Kategorier

Skattelettelser bryder med Venstres valgstrategi

Da Anders Fogh Rasmussen lørdag eftermiddag i Fredericia smed sit forslag om skattelettelser på bordet, var der forud forløbet et sommergruppemøde i Haderslev, hvor det end ikke blev præsenteret endsige nævnt, men måske antydet. Alligevel blev alle taget fuldstændigt på sengen, da statsministeren hev sit skatteforslag op af hatten. Heller ikke Bendt Bendtsen anede noget som helst om dets eksistens.

Med forslaget om skattelettelser er der tale om et større strategiskift for Venstre. Claus Hjort Frederiksen har i lang tid prædiket at 'man kan ikke vinde et valg ved at love skattelettelser'. Men med statsministerens forslag om skattelettelser til de lavestlønnede bliver der fuldstændigt brudt med Venstres hidtidige strategi. Claus Hjort må være enig med Fogh, og der kan umuligt ligge en alternativ strategi i skrivebordsskuffen. Vinder Fogh valget på en politisk dagsorden, hvor skat indgår, så har Claus Hjort åbenbart taget fejl i sine hidtidige vurderinger eller pludselig ændret mening.

Der er dog flere ubekendte og lidt mystik i hele processen i det, der skal ende med, at danskerne efter valget nu endelig får skattelettelser. Hvilket forslag ender V og K med at blive enige om, og indeholder det også skattelettelser i toppen af indtægtsskalaen? Hvorfor har regeringen i øvrigt udskudt skatte-diskussionen og et evt. internt kompromis om skattesænkninger i forbindelse med en fremlæggelse af 2015-planen, hvor regeringens såkaldte økonomiske 'råderum' åbenbares? Regeringen kunne vel også have udskudt fremlæggelsen af 2015-planen til efter valget? Med 2015-planen kan alle se, hvor meget regeringen vurderer, at der er råd til at give skattelettelser for. Det åbner en helt unødvendig flanke i forhold til oppositionen.

Der må i øvrigt gå adskillige Venstre-folketingsmedlemmer rundt – og blandt dem ikke mindst den politiske ordfører Troels Lund Poulsen – der nu føler sig lidt til grin. I maj måned belærte de frejdigt og indimellem med stor patos græsrødderne og andre om, at der skam SLET ikke var behov for skattelettelser lige nu, thi vælgerne og Venstres medlemmer var overhovedet ikke interesseret i skattelettelser. Derfor var pointen, at Venstre skulle holde helt op med at tale om skat, og i øvrigt var skattelettelse noget man gennemfører, når der var et råderum! Nu er der gået tre måneder, Fogh er kommet hjem fra sommerferie og pludselig '“ og ud af den blå luft '“ så er der altså alligevel pludselig opstået et råderum og et behov hos Venstre, der sætter skat på dagsordenen. På Jarls Blog er vi ikke smålige, så vi vil gerne kvittere for udsigten til skattelettelser.

Berlingske Tidende hersker der en rådvildhed, som får nogle os andre til at trække længe på smilebåndet. I lang tid har Berlingske på lederplads skrevet stolpe op og stolpe ned om, at en borgerlig regering burde komme med skattelettelser og især gøre noget ved de høje marginalskatter i midten og i toppen af lønskalaen. Søndag skriver Berlingske en forsideartikel, hvor alene idéen om skattelettelser nu i det hele taget bliver rakket ned og problematiseret. 'Foghs skattelettelser møder skepsis', stod der. Endelig tager Fogh sig sammen og så er det ikke godt nok. Det er svært at stille Pilestræde tilfreds.

Til gengæld kan Fogh altid regne med sin yndlingskommentator Thomas Larsen, der trofast tidligere i Berlingske både har skrevet om Foghs genialitet, når han afviste, at det var muligt at gå til valg på skattelettelser, men i stedet satsede udelukkende på velfærd. Nu sker det så alligevel, og så er Fogh naturligvis endnu mere genial. Man forstår Henrik Sass Larsen, da han for et par måneder i vrede skrev i Berlingske, at det var som om, at Fogh “havde hånden oppe i Thomas Larsen'. En enkelt læser indvendte, at Sass' fremstilling var lige malerisk nok, og gav mindelser om barndommen på landet, hvor landsbylægen undersøgte kvierne ved at have hånden oppe i dem. Jeg gætter dog forsigtigt på, at Sass snarere sammenlignede Thomas Larsen med en slags Mester Jakel-dukke, hvor Fogh altså skulle ses som en dukkefører. Avisens chefredaktør Lisbeth Knudsen måtte i øvrigt skrive et par linjer i avisens læserbrevsspalter, hvori hun forsvarede Thomas Larsen. Her forleden var der i øvrigt atter ballade på den Berlingske redaktion efter, at den politiske redaktør Bjarne Steensbeck i Ekstra Bladet nægtede at blive taget til indtægt for Thomas Larsens evindelige lovprisninger af statsministeren. Det blev meget vittigt udstillet på Ekstra Bladets bagside. Thomas Larsen blev derefter balstyrisk rasende over Steenbecks manglende lyst til at forsvare Larsens vurderinger, og det siges, at fru Knudsen måtte ind med den store brandslukker for at neddæmpe det opflammede gemyt hos det følsomme ego.

Mere om V og Ks uenighed om udformningen af skattelettelserne på 180grader.dk

Af Jarl Cordua

Jarl Cordua

cand.polit, radiovært samt politisk kommentator. Vært på det politiske TV-program "Borgen Late Night", der sendes hver tirsdag. Tidligere skri ent på Jarls Blog og medvært på "Cordua & Steno"
Født 1969 i Rønne. Bor i Hellerup.
Kontaktoplysninger: jarlATjarlcordua.dk Telefon: 31718718

6 kommentarer til “Skattelettelser bryder med Venstres valgstrategi”

Jeg ser nu Venstres kovending som en åbning overfor NA og de radikale, og samtidig som et forsøg på at holde på de Venstre-vælgere der ønsker skattelettelser, så de ikke suser videre til K, NA eller R. At det så åbner en flanke i forhold til Sosserne, er selvfølgelig et dilemma, men Fogh må føle sig temmelig sikker på at vinde et evt. snarligt kommende valg, når han tør gå til valg på skattelettelser. S skal nok hamre på med deres store (og eneste?) slagnummer, om at de vil velfærd fremfor skattelettelser.

Fogh har nok tænkt: “Det kan godt være at jeg gør os mere sårbare overfor angreb fra Socialdemokraterne, men jeg minimerer til gengæld yderligere tabet af stemmer til NA og jeg gør mig mere “lækker” overfor NA og R.”

Når der nu skal meldes ud om skattelettelser, synes jeg, at Foghs timing er ret god. Efter velfærdsforliget har regeringen jo afsat flere penge til den offentlige sektor, og dermed kan S ikke med helt samme tyngde beskylde Fogh for at udsulte den offentlige sektor for at tilgodese skattelettelser.

Hvis det er lettelser i bunden så er det vel svært for Liste Anker at udstille det som ultraliberalt?

Hvilke odds vil du nu sætte på henholdsvis Helle Thorning Schmidt og Anders Fogh efter at skattelettelserne giver HTS for at bræge op omkring den fæle ultraliberale politik der vil begrave velfærdsstaten?

Du satte tidligere odds på sandsynligheden for forskellige vindere af næste valg. Jeg er bare nysgerrig om hvor stor skade en pro-skattelettelse strategi kan gøre på sandsynligheden for en kommende Fogh ledet regering.

5. Det kommer helt an på – tror jeg – om V og K finder et fælles forslag. Stor udstillet uenighed i længere vil vise en splittet regering og skade dets troværdighed hos vælgerne.

Men Fogh er tilsyneladende ikke bange for at gå til valg på skattelettelser længere. Ellers ville han næppe smide forslaget på bordet.

Jeg mener, at der er 90 procent sandsynlighed for at Fogh er statsminister efter næste valg.

Lukket for kommentarer.