Kategorier

Knas i SR-alliancen på Rådhuset

Budgetforhandlinger i København går så småt i gang, mens der flere og flere signaler om knas i Bondam-Ritt-alliancen. Læs denne uges analyse af Københavnsk Politik, som bringes på bloggen Københavnsk Politik og som er lavet for Bryggebladet – Islands Brygges Lokalavis.

Af Jarl Cordua

Jarl Cordua

cand.polit, radiovært samt politisk kommentator. Vært på det politiske TV-program "Borgen Late Night", der sendes hver tirsdag. Tidligere skri ent på Jarls Blog og medvært på "Cordua & Steno"
Født 1969 i Rønne. Bor i Hellerup.
Kontaktoplysninger: jarlATjarlcordua.dk Telefon: 31718718

5 kommentarer til “Knas i SR-alliancen på Rådhuset”

Ja det er godt nok interessant det der kører nu.
Min analyse af situationen omkring Kløvermarken var at Ritt faktisk var lettet over at Bondam kunne tage skraldet for at hendes planer ikke lykkedes. I forvejen kæmpede hun en hård kamp mod stigende grund- og byggepriser og manglende forståelse hos staten for at løse kommunalfuldmagtens snærende bånd, og nu skulle hun så også slås med en radikal der ikke forstå vigtigheden af boliger til velfærdssamfundets kernearbejdere osv osv. vi kender jo sangen. Faktum er jo at det er komplet økonomisk umuligt at realisere boligerne og derfor jo flere der kunne åbne en bagvej ud af løftet jo bedre.
Det angreb der nu sættes ind omkring problemerne med p-strategien tyder imidlertid på at Ritt faktisk selv har troet på at der kunne bygges billige boliger på Kløvermarken (for os med en økonomisk baggrund er svært at afgøre hvad der er mest skræmmende; a. at hun mod bedre vidende manipulerer befolkningen til at tro at man kan bygge billige boliger uden skjulte subsidier, b. at hun faktisk selv tror på det kan lade sig gøre).
Prøv at tjekke dagens artikel i Berlingske:
http://www.berlingske.dk/indland/artikel:aid=936778
Det er helt på den grove side af manipulationen. I artiklen sidestilles med forholdene i Børne- og Ungeforvaltning, hvor Bregengaard opbyggede et massivt overtræk og der tales om store underskud i forvaltningen. De faktuelle forhold er at man har lavet en p-strategi hvor parkering flyttes fra overflade til kældre. Dette er skide dyrt og finansieringen er yderst tvivlsom, men det er en anden historie. For at gennemføre strategien indenfor de økonomiske rammer skal pladserne opføres til en bestemt pris og efter licitationen viser det sig at være dyrere. Dette er fandme ikke et underskud, men et eksempel på bristede forudsætninger. Et underskud er hvis der er blevet brugt flere penge end budgetteret, i dette tilfælde har budgettet vist sig at være utilstrækkeligt før pengene blev brugt. Så må man jo regne efter en gang mere og se om man kan få det til at gå op eller i opgive planerne. Det er rent ondsindet bagtalelse når Anne Vang er ude med den anden melding.

/Nicolai

Hmm, jeg kunne da lige tilføje et lille kuriosum. I sin tid da developerne regnede på billigboliger fandt man frem til at byggeprisen skulle ned på 13 – 14.000 kr. pr. em2 alt inkl. for at de kunne udlejes til 5.000 kr. pr. mdr. uden tab.
(Regnestykket fremkommer ved at regne med cashflow pr. m2 ved 60.000 kr. årligt i leje for 85 m2 svarende til ca. 700 kr. pr. m2. Ved en almindelig forrentning på 5% (som endda er i den lave ende) giver den en estimeret købspris på 14.000 kr. pr. m2)
De aktuelle byggepriser ligger omkring 20 – 23.000 kr. pr. em2 alt inkl. (også i den lave ende, her er der ikke plads til p-kælder, marmor eller lækre køkkener).
Hvis vi regner med lejligheder på 85 m2 (som de er nedjusteret til) er der en manko pr. lejlighed på ca. 800.000 kr. Omregner man det til 5.000 lejligheder har vi et “underskud” i Økonomiforvaltningen på ca. 4 mia kr.
Måske var det Økonomiforvaltningen der skulle ses lidt efter i sømmene 😉

/Nicolai

Det jeg har hørt er, at Ritt skældte Bondam al hæder af ære fra på et møde de havde efterfølgende.

Så jeg er ikke sikker på at hun er lettet.

Det demonstreres også af Anne Vangs følgende kampagne af angreb mod Bondam og de Radikale.

Spørgsmålet er om det gavner Ritt at pisse de Radikale af. De har jo tidligere arbejdet med de borgerlige på rådhuset.

Nogle radikale føler ikke at de får nok ud af samarbejdet med sosserne på rådhuset. Hvis de personlige forhold, der er meget vigtige i lokalpolitik, også knirker, så graver Ritt måske socialdemoktaernes egen grav i København.

Til gengæld skulle Mogens Lønborg have fået viftet store bevillinger til sin forvaltning foran næsen, i håb om at splitte det borgerlige samarbejde.

Det kan godt blive spændende at følge budgetforhandlingerne i år!

/Limagolf

Efter det seneste udfald er jeg enig i analysen at at venskab bestemt ikke er intakt, det var blot min første indskydelse, at det var en velkommen exit fra Kløvermarken.
Jeg er helt enig i at det ikke er uproblematisk for Ritt at pisse de radikale af. Hun har det med at opføre sig som om hun sidder på godt 50% af medlemmer i BR, men sådan er det nu en gang ikke. Den foreløbige track-record hedder at hun har lagt sig ud med er det 2 el. 3 soc.dem. som har meldt sig ud i protest (Rudaizky, Larsen-Jensen og Berndtson) som jeg husker det. Efterfølgende har hun lagt sig ud med EL ved entydigt at lægge skylden for budgetoverskridelserne hos Bregengaard, til trods for at alle i økonomiforvaltningen vidste at det sejlede uden der blev skredet ind. I øvrigt stammer en stor del af underskuddet også fra den katastrofale bygningsdrift, som nu er samlet under kultur- og fritid. Det dårlige klima er blevet kølet yderligere et par grader i forbindelse med EL’s ensidige støtte til ungdomshuset.
Et evt. samarbejde med V blev lagt helt i graven, da Ritt med Anne Vang som budbringer uden heldt forsøgte at lægge Jesper Schou Hansen i den politiske grav. SF har tilnærmelsesvis spillet sammen med S, men på det seneste har vi set en alliance mellem de frafaldne soc.dem. og SF, særligt Berndtson og Bo Asmus Kjeldgaard, det kunne nok køle noget af den folkesocialistiske kærlighed til socialdemokraterne.
Og nu er de radikale åbenbart trådt af at blive trådt, og når Bondam kommer med et et krav om arkitektkonkurrence og en åben sagsbehandling (hvilket må siges på alle måder at være et rimeligt krav), så mødes han med den skidtspand fra frk. Vangs side.
Nej Ritt har godt nok ikke mange politiske venner tilbage. Det er nok i det lys man skal se tilnærmelserne til de konservative, som nærmest er hendes eneste chance for at finde nye allierede.
Konservative spillede en mærkelig rolle i forbindelse med konstitueringen, hvilket nok ikke har fremmet venskabet mellem v og k på rådhuset, så der skulle være en chance for at Ritt får succes med sit forehavende.
Men hvis man nu synes at Ritt begynder at se en smule ensom ud på den politiske side, så er det endda langt værre internt i organisationen. Embedsmændene skiftevis ryster af skræk og fnyser af vrede, mens en række af de mest erfarne folk langsomt siver til kommunerne rundt omkring Kbh og til det private.
Nu kunne man jo læne sig tilbage og hygge sig over politisk teater af højeste karat, men har man en drøm om at Kbh fortsat skal udvikle sig som by er det en smule svært at overvære. Jeg troede aldrig det skulle komme så langt at jeg savnede en soc.dem. men alting var faktisk bedre under Kramer (uden dog at være prangende 😉 ), så hvis han vender tilbage som modkandidat til Ritt, så får han sgu min stemme….

/Nicolai

Lukket for kommentarer.