Kategorier

Valget udskrives sidst i august

Okay! Jeg vover pelsen. Folketingsvalget udskrives sidst i august og bliver afholdt en tirsdag eller onsdag i den næstsidste uge af september. Det bliver en tre-ugers valgkamp, som det er kutyme. Det er ikke kun denne ydmyge blogger, der har den vurdering. Det mener også nogle af Venstres helt centrale folk fra de sidste par valgkampagner.

Anders Fogh Rasmussen har gennem længere tid været i gang med at lukke hullerne. Irak-krigen er slut og selv Ekstra Bladets insisterende reporter Bo Elkjær har fået sit så længe ventede interview om samme krig. Så er den prut slået! Hvad er der ellers tilbage af løse huller? Jo kræftbehandlingerne! Dem har Fogh i dag i Berlingske (også) foreslået at stille en garanti for at få løst, men alle morgenaviser har han givet interviews. Endnu et hul blev dermed lukket, og Fogh sætter sig nu fuldstændigt på mediedagsordenen. Der vil han blive indtil aftenen før valgdagen. Venstres leders 'momentum' kan dårligt blive højere. Det er yderligere et argument – i en lang række – for at valget udskrives lige om lidt. Blandt slagnumrene er initiativer til 'øget indvandring' i form af en formentligt ineffektiv udvidelse af green-card-ordningen. Det er sikkert et forslag, der skal stive fronten af i forhold til det “blød-borgerlige” vælgersegment, hvor man er i konkurrence med Ny Alliance.

I dag har Venstre sommergruppemøde i Haderslev med efterfølgende 'Sommertræf' for partisoldaterne. Det er i øvrigt her, at Naser Khader skal debutere i en 'partilederrunde'. Alle venter spændt på at få et indtryk af formanden for Ny Alliances politiske form. Formkurven har sikkert ikke fået det bedre af, at Asger Aamund fandt det betimeligt i går at kritisere ledelsen for en forkert strategi. Det er jo en mindre katastrofe for partiet, når denne meget talende og derfor blandt journalister respekterede erhvervsmand – åbenlyst – dolker Ny Alliance bagfra. Men i det mindste tog han ikke '“ i modsætning til Judas Iskariot – penge for det. For Aamund var det formentlig tilstrækkeligt at få mulighed for at få vasket hænderne i god tid, sådan at han ikke bliver en del af det projekt, som han så tydeligvis ikke tror på. Havde Aamund i det mindste smidt nogle penge i foretagendet så havde Ny Alliance i dog fået lidt ud af at have indledt sig med erhvervsmanden. Nu forlader han skibet, før det går ned.

Der er efter min vurdering 90 procent chance for, at valget udskrives inden måneden er gået.

Politiken skriver Fredag 10.8.07 følgende:

“Nogle af Geertsens kampagnefolk satte desuden beskidte rygter i gang '“ blandt andet at Jens Rohde skulle have solgt narko som ung i Viborg.”

Som kampagnechef for Geertsen kan jeg naturligvis BLANKT afvise, at kampagnen stod bag dette rygte. Politiken kan derfor kun have sine oplysninger fra Venstres top dvs. de selvsamme mennesker, der ved sidste folketingsvalg meget effektivt fik klistret denne ” beskidte smædekampagne mod Rohde” på Geertsens kampagne og navnlig min person. Dele af pressekorpset især Berlingske Tidende valgte blindt og fuldstændig ukritisk at tro på, at historierne stammede fra Geertsens kampagne, mens kilden til at det skulle være tilfældet var alene fra kredse i og omkring Venstre-toppen. Også statsministeren bidrog med udtalelser i dølgsmål til at skabe et indtryk af det “moralske fordærv”, der åbenbart hærgede Geertsen-lejren. Bag “modkampagnen” stod ingen ringere end Claus Hjort Frederiksen. Enden på det blev selvsagt, at Geertsens kampagne faldt sammen som et korthus og jeg måtte gå som kampagnechef, da det var umuligt at trænge igennem med min version af begivenhederne. Sådan er det engang imellem i dansk politik! 😉

Det er i øvrigt min overbevisning, at ovenstående rygter om Rohde alene bygger på fri fantasi. Et synspunkt jeg i øvrigt har gjort krystalklart over for alle – herunder journalister – der har konfronteret mig med disse beskyldninger mod Rohde.

Må jeg i øvrigt ikke henvise til denne lille perle fra Michael Jeppesen på Ekstra Bladet, som åbenbart heller ikke er en stor fan af Anders Fogh Rasmussens yndlingskommentator Thomas Larsen. Jeg synes, at Berlingske Tidendes politiske redaktør, Bjarne Steensbeck gør opsigtsvækkende og nærmest demonstrativt lidt ud af at forsvare Thomas Larsens skriverier. Men døm selv!

Af Jarl Cordua

Jarl Cordua

cand.polit, radiovært samt politisk kommentator. Vært på det politiske TV-program "Borgen Late Night", der sendes hver tirsdag. Tidligere skri ent på Jarls Blog og medvært på "Cordua & Steno"
Født 1969 i Rønne. Bor i Hellerup.
Kontaktoplysninger: jarlATjarlcordua.dk Telefon: 31718718

17 kommentarer til “Valget udskrives sidst i august”

Ja, det virker unægteligt som om Fogh er ved at forberede sig til valg. Rent parlamentarisk står han også umiddelbart i en ret gunstig situation, med flertal i meningsmålingerne, endda i visse tilfælde for den nuværende VKO konstellation. I Foghs optik kan han vel nærmest selv vælge om han vil inkludere NA i et samarbejde efter næste valg, eller om han vil give dem sparket!

Jeg forudsagde på min blog d. 2/8, at Fogh vil udskrive valg d. 28/8. Det stemmer jo faktisk perfekt overens med dine oplysninger om en 3-ugers valgkamp med valgdag tirsdag i septembers næstsidste uge. Nu får vi se om vi får ret. Jeg føler mig meget overbevist…

I givet fald bliver det i øvrigt spændende at se, hvordan socialdemokraterne vil spille sin rolle. I så fald vil valgkampen nemlig inkludere de tre højtprofilerede politiske udspil om velfærd, globalisering om miljø, samt en kongres d. 8-9. september (med mindre den flyttes). Det burde kunne give anledning til masser af positiv opmærksomhed…

Ja, valgrygterne kører for fulde gardiner. Jeg tillader mig dog stadig at være skeptisk overfor et valg allerede nu – blot 2 ½ år inde i valgperioden. Der er naturligvis flere indikatorer, der kunne pege i retning af et valg – men er det ikke mindst lige så vigtigt at se på, hvad der taler MOD et valg senere?

Hvis der ikke er tungtvejende argumenter mod et valg i løbet af 2008, så har Fogh jo intet incitament til at trykke på knappen allerede nu.

Så kan vi ikke få nogle kommentarer på, hvad der taler MOD et valg i 2008 (og dermed FOR et hurtigt valg nu)?

Pis. Så får jeg jo travlt.

Jeg er som bekendt ikke særlig enig med den gode Fogh. Men hatten af for hans oprydning idag. Wow. Ã…bning overfor flere indvandrere, erkendelse af problemer i Irak og et løfte om akut kræftbehandling.

Så ER der jo vitterlig ikke noget at komme efter for oppositionen. At det så rent politisk er lige så troværdigt som et vidneudsagn fra en siciliansk mafioso anno 1974, er en anden sag. Men strategisk er det genialt. Hvad skal vi nu brokke os over?

Overenstkomstforhandlingerne i foråret 2008 kan næsten kun gå galt.

Selvom de muligvis kan give regeringen en tiltrængt lejlighed til at virke økonomisk ansvarlige, vil de også blive brugt af alle andre end V+K til at kræve lønstigninger i det offentlige. Det bliver grimt. Køb din gær allerede i dag!

Desuden ligger Vs meningsmålinger for nuværende på en op-kurve der velsagtens topper i foråret 2008 – derefter kommer det til at gå ned af bakke. Sådan svinger meningsmålinger op og ned.

Det går jo rent faktisk ret godt for regeringen i meningsmålingerne i betragtning af af den har siddet i 6 år og er midt i en valgperiode.

Foghs lange sommerferie har gjort underværker!

/Limagolf

@Limagolf:

Der kan naturligvis være noget rigtigt i at overenskomstforhandlingerne nemt kan blive noget gris! Regionerne og kommunerne må også forventes at komme med en alenlang ønskeseddel efter dette forårs gavebod.

Men er det alligevel ikke meget at tage et valg allerede nu alene på den konto? Desuden kan konflikten jo sagtens opstå nu, selvom forhandlingerne først ligger næste foråt. Jeg mener, debatten er jo sådan set allerede startet efter DF’s ønske om en lønpulje på 5 mia. kr. til sosu-assistenterne…

Min pointe er blot, at dagens “beviser” på et snarligt valg måske ikke skal tages så bogstaveligt, som det lader til, alle kommentatorer og journalister gør det. For mig at se, skal Fogh have en stor spand lo.. i udsigt før han trykker på knappen 2 ½ år inde i perioden.

Læg også mærke til, at Karen Jespersen er kommet på banen for første gang siden sit skifte til Venstre i februar. Hun går selvfølgelig til angreb på sit gamle parti, Socialdemokraterne. Mon ikke, det hele tiden har været meningen, at hun skulle gemmes væk, indtil den kommende valgkamp og derefter udstille hulheden i de socialdemokratiske budskaber.

http://jp.dk/meninger/breve/article1034933.ece

http://omnial.blogbar.dk/2007/08/10/er-karen-jespersens-genopstandelse-startskuddet-til-valgkamp/

Fogh har et sikkert regeringsgrundlag med DF, hvis der bliver et VKO-flertal. Det der er interessant er at Fogh med sin grundlovstale om tørklæderne, den tildelte asyl til iraktolkene med følge samt senest udmeldingen om øget indvandring af arbejdskraft har nærmet sig NA og R. Mao. forsøger han at spille lidt på flere heste og holde mulighederne åbne for alternative flertal. Samtidig har han lukket nogle flanker ift. oppositionen på sundheds- og velfærdsområdet mens de danske landstyrker nu er ude af Irak. Desuden står S fortsat svagt Foghs formkurve er for opadgående.

Dermed har Fogh al mulig grund til at udskrive valg tidligt i efteråret især når man tager i betragtning at foråret byder på problematiske overenskomstforhandlinger, som næsten er dømt til at ende i strejker med et ubehagelig indgreb fra Folketinget som uundgåelig følge.

Det eneste Fogh mangler, er et påskud for at afholde valg. Hvad er det, der er så vigtigt, at vælgerne allerede skal “forstyrres” kun 2 ½ år inde i en valgperiode? Jeg kan ikke se det.

@ Henrik

Det “Arne Hardis’ke maxime” foreskriver, at ligeså snart et valg er udskrevet, så er valgudskrivelses grundlag ligegyldigt. Fordi vælgerne og politikerne ikke er optagede af begrundelsen særlig længe.

Arne Hardis fra Weekendavisen er blandt dem der klarest har gjort sig talsmand for synspunktet, og derfor har jeg hædret ham her! 😉

Synspunktet er jeg i og for sig enig i, men hvis man er uenig, så kan statsministeren vel udskrive valg på velfærdsreform, skattereform finanslov – ja hele pakken af forslag han fremlægger her i august. Det er jo en fortsættelse af kontraktpolitikken – bare for en ny valgperiode.

Helt enig mht. begrundelsen for udskrivelsen af valget. Hvem husker ikke Nyrups noget forkvaklede forklaring i 2001. Så jeg må være enig med både Jarl og Arne Hardis – hvilket egentlig ikke er noget nyt!

Men jeg kan forstå på Jeres svar, at overonskomstforhandlingerne virker som et uoverstigeligt problem i foråret 2008. Det kan der måske være noget om.

Men hvad så med efteråret 2008? Altså ud over, at det ville være surt fordi man så må nedprioritere at følge med i den amerikanske valgkamp 😉

Var der nogen, der så Lars Løkke give Helle Thorning tæv i TV-avisen kl. 21.00 i går aftes? Det er ganske givet ikke bare Fogh, der har haft en god sommerferie. Løkke er også i topform.

Lars Løkke er jeg heller ikke ret enig med – men hans retoriske evner er skræmmende. Og Helle Thorning er altså en amatør på området: Aldrig, aldrig, aldrig stille et spørgsmål som afslutning på et kritisk svar i en tv-debat – det åbner jo mulighed for at manden skal svare og dermed kan fortsætte derfra, hvor han slap inden udfaldet.

Til sidst mistede den gode Thorning ligefrem besindelsen og begyndte på en barnagtig pegen fingre…der gik det skib vist ned.

Og jeg er i øvrigt enig i med Jarl i at Hardis-maximet gælder. Tidspunktet er helt rigtigt i dette efterår, hvis Fogh skal skrive historie som Venstre-statsminister i tre valgperioder. Det skal være nu, inden de skjulte ubehageligheder fra behandlingen af Irak-krigen begynder at dukke op for alvor. Grundlaget for valgudskrivningen er en bagatel.

Og når først valgkampen er i gang bliver der spillet alt muligt på banen. Se blot De Radikales velmenende, men elendigt markedsførte forsøg på at brande sig på økologi. Timingen gør dog, at de jo slet ikke kan komme igennem. Kan de da ikke snart få fyret den pressechef?

Tak for svar. Som bevis på Hardis’ tese må jeg indrømme, at jeg ikke husker Nyrups begrundelse for at udskrive valg i 2001.

Fogh har tidligere truet med at udskrive valg, hvis der var flere der hoppede af til NA. I dag er Inge-Lise Ebdrup så hoppet af.
Jeg har aldrig hørt om hende før, men Claus Hjorts kommentar i forbindelse med hendes afgang siger alt: “Hun har jo haft orlov fra gruppen i mere end et år. Mit kendskab er ikke så stort, men man kan jo sige, at det ikke er nogen stor arbejdskraft, vi mister”.

Fogh kan jo så begrunde valgudskrivelsen med, at det er nødvendigt at få renset luften, og se hvor stor tilslutning NA reelt har.
Meget apropos Asger Aamunds kritik af NA, for i for høj grad at basere deres politik på at være en modpol til DF, er Inge-Lise Ebdrups første kommentar som nyt NA-medlem: “Fra i dag kan jeg trække i en anden retning i forhold til Dansk Folke ­partis vanvittige menneskesyn. Det giver mig en fornyet gejst og lyst til politik”.

Jarl,
Jeg tror på ingen måder på valg – og sætter gerne en kasse øl på højkant.

Primære årsag: Fogh skal sidde til et stykke ind i foråret 2008 før han – med én ekstra (fuld) periode – har siddet længere end Schlüter. Derfor tyror jeg på efterår 2008, hvorefter Fogh efter yderligere 3 ½ år kan overlade pladsen til sin efterfølger – og så har han siddet længere end Schlüter.

Sekundære årsag: mange taler om, hvordan det glælder om at få et valg af vejen inden de offentlige overenskomstforhandlinger. Ja, de bliver hårde – men ikke nær så hårde som en valgkamp lige op til dem! Det bliver 3 ugers konstante strejker, hvor alle partier i valgkampen vil overbyde hinanden når det gælder gaver til de offentlige ansatte. Få dem overstået og vent længst muligt med valget – til efterår 2008.

Tertiære årsag: Hvorfor risikere at miste VKO-flertallet til et VKO+R/NA-flertal? (før man behøver).

Men som sagt: der er en kasse på højkant

– bræstrup

Er der nogen statsminister, der nogensinde har udskrevet et valg før han var 3 år inden i valgperiode, hvis han ikke behøvet at gøre det ?. Har du magten, har du magten.

Anker Jørgensen udskrev jo ikke valg for at optimerer situation men fordi det var svært at få både kommunisterne, SF, VS, de radikale, retsforbundet og CD eller et par konservative til at støtte om sine foreslag. Altså en totalt håbløse parlamentariske forhold.

Fogh har et flertal og jeg tror egentlige ikke, at f.eks finansloven bliver så vanskelig. Det er jo bare et par små ben til DF. Og så kan han jo se om NA og de radikale kan og vil noget.

Jeg kan heller ikke se at han finde en grund til at udskrive valget. I hvert fald ikke en grund vælgerne ikke kan gennemskue. Og det er altid farligt at tirre vælgerne.

Den nye situation med NA tror han tager køligt, mon ikke, der bare ventes på at NA dræber sig selv.

Overenskomst- forhandlingerne bliver formentligt giftige for regeringen. Men det må de da have et beredskab til at klare.

Der kommer valg tidligst maj 2008

En kasse øl er for mig ca. et årsforbrug, så et vædemål af den kaliber vil jeg afholde mig fra, men jeg må indrømme at jeg er ret sikker i min sag.

Lukket for kommentarer.