ideologiske tangenter. Det tror jeg også, at hun får svært ved. Fremturer hun med at fremstille Ny Alliance som “social-konservativ”, så bliver det spændende at se, hvordan hun klarer sig i en sådan højpandetdebat mod f.eks. en Per Stig Møller. Hun ville blive klasket op mod væggen.

En rigtig god blog du har fået dig. Har fulgt den en tid, men dette er min første kommentar. Here goes:

Jeg mener generelt du undervurderer NA’s chance for at komme i regering, og også sandsynligheden for en regering med Thorning bag roret er for lavt sat. Måske skyldes det dine implicitte forventninger til mandatfordelingen?

Hvor sandsynligt betragter du det udfaldsrum, hvor NA bliver tungen på vægtskålen, som det midterparti der kan vælte regeringen på egen hånd?

Hvis de kommer i en sådan situation er jeg ikke et øjeblik i tvivl om, at de vil kræve ministerposter for at støtte regeringen, uanset hvad den så kommer til at hedde. Seeberg har f.eks. været ret åbenmundet mht. årsagerne til hendes skift. Både Fogh og Thorning er også opportunistiske nok til at være villige til at dele ud af ministerposterne, så længe de selv kommer til at sidde bag rattet.

Så længe NA ikke har fundet ud af, hvor de vil positionere sig – og de er tydeligvis i vildrede for tiden – så vil jeg opfatte det hele som ret åbent. I hvert fald betydeligt mere åbent end 3% sandsynlighed for Thorning som statsminister (er det fordi du hedger, at du implicit knytter to forskellige sandsynligheder til det samme udfald?).

Der er (formodentligt) også stadig lang tid til et valg. At oppositionen virker splittet nu ville jeg ikke tillægge stor vægt, der kan, som vi har set, ske temmelig meget inden valget.

Hvor stor sandsynlighed tror du i øvrigt der er, for at Jelved får sparket _inden_ næste valg? Er det de resterende 30 procent?

@US

Tak for rosen 🙂

Og tak for nogle rigtige gode spørgsmål!!

Du skrev: “Hvor sandsynligt betragter du det udfaldsrum, hvor NA bliver tungen på vægtskålen, som det midterparti der kan vælte regeringen på egen hånd?”

Og under den forudsætning dvs. 80 procent at de kommer ind.

Det er umuligt at sige noget sikkert om. Mut forsigtige bud: Samlet set ca. 50 procent. Der skal flyttes fem mandater fra VKO-blokken til NA, og det er da muligt, men der er formentlig stadig halvandet års tid til næste valg.

Du skrev: “Hvor stor sandsynlighed tror du i øvrigt der er, for at Jelved får sparket _inden_ næste valg? Er det de resterende 30 procent?”

Jeg tror ikke et sekund på, at hun får sparket. Sådan fungerer tingene ikke hos de radikale.

Jeg vil sige 25 procent for at hun går inden valget. De sidste fem procent er at hun alligevel fortsætter som partileder efter næste valg. Man skal aldrig sige aldrig i politik eller med Jelved.

Om NAs ministerambitioner så ved vi kun at Khader har afvist det, men tingene kan jo skifte. Jeg tør ikke give et bud på det lige nu, men lad os da vente at se! 🙂

Meget underholdende oddsliste du har skrevet der.

Jeg mener dog, at der mangler en vigtig og aktuel kategori – nemlig hvorvidt Naser Khader er formand for Ny Alliance efter næste valg.

Lukket for kommentarer.