Kategorier

Valgrapporten nr. 1 Fredag den 26. oktober 2007

Venstre:
Tendens: lidt Op!
Partiets kampagne er kommet godt i gang og kører allerede nu med store valgannoncer i flere landdækkende aviser. Anders Fogh kommer nu “ud blandt folket”, mens Lars Løkke og Claus Hjort træder ind på scenen. Mens 'far' skal svæve lidt over vandene, som 'landsfaderen' (Fogh eller kaos) så er V-kampagnens to andre nøglepersoner 'gået til vaflerne' overfor de øvrige partiledere. Løkke gik til Margrethe Vestager i DR-debatten i går: ' Margrethe, vi bliver ikke mere enige af, at du taler ned til mig.' Den radikale partileder så groggy ud et øjeblik efter dette klokkeklare forsøg på at “frame” hende som elitær, belærende og ufolkelig. Det bliver ikke sidste gang, at hun vil opleve det. Claus Hjort spiller '“ som denne blogger forudsagde for længe siden '“ 'Asmaa-kortet' især for at ramme Thorning. Som ventet er det Henrik Sass, der parerer slagene. De gør det alle godt, men S skal regne med, at Asmaa popper op i alle afgørende TV-debatter.

Socialdemokraterne:
Tendens: Lidt Op!
Helle Thorning-Schmidt bliver bedre og bedre. Hun charmerer med kæmpesucces kameraer, journalister og vælgere, men det er ikke alt, der er supergodt. Skatteforslagene, der skal rulles tilbage, er ikke nogen vindersag. Det er uroen på bagsmækken heller ikke, hvor enkelte S-kandidater går ud og kræver EU-afstemning. Man burde forvente lidt mere disciplin hos en MF Thomas Adelskov. Jeg er sikker på, at de råber idiot, idiot, idiot i S-lejren.

Konservative:
Tendens: Ned!
Bendt Bendtsen ligner en mand på vej til skafottet. I går under pressemødet skældte han journalister ud og virkede irriteret. Pressekorpset har slet ingen respekt for ham som politiker. Bendtsen er indimellem en kommunikationsmæssigt katastrofe. Her er et eksempel fra TV-Avisen på valgets første dag: 'Jeg vil sige, at som konservativ, der har jeg jo stået i spidsen for globaliseringen, hvor det jo drejer sig om at skabe job”. Tror I ikke, at han har glemt et par mellemregninger?
Bendtsen er bare så meget yesterdays news og virker både træt og uoplagt. Synd for de konservative, at de ikke gennemførte det generationsskifte før valget. Nu kommer lederskiftet i stedet efter valget, for målingerne tyder på, at K går tilbage.

Dansk Folkeparti:
Tendens: Op!
Pia Kjærsgaard er skarp som en ragekniv og i kanonform. DF er ude efter alt og alle. Deres Muhammed-plakat-initiativ er genialt. Synd for hende at de danske muslimer nu har lært lektien og lader være med at lade sig provokere. Kjærsgaard farer også i flæsket både på Naser Khader, og de to har stjålet billedet og nærmest aflyst præsidentvalgkampen. Pia Kjærsgaard framer Naser Khader som en forvokset skoledreng, der ikke hører hjemme i storpolitik. “Måske han skulle klare et par debatter godt først”, hvisler DF-lederen giftigt.

Ny Alliance:
Tendens: Op!
Naser Khader er ikke en ørn i TV-debatterne, men så dårlig er han heller ikke, og han kan også svare igen på Pia K’s angreb. Fx i forbindelse med skatte-diskussionen hele tiden minde hende om, at hun engang var leder af Fremskridtspartiet, og pege på, hvor “sur hun er” dvs. frame DF-lederen som “den mopsede hjemmehjælper fra Gentofte”. Ny Alliance løber sammen med Pia Kjærsgaard med al opmærksomheden. Det vil gavne dem begge. Tyngdepunktet i dansk politik ligger ikke længere alene mellem SR og VK på den ene side. Det ligger i høj grad også mellem NA og DF. Det sidste kan blive et problem for regeringen for lige nu ligner VKOY alternativet et politiks galehus. Jørgen Poulsen og de andre kendisser booster NA-kampagnen. Folket elsker dem, og de sikrer NA et godt valg. Hvad de kan politisk '“ det tager vi efter valgkampen. For de konservative og de radikale er disse nye trækplastre en mindre katastrofe.
Jørgen Poulsen har dog vist, at han er lidt af en politisk loose canon med forslag til højre og venstre, men mon ikke Ulla Østergaard eller en anden bliver sat på som støttepædagog resten af valgkampen? Foreløbig er Poulsen og Lars Kolind nærmest ude af kontrol med deres forslag om at give 500 irakiske flygtninge asyl.

De radikale:
Tendens: Ned
Vestager klarede sig ikke fantastisk under TV-debatterne, men målingerne viser at den forventede radikale tilbagegang ikke bliver så stor. Partilederen ved, at hun overlever uanset hvad der sker. Jeg tror dog at hun skal passe på ikke at blive glemt i valgkampen. Udlændingepolitikken spiller en hovedrolle for de radikale, men kolliderer fuldstændigt med hvordan en fremtidig SR-alliances politik ser ud.

SF:

Tendens: Ned!
Villy Søvndal levede ikke helt op til forventningerne under TV-debatterne, men han skal nok komme igen. Målingerne viser dog – som sædvanlig '“ at SF falder i målingerne i valgkampen. Det skyldes især, at de radikale og Enhedslisten er gode til at mobilisere deres kernevælgere.

Enhedslisten:
Tendens: Op
Venstrefløjen har ikke mange penge, men de har mange kreative folk. I går rendte Asmaa rundt på Christiansborg i ført klaphat og snakkede om røde pølser i hånden. Og nu har de lavet deres egen plakat som svar på DFs Muhammed-plakat, hvor skriver at Pia K er en idiot. Respekt for kreativiteten! Også point for at vende Asmaa-diskussionen som en fordel i debatten. Meningsmålingerne viser i øvrigt, at 'Enhedsbanditterne' ligger pænt over spærregrænsen. Jeg tror sgu, de klarer den.

De kristelige:
Tendens: Op.
Bodil Kornbek kæmper en hård men forgæves kamp. Jeg er ikke til hendes skingre stil, og det er mærkeligt, at Kornbek insisterer på at være borgerlig, når hun vil pege på en socialdemokrat. Det standpunkt tror jeg ikke på, at der er nok vælgere til, sådan at hun kommer ind. Men respekt for ihærdigheden.

Bonustrack:

Kaare R. Skou:, TV2
Tendens: Ned

TV2s gamle Jeronimus “Gårdejer Skov” sidder sgu og siger, at Fogh og alle de andre spidskandidater skulle blive hjemme i stedet for at rende rundt ude og vise sig frem for vælgerne. Det er bare så forkert, og det er en mindre skandale, at TV2 ikke har nogen kompetente kommentatorer, der rent faktisk VED en lille smule om moderne politisk kampagne. Kaare R. Schou hold dig dog til det, som du ved lidt om! Er Bendtsen way over the hill så er Schou aldeles pensionsmoden. Så kan han også med de ormstukne tænder gå og sutte på sine gamle sure piper i stedet for at vrøvle løs. Skulle Schous synspunkt være validt, så blev politikerne inde på Christiansborg og drak kaffe med alle journalisterne. Det gjorde store dele af Nyrup-kampagnen i 2001. Resultatet blev en katastrofe. Her er et gratis råd til alle kandidater om, hvad de skal bruge tiden under valgkampen på: Shake hands and dial for dollars. (Mød vælgere og fundrais valgkampsmidler) Det er, hvad I skal koncentrere jer om, og så glem gamle Jeronimus’ ordskvalder. Det var i øvrigt den samme kloge Kaare R. Skov som i sidste uge på TV2s hjemmeside “fuldstændigt udelukkede” et valg nu. Det ville først komme til næste efterår! Yeah right! Af andre mindeværdige udtalelser kan man også fremhæve hans vurdering af de politiske konsekvenser af Hans Engells spirituskørsel i 1997: “Tro mig, dette har vælgerne glemt om to uger!”. Schou kom som bekendt til at tro om igen.

Her er et tip til TV2 News: Ring dog til Martin Vith, som i dag har skrevet en fremragende kronik i Berlingske om, hvordan valgkamp fungerer i dag. Han er blandt de allermest indsigtsfulde på området her i landet, og så lad os slippe for udtalelser fra støvede professorer, der aldrig har deltaget i en ærlig valgkampagne.

Af Jarl Cordua

Jarl Cordua

cand.polit, radiovært samt politisk kommentator. Vært på det politiske TV-program "Borgen Late Night", der sendes hver tirsdag. Tidligere skri ent på Jarls Blog og medvært på "Cordua & Steno"
Født 1969 i Rønne. Bor i Hellerup.
Kontaktoplysninger: jarlATjarlcordua.dk Telefon: 31718718

7 kommentarer til “Valgrapporten nr. 1 Fredag den 26. oktober 2007”

1. “Men han siges at være populær hos seerne!”

Ja, simpelthen fordi de at de VED hvem han er. Det politiske miljø på Christiansborg og omegn synes til gengæld, at han er rent ud forfærdelig.

Kampen mellem Naser og Pia er vildt spændende og jeg er helt enig i, at det er til begges fordel jo mere de slås. Omvendt vil jeg også mene, at det er ret problematisk for Pia med den position Ny Alliance ser ud til at få, hvorfor hun også har en klar interesse i at få lagt Alliance-hypen død. Dette er hun naturligvis ikke i stand til, da de kører deres eget show, hvorfor hun må ty til det næstbedste, at angribe dem igen og igen og igen…

Og må jeg så lige give dig en stor tak(!) for svadaen mod Kaare R. Schou, dansk politisk journalistiks dinosaurus, som har plaget danskerne med sine tåbeligheder i mange mange år. Ham kunne Per Mikael godt have gjort noget ved…

LOL
Jarl. DU skal da være den nye gårdejer!
Lad os få lidt nosser og klare udmeldinger i stedet for al den ynk.

[…]   …men den har hun vist ikke engang selv lavet.  (En anden version er   at NA ´s reklamebureau har været lovlig kreativt).  På min videre   vej gennem en spidsrod af Greenpeace, Amnesty og Ny Alliance -sælgere, stod en furet herre og solgte   hjemløseavisen under sloganét : “Frederiksborggades mest seriøse avis”. Jeg syntes   han havde en pointe, så jeg købte   én. Dér læste   jeg artiklen “På plejehjem med flasken”. Der er   endnu håb. Nu skal jeg bare   navigere   udenom resten af valgkampen, der ligner en blanding   af P1, P 3  , P 4 og Helsingør Økologiske Lilleskole og   koster mig tusind hjerneceller i sekundet. Man er jo fristet til at overlade resten  til Kåre R Schou fra   TV 2, så kan det kun gå helt   galt: TV2s gamle Jeronimus “Gårdejer Skov” sidder sgu og siger, at Fogh og alle de andre spidskandidater skulle blive hjemme i stedet for at rende rundt ude og vise sig frem for vælgerne. Det er bare så forkert, og det er en mindre skandale, at TV2 ikke har nogen kompetente kommentatorer, der rent faktisk VED en lille smule om moderne politisk kampagne. Kaare R. Schou hold dig dog til det, som du ved lidt om! Er Bendtsen way over the hill så er Schou aldeles pensionsmoden. Så kan han også med de ormstukne tænder gå og sutte på sine gamle sure piper i stedet for at vrøvle løs. Skulle Schous synspunkt være validt, så blev politikerne inde på Christiansborg og drak kaffe med alle journalisterne. Det gjorde store dele af Nyrup-kampagnen i 2001. Resultatet blev en katastrofe. Her er et gratis råd til alle kandidater om, hvad de skal bruge tiden under valgkampen på: Shake hands and dial for dollars. (Mød vælgere og fundrais valgkampsmidler) Det er, hvad I skal koncentrere jer om, og så glem gamle Jeronimus’ ordskvalder. Det var i øvrigt den samme kloge Kaare R. Skov som i sidste uge på TV2s hjemmeside “fuldstændigt udelukkede” et valg nu. Det ville først komme til næste efterår! Yeah right! Af andre mindeværdige udtalelser kan man også fremhæve hans vurdering af de politiske konsekvenser af Hans Engells spirituskørsel i 1997: “Tro mig, dette har vælgerne glemt om to uger!”. Schou kom som bekendt til at tro om igen.     NED […]

Lukket for kommentarer.