Kategorier

Slaget om skat står og falder med 2015-planen

De konservative sætter løbende deres troværdighed på spil med deres heftigere krav om skattelettelser. I går, onsdag skrev Børsen:

'Ifølge højtstående, anonyme kilder i de Konservative vil partiet kræve skattelettelser i denne valgperiode, ellers må partiet forlade regeringen. Kravet har ifølge kilderne været diskuteret i partitoppen, hvor man er af den klare opfattelse, at de Konservative ikke kan forblive en del af regeringssamarbejdet, hvis ikke Venstre giver efter for kravet om skattelettelser i denne valgperiode.'

Bendt Bendtsen selv afviste i går at kommentere oplysningerne, hvilket også trækker lidt ned i historiens troværdighed. Artiklen røg heller ikke på forsiden, hvilket nok siger lidt om, hvor alvorligt erhvervsavisens redaktion egentlig selv tager tilslørede trusler fremsat i korridorerne. Realiteten er nok, at hverken Anders Fogh Rasmussen eller Claus Hjort Frederiksen har andet end skuldertræk til overs for anonyme konservatives sabelraslen. Skulle man et øjeblik tage udtalelserne alvorligt, så ville en effektuering af truslen, hvor Bendtsen trækker partiet ud af regeringen medføre et hurtigt valg, og så er han færdig som partileder hos de konservative. Uanset hvordan valget gik.

Det er ikke første gang, at de konservative spiller kortet om 'ultimative skattelettelser', og det bliver heller ikke sidste gang. Det betyder dog til gengæld, at partiet fremstår som mere utroværdig for hver gang, at det sker, og respekten for Bendtsen er i forvejen meget lav.

Med andre ord: K springer op brølende som en løve for så siden at falde ned som et lam.

Torsdag i Jyllandsposten trækker Bendtsen lidt i land på de ultimative skattelettelser, men skaber i stedet forventninger til det politiske initiativ, som mange iagttagere længe har peget på som en mulighed for at få Venstre i tale: nemlig 2015 planen. Den bliver regeringens kommende samlede bud på det offentliges økonomi, velfærdspolitik m.v. Med andre ord: Udfærdigelsen af planen er rendyrket politisk ingeniørarbejde, og derfor det helt rigtige sted for Bendtsen at forsøge at få presset sin politik igennem.

– Jeg forventer, at vi kan træffe en beslutning, når vi har 2015-planen. Jeg ønsker at koble de to ting, for kvalitetsreform og mindre skat på arbejde hænger sammen. Jeg har altså også et dagsordenspunkt, der hedder mindre skat på arbejde, når vi skal diskutere offentlig service i fremtiden. Der skal være til begge dele, siger Bendt Bendtsen til Jyllands-Posten.

Med andre ord. Kan Bendtsen ikke få sit krav igennem i 2015-planen, så står han helt afklædt. Omvendt er det netop i planens politiske ramme, at Venstre seriøst ved, at de er pisket til at levere et eller andet. Dele af 2015-planen ventes at blive fremlagt i august. Dvs. den politiske offentlighed nu får hele sommeren til at diskutere skattepolitik. Jeg tør godt love Fogh en varm politisk sommer!

Jarls Blog har faktisk meget stor sympati for Bendt Bendtsen krav om skattelettelser og håber faktisk, at de konservatives leder får held til at overbevise Kristian Jensen, Anders Fogh og Claus Hjort.

I går klappede investeringsbanken Saxo Bank Ny Alliance på skulderen ved at forære dem en million kr. Bankens adm. direktør Lars Seier Christensen motiverede donationen med snak om alt muligt andet end Ny Alliances frække skatteforslag. Jeg gætter dog på, at det folkene i Saxo Bank i virkeligheden var vilde med, netop var Anders Samuelsens idé om en personskat på 40 procent. Forslaget har i hvert fald for alvor sat fut i skattediskussionen, så NA har fortjent hver en krone!

Èn million kr. er egentlig en ret lav pris for at holde gang i en debat, som Venstres topfolk ellers har forsøgt undertrykt i lang tid. Måske erhvervslivet i almindelighed bør overveje at kanalisere alle deres fremtidige støttekroner væk fra Venstre for så i stedet at lade dem tilflyde Ny Alliance '“ og måske de konservative. For det er jo netop disse to partier i Folketinget p.t., der for alvor vil tale om skat. Fagbevægelsen burde omvendt overveje at støtte Pia Kjærsgaards Dansk Folkeparti og det såkaldte 'liberale' Venstre. For det er netop de partier, der både råder over den politiske magt, men som blankt afviser skattelettelser. Både Fogh og Kjærsgaard vil tydeligvis helst bruge det økonomiske råderum på at brænde af på den offentlige sektor. Det vil de for at forhindre Helle Thorning-Schmidt i at komme til magten, siger de.

Politik er altså noget underligt noget.

Læs Netavisen 180-graders artikel fredag om 1015-planen.

Af Jarl Cordua

Jarl Cordua

cand.polit, radiovært samt politisk kommentator. Vært på det politiske TV-program "Borgen Late Night", der sendes hver tirsdag. Tidligere skri ent på Jarls Blog og medvært på "Cordua & Steno"
Født 1969 i Rønne. Bor i Hellerup.
Kontaktoplysninger: jarlATjarlcordua.dk Telefon: 31718718

15 kommentarer til “Slaget om skat står og falder med 2015-planen”

Jeg håber sandelig, at man har clearet skattelettelserne med Venstre og DF. Ellers er det ren varm luft og gode viljer.

Desuden risikerer man at male sig selv op i et hjørne, hvor man fanges af sin egen retorik, og til sidst ikke kan fortsætte i regering.

Dog vil jeg ikke afskrive, at Fogh kan have godkendt skattelettelserne, og at hans modstand er spil for galleriet.
HVIS Konservative får gennemført skattelettelserne, vil Fogh nemlig gerne have det til at se ud som om, det er Konservatives idè, så han stadig kan appellere til midtervælgerne med sin retorik om en stor og stadig større offentlig sektor. Venstre skal helst ikke virke for ivrige mht. skattelettelser.

Omlægningen af bilafgifterne må være en skuffelse for de der tog Konservatives løfter om lettelser på bilafgifterne alvorligt. Ja, de nye afgifter er ganske vist mere fornuftige ud fra miljø- og sikkerhedshensyn, men nogen lettelse er de ikke. Slet ikke hvis man kan lide at køre i store biler i ministerbilsklassen.

De billige gulpladebiler var, for dem der gerne ville have en større bil eller bil nummer 2, en lille oase i en ørken af oms og moms, miljøafgifter, vægtafgifter osv. Nu er det benene op under hagen i en lille Fiat Panda.

Min pointe: Konservative fik ikke, som man ellers havde lovet, lettelser af bilafgifterne. Derfor er det så meget desto vigtere den lovede lettelse af indkomstskatten, da bilafgifterne med den seneste omlægning nu er “fredet” de næste mange år.

Du skriver, at NA har fortjent en hver krone for at sætte gang i skattedebatten.

Tjah. Jeg vil tillade mig at citere fra et af mine egne blogindlæg:

“Først ville de lave en skattereform, hvor de ville sænke skatten på arbejde ved at øge boligbeskatningen. Det var budskabet ved dannelsen.

Dagen efter ville de ikke øge boligbeskatningen; i stedet skulle skattelettelserne finansieres ved at tage af statens overskud. Så var det administration i kommunerne; men da det gik op for dem, at det er for useriøst at tro, at man kan hente 56 mia. på den konto, var skattelettelserne pludselig kun et mål langt ude i fremtiden.”

Det siger noget om niveauet i dansk politik, at der skal sådan en gang useriøst juks til at sætte gang i debatten om skatten. Eller for resten hvilken debat? Har der været nogen som helst seriøse finasieringsforslag fremme?

Kære Jarl, NA er ikke i folketinget så det kun K i øjeblikket 🙂
Hvad hjertet er fuld af løber tasterne af med.

@Per N
Principielt set kan man vel nok mene at Naser Khader og Leif Mikkelsen er repræsenteret på tinge, selvom de ikke er valgt som medlemmer af NA.

/Nicolai

3,4,5

Lige netop min pointe. Man må da sige, at de gode folk i Liberalisterne også taler om skat, men de er netop ikke repræsenteret i det høje ting.

1
Henrik, Jeg tror ikke et sekund på at Fogh har godkendt skattelettelser, som du skriver. Det er ren ønsketænkning fra din side, desværre! 😉

Men ellers er jeg helt enig i, at bilafgifternes omlægning var en ren narresut til vælgerne, som De konservative – hvis de er kloge – lader være med at oversælge i valgkampen.

2.

Kære Morten,

Tænk at sådan en god liberalist som dig nu også argumenterer ligesom de konservative, Fogh m.v. fordi NA har fremlagt et ambitiøst skatteforslag.
Hvor skal pengene komme fra? Sådan plejer socialdemokraterne jo at argumentere. Hvorfor glæder du dig ikke over, at NAs tilsynekomst har tvunget Fogh i defensiven som aldrig før på skatteområdet. Så må i Liberalister leve med at Naser Khader løber med al opmærksomheden. Hvis jeg var dig så skulle du hellere bruge al krudtet på at holde Samuelsen op på NA’s skattepolitik, så han ikke begynder at løbe fra den igen 🙂

Jeg må vedgå som Morten skriver, at det intil nu er meget luftigt og lige her og nu, er gratis i at hverve støtter, K vil hvis de er smarte satse på skat 2015, og hvis det lykes er luften i balongen taget ud af NA.

Jeg ved ikke med jer, men jeg synes faktisk at det er et ganske pænt stykke kommunikation Samuelsen kommer med. Klart, klart han siger ikke minus 25% på dagpenge og minus 12% på skoler, men han giver da udtryk for hvorfor han ikke vil ud i det. Nu er 180grader jo også relativt venlige overfor folk der tale om skattelettelser, men på nuværende tidspunkt i partiets liv synes jeg faktisk deres kommunikation er relativt skarp. Lidt i retning af vi har grundværdierne på plads, resten er op til vores drøftelser med alle interessenter, kom og vær med hvis du vil.
Det bliver jo især godt i forhold til deres afstandstagen til kontraktpolitiken. Det her er netop noget helt andet. Dialogpolitik, måske???
Jeg kan altså ikke være med på kritikken af at de er luftige. Er det her mindre luftigt end, “vi skal investere i den offentlige sektor”, “der kommer skattelettelser når der er råderum”. Jeg tror bare vi skal vænne os til en ny måde at være luftige på.

Så i øvrigt at den gode Steen Bocian, der normalt brøler propaganda om stigende boligpriser ud over landet nu fremlægger beregninger, der viser, at højeste marginalskat kan reduceres til 43% alene ved en pristalsregulering af skatter og afgifter som årligt sænkes i reelle priser som følge af skattestoppet. Var det ikke en oplagt vinkel for NA?
Det kunne på den ene side tilslutte sig et “skattestop light” og på den anden side opfylde ønsket om sænkede personskatter. Et rent columbusæg.
Boligejerne kan ikke være rigtigt sure, for de får faktisk ingen skattestigning kun en løbende regulering, AFR kan kun være lidt sur fordi skattestoppet har gjort sin virkning og NA er glade… Den eneste der er rigtigt sur er HTS, som kan kigge endnu længere efter statsministerposten.
Jeg tror mere og mere på dem!

/Nicolai

Det var sørgeligt at se Henrik Sass Larsen i Nyhederne her til aften, hvor han i fuldt galop på den høje moralske hest havde travlt med at fortælle om “asociale skattelettelser” og “øget ulighed” som følge af Ny Alliances forslag til lettelser på indkomstskatten. End ikke Anders Samuelsens forslag om at fjerne visse tilskud og subsidier til erhvervslivet syntes at kunne formilde det socialdemokratiske Folketingsmedlems gemyt. De radikale stemte fint i Sass Larsens klagesang, blot manglede Søvndahl.

Problemet for socialdemokratiet er, at de ikke har noget bud på løsningen af de udfordringer, vi står overfor i Danmark. Det er øgede offentlige udgifter og højere skatter i et væk.

Nuvel, man er kommet med udspillet om en såkaldt tidsbank, hvor man kan spare afspadsering op til senere hen i sin karriere, men det virker mildest talt som noget, der kan udarte sig til et bureaukratisk mareridt. Desuden kan det næppe heller være befordrende for ligestillingen på arbejdsmarkedet. Mon ikke en del kvinder omkring de 30 som ikke har børn og en stor opsparing i en sådan tidsbanken får svært ved at skifte job?

Jeg tror i øvrigt, at socialdemokraterne og især de radikale taber mange point på sympatikontoen, når de allerede nu angriber Ny Alliance, som stadig rider på en bølge af sympati og velvilje fra vælgerne. Det lugter af bitterhed og dårlig taber.

Jeg syndes nu Ny Alliance lyder rimeligt realistiske mht. hvordan de vil begynde at skaffe skatte lettelser. Jeg giver ihvertafld ikke meget for CEPOS’s ide om at top skat betalerne vil kast sig i selen ved en letttelse af den sidst tjente krone. http://180grader.dk/nyheder/Cepos_Der_er_r_d_til_skattelettelser.php
Direktøren arbejder nok ikke flere timer ved sænkelse af top skatten – der er meget andet en penge der motiverer mennesker.

Stop nu bare det offentliges vækst og start med at give dryp vise lettelser hend ad vejen – startende nu! – jeg kan ikke forstå det er så svært 🙁

@Peter
Politisk har jeg en tendens til at være enig med dig i at begrænsning af det offentlige forbrug er vejen frem, men som politisk budskab er det selvmord.
Jeg mener derimod faktisk at en stor del af befolkningen vil være klar til det budskab som Bocian kommer med, nemlig at en del af skattesænkning kan finansieres af dynamiske effekter mens resten finansieres af en pristalsregulering af ejendomsskatter og afgifter.
Det ville sagtens kunne udlægges som et “skattestop light”, hvor alle parter stilles tilfreds. K & NA får lettelser på indkomstskatten, V får en bevaring af skattestoppet, borgerne føler sig ikke trådt på, fordi afgifterne jo alligevel stiger mindre end lønnen. Jeg tror virkelig at det vil kunne kommunikeres. For AFR vil vinklen være: skattestoppet har tjent os godt og sikret borgerne mod at blive udbyttet. Nu er det på tide at tune samfundet til en international fremtid. Boligejerne må holde for, men ikke mere end deres lønudvikling, og de grønne afgifter er nødvendige for at reguler miljøadfærd osv. osv.
Jeg tror virkelig at det bliver NA’s udspil. Ikke så godt som offentlige besparelser og ægte skattelettelser, men godt nok bedre end ingenting!

/Nicolai

Idèen med et skattestop light er interessant al den stund, at det er muligt at gennemføre uden offentlige besparelser. Dog tror jeg, at Anders Fogh får et forklaringsproblem mht. til skattestoppet.

Meningsmålingen i Børsen i dag var særdeles interessant af flere årsager. Først og fremmest fordi NA primært henter sine stemmer hos R og S, mens Konservative holder skansen på 8,8%, så måske udspillet om skattelettelser har stoppet blødningen.

Da man spurgte NAs vælgere hvorfor de ville stemme på dem, svarede kun 1/10, at det skyldtes ønsket om skattelettelser. Resten sagde, at det var pga. ønsket om at inddæmme DF eller Khaders person. Mao. har NA mest af alt karakter af et protestparti.

I øvrigt kunne jeg med tilfreds notere mig, at Henrik Qvortrup deler min analyse af Socialdemokratiet 😀

Lukket for kommentarer.