Kategorier

Elefantkirkegården i Bruxelles

Blogklumme bragt i Nyhedsavisen fredag den 12. oktober 2007.

Venstres Karin Riis-Jørgensen har brugt 15 år af sit liv nede i Europa-Parlamentet (EP) i Bruxelles, og vil nu hellere være ambassadørfrue i London, meddeler hun. Alternativet lyder unægteligt også mere spændende frem for at bruge yderligere fem år på den politiske elefantkirkegård som Europa-Parlamentet har status af. Partierne har længe haft for vane enten at opstille udbrændte toppolitikere som Poul Nyrup og Poul Schlüter eller politiske problembørn som Gitte Seeberg og Anders Samuelsen til 'Mickey Mouse-parlamentet' og glemsel i Bruxelles. Med Nyrup som eneste undtagelse keder de sig hurtigt dernede, og det er vel derfor at de to sidstnævnte sammen med Henrik Dam-Kristensen nu snarest muligt hellere vil tilbage til den virkelige politiske manege på Christiansborg. Der findes også en tredje gruppe EU-politikere af knastørre, musegrå teknokrater som Karin “Hvem”-Jørgensen, som kun få aner eksisterer. Selv ikke efter at have været spidskandidat for Venstre ved EP-katastrofevalget i 04, der gav tre sølle mandater. Nu bliver det spændende at se, hvem V sætter i spidsen ved EP-valget i 09, hvor partiet kun kan gå frem. Alle er enige om, at spidskandidaten denne gang enten bliver en kendt afdanket politiker eller et kendt problembarn. Bertel Haarder gider næppe endnu engang påtage sig tjansen, men måske var det noget for Jens Rohde? Efter snart et år i æteren er der alligevel ingen, der gider lytte til hans radiostation. Han overlever nok et par års kedsomhed på Business Class med røget laks og hvidvin, hvis det giver en returbillet tilbage til dansk politik. Det kunne være, at Claus Hjort skulle give ham et kald en af dagene?

Af Jarl Cordua

Jarl Cordua

cand.polit, radiovært samt politisk kommentator. Vært på det politiske TV-program "Borgen Late Night", der sendes hver tirsdag. Tidligere skri ent på Jarls Blog og medvært på "Cordua & Steno"
Født 1969 i Rønne. Bor i Hellerup.
Kontaktoplysninger: jarlATjarlcordua.dk Telefon: 31718718

11 kommentarer til “Elefantkirkegården i Bruxelles”

Men man kan vel sige, at netop de knastørre, musegrå teknokrater mere end noget andet sted finder deres berettigelse i Europa-Parlamentet, hvor det jo ofte er utrolig teknisk og kompleks lovgivning, der diskuteres. Der bør i politik også være plads til dem der interesserer sig for substansen og detaljerne i lovgivningsarbejdet.

“tredje gruppe EU-politikere af knastørre, musegrå teknokrater” – Riis Jørgensen har da farvet håret op til flere gange – så helt musegrå er hun ikke 🙂

Toppen op min liste af musegrå teknokrater er uden tvivl den kære Anne E. Jensen – http://www.anne-e.dk , der har sloganet “Din stemme i Europa”. Måske en kommende spidskandidat for Venstre til EP, hvis ikke andre hopper på vognen? Hun har jo efterhånden 10 års erfarning…

Et oplagt valg må være Ellen Trane Nørby, som jo har gjort alt hvad hun kunne for at indordne sig efter den nye linie, det vil sige fornægtet alt der kan opfattes som kan virke liberalt, uden at det ser ud til at hun for credit for det af ledelsen.

1. Tjah tjoh… men gør det noget at politikere er bare en lille smule karismatiske?

2. Rigtig Karin har farvet hår flere gange, men Anne E som fik langt over 60.000 stemmer sidste gang passer egentlig mere på beskrivelsen. Nu afdøde Ole Scherfig fra Berlingske officin kaldte hende “en fejl” da hun var chefredaktør og at have hende til bords ved en middag var at samtale med et “luftfartsselskab”. Munter herre!
Anne E. Jensen er bestemt en seriøst arbejdende politiker med mange gode egenskaber, men spidskandidat? Det tror jeg hun selv vil betakke sig for.

3. Ellen Thrane er et fremragende bud. Men jeg tror sgu ikke hun vil til Bruxelles. Det er en blindgyde, og naturligvis vil hun hellere være minister. Det har hun gode muligheder for. Det andet vil være at gøre ligesom Eva Kjer, der var spidskandidat i 1994 og blev fuldstændig glemt. Men selvfølgelig vil Claus Hjort forsøge at overtale hende. Det er da klart! 🙂

Rohde er uanset hvad mener om ham politisk et for stort politisk talent til, at han ikke at deltage i legen. Om han skal af bagvejen via EU-parlamentet, ja det kan Jarl bedre vurdere.

@4
Jeg er med på at det kan være en blindgyde at skifte Christiansborg ud med Brussels. Min pointe her er at Ellen Trane Nørby på trods af sin kamp for at blive rigtig New Venstre '“ altså socialdemokrat '“ ikke allerede har fået en ministerbil. Og med tanke på at afstanden er kortere fra VS til en ministerbil end den er fra Venstres gruppeværelse på Christiansborg til selv samme.

Det er forkert at kalde en udstationering til Brussel udelukkende for en blindgyde, nok nærmere en omvej.

Men der er faktisk politikere der har fået noget ud af at kommet derned, f.eks. Helle Thorning-Schmidt og i den nuværende socialdemokratiske gruppe går det glimrende for Dan Jørgensen. Der er også dem der bare er blevet glemt i parlamentet, men de var nok også blevet glemt på Christiansborg.

7. Jeg noterer mig, at Helle Thorning hellere ville gøre karriere i dansk politik end ende som ringvrag i Bruxelles 😉

Dan Jørgensens fortræffeligheder – dem skal man nok være socialdemokrat for at kunne få æje på. Jeg synes for eksempel, at han er ulidelig frelst at høre på, men hver sin smag! 🙂

Ah, Dan Jørgensen. Her i Ã…rhus får vi en lille gnidret adresseavis, hvor Dan hver uge holder læserne hen i åndeløs spænding i sin dagbog fra Bruxelles.

Fra Dan’s Dagbog 30. september:
“Her til aften spiste jeg middag med en række embedsmænd og politikere fra den polske regering. Vi diskuterede blandt andet miljøpolitik. EU giver nemlig en del midler til miljøprojekter i Polen. Desværre halter det lidt efter med gennemførslen. Og det konfronterede jeg dem med.”

Jeg kan næsten ikke vente til næste uge. Fortæl, Dan, fortæl….

Hej

Du kan læse en analyse af din blog ved at google “polkombloggen”.

Det kan jo være du har en kommentar?

Line

Lukket for kommentarer.