Kategorier

Exit Inge-Lene

Venstres flertal med de konservative og Dansk Folkeparti skrumpede her i weekenden med et enkelt mandat, sådan at det nu er nede på 91. Det skete da Inge-Lene Ebdrup forlod Venstre og hoppede over til Ny Alliance.

Egentlig var det meget betænksomt af Inge-Lene Ebdrup, og timingen for skiftet var faktisk helt i top efter en uge, hvor Ny Alliance får hele tiden dårligere omtale. Den trend stoppede den nordjyske politiker for en kort stund, da hun meldte sig under Naser Khaders faner. Efterhånden tror færre og færre vælgere på projektet, og pressen tager ikke længere på Khader med fløjshandskerne. Ebdrup tror på Ny Alliance, og som stemmesluger med over 10.000 stemmer i Nordjyllands Amt, ses hun sikkert som et aktiv for partiet.

Inge-Lene Ebdrup har haft en noget omtumlet personlig tilværelse og hendes indimellem noget kulørte privatlivsforhold har været en tur igennem formiddagspressen et par gange, og oveni har den unge politiker også været ramt af en stor personlig tragedie, da hendes første mand for nogle år siden faldt ned fra et tag og omkom. For et års tid siden meldte Ebdrup til sin opstillingskreds, at hun nu trak sig fra politik for at hellige sig sine børn og en civil karriere som ejendomsmægler. Fra nytår gik hun på barselsorlov. Ingen har '“ hverken internt eller eksternt '“ hørt noget til Inge-Lene Ebdrup. Eksempelvis har hun aldrig kritiseret Venstres ledelse for samarbejdet med Dansk Folkeparti omkring udlændingepolitik. Den nyslåede NA'er følte og udtalte kritik af “Venstres menneskesyn”, ses af de fleste som en meget pludselig åbenbaring. Anyway, det har nu givet Ebdrup fornyet energi og ny lyst til politik. Jamen det er da pragtfuldt!

Lørdag morgen skulle Venstres partisoldater til 'sommertræf' i Fredericia og der var gjort klar til det helt store klappekagemøde, hvor Foghs egen begejstring, jubel og optimisme skulle brede sig til Venstres medlemmer, sådan at hele denne positive atmosfære omkring mødet ville skabe et billede af et parti med afstivet selvtillid og enig fælles front under statsministerens lederskab her lige før at et valg formentlig udskrives.
Hun har jo haft orlov fra gruppen i mere end et år. Mit kendskab er ikke så stort, men man kan jo sige, at det ikke er nogen stor arbejdskraft, vi mister, sagde Claus Hjort Frederiksen til flere medier. Denne ætsende og giftige kommentar taler fuldstændigt for sig selv.

Oversat til dansk så var budskabet fra Hjort:
– Ebdrups exit er da irriterende, men for regeringens flertal og for Venstre er hendes skifte til Ny Alliance komplet ligegyldigt. Enten har hun været fraværende fra folketingsgruppen og når Ebdrup har været her, ja så bestilte hun ikke dagens gerning.

Gruppeformand Svend Erik Hovmand fik lørdag nat en SMS fra Inge-Lene Ebdrup om, at hun nu forlod Venstre. (Historien havde hun givet Jyllandsposten solo) Det forhindrede ham dog ikke i at være overrasket over nyheden, da Ritzau ringede om morgenen for at få hans kommentar. Gruppeformanden bedyrede, at han slet ikke kendte til partiskiftet, før Ritzau ringede og vækkede ham af hans nærmest evindelige slumren. Meget mystisk. Hvordan kan Hovmand være uvidende om skiftet, når han ellers senere på dagen på TV2 News er forarget over, at han fik besked om hendes exit pr SMS fra Ebdrup? Der er sket et eller andet kiks her.

Nu er Hovmand – viden om – jo ellers selv kendt for at være en stor 'kender af konduite'. Alle husker med gru, da Hovmand demonstrerede hvor meget '“ eller rettere hvor lidt '“ empati han besidder, da han som gruppeformand '“ efter, at Leif Mikkelsen i maj holdt en meget følelsesladet afskedstale i Venstres folketingsgruppe. Umiddelbart efter at Mikkelsen var ude af døren og folketingsgruppen sad dybt chokerede tilbage, da foreslog den meget åndsnærværende Hovmand, at det bedste nu var at fortsætte mødet og diskutere regeringens aktuelle forhandlinger med Grønland! Der rystes endnu på hovedet over Hovmands tåbelige og ufølsomme optræden, og man kan ikke vente med at slippe af med en gruppeformand, som de fleste både i og udenfor Venstre opfatter som et stort fjols. Han genpstiller nemlig lykkeligvis ikke!

Inge-Lene Ebdrup skal nok blive savnet, men det bliver ikke for hendes politiske indsats. Til gengæld hører jeg på vandrørerne, at mange er lettet over at skulle slippe for at se Ebdrups suppleant – Gudrun Laub – i folketingsgruppen. Nu går Ebdrup nemlig over i Ny Alliance, hvor der ligger mængder af arbejdsopgaver i den lille folketingsgruppe, der altså nu består af tre folketingsmedlemmer. Held og lykke med arbejdet til Inge-Lene!

Af Jarl Cordua

Jarl Cordua

cand.polit, radiovært samt politisk kommentator. Vært på det politiske TV-program "Borgen Late Night", der sendes hver tirsdag. Tidligere skri ent på Jarls Blog og medvært på "Cordua & Steno"
Født 1969 i Rønne. Bor i Hellerup.
Kontaktoplysninger: jarlATjarlcordua.dk Telefon: 31718718

4 kommentarer til “Exit Inge-Lene”

“Eksempelvis har hun aldrig kritiseret Venstres ledelse for samarbejdet med Dansk Folkeparti omkring udlændingepolitik.”

Nu er der jo ikke just tradition for, at man udtaler den slags kritik i Venstre, så at hun har holdt det for sig selv, skal vel ikke ligge hende til last.

Venstre mangler dog uden stadig et godt, kvindeligt nordjysk trækplaster, hvis ikke Lene E. skal trække alle borgerlige kvinde-stemmer nordenfjords. Jeg tvivler på, at Birgitte Josefsen og Tina Nedergaard er nok til at holde V-skansen. Men hvad siger du?

“Umiddelbart efter at Mikkelsen var ude af døren og folketingsgruppen sad dybt chokerede tilbage, da foreslog den meget åndsnærværende Hovmand, at det bedste nu var at fortsætte mødet og diskutere regeringens aktuelle forhandlinger med Grønland!”

Jeg kan slet ikke forstå din harme, Mikkelsen skred og Hovmand ville videre i dagsordnen. Når man laver den slags som LM og ILE gør kan man hverken forvente klapsalver, sympati eller respekt.

Den slags overløbere kan få et skuldertræk, en fuckfinger eller en papirkugle i nakken kan de – uanset hvor ædle deres motiver for et partiskifte end måtte være.

Hvad skulle Hovmand have gjort i situationen? Rejst sig op og udbragt et trefoldigt leve eller fået Bertel Haarder til at digte en afskedssang som hele gruppen kunne synge med på?

Kasper@

Det er faktisk ok – internt på et gruppemøde også i Venstre – at forfægte sine synspunkter, når fx. de har diskuteret flygtninge- og udlændingepolitik. Det er ikke en mulighed, hun benyttede sig af, og derfor er det ret svært at have respekt for hendes forklaring for sit skifte til NA.

@Garby

Jeg har måske ikke beskrevet situationen tilstrækkeligt godt. Mikkelsen gik efter 40 års medlemsskab af Venstre. Det var følelesladet, og mange MF’ere var synligt chokerede. I den slags situationer plejer der at være et behov for at bearbejde situationen og for nogle at sætte ord på det. Jeg er ikke psykolog, men flere har beskrevet sitiuationen at Hovmand slet ikke forstod eller evnede at håndtere den. Hvor mange tror du, sad og tænkte på Grønland efter Mikkelsen var ude af døren? Næppe særligt mange. Hovmand burde evt. have holdt en lille tale, hvor han satte ord på forløbet og evt. have spurgt om andre ville have ordet i den anledning. Evt. kunne han have foreslået en debat om, hvad der mon kunne ligge til grund for Mikkelsens dramatiske beslutning. Det var da nogle bud på, hvordan en leder kunne have håndteret det.

Mikkelsen kunne anstændigvis have nøjedes med at droppe kandidaturet ved næste valg fremfor at skade regeringens flertal her og nu på falsk mandat. Vi skal væk fra straks at føle stor skyld når folk angriber os.

Lukket for kommentarer.