Kategorier

Thorning under pres

Valget kommer – måske – om en måneds tid eller to. Hvad gør fire socialdemokratiske folketingsmedlemmer? De går i pressen og snigløber deres formand Helle Thorning-Schmidt og beskylder hende for manglende synlighed, netop som hun er i gang med at søsætte en storstilet velfærdskampagne, der skal udgøre Socialdemokratiets sidste store vælgeroffensiv før det egentlige valg. Man kan vist dårligt forestille sig en mere illoyal optræden. Anders Fogh Rasmussen må være lykkelig.

Det har længe været op ad bakke for Helle Thorning-Schmidt i forhold til at vinde det tabte vælgerterræn tilbage fra Fogh og Pia Kjærgaard. Hun er blevet kritiseret både hér og dér, men én ting har S-lederen kunnet hænge sin hat på: Hun havde i det mindste skabt ro i S-gruppen, sådan at alle marcherede i samme takt. Den blev skabt, da Thorning sidste år valgte at dele magten med partiets venstrefløj. Det var ved den lejlighed, at 'traditionalisten' Carsten Hansen blev gruppeformand, partiet lagde en strategi, hvor man satsede på socialdemokratiet classic – værdier med fokus på at udbygge velfærdsstaten.

Efter en kedelig sommer, hvor vi alle var lullet ind i troen på, at alt skam var fryd og gammen i S-gruppen, så fik Politiken målt den reelle temperatur på stemningen i det socialdemokratiske gruppeværelse. Og den ligger åbenbart på nulpunktet ligesom selvtilliden. En dårlig stemning var i hvert fald, hvad MF Mette Frederiksen torsdag, valgte at kommunikere til sine vælgere og støtter, ved at lade frustrationerne få frit løb. Fredag fulgte tre andre MF'ere op med den samme indirekte kritik af Helle Thorning-Schmidt og resten af S-ledelsen herunder den politiske ordfører Henrik Sass Larsen.

Udtalelserne kan kun ses som udtryk for, at socialdemokraterne i folketinget er ved at miste troen på deres leder. På Jarls blog undrer vi os over, hvordan folketingsmedlemmer kan få sig selv til at nedsable en leder så tæt på valgets udskrivelse. Ved de andre lejligheder plejer det at være de sidste dage lige før valget tabes. Det er der, man ved flere lejligheder har set en Svend Auken ivrigt vaske hænder i medierne og udtrykke kritik af kampagnen eller strategien.

Henrik Sass Larsen har jo en pointe, når han slår fast, at man altså ikke søsætter større forslag, alt imens danskerne er på ferie. Men det er jo ikke forbudt for socialdemokraterne at præsentere idéer og i øvrigt deltage i samfundsdebatten i løbet af sommeren. Hvis de ikke ved, hvordan man gør, så kunne de tage ved lære af Dansk Folkeparti, som er mestre udi politisk kommunikation om sommeren.

Man kan i øvrigt undre sig over at en Jeppe Kofod, som tog orlov et år for at læse på Harvard University, kan få sig selv til at sige, at S er for usynlig, når han selv har været fraværende indtil for ganske nylig. Det siger lidt om selvforståelsen. En anden kritiker, tidl. minister Jytte Andersen, har alle dage været en bagsædepolitiker og står heller ikke ligefrem som den mest visionære politiker, dette land har fostret. Nu afsluttes den politiske karriere med et dolkestød bagfra mod den leder som de socialdemokratiske medlemmer for to år siden valgte ved urafstemning. Hvor smagfuldt!

Det, der kan undre er, at de to ovennævnte ikke tilhører partiets venstrefløj ligesom den tredje kritiker Thomas Adelskov og Mette Frederiksen. Det kan tyde på, at frustrationen over Helle Thorning-Schmidt er bredt funderet i S-gruppen.

Som iagttager stiller jeg mig selv sig en række spørgsmål:
Har de socialdemokratiske politikere reelt opgivet, at Helle Thorning-Schmidt nogensinde kan føre partiet tilbage til regeringsbænkene? Er der tale om en koordineret aktion eller blot almindelig frustration, der nu kommer ud gennem sidebenene og til læsernes vished via Politikens sommerinterviewserie med politikere i andet geled? Er det et tegn på, at et evt. kommende og kalkuleret valgnederlag til Thorning, internt i Socialdemokratiet skal bruges til at fjerne hende som leder og ikke mindst Henrik Sass Larsen som politisk ordfører? Hvem står til at tage over? Og er det noget, som kræfter i S allerede nu har gjort sig tanker om?

Personligt tror jeg ikke på, at kritikken er en del af en eller anden overlagt eller ligefrem planlagt aktion. Den er nok i virkeligheden et opråb eller rettere en advarsel til Helle Thorning om – her og nu- at tage sig sammen, desuagtet, at det ikke er særligt hjælpsomt. Jeg tror heller ikke på, at man for alvor er begyndt at tænke i lederalternativer. Den eneste, der efter min mening kan blive tale om – efter næste valg '“ er Nick Hækkerup. Og netop han råber højest, når det gælder opbakning til Helle Thorning-Schmidt.

Kommer Helle Thorning-Schmidt ikke igennem valget med skindet på næsen, så tror denne blogger på, at flere S-folk begynder at arbejde for, at denne generations største socialdemokratiske politiske talent Hillerøds borgmester og nuværende folketingskandidat Nick Hækkerup tager over på posten. Men lige nu gælder det for S at holde sammen. Det er bl.a. derfor, at man pludselig ser en af partiets gamle kæmper, den tidligere finansminister Knud Heinesen, blande sig og give sin støtte til den efterhånden ret pressede formand.

Medierne er også med i legen. Avisen BT er begyndt at problematisere, at Helle Thornings britiske mand bor og arbejder i Skt. Petersborg. Det kan i øvrigt undre, at BT der med sit “kvindetillæg' hævder at henvende sig til moderne kvinder, således vælger at problematisere en kvindelig statsministerkandidat, fordi hun samtidig med politikergerningen også skal tage vare på sine to små børn, nu når manden er væk. Til at føre kniven benytter BT naturligvis sig af en kvindelig journalist og kommentator. Det er sandelig også smagfuldt!

Af Jarl Cordua

Jarl Cordua

cand.polit, radiovært samt politisk kommentator. Vært på det politiske TV-program "Borgen Late Night", der sendes hver tirsdag. Tidligere skri ent på Jarls Blog og medvært på "Cordua & Steno"
Født 1969 i Rønne. Bor i Hellerup.
Kontaktoplysninger: jarlATjarlcordua.dk Telefon: 31718718

14 kommentarer til “Thorning under pres”

Hej Jarl.

Du skriver:”…skal bruges til at fjerne hende som leder og ikke mindst Henrik Sass Larsen som politisk ordfører? ”

Hvorfor fremhæver du Sass Larsen. Er han upopulær i den socialdemokratiske folketingsgruppe?

Jeg tror det er meget få af socialdemokraternes folketingspolitikere som tror på et valg i september eller oktober. Hvorfor skal jeg ikke kunne sige – jeg ser det selv som en meget sandsynlig mulighed – men det kan måske forklare hvorfor de nævnte fire tilsyneladende ikke har nogen skrupler med at gå til pressen med sin kritik.

Jeg tror du har meget ret i at Nick Hækkerup på nuværende tidspunkt må anses som bedste bud på partiets næste formand. Men jeg tror nu at der skal gå rigtig meget kage i den, før det bliver aktuelt i denne ombæring. Hvis S ved næste valg bare henter minimum samme vælgertilslutning som ved sidste valg er jeg overbevist om at Helle er fredet for endnu en periode.

Men Nick vil nu nok alligevel også være et varmt bud på en afløser, uanset om det bliver nu, om 4 eller om 8 år. Der er i hvert fald ingen tvivl om at han er en af de politikere i Danmark som bedst magter at omfavne både højre- og venstrefløjen i partiet, og så har han som borgmester i Hillerød vist sig at have ualmindelig godt tag i de borgerlige vælgere i Nordsjælland.

Jeg mindes dog at han en gang har sagt til Frederiksborg Amts Avis at hans ambitioner ikke rækker til formandsposten, og at hans familieliv vejer for tungt for ham til det. Men det skal han vel sige…

@ Henrik

Sass ses af flere i S som en notorisk fløjkriger. Det image har han – i hvert i offentligheden – blødt op på i det sidste års tid. Jeg tror dog ikke på, at venstrefløjen i partiet ser ham som “det store hit”. Man kan også sige, at Sass står og falder med Helle Thorning-Schmidt. Men jeg lader mig gerne belære af andre med større insideviden om forholdene i S.

Jeg er ikke helt enig i hverken din – eller for den sags skyld DR Orienterings analyse fredag aften. DR Orientering påstod, at Jytte Andersen altid har været kendt for at være totalt loyal overfor ledelsen. Det er notorisk forkert. Hun har faktisk aldrig været loyal. Lige fra hun var med til at vælte formand Svend til i dag. Bare lav en Infomedia-søgning på hende over de sidste to år. Hun er en af de få fra gruppen, der har kritiseret HTS siden det store forlig mellem fløjene.

Dine bemærkninger om Jeppe Kofod deler jeg fuldt ud. Jeg synes blot, det er pinligt.

At Mette Frederiksen og Thomas Adelskov, der begge kæmpede indædt mod Helle Thorning (knap så meget FOR Frank Jensen – husk lige det), er bitre, er der ikke noget nyt i.

Deres forsøg på at gå ud og destabilisere ledelsen mener jeg er et “forsøg på at trampe slangerne op”. Hvis nu Mette gungrer højt i jorden, hvem løber så med hende? Hun havde nok en aftale med Adelskov og Jeppe Kofod (han finder ikke selv på sådan noget), men havde nok håbet på lidt opbakning fra andre end “the usuals”, dvs. Jytte Andersen og Lone Møller. Men der var altså ikke flere i gruppen eller i baglandet for den sags skyld, der var enige. En kæmpe bet for Mette Frederiksen, som jeg vil gætte på bliver sat grundigt på plads på sommergruppemødet snarest.

Det, der overrasker mig ved Helle Thorning-Schmidts linje, er ensidigheden. Kvindemennesket taler ikke om andet end “Velfærd i stedet for skattelettelser”. Det er jo til at blive vanvittig over, eller som Jess Myrthu sagde i Information den anden dag, “at få kvalme af”. Godt nok har Venstre og Dansk Folkeparti tilsluttet sig dagsordenen, men det gør vel blot risikoen for, at danskerne får nok af den, endnu større.
Problemet for Socialdemokraterne er, at mens DF og Venstre har masser af mærkesager, har Helle Thorning-Schmidt og co. kun én.

@Kasper

Jeg værdsætter virkelig dine kommentarer til min vurdering af, hvad der foregår i det socialdemokratiske bagland.

Jytte Andersen er ikke en politiker, som har fanget min særlige interesse. Derfor er jeg virkelig glad for, at du kan sætte hendes “indsats” i det rette perspektiv.

@JanChris.
Tak for din altid værdsatte kommentarer, selvom jeg ikke altid er enig! 😉
Jeg er lidt ambivalent her. Personligt er jeg til flere skattelettelser, derom skal ingen tvivl herske. Rent kommunikationsmæssigt, så siger lærebøgerne – i hvert fald inden for politisk kommunikation – at den ensidige fokusering på velfærd i socialdemokraternes kampagne er en absolut effektiv strategi. Inden denne kampagne er ovre, så kan du vække folk om natten og spørge dem om hvad sosserne står for, og svaret vil lyde. Velfærd frem for skattelettelser. Dårlig politik, men effektiv kommunikation. Jeg tror man skal creditere Lars Kaspersen for denne strategi.

Hej Jarl

Jeg har en enkelt detalje jeg gerne vil have dig til at kommentere lidt mere på: præmissen om et tidligt valg.

Min opfattelse af Anders Fogh ud fra alm kendskab til politik og de to biografier af Thomas Larsen og Kragh siger mig to ting:
1. At Foghs indbyggede ordenssans vil få ham til at sige noget i retning af: “Vi skal ikke sådan have valg i tide og utide..”
2. At han da slet ikke kan drives ud i et valg af mediepres eller andet eksternt.

Det er min opfattelse af manden, og jeg tvivler derfor meget stærkt på et snarligt valg.

Hvad er din opfattelse?
Mvh
Stefan Agger

Kære Stefan,

Tak for spørgsmål/kommentar.

Fogh har alene fokus på vælgeroptimering og ikke, hvad tilfældige journalister eller kommentarer mener. Jeg er enig i, at “Foghs ordenssans” er et argument for at køre videre valgperioden ud, men mon ikke at han i sidste ende trods alt er mest interesseret i at få det allerbedste valg? Hvis det tidspunkt er nu, så får vi valget i efteråret.

Læg i øvrigt mærke til Foghs gamle rådgiver “Il dottore” Michael Kristiansen, der i dag til Børsen siger, at han vil blive meget meget overrasket, hvis der IKKE kommer et valg til efteråret. Kristiansen har som bekendt et ganske godt kendskab til, hvordan Fogh tænker. Kristiansens udsagn vejrer tungt i min vurdering.

Jeg tror ikke på, at Fogh endnu har taget en beslutning om en valgdato m.v, men alle kan jo efterhånden se at det ser ret godt ud lige nu. Ikke mindst med Green-målingen i dag i Børsen, der giver et VKO-flertal for anden gang siden Ny Alliance kom på banen.

@ Jarl

Greens-målingen er faktisk den anden siden NA kom til som giver VKO-flertal. Den første blev fornylig lavet af Gallup. Den gav et snævert flertal til VKO.

http://www.uriasposten.net/?p=4776#comments

Som uriasposten er inde på, var det dog ikke noget medierne beskæftigede sig synderligt med, så der er ikke noget at sige til, at du har misset den. Slet ikke når du også har været væk.

Personligt tror jeg også at valget kommer til efteråret, selvom det som Agger er inde på, ikke ligger til Foghs natur.
Umiddelbart ser der ud til at være smult vande resten af året, mens næste år byder på bøvl med overenskomstforhandlinger og mulige strejker til følge samt EU-forfatningen.

Greens-målingen giver iøvrigt kun NA 3% af stemmerne, hvilket må være en all-time-low. Det bliver interessant at se om NAs kommende udspil om deres politik kan vende den negative tendens.
Hvis jeg må være lidt mavesur tror jeg ikke på NA. For det første har vi i øjeblikket en heftig debat om øget løn til off. ansatte. Her er NA ikke på banen, men lover istedet markante skattelettelser. For det andet slår de sig op som et visionært parti, med den hovedmålsætning at udelukke et andet parti for indflydelse. Visionært? Næppe. Det kan let komme til at give mindelser om Mimi Jakobsen, der i sin tid rasede mod DF, mens CD krøb længere og længere ned under spærregrænse.
For det tredje tror jeg, at de får umådeligt svært ved at adskille sig fra de radikale.
For det fjerde har NA det problem at de endnu ikke har peget på en statsministerkandidat. En usikkerhed der ikke tjener til NAs gunst, hvis de ønsker at tiltrækker borgerlige midtervælgere, som gerne vil have en lidt anden politik men ikke en anden statsminister. Og hvis NA skal have nogen indflydelse efter næsten valg skal de hente vælgere fra VKO, så de kan blive tungen på vægtskålen. Det nytter ikke noget at hente dem fra de radikale.

@ Henrik.

Tak fordi du gør opmærksom på dette! Det får jeg lige rettet i min tekst.

og tak for dine kommentarer!

bedste hilsner

Jarl

Jeppe Kofods frustration burde, i stedet for at handle om Socialdemokraternes manglende synlighed, handle om at ingen aner han er udenrigspolitisk ordfører, da Lykketoft som tidligere minister på området totalt overstråler ham.

Apropos Lykketoft synes jeg i øvrigt det er interessant, at hverken han eller Auken deltager i kritikken af ledelsen. Ja, Auken udtaler endda støtte.

Henrik Sass’ stjerne er ikke stor, hvilket nok også hænger sammen med hans fremfærd under Nyrups formandsskab og statsministertid. Her blev han omklamret af borgerlige efter et boligudspil, der meget tangerede den senere VK-regerings ønske om at åbne for at folk kunne købe deres almene bolig, ligesom meget krudt fra Sass’ side blev brugt på at kritisere andre vidt og bredt for at være “beton”.

I øvrigt, bare som et eksempel, kom Socialdemokraterne med et ganske vidtgående forslag til folkeskolepolitik i juni; noget der dog ikke optog medierne synderligt, selvom klassekvotienten fx foreslås sænket fra 28 til 24.

Hvad angår snakken om fremtiden, så er der ingen tvivl om at begge partiets organisatoriske næstformænd står sig godt i den forbindelse. At de også anerkendes og værdsættes af den nuværende ledelse ses ved, at to af tre interne udvalg – der arbejder med hhv. ulighed og kvalitetsreform – ledes af Wammen og Hækkerup.

@ Lemberg

Blot til orientering: I Bornholms Tidende kan jeg læse udtalelser fra Jeppe Kofoed om, at han tror valget kommer i efteråret. Jeg går ud fra, at han mener, hvad han siger 😉

Ja, Kofoed mener sikkert hvad han siger. Det gør så til gengæld i min optik hans udfald mod Helle endnu mere usympatisk.

Jeg kan i øvrigt også se at dagens BT har en rundspørge blandt folketingsmedlemmerne, hvor 40% tror på valg i år (53 har svaret i alt), og heriblandt er der sikkert også nogle socialdemokrater.

Til gengæld har jeg blandt andet oplevet at flere ledende medlemmer af partiet har afvist at det skulle være nødvendigt at flytte planlagte møder i september pga. valg – ligesom DSU pt. virker langt fra klar til valg.

Lukket for kommentarer.