Kategorier

Valgrapporten nr. 6 Onsdag den 31. oktober 2007

Venstre
Tendens: Op
Jarls Blog spekulerede i går i om Kristian Jensens læggen distance til skattestoppet muligvis var udtryk for en bevidst strategi fra V-toppens side. Det var det ikke. Langt fra. Skatteministeren talte helt på egne vegne.
Vi går til valg på vores valgprogram, Vi går ikke til valg på at opgive det', sagde Claus Hjort Frederiksen i går aftes på TV2 News.
Men Claus Hjort og 'far' er ikke vred, de er jo glade for skatteministeren, så der faldt ikke brænde ned på de indre linjer, som man ellers skulle tro.
'Det var vel ungdommeligt letsind', nedtonede Claus Hjort sagen på TV2 News. Hjort var selv blevet 'hængt ud for et par uger siden' i Børsen, og Kristian Jensen havde været ude for den samme journalist, som han selv, forklarede beskæftigelsesministeren, og dermed blev journalist Nikolaj Sommer, Børsen diskret karaktermyrdet på åben skærm. Godt, men giftigt!

Fogh selv maner til ro på bagsmækken hos VKO-partierne. Det er klogt at forsøge at skabe ny borgerlig samling, hvor man ikke bruger krudtet på at slås indbyrdes. Pia Christmas-Møller fra K er absolut forbeholdende, og Pia K viger heller ikke sin position en tomme. Man forestiller sig næppe omfanget af, hvor anstrengt forholdet er mellem de to partier.
Venstre har bremset nedturen i MEGAFON, og mister nu 'kun' syv mandater. Hvis V-kampagnen ikke giver noget til sidst, så skal alle kampagnebøger køres på vestforbrændingen, og det vil være det endelig bevis på, at penge ikke spiller nogen rolle i en dansk valgkamp. Det tror jeg simpelthen ikke på. Selvfølgelig vinder Venstre ind de sidste dage inden valgkampen, men V-tilbagegang er dog helt uundgåelig.

Socialdemokraterne
Tendens: Ned
Megafon viste S på 41 mandater. Man kan vende og dreje det mange gange. Men det er helt vildt utilfredsstillende for S. Hvad gør de forkert? Helt ærligt, jeg aner det ikke. Måske skal de slukke for meningsmålingerne og bare fortsætte det, de gør. Der er 14 dage igen. De tvivlende vælgeres antal svulmer op. Formentlig 25 procent aner ikke, hvem de skal stemme på, det får målingerne til at svinge ganske meget. Måske hjælper Sossernes nye kampagnesang featuring Poul Nyrup Rasmussen og hans tidligere imitator og efterfølger i Herning-kredsen MF Mogens Jensen. De to har genindspillet Mabels gamle Grand Prix vinder anno 1978 “Boom Boom” med til lejligheden ny tekst, hvor omkvædet lyder: ' Det bli'r en go daaa, når Fooogh han går aaa!'.
Politisk betaler Thorning lidt tilbage til de radikale, og bryder nu med princippet om nationale test i folkeskolen, der ellers er forligsstof. Synspunktet er droppet for at imødekomme de radikale, sådan at en alternativ SR-regering fremstår mere sammentømret.
Fogh derimod var 'rystet” og “lamslået” og kaldte S utroværdig, og der var tale om 'principløshed at rende fra, hvad vi var enige om.' 'Et taktisk knæfald.'. Ja, Fogh ved jo, hvad han taler om'¦.

Konservative
Tendens: Uændret
De konservatives målinger er faktisk ved at rette sig lidt. I Megafon i går gik de kun ét mandat tilbage. Glæden over at Paula Larrain sprang ud som konservativ var til at overse mange steder i K-baglandet. Og de lokale folketingskandidater i København gik nærmest amok og sendte pressemeddelelser ud for at kommentere sagen. Tænk engang, der er sandelig gang i Dolkepartiet. Her er et eksempel:
'Nu får vi se om, det er kendthed eller substansen, der vinder' var Helle Sjelles velkomstsalut.
Hvad er så Larrains udlægning af konservativ politik.
Jo, det er noget med mere morgensang i skolerne, lød svaret.
'Er det konservativt?', spurgte TV2 News-journalisten, som jeg mistænker for ikke at ane en brik om politik.
'Ja for det at være konservativ, det er noget med at konservere'¦, forklarede Larrain.
Aha! Hvorfor slog Larrain sig så ikke i stedet på at lave hjemmelavet syltetøj?
Et skelet fra Larrains fortid væltede også ud af skabet.
'Brian M er for lille til sit job', hånede Paula Larrain kulturministeren i en intern mail, som hun have udsendt til DR-kolleger i maj, da DR skulle skære ned. (Flinke kolleger der går og gemmer på den)
Men 'Hun var berørt af situationen', forklarede Brian Mikkelsen storsindet i dag. Og sådan blev den historie elegant lukket ned.
Andre er knapt så elegante. Her er for eksempel en folketingskandidat, som jeg altid har haft svært ved at se kvaliteterne hos.
Mogens Lønborg undrede sig over, at Larrain kunne blive kandidat efter så kort tid i partiet. Lønborg ved, hvad han taler om. Han havde været et meget passivt medlem af de konservative i lige knapt et år, da han blev K-borgmesterkandidat i 2001. Hans politiske erfaringer bestod i lidt liberal studenterpolitik på Ã…rhus Universitet i Ruder Konges tid. Lønborg skifter standpunkt efter behov. Ved sidste folketingvalg syntes han, at det var et problem, at de københavnske V-borgmestre stillede op til folketinget. To år efter stiller borgmester Lønborg op, og nu – rigtigt gættet – er det slet intet problem.

Ny Alliance
Tendens: Uændret
Naser Khader 'tog hjem' til barndomskvarteret på Vesterbro. Et glimrende kulisse og masser af kommunikation i det. 'Drengen fra stenbroen' har ikke glemt, hvor han kommer fra osv. Nu leder Khader i stedet 'elitens oprør', som Ralf Pittelkow rammende formulerer NA's succes i dag i JP.
Der er ikke lutter god presseomtale til NA. Jørgen Poulsens politiske ambitioner koster Røde Kors medlemmer. Ja, det må Poulsen vel have kalkuleret med. Det er aldrig en gratis omkostning at blande sig i politik på den måde.
Interessant er også Gitte Seebergs politisk angreb på sin tidligere partiformand i dag i Politiken. Alle ved, at de to har et anstrengt personligt forhold. Det var især Bendt Bendtsens manglende evne til at tilgive Seeberg for hendes deltagelse på 'det forkerte hold' under de 'puniske krige', som holdt hende nede hos K. Selvom Seebergs belæring af Bendtsen om, hvad borgerlighed er, er det stadig klart 'inden for skiven'. Alligevel har alle Christiansborg-insidere i baghovedet, at hun kan være ude i et hævntogt mod Bendtsen. Seeberg vil uden tvivl triumfere den dag, Bendtsen falder som K-partiformand.

DF
Tendens: Uændret
Pia Kjærsgaards strategi ligger fast, og chefen campaigner derudaf. DF siver lidt i målingerne, og DF må finde sig i at fokus især lander på Ny Alliance m.v.

SF
Tendens: Ned
Tirsdag aften tilførte TV2s faktapatrulje tilførte dette valgs mest succesulde partileder Villy Søvndal et ordentlig hak i troværdigheden. Programmet kunne dokumentere, at Søvndal ikke havde været på det antal plejehjem, som han ellers hævdede i partilederrunderne ved valgets start. Han havde besøgt tyve plejehjem, og ikke en eneste af dem har fået mere personale heller ikke hans gamle mors, påstod Søvndal dengang. Han havde i virkeligheden været på fem, og morens plejehjem havde faktisk ansat flere hænder. Løgnen er i klasse med en 'Stoltenberg med hel skrue'. Taget på fersk gerning, pinligt berørt og med røde ører tilstod Søvndal, at han havde overdrevet. Han havde i sit tal '“ tyve '“ også medtaget besøg på medicinske afdelinger m.v. Og det skulle han naturligvis ikke have gjort. Det en lille '“ lille- formildende omstændighed. Bliver Fogh angrebet af Villy, så skal han resten af valgkampen stille SF-lederen modspørgsmålet: Hvor mange plejehjem, var lige det var, at du fik besøgt? Var det tyve eller fem'¦?
Personalet brød sig ikke om at blive misbrugt af SFs leder. Heller ikke af en, der hævder at varetage deres interesser. Sikke dog et selvmål af Søvndal, der ellers har gjort det kanon i valgkampen.

De radikale
Tendens: Op
En måling tirsdag hos Megafon gav kun fire mandaters tilbagegang. Og nu har Socialdemokratiet aflyst forliget om brug af nationale test i folkeskolen. Det er sikkert hjerteblod i det radikale bagland af seminarister. Det er også godt for selvtilliden, og tæller et eller andet sted som en politisk sejr. Jeg synes stadigvæk, at de radikale er lidt usynlige i mediebilledet, men det behøver ikke kun at være de radikales skyld. Der er jo ikke længere centrale i dansk politik, som de var engang.

Enhedslisten
Tendens: Ned
Her er et godt råd til Enhedslisten, der i en måling i går var under 2. procent. Hvorfor sætter de ikke Johanne Schmidt-Nielsen i spidsen. Hun har vist noget politisk og har en vindende fremtoning. Hvorfor gør man ikke Schmidt-Nielsen til en ny Pernille Rosenkrantz-Theil, og sender hende i byen med noget af Enhedslisten politik?
Allan Mylius Thomsens kampagne er blandt de kampagner, der nurses af Jarls Blog. Allan stiller op i København uden de store chancer for at blive valgt. Blandt Allans mange kvaliteter er en enorm viden om Københavns historie, men også om øl '“ De ved, med Johs V. Jensens ord – 'dette ravgule fluidum', som vi er mange, der sætter stor pris. Læs mere om Allan her.

Af Jarl Cordua

Jarl Cordua

cand.polit, radiovært samt politisk kommentator. Vært på det politiske TV-program "Borgen Late Night", der sendes hver tirsdag. Tidligere skri ent på Jarls Blog og medvært på "Cordua & Steno"
Født 1969 i Rønne. Bor i Hellerup.
Kontaktoplysninger: jarlATjarlcordua.dk Telefon: 31718718

13 kommentarer til “Valgrapporten nr. 6 Onsdag den 31. oktober 2007”

Oversættelsen af “nurse” (vb.) fra engelsk betyder i denne sammenhæng “pleje”.

Apropos Allan Mylius Thomsens punkt 3 i sin præsentation:
“At trafikken i det centrale København ledes under eller uden om byen, så centrum ikke forbliver det trafikhelvede, som vi lever med i dag. …”

Hvis man kniber øjnene lidt sammen og læser langsgående havnetunnel i stedet for “under byen, må man spørge om det ikke er i strid med partilinien?

Hver eneste gang jeg nævner den langsgående havnetunnel for SF’ere eller Enhedslistere bliver jeg straks overdænget med nyindkøbte økologiske grøntsager, poser med chai-te og løsdele fra Christianiacykler.

De kan virkelig ikke lide idéen.

I det mindste er han tilsyneladende ikke et af de EL’ere der mente Albanien var verdens fedeste land langt op i 90’erne.

/Limagolf

3,4
“Nurse” er måske ikke det allerbedste ord. Kun at jeg lige vil omtale venners, bekendtes og andres som jeg har sympati for – personligt eller politisk- kampagner. Allans politik er jeg uenig med, men han er en sympatisk person.

Hej Jarl,

Jeg læser med stor interesse dine analyser her under valget, og der er et par ting jeg gerne ville spørge om.

Du siger at ‘DF siver lidt i målingerne’, hvilket naturligvis er korrekt. Men er det ikke sådan, at DF altid ligger undervuderet i målingerne i forhold til det faktiske resultat?? Simpelthen fordi nogle af deres vælgere ikke vil fortælle nok så høflig en interviewer fra Gallup at de stemmer på DF??

Det andet jeg ville spørge om drejer sig om hvem NA endert med at pege, (AFR eller HTS). Argumentet for at NA skulle pege på AFR -selvom om deres politk generelt peger mod HTS- har hele tiden været, at de fleste af deres vælgere er borgerlige. Berlingske Tidende har idag en opsigtsvækkende meningsmåling som viser, at NA’s vælgere er delt mellem AFR og HTS som statsminister:

http://www.berlingske.dk/article/20071030/valg/110301178/

Mener du stadig det er helt udelukket, at NA kommer til pege på en SR regering?? Måske pånær skat ligner NA vel nærmest til forveksling de radikale. Og hvis de tilbyder NA indefor med ministerposter??

Vedr. DF. Du har en pointe. Men man kan jo se at de i målingerne tidligere har været længere oppe. Men helt ærligt. Det er altsammen inden for den statistiske usikkerhed. Det er mit bedste skøn. Det er IKKE videnskab.

Jeg tror ikke på, at Naser kan snyde sine sponsorer, støtter mv. og andre i partiet som er borgerlige. Bla. en Leif Mikkselsen ser jeg som en garanti for, at det ikke blive en SR-regering.
Kolind, Aamund mv. regner jeg for at være borgerlige. Vælgerne vil slagte Naser Khader ved næste val, hvis han vælger Helle Thorning. Men intet er sikkert!

Jeg sætter chancen/risikoen til 80-20, at NA vælger Fogh.

Saxo-bank, Asger Aamund og de øvrige bidragsydere, bliver næppe begejstret for en socialdemokratisk ledet regering.
Og Khader er vel nødt til også at tænke længere frem, end blot dette ene valg.

Er det bevidst at du undlader Kristendemokraterne i analysen eller bare en forglemmelse ?
(jeg er overbevidst om at de føler sig krænkede)

@Superman

Hvad mener du med Kristendemokraterne?? De ligger jo fuldstændig stabilt på 0,00 % af stemmerne. Der er da ingen grund til at Jarl bruger tid og plads til at skrive det i hver eneste valgrapport.

Grunden til jeg spurgte til NA’s mulige flirt med HTS var, at en meningsmåling i Berlingske Tidende idag viste, at halvdelen af NA’s vælgere foretrækker ‘rød blok’ fremfor ‘blå blok’.

Nok vil nogen af ‘bidragsyderene’ bestemt ikke bryde sig om et samamrbejde med ‘rød blok’, men som du selv siger, så skal NA også tænke længere frem, end blot dette ene valg. Hvad betyder et par bidragsydere i forhold til en stor andel af vælgerkorpset??

Men i har nok ret. Det var sådan set bare en ‘prøveballon’.

En lille parentes. De midt/vestjyske medier skrev for nogle dage siden om muligheden for, at Tove Videbæk trækker et kredsmandat. Hvis hun får lige så mange stemmer i den midt/vestjyske storkreds, som hun gjorde til regionrådsvalget, så skulle hun være i nærheden af et kredsmandat, og dermed kan hun trække en kristendemokrat mere med ind.

Et ikke helt usandsynligt scenarie. Men at blogge om Tove Videbæks kampagne er nok en tand for kedelig – selv for de største politiske nørder 😉

I øvrigt tak for dine valgrapporter, som jeg finder informative og underholdende.

Har i dag overbevist svedende, søvnløs og inkarneret V-kollega om, at det er ren utopi at NA går til HTS og kan citeres for at have sagt, at i så fald, er der seriøst en god grund. Så god, at det er ok…

Lukket for kommentarer.