Kategorier

Gavebod og tvungen opsparing

Skulle der være en vælger et eller andet sted, som ikke helt havde fanget at valgspekulationerne kører på fulde drøn på Christiansborg og omegn, så blev vedkommende måske vækket af meldingerne fra Dansk Folkepartis gruppemøde. På et pressemøde her i eftermiddag kunne man i hvert fald høre, hvilke melodier Pia Kjærsgaard og Co. har tænkt sig at spille forud for det måske snart kommende valg.

Dansk Folkeparti vil ikke overraskende have især indvandrerne til at bestille noget mere, og så skal de naturligvis straffes, hvis de ikke opfører sig ordentlig.

Det andet er – og mere kontroversielle er – at de offentligt ansatte SOSU-assistenterne, hjemmehjælperne etc. skal have et ordentligt lønløft én gang for alle. Pris: Fem milliarder kr. Det sidste forslag ligger en bombe under det dansk forhandlingssystem på arbejdsmarkedet. Det svarer lidt til at suspendere visse paragraffer i grundloven. Men realiterne er også sagen uvedkommende, for DF får kommunikeret til 'sovs og kartoffel-danmark', at de forfægter nogle af de letfattelige synspunkter, som bærer præg af spekulation i “køkkenbordsanalyserne” ude i de små hjem.

Nu er Kristian Thulesen Dahl og Peter Skaarup velbegavede mennesker, der udmærket er godt klar over, at det de stiller deres vælgere i udsigt, ikke kan lade sig gøre. I hvert fald ikke så længe andre ansvarlige politiske partier vælger at afvise DF's populisme. Foreløbigt har V og K afvist DF's forslag om at være ekstra flinke lønmæssigt ved plejepersonalet m.v

Jarls Blog vil dog gerne give pæne stilkarakterer til DF-lederne for formidlingen. Det er egentlig utroligt, at de ikke kan lade være med at grine. Anyway, mon ikke DF får et valgresultat i nærheden af det ganske flotte de fik sidste? Jeg tror det.

DFs profilering på området udfordrer Helle Thorning-Schmidt. Hun har derfor også luftet de samme synspunkter dvs. med at forære skatteborgernes penge væk til en lønstigning til de offentligt ansatte uden at få noget ekstra til gengæld. I gamle dage ville S have afvist at pille ved den danske arbejdsmarkedsmodel, men det var dengang det gamle arbejderparti havde førertrøjen på i dansk politik. Hvis overenskomstforhandlingerne ryger på gulvet til foråret skal Helle Thorning sammen med VK-regeringen formentlig bære et mæglingsforslag igennem i Folketingssalen. Helle T satser formentlig på, at der kommer et valg inden, så derfor kan hun tillade sig at lege med de samme idéer som DF og ikke mindst: profilere sig overfor de samme vælgergrupper.

I øvrigt er det ikke særlig godt for dansk politik, hvis der kommer yderligere damp på kedlerne i form af et større offentligt forbrug som følge af en uforholdsmæssig stor og pludselig lønstigning til de lavestlønnede offentligt ansatte. Så vil andre grupper af offentligt ansatte også have mere i løn, og naturligvis vil det private følge med i kampen om de færre hænder ved at overbyde de offentlige arbejdsgivere. Resultatet bliver mere inflation, rentestigninger og på det længere sigt dårligere konkurrenceevne, lavere beskæftigelse osv. Det er ren Anker Jørgensen-økonomi.

Måske sidder der en enkelt et eller andet sted, der tænker: Hvorfor letter vi ikke skatten på den sidst tjente krone, sådan at flere vil arbejde længere for at få mere til sig selv? Men her må jeg skuffe: For at det ikke skal være løgn, så tyder det på, at finansministeren i forbindelsen med finanslovsforhandlingerne – gudhjælpemig – vil genindføre den tvungne 'særlige pensionsopsparing' (SP) fordi dansk økonomi i forvejen er overophedet. SP er en midlertidig skat, der skal opsuge danskernes købekraft her og nu. Dermed er der '“ ifølge regeringen – heller ikke plads til skattelettelser i denne omgang.

Det er vist her, at det Konservative Folkeparti skal vise noget rygrad og afvise politikernes overgreb på skatteborgernes pengepung. Desværre plejer partiet plejer jo ikke at kunne stå distancen. Dertil er de alt for glade for magten.

Af Jarl Cordua

Jarl Cordua

cand.polit, radiovært samt politisk kommentator. Vært på det politiske TV-program "Borgen Late Night", der sendes hver tirsdag. Tidligere skri ent på Jarls Blog og medvært på "Cordua & Steno"
Født 1969 i Rønne. Bor i Hellerup.
Kontaktoplysninger: jarlATjarlcordua.dk Telefon: 31718718

11 kommentarer til “Gavebod og tvungen opsparing”

Ak og ve. Jeg havde aldrig i mit liv troet jeg skulle sige dette, men der er virkeligt brug for et parti som Liberalisterne 🙁

Jeg synes, du skriver temmelig nedladende om Dansk Folkeparti, ligesom det er tilfældet for mange danskere i elitære kredse.
Det er selvfølgelig rigtigt, at Pia Kjærsgaard og co. forsøger at få fat i en bestemt vælgergruppe med denne udmelding, og at det er en uskik at blande sig i lønforhandlingerne mellem arbejdsmarkedets parter, men man skal ikke glemme, at stramningerne i udlændingelovgivningen efter valget i 2001 har sparet den danske stat for mere end 100 mia. kr. I den sammenhæng er de par milliarder, DF kræver af regeringen ved de årlige forhandlinger om finansloven, en bagatel. Dags dato har jeg ikke set et eneste medie eller én eneste ikke-højreorienteret blogger, der har rost DF for den præstation.

Jeg vil gerne lige påpege at “sovs- og kartoffeldanmark” altså også har stemmeret, og at deres stemmer tæller lige så meget som alle andres. Derfor er det virkeligt trættende når velbegavede mennesker giver sig til at tale nedladende om mennesker som rent faktisk tager denne vælgergruppe og dens bekymringer seriøst.

Så kan vi altid diskutere om DF er et populistisk parti eller om de er racister eller lignende. Det rykker ikke ved at deres vælgeres stemmer er lige nøjagtig så gode som de stemmer der måske en dag vil gå til Liberalisterne.

Derfor nytter det ingenting at latterliggøre disse mennesker. En stemme er en stemme og har respekt på lige megen respekt og opmærksomhed. Giver man den ikke det, så siger det sig selv at man ikke vinder den.

In other news:

Det ser ud til at Jarls nye tic er “skatteborgerne”.

Blot en observation.

Mig forekommer det, at Jarl nærmest roser DF. Tænk også på, hvor meget politik, der afgøres ved køkkenborde, både i de små hjem, og derpå på valgdagen. Mange middagsselskaber hos de valgte politikere har haft stor betydning. Om de så lige fik ‘sovs og kartofler’ er tvivlsomt. Nogle ‘forlig’ tyder på det. Ang. SP. Det var, ved forrige skattelettelse meget tydeligt, at denne ‘tvungne opsparing’ kun skulle være i bero til dette års finanslov skulle vedtages. Også her har Venstre/regeringen holdt ord, selvom det ville være glædeligt at denne ‘formynderopkrævning’ blev helt sløjfet.

Jan Chris og Andreas.

Tak for kommentarer. Jeg må vist hellere præcisere et par ting.

Jeg bryder mig ikke om DF’s uhæderlighed, hvor man stiller løsninger i udsigt som politisk set er komplet urealistiske, og jeg mener faktisk ikke, at det er at tage vælgerne seriøst.

Jeg mener bestemt ikke, at DFs vælgere er dummere end alle andre vælgere, fordi de – over en bred kam – interesserer sig for andre ting end politik. At deres stemmer er ligeså gode som alle andres – ja det er da evident. “Sovs og kartoffeldanmark” var en ny innovation. Jeg kan i øvrigt rigtigt godt selv lide hakkebøf med sovs og kartofler. Det er en god, dansk og meget nærende ret! 🙂

Det DF har gang i, er at fedte for vælgergrupper, der lader sig nøje med indholdsløs symbolpolitik, når de sætter deres kryds. Det er en manøvre DF-folkene har rutine i og i øvrigt er kanongode til. Men vi andre, der følger lidt med i dansk politik, behøver altså ikke at falde ned af stolen i bare begejstring. Vi har set det nummer før!

Det er vel i virkeligheden mere interessant at soc.dem. kører samme stil. Også deres ekstremt skitseagtige slogan om velfærd i stedet for skattelettelser kører i samme uforpligtende rille.
Hvis man antager at højest 50% af den danske befolkning er helt uden politisk og samfundsmæssig forståelse (mon det er sovs og kartofler segmentet ;-)), så er der godt nok efterhånden mange partier der appellerer til samme gruppe. Måske noget med median/svingvælgeren…

/Nicolai

DF er populister af værste skuffe. SOSU kampagnen er det seneste eksempel på politisk plat fra DF, og det er på tide, at der bliver udskrevet valg, så vi kan få dem ud af magtens korridorer.

DF’s vælgere burde have andet at tænke på end populistiske emner, men problemet er, at deres udsyn ikke rækker ud over hækken. Og det udnytter det dygtige trekløver skamløst.

Men DF er da stærkt underholdende. Jeg mener slet ikke at vi kan undvære dem. Uden dem ville mindst halvdelen af de politiske kommentatorer miste deres job.

Jeg kan da sagtens finde underholdende afløsere for DF :

Det Radikale Venstre – Ny Alliance – Enhedslisten .

Jarl, kunne du ikke give dit bud på Lene Espersens offensiv de sidste to dage? Bendt Bendtsen er helt usynlig og kronprinsessen udlægger i stedet strategien som ellers burde være formandsgebet.

Lukket for kommentarer.