Kategorier

Så er der valgflæsk

Socialdemokraterne kom i dag med partiets mest venstreorienterede valgprogram i årtier. Som tidligere annonceret satser Helle Thorning-Schmidt nu helt og holdent på at udbygge den offentlige sektor med velfærdsgoder, som alene skal finansieres af det økonomiske 'råderum'. Programmet har appel til offentligt ansatte, pensionister og alle dem, der på den ene eller den anden måde lever af eller er afhængig af den offentlige sektors serviceydelser.

Personligt tror jeg, at de allermest ansvarlige socialdemokrater afskyer forslaget, fordi det er populistisk, komplet urealistisk og økonomisk dybt uansvarligt. S-toppen føler sig formentlig presset til at levere et sådant program, fordi det er den eneste måde, de ellers undgår at havne i den taktiske fælde, som Anders Fogh Rasmussen et par gange før har lokket dem i:

I 2005 overbød Fogh socialdemokraterne på velfærden. Præsenterede S et velfærdsforslag før valget, så gennemførte VK-regeringen det selv inden valget eller stillede forslag, der lignende socialdemokraternes. Ved at lægge sig så tilpas til venstre i sin krav, at Fogh var uden chance for at matche forslagene, fik S-ledelsen sendt det signal til vælgerne, de ønsker: Vi vælger velfærden. Taktisk er det formentlig ganske klogt, men der er faremomenter:

Fogh vil nu vurdere forslagene og spørge sig selv, hvorvidt han kan overbevise befolkningen om 'socialdemokraternes uansvarlighed'. Alle ved, at der mangler allerede i dag hænder til bare at udføre de opgaver som det offentlige skal klare her og nu. Hvordan vil socialdemokraterne løse dette ret indlysende problem?

Det helt afgørende spørgsmål bliver dog: Vil vælgerne foretrække Thornings velfærdsprogram uden skattelettelser eller Foghs velfærdsprogram inklusive skattelettelser.

Thorning har genbrugt det norske Arbejderpartis succesfulde opskrift ved at satse på velfærd dvs. Socialdemokratiet classic. Thornings strategi kan virke kortsigtet, men på den lange bane kan hun vinde. For der er nok grænser for, hvor meget S kan tabe i vælgertillid sammenlignet med Venstre, når vælgerne skal vælge mellem, hvilket et af de to partier, de synes, er bedst til at sikre velfærden.

Jeg tror stadig på, at valget kommer nu og gætter på, at det bliver udskrevet på tirsdag i forbindelse med, at 2015-planen og kvalitetsreformen præsenteres. Det ville være logisk at få et valg nu mellem de to store 'velfærdsprogrammer'.

Der er i øvrigt kommet yderligere et godt argument for, at Fogh vælger at udskrive valget nu. De seneste dages dramatiske kursfald på aktiemarkederne og den generelle uro kan vise sig langvarig, og det kan måske udløse en økonomisk krise worldwide. Ved at tage valget nu, hvor hjulene stadig snurrer og økonomien er i topform, undgår statsministeren at tage et valg senere, hvor økonomien måske ryger ned i en bølgedal.

Af Jarl Cordua

Jarl Cordua

cand.polit, radiovært samt politisk kommentator. Vært på det politiske TV-program "Borgen Late Night", der sendes hver tirsdag. Tidligere skri ent på Jarls Blog og medvært på "Cordua & Steno"
Født 1969 i Rønne. Bor i Hellerup.
Kontaktoplysninger: jarlATjarlcordua.dk Telefon: 31718718

9 kommentarer til “Så er der valgflæsk”

Jeg er lidt målløs over socialdemokraternes udspil. De har simpelthen smidt alle hæmninger, og sandsynligvis (som Jarl også påpeger) for at undgå at Venstre overhaler venstre om. Det bliver godt nok dyrt!

“Thornings strategi kan virke kortsigtet, men på den lange bane kan hun vinde.” Det tror jeg du har ret i. Den politiske planet Socialdemokraterne har en størrelse som betyder at deres tyngde i høj grad påvirker de andre politiske planeters baner. At S svinger så markant ud til venstre, kan trække de andre partier med. Dybest set er hele Foghs projekt jo en tilpasning til en socialdemokratisk dagsorden når det gælder den offentlige sektor (like it or not, men det virker), og mit bud er at han vil følge med noget af vejen mod venstre, men også at vi er ved at nå bristepunktet for hvad dansk økonomi reelt kan bære.

Man kan få det indtryk at Fogh og Socialdemokraterne spiller Kylling (I ved, to biler i fuld fart mod hinanden. Den der drejer er en kylling) med dansk økonomi, og at præmien er Statsministeriet.

@Gram

Jeg er meget enig i dit “play chicken” – scenarie.

Fogh får dog et yderligere kort på hånden: Han kan faktisk appellere til borgerlige danskere om at stemme på de “ansvarlige partier” dvs. V og K.
Også selvom at de kun er marginalt mere ansvarlige end S.

Hvordan skal Anders Fogh nogensinde kunne køre en kampagne hvor han beskylder sosserne for at være uansvarlige? Han er selv hamrende uansvarlig. Måske ikke ift. sosserne, men i hvert fald i forhold til borgeligt/liberale idealer. Det vil falde tilbage på ham selv – eller rettere: Det BURDE gøre det 🙁

@Jarl. “Han kan faktisk appellere til borgerlige danskere om at stemme på de 'œansvarlige partier' dvs. V og K.”

2 bemærkninger.

1. Hvis valget er mellem to onder, så vil man nok vælge det mindste. Men Fogh har nok brændt en del broer til de borgerlige danskere i de senere år. Jeg kender i hvert fald et par stykker…
2. Måske er det socialdemokraternes drømmescenarie. De lover, og Fogh kan få lov til at forklare, hvorfor det ikke kan lade sig gøre. Han bliver den negative borgerlige og kønne Helle kan fremlægge de positive “visioner”.

4:

Jeg tror faktisk, at han vil forsøge at ignorere Helle Thorning-Schmidt mest muligt.

Vi har allerede set i forbindelse med partilederdebatte på Venstres Sommertræf i lørdags, at Fogh og Venstre forsøger at gøre SF’s Villy Søvndal til “oppositionens leder”.

Det har Mogens Lykketoft fanget og det var én af de mange grunde til, at han gik bananas i går.

Jeg regner med, at vil se en Fogh, der simpelthen vil undgå at debattere med Helle Thorning og være “statsministeren”, der svæver lidt over vandene. Hun skal simpelthen fremstå som for utroværdig eller ligefrem uduelig til, at danskerne tør stemme på hende som statsminister.

Og jeg tror faktisk, at den strategi vil lykkes for ham og Venstre.

Fogh kommer nu ikke uden om Helle til duelmøderne.

Venstre vil måske prøve og undgå dem – kalde dem “amerikansk” valgkamp mv. for at undgå den direkte duel, og nedtone deres betydning mv.

Sidste gang lykkes det Fogh og få Lykketoft til at fremstå som den store taber af duellerne – hvor virkeligen var en anden.(Michael Kristensen holdt hof for journalisterne i baren med bla. Svenning Dalsgaard aka Den Store Hofnar)

Jeg vil tro det er de sværeste politiske dueller i Foghs politiske liv han vil få mod Helle T.

Nå, men mht. et kommende valg er forudsætningen så ikke at NA er på plads med et politisk program og kandidater til folketinget?

Hvis valget udskrives inden de er bare nogenlunde klar, vil Fogh så ikke fremstå som magtfuldkommen herrer, der ikke vil lade de nye i klasse komme til?

Her hvor jeg bor har NA holdt stiftende generalforsamling i aften. Med alle de lykkeriddere, så bliver der vel også en del kamp/urafstemminger når der skal vælges folketingskandidater. Jeg tror vi skal hen i november-december før de er helt på plads.

Og det er jo heller ikke topstyrning ala DF der kendetegner NA, men mere “send en mail og så snakker vi om det og et par mails osv.”.

Alle tror, at valget kommer snart og det er i virkeligheden nok den bedste indikation på, at det ikke gør.

Derfor er det meget mere sandsynligt, at der kommer en regeringsrokade, der meget passende kunne komme allerede tirsdag, hvor der alligevel fremlægges 2015-planen og kvalitetsreform. Det ville være oplagt, at præsentere nye regeringsmedlemmer i forbindelse hermed med sætningen: ‘Nu har vi sat os nye mål, her er det nye hold, der skal føre det igennem’.

Fogh har allerede på sommertræffet luftet ideerne om skattelettelser i bunden og det kunne passende konkretiseres og vedtages i forbindelse med overenskomstforhandlingerne i foråret for at tage luften lidt ud af ‘17000 kr. mere om måneden-manien’, der synes at manifestere sig i enhver offentligt ansat i disse dage.

Socialdemokraterne er med de såkaldte velfærdsrettigheder gået fuldstændigt i valgmodus og jo længere Fogh venter med at udskrive valg, desto mere frustration og splittelse vil man se i folketingsgruppen til den borgerlige fløjs udelte fornøjelse – og fordel.

Jeg begynder efterhånden at tro på et snarligt, og som du er inde på, virker tirsdag temmelig sandsynligt.
Så er valget overstået midt i september, og kan udløse en del reaktion i partierne. Jeg synes det er spændende at det i høj grad er Lene Espersen som “markedsfører” sig iøjeblikket – med tanke på et snarligt valg og landsråd d 29/30 september i Herning for K, virker det en kende sandsynligt at Bendt trækker sig efter et valg, erklærer at han støtter Lene Espersen som ny formand(og dræber indirekte enhver tanke om Connie Hedegaard) som betaling får Connie et superministerie(Som D.T. Garby spekulerer i på sin blog)

Jo, der kommer snart valg… 🙂

Thomas

Et af de måske største problemer for Venstre ved at afholde valg nu, er, at danskerne i øjeblikket har det indtryk, at overskuddet på statsfinanserne kun kender en vej: op op op mod det uendelige, og at man da bare kan bruge løs af dette overskud. Det er (for) lang tid siden der har været smalhals. Derfor kommer Venstre let til at virke nærige og onde, hvis de ikke giver los som socialdemokraterne. Forhåbentlig har de stagnerende huspriser og aktiekrisen været en god lille reminder om samfundsøkonomiens skrøbelighed.

Den markante stigning i det offentlige forbrug der har været de seneste år under Fogh, er med den nuværende økonomiske situation grænsende til det uansvarlige, men med socialdemokratiets udspil oveni venter en sikker overophedning af den danske økonomi med efterfølgende recession.
HVIS det utænkelige skulle ske, at socialdemokraterne vandt et evt. kommende valg, ,vil de derfor, hvis de gennemfører deres program reelt ødelægge den danske økonomi og dermed også deres eget genvalg. Hvis de ikke gennemfører det, er der dømt brudte løfter, og det kan de også blive straffet for.
Jeg er enig med Michael Gram i, at der spilles højt spil i disse dage.

Lukket for kommentarer.