Kategorier

Fogh sætter holdet til valgkampen

Opdateret Kl 22.40

I morgen foretager Anders Fogh Rasmussen en mindre rokade i sin regering.

Ny socialminister bliver Karen Jespersen, som afløser Eva Kjer Hansen, der skal være ny fødevareminister i stedet for Hans Chr. Schmidt, der ryger helt ud af regeringen.

Med denne lille regeringsomdannelse, hvor den tidligere socialdemokratiske socialminister Karen Jespersen altså nu bliver socialminister igen, men i en borgerlig regering fuldbringes Venstres transformation til et socialdemokratisk-lignende parti.

Denne mindre rokade er yderligere et tegn på, at Fogh styrker sin flanke på socialpolitikken forud for en måske kommende valgkamp. Med en tidligere populær socialdemokratisk socialminister i sin regering får socialdemokraterne svært ved at udstille VK-regeringen som “asocial” osv. Taktisk er det et oplagt og ventet træk af Fogh. I forhold til kadrerne er det dog et besynderligt signal, som Venstres partiformand nu sender til sine gruppefæller. Der er nærmest kortere vej fra VS til regeringsbænkene end der er for nogle af de folk, der kommer fra ungdomspolitik i VU.

Hans Chr. Schmidt er måske et bud på en ny gruppeformand i Venstre.

I følge Politiken.dk forfremmes de konservatives skatteordfører Jakob Axel Nielsen til ny trafikminister i stedet for Flemming Hansen, der ikke genopstiller ved næste valg.

I følge Politiken er også Ulla Tørnæs’ ministerpost i spil. Avisen gætter på Troels Lund Poulsen, som ny minister. Omvendt mener Ritzau at vide, at hun bliver på posten.

Valget kommer næppe inden for de næste par måneder, men mange gætter stadig på et valg inden de offentlige overenskomster skal forhandles i foråret 2008. Et gæt på en ny valgdato er at det vil finde sted engang i begyndelsen af det nye år.

Læs mere på Politiken.dk

Læs mere på berlingske.dk

P.S. Tak til Peter Løhmann for relevante links!

Læs også Dr. Garbys vurdering af hele situationen på Dansk Politik.

Af Jarl Cordua

Jarl Cordua

cand.polit, radiovært samt politisk kommentator. Vært på det politiske TV-program "Borgen Late Night", der sendes hver tirsdag. Tidligere skri ent på Jarls Blog og medvært på "Cordua & Steno"
Født 1969 i Rønne. Bor i Hellerup.
Kontaktoplysninger: jarlATjarlcordua.dk Telefon: 31718718

8 kommentarer til “Fogh sætter holdet til valgkampen”

Taktisk er der ingen tvivl om det geniale, han stækker Socialdemokraternes på socialområdet samtidigt med at han sikrer et fremtrædende position til en af BT-segmentets største idoler!

Blot en tanke, gad vide om Christopher Arzrouni bliver som særlig rådgiver for (den nye) ministeren?

Løhmann om man må be’ 😉

Den med Troels Lund har jeg svært ved at se. Hvad vinder han ved at skifte en ret så indflydelsesrig post som politisk ordfører ud med et tomt ministerie, hvor alt offensivt alligevel formuleres af statsministeren selv?

Politiken spekulerer også i Inger Støjberg eller Louise Gade. Sidstnævnte ville effektivt være at opgive Ã…rhus i KV09.

Med mindre alle tre navne ser Udviklingsministeriet som en måde at bevise deres ministerduelighed og driftsikkerhed, og dermed fremme deres aktie til en regeringsdannelse efter et valg (hvis dato du nok lige har tabt en kasse øl om, Jarl 😉 ).

Rokaden er lidt fattig på vitaminer efter min mening. Det havde først battet noget, hvis man havde spændt de to konservative kronprinsessers ambitioner for et større ansvar. Eksempelvis: Hedegaard som Per Stig-afløser (som man kunne finde en international post til, eller måske blot et litteraturprofessorat?). Og Integration tilføjet Espersens ministerie. Det kunne lukke for de Konservatives konstante kritik og muren i krogene (da man udvider deres ressorter) og det kunne signalere en minimal åbning mod midten, da Espersen jo ikke ligefrem er kendt for blødsødenhed.

@ Jon Herstad
Man kunne måske også vende bøtten om, og mene at Jespersen risikerer at tabe troværdighed før et valg og at den effekt man påregner hun har (og som jeg stadig mener havde været størst i den nordjyske storkreds) dermed svækkes? Hvis ikke hun får flere penge at gøre med i ministeriet bliver hun i al fald udsat på posten.

Det bliver i øvrigt interessant at se, om nogen af de apparatniks i Venstres folketingsgruppe, som Jarl rutinemæssigt skoser, bliver utilfredse, og hvad de har tænkt sig at gøre med den utilfredshed.

Jeg kan da godt forstå hvis man internt i Venstre er skuffet over, at en tidligere VS’er kan gøre hurtigere karriere i Venstre end loyale partifolk, men man bør nok også huske på at Karen Jespersen er en kapacitet, som Venstre ikke kan tåle ikke at udnytte fuldt ud.

En anden årsag til rokaden er vel at få opmærksomheden lidt væk fra den famøse skattereform.

Selv tror jeg mest på, at valget nu først kommer i slutningen af 2008, da Fogh på den måde har mulighed for at slide NA op. Vi ser allerede nu at NA er på slingrekurs. Først er Naser Khader fornærmet og fortørnet over ikke at blive hørt i forbindelse med forhandlingen af skattereformen, men alligevel stemmer NA for, da der trods alt sker en lettelse i skatten. Sådanne situationer er “bound to happen” i løbet af et langt Folketingsår. Altsammen vil det slide på NA.

@ Henrik
Hvad med de forlydende, som Jarl på et tidspunkt viderebragte, at Fogh (og måske Løkke) modsat Hjort skulle begynde at orientere sig mod midten og ikke se VKO som evigtgyldigt?

@ 7

Jeg er enig med Jarl i, at Fogh et langt stykke af vejen er begyndt at orientere sig mere mod NA og så vidt også de radikale. Samtidig tror jeg dog, at Fogh i sit inderste hjerte helst ser, at der også efter valget er et VKO-flertal, da dette er langt nemmere at manøvrere med end et flertal som også inkluderer NA.

NA og DF har immervæk nogle modsætningsforhold på udlændingepolitikken og den økonomiske politik som bliver særdeles svære at balancere. Selvfølgelig kan Fogh så håbe på, at et flertal af vælgerne stemmer på V-K-NA-R, så han på den måde ikke behøver at balancere DFs og NAs modstridende holdninger på ganske væsentlige politikområder. En sådan borgerlig midterregering ser vi dog kun mulig i ganske få meningsmålinger, hvorfor jeg vil anse den for usandsynlig. Desuden vil en sådan konstellation givet medføre en lempeligere udlændingepolitik og mere liberal økonomisk politik, som nok ikke vil bekomme alle venstre-vælgere ligevel. Dermed risikerer Fogh at Venstre på sigt taber vælgere til især DF.

Summa summarum: Fogh positionerer sig mere i forhold til midten af dansk politik (læs NA), i fald NAs mandater bliver nødvendige for, at han kan fortsætte som statsminister, men dybest set vil han foretrække at kunne fortsætte med det nuværende VKO-flertal efter næste valg.

Lukket for kommentarer.