Kategorier

VK indgår aftale om skat med DF

Folketingsvalget er aflyst – i hvert fald bliver det ikke udskrevet på denne side af 2. oktober. Dansk Folkeparti indgik i eftermiddag en aftale om skat med VK-regeringen. Det skriver Jyllands-posten og Borsen.dk

Lige nu præsenteres Ny Alliance og De radikale for forslaget. Det tyder på, at DF er indforstået med, at de to midterpartier skal have lov til at tilslutte sig partiet.

Umiddelbart så er en aftale i sig selv en sejr for regeringen, men vi kender ikke indholdet. Så derfor bliver det spændende at se om det er Bendt Bendtsen, der har givet sig på topskatten eller om Kristian Thulesen Dahl har måttet bøje sig.

Fortolkningen af resultatet om skattepakken kan blive afgørende for Bendtsens fremtid som politisk leder og i øvrigt for det dybfrosne forhold mellem V og K. Spindoktorer og politiske kandestøbere herunder kommentatorer af enhver slags kommer på overarbejde her til aften!

Vi følger sagen her på Jarls Blog.

Kl. 17.45

Anders Krab TV2 News vurderer, at NA og De radikale ikke kommer med i en aftale. Det er ren proforma, at de får lov til at tilslutte sig forliget, men der bliver altså ikke reelle forhandlinger. Det er altså take it or leave it.

Kl. 17.55

Berlingske har talt med centrale kilder, der bekræfter at der er en aftale, der om kort tid bliver præsenteret.

Kl 19.10

Pressemøde lige uden for Finansministeriet. Bendtsen har måttet renoncere på topskattelettelser, men der sker en fastfrysning af de skatteborgere, der skal betale topskat. I stedet bliver mellemskatten reelt fjernet ved at grænsen for hvornår man skal betale mellemskat løftes, sådan at 575.000 danskere slipper for det. Der er dermed kommet skattelettelser, men marginalskatten er stadig 63 procent.

Ud over reguleringen af mellemskatten bliver beskæftigelsesfradraget forhøjet fra 2,5 procent til 4,25 procent. Personfradraget bliver hævet med 1000 kroner. DF har også forhøjet overførselsindkomsterne med 0,6 procent.

Umiddelbart ligner det mest en sejr til DF og et nederlag til de konservative.

Mere analyse på 180 Grader

TV2 News skarpe iagttager Anders Krab er nådesløs i sin vurdering af Bendtsen. politik.tv2.dk skriver:

– Topskatten skulle ned, og det er den ikke kommet. Så det er fint, at han har fået en aftale, men han fik jo ikke det hjem, han sagde, han ville, mener Anders Krab.

Han tøver ikke med at betegne skatteaftalen som et nyt, konservativt selvmål.

– Det her er historien om De Konservative under Bendt Bendtsen. Det er lige meget, hvad de rør ved, så får de det på en eller anden måde til at ligne en fiasko. Det er dårligt politisk håndværk. De har en leder, der har forstået at skabe ro i partiet, men han er altså ikke en superpolitiker som Pia Kjærsgaard, der får sine ting hjem. Det kan Bendt Bendtsen ikke, lyder vurderingen fra Anders Krab-Johansen.

Krab har efter min mening fat i noget dér.

Kl. 21.14

De radikale vil i øvrigt ikke være med i VKO-aftalen. NA føler sig til grin, og går ikke med i aftalen.

Kl 21.20

Ole Birk fra 180 Grader har fundet et par tidligere KU-formænd, der IKKE synes om Bendtsens aftale, for nu at sige det mildt. Spørgsmålet er, om holdningen er dækkende for, hvad de konservative kadrer mener om aftalen. Det er det næppe. Bendtsen har formentlig styr på tropperne.

Kl 21.37

Sandy French Ekstra Bladet fortæller en sjov historie om at Naser Khader da han kom over i Finansministeriet fik det samme papir i hånden med aftalen ligesom alle journalisterne. Med andre ord: Ny Alliance blev slet ikke taget alvorligt under forhandlingerne. Det virker egentligt lidt uprofessionelt af Thor Pedersen at behandle NA på den måde, HVIS det altså er rigtigt.

Af Jarl Cordua

Jarl Cordua

cand.polit, radiovært samt politisk kommentator. Vært på det politiske TV-program "Borgen Late Night", der sendes hver tirsdag. Tidligere skri ent på Jarls Blog og medvært på "Cordua & Steno"
Født 1969 i Rønne. Bor i Hellerup.
Kontaktoplysninger: jarlATjarlcordua.dk Telefon: 31718718

17 kommentarer til “VK indgår aftale om skat med DF”

Jeg vil sige som forventet – men måske var jeg bare heldig 🙂
DF ville ikke have valg nu så jeg tror ikke det går så hårdt ud over BB, på den anden side vil en blødning fra de Konservative nok kun flyde i retning af Ny Alliance – og for Fogh kunne det være en politisk korrekt “gimmick” at få en bredere funderet regering, dvs en presset BB og et snarligt kunne også være en option……
Vi får se 🙂

Det spændende i den situation er, at hvis der er en enkelt konservativ MF’er og en enkelt V-MF’er, der slutter sig til NA, så kan VK ikke længere danne regering. Og så SKAL der jo være valg.

Der er hele tiden rygter om V- og K-folk, der vil følge Leif Mikkelsen og Inger-Lene Ebdrup over…og afhængig af, hvor sure de bliver over evt. koncessioner overfor DF, kunne man da godt forestille sig, nogle skifter i frustration.

Men det kan jo, som Indenrigsministeriet åbenbart har meddelt Fogh, af tekniske årsager slet ikke lade sig gøre nu. Hvis der skal være 12 dages fintælling og 21 dages valgkamp kan det slet ikke nås, med mindre vi skal bryde grundloven og åbne folketinget et par dage senere…

Vil nogen kunne koncentrere sig indholdet om Foghs åbningstale 2. oktober, mon?

Hvis de oplysninger, der er ude nu er rigtige, må man vel sige, at den omgang vandt DF klart. Hvilket jo igen gør mig endnu mere overbevidst om, at Fogh aldrig har været interesseret i et så tidligt valg.

@Henrik:

Nu er skattesagen lagt i graven igen. Endnu en flanke er lukket. Der er to VKO-flertalsmålinger i træk. Hele Socialdemokratiets reklamekampagne for “Velfærd eller Skattelettelser” er lagt ned. De har brugt en masse penge på busreklamer o.a. for at brage det budskab ud – og dermed har Fogh jo nærmest lykkedes med en “Reagan udsulter Sovjetunionen”-taktik ved at får Sosserne til at spilde en masse penge, som de ikke har efter frafaldet af forbundspengene, på en spildt kampagne.

I foråret vil overenskomstforhandlingerne gøre et valg vanskeligt, og der skal sandsynligvis være EU-traktat-afstemning i efteråret.

Fortæl mig lige, hvorfor i alverden, Fogh ikke skulle udskrive valg indenfor nogle uger? Hvis han ikke gør det – så er han dummere end politiet tillader. Måske er han usympatisk og utroværdig. Men dum er han ikke.

@Kasper
Har lige set Bendt prøve at forklare sig i 21-nyhederne. Dead man walking.

Hmm, jeg tror faktisk gerne at DF vil have et valg. Deres selvtillid er ukuelig og efter dagens sejr er de uden tvivl overbeviste om at få en ny periode med VKO flertal. Spørgsmålet er så om K også fremover vil lege med Pia. Situationen bliver først spændende hvis NA nupser så mange af BB’s stemmer, at der også er alternativt flertal.
Men nøj hvor bliver det op af bakke for BB at føre valgkamp hvis AFR udskriver valg til lige efter folketingssamlingen.
Jeg forstår ikke helt hvor Jarl står henne ift. om der udskrives valg eller ej. Det er klart at teknikaliteter forhindrer et valg nu og her, men der er vel intet der forhindrer at det udskrives i forbindelse med finansloven eller velfærdsreformen eller noget helt andet… Men et valg med skattetema er i hver fald lukket (sammen med chancen for konservativ succes ;-))

/Nicolai

@kasper

Nu har der jo også været nogen meget dårlinger for venstre !. Målingerne kør op og ned ( Det eneste faste er jo faktisk SF fremgang). Hvorfor skulle han tage chancen, kan ikke set det.

Det der kan vælte ligningen er vist de konservative mander sig op og går ud af regeringen. Det har de ikke N..serne til.

Hvis det ikke skulle fremgå, så er jeg altså meget enig med Morten i hans analyse af situationen. Måske også bare fordi jeg synes valgkamp er superfedt, så kom med den, jeg er klar 😉

/Nicolai

@Henrik

De dårlige meningsmålinger var jo undtagelsen i en længere periode med stabile målinger – ikke de to gode, der netop har været. De sidste to gode (+ den, der viser, at danskerne hellere vil have Fogh end Thorning som statsminister) blev målt UNDER skattekrisen, hvor man jo burde have forventet den modsatte reaktion.

Jeg er enig i, at K ikke har nosserne til at forlade regeringen, som det ser ud nu. Men hvis Bendtsen overlever det her, så vil jeg være meget overrasket. Hans bagland vil hade ham for endnu engang at have været Pias skødehund, og mit bud er, at de politiske kommentatorer og avislederne i morgen vil lade kritikken regne ned over ham (JP har allerede været der.)

Så Bendtsen kan godt ryge på det her – eller et andet muligt scenarie – at enkelte konservative eller V-mf’ere bliver så skuffede, at de melder sig ind hos NA. Der skal bare to til – så falder regeringen.

Tør Fogh satse på det? Kan en regeringsrokade afhjælpe det? Det er nu dokumenteret, at Fogh ville have udskrevet valg, da Jarl sagde det – sidste tirsdag.

Jeg holder stadig på, at det bliver omkring folketingets åbning.

@ nai:

Jeg elsker også valgkampe. Du er velkommen til at assistere i min valgkamp, hvis jeg bliver kandidat, som jeg håber på 😉

@ 11

Hvorhenne er det dokumenteret, at Fogh ville have udskrevet valg? Jeg har ikke lige set det, så jeg er nysgerrig.

Ny Alliance har tidligere sagt, at de ikke ville vælte regeringen. Derfor er regeringens flertal vel ikke truet, selv hvis der skulle forekomme afhoppere?

I øvrigt er dette vel en udvikling, som de Radikale bliver nødt til at reagere på. De er tydeligvis blevet afvist af regeringen, og kommentaren fra Vestager om, at de synes at der i S og NA er to partier der skattepolitisk vil det samme som R, er vel den mest naturlige reaktion.

Mht. til de radikale må jeg ganske enkelt sige, at de ikke er interessante. Hverken nu eller efter et valg. Dog er jeg overrasket over, at Venstre ikke i større omfang prøver at række en hånd ud til NA, da Venstre med mange af deres nyere udspil, elleres har forsøgt at appellere til NA. Ã…rsagen er vel, at NA endnu ikke har en betydning i Folketinget, der berettiger til en indflydelse på den langsigtede økonomiske politik. DF er tungen på vægtskålen i det nuværende Folketing, og NA og de radikale er fortsat uinteressante i den sammenhæng.

Egentlig synes forliget at være ganske rimeligt. Thulesen-Dahl og Skaarup har hele tiden sagt, at de ikke kunne acceptere lettelser i topskatten. Det har de undgået, og pensionisterne og de lavtlønnede er blevet tilgodeset.
Til gengæld har de konservative fået betydelige lettelser i mellemskatten, hvilket de har ønsket længe. At de ung-konservative så ikke har kunnet se sig tilfredsstillet, er der vel ikke noget overraskende i.

I øvrigt er jeg enig med Henrik Hansen i, at meningsmålingerne er særdeles ustabile. Venstre svinger f.eks. fra en tilslutning på under 22% til knap 28%. NA svinger også ganske meget.
Fogh står vel lidt i et dilemma. På den ene side synes han næsten 100% sikker på et V-K-O-NA flertal efter et valg, hvis han afholder det nu. På den anden side vil et sådant flertal gøre det noget vanskeligere at manøvrere politisk end det nuværende V-K-O flertal. Det spørgsmål Fogh skal stille sig selv, er, om det bliver bedre eller værre af at vente et års tid.

@Peter:

http://politiken.dk/indland/article372677.ece

Mht. om NA vil vælte regeringen: NA står til at hente et eller andet sted mellem 8 – 12 mandater ved et valg. Hvis de får to overløbere mere, har de fem. Hvad ville DU gøre?

Noget helt andet er, at jeg tror Fogh ville komme dem i forkøbet med et valg, hvis det skete…

@ 16

Det er da bestemt en mulighed, at Fogh planlagde at afholde et folketingsvalg i september. Men jeg mener ikke, at henvendelsen til Indenrigsministeriet er mere end et indicie. Man kunne også mene, at Statsministeriet blot udviste rettidig omhu, og ville sikre sig man rent juridisk kunne afholde et folketingsvalg den dag, hvis regeringen pludselig stod uden et flertal til en skatteaftale pga. den forvirring som Grundlovens paragraffer åbenbart har skabt.

Angående Ny Alliance så tror jeg godt, at de stadig vil have tid til at opbygge deres organisation, og at de ligeledes tror på at spændingen internt i regeringen endnu ikke har nået sit højeste leje. NA har allerede spillet dygtigt på de Konservatives uindfriede ambition om topskattelettelser, og det vil de fortsætte med at gøre. Jo længere der går, desto større bliver frustrationen i K, og dermed øges NAs potentiale som stemmefiskere hos K.

Lukket for kommentarer.