Kategorier

Barfoed is back!

VKO-skatteaftalen afskaffede mellemskatten. Det holdt som bekendt hårdt, hvor der blev trukket store veksler på det interne forhold mellem regeringspartierne. DFs Kristian Thulesen Dahl har formentlig også taget sig betalt i form af en underhåndsaftale med Thor Pedersen om en ordentlig håndsrækning til landets pensionister. Der spekuleres i et beløb på en halv milliarder kr.

Med skatteaftalen håber Claus Hjort Frederiksen og resten af Venstre-toppen at al fremtidig snak om skattelettelser bliver lagt i graven. Beskæftigelsesministeren har styr på tropperne selv dem, der formentlig stadig er enkelte hist og pist i Venstre, der mener, at en marginalskat på 63 procent af den sidst tjente kr. er galimatias i et moderne samfund. V-toppen beskæftiger Søren Pind med udenrigspolitik og sender ham til USA i en hel måned her i oktober, mens finansordfører Peter Christensen får travlt med at deltage i finanslovsforhandlingerne. Resten af gruppen er faldet til patten for længst. Enhver V-MF'er, der offentligt eller på gruppemøder bare fantaserer om, at topskattelettelser en dag bliver regeringens politik, skal regne med at ende karrieren som Venstres ordfører for ligegyldige spørgsmål.

Men så er der gudskelov Det konservative Folkeparti! Det kan være, at de konservatives 'skattelettelser' nok snarere var en skatteomlægning med minimal beskæftigelseseffekt, men til gengæld fortsætter partiet kampen mod den nye skattemæssige Berlinmur på 18 procents topskat for det betydelige antal danskere, der tjener mere end 365.000 kr. om året. I modsætning til Venstre, der ligger under for Claus Hjorts, Pia Kjærsgaard og Thulesen Dahls afvisning af flere skattenedsættelser, så insisterer de konservative på fortsat at arbejde for en skat på maksimalt 50 procent. 'Halvan kvar!' (Det halve skal være tilbage!) som svenske borgerlige i sin tid agiterede for.

For at understrege at K’s skattekurs er klar, så har de konservative udnævnt den afsatte forbrugerminister Lars Barfoed til ny skatteordfører efter Jakob Axel Nielsen. Jeg har aldrig hørt til Barfoeds største fans. Han er efter min mening voldsomt selvovervurderende, hvad han beviste i sin ministertid, der næppe nogensinde bliver gentaget. De konservative har med udnævnelsen af Barfoed ikke desto mindre fortalt DF-toppen, at K's kamp for lavere marginalskatter fortsætter, og det sker ved at sende den mest topmotiverede person man kan tænke sig til at forfægte de konservatives skattepolitiske synspunkter. I realiteten er “Barfoed som ny skatteordfører” vel nærmest en mindre krigserklæring fra de konservative til DF.

Barfoed får nu sin chance for at hævne sig på Pia Kjærsgaard og DF, der i sin tid trak tæppet væk under ham som minister. Og samtidig kan han profilere sig på en sag, som konservative kernevælgere er positive over for. Det får han også brug for, for Barfoed '“ der har lave personlige stemmetal – står til at ryge ude af folketinget, hvis ikke han får visket tavlen ren og bliver kendt for andet en fødevareskandaler. Jeg vil næsten tro, at den tidligere forbrugerminister lige nu har det som en tiårig skoledreng, der er sluppet løs i en slikbutik.
Barfoed is back!

N.B. Som man kan se her på Netavisen 180grader, så er Barfoed allerede gået i gang med arbejdet!

Af Jarl Cordua

Jarl Cordua

cand.polit, radiovært samt politisk kommentator. Vært på det politiske TV-program "Borgen Late Night", der sendes hver tirsdag. Tidligere skri ent på Jarls Blog og medvært på "Cordua & Steno"
Født 1969 i Rønne. Bor i Hellerup.
Kontaktoplysninger: jarlATjarlcordua.dk Telefon: 31718718

6 kommentarer til “Barfoed is back!”

I min optik er det et godt valg af skatteordfører, som K her har foretaget. Ja, Barfoed var ikke noget lys som minister, men hvad var også meningen med at gøre en tidligere erhvervsmand til familie- og forbrugerminister? I øvrigt det mest overflødige ministerium siden Erhard Jakobsens Ministerium for Økonomisk Samordning…

Jeg husker Barfoed som skatteordfører fra før han blev minister, og i den rolle gjorde han en god figur efter min mening. Så god en figur at de måtte gøre ham til minister for at lukke munden på ham. Man må i øvrigt bemærke, at den korteste vej til en ministerpost er at være konservativ skatteordfører, da man nu også har lukket munden på Jacob Axel Nielsen ved at gøre ham til minister.

Interessante bemærkninger vedr. Barfoeds chancer for genvalg, i øvrigt. Er han ikke opstillet i Nordsjælland sammen med Pia Christmas-Møller? Det bliver nok en svær kamp for ham.

1. Det er sandt, hvad du skriver. Barfoed blev minister, fordi K-toppen – sikkert nødet af Venstre – ville lukke munden på ham som skatteordfører, hvor han lavede “for meget ballade”. Særdeles relevant at fremdrage her! Tak for det! 🙂

Barfoeds chancer for genvalg er ikke super-gode. Udover Pia Christmas-Møller så åndes han også i nakken af Benedikte Kiær, der er prominent medlem af Regionsrådet. Hun fik kun marginalt færre stemmer end Barfoed ved valget i 2005.

Mon ikke skatteordførerposten vil bringe ham endda langt frem på de personlige stemmetal? For folk med en tendens til lavere topskat er der ligesom kun K og NA som safe-haven, og er man lidt loren ved NA’s øvrige politik, så var en konservativ skatteordfører med smag for at udfordre DF og tale om lavere skatteprocenter da en lækker mundfuld. Desuden tror jeg at fødevareskandalerne er ved at være glemt, personligt kan jeg fx slet ikke huske hvad skandalen egentlig gik ud på 😉

/Nicolai

Jeres bemærkninger har undret mig, for jeg mente helt bestemt det var finansordfører Lars Barfoed jeg lånte en proptrækker af på Christansborg i de gode decemberdage 2004. Lidt research har bekræftet min formodning, finans og arbejdsmarked var den gode Barfoeds områder, inden han blev parkeret i Ministeriet for Familie- og Forbrugeranliggender.
Helt tilbage fra 2001 og til 2006 var det derimod ingen ringere end Mr. Poco Scotch-strigleren, Charlotte Dyremose, der sad på skatten.

Som nai har jeg også glemt hvad skandalerne egentlig gik ud på – ud over at Barfoeds afgang havde noget at gøre med at DF havde brug for en prügelknabe for en fødevarepolitik de selv havde lod og del i.

Lukket for kommentarer.