Kategorier

Valgrapporten nr. 9 tirsdag den 6. november 2007

Venstre
Tendens: Ned
Vi var en del, der mente, at Fogh vandt duellen i DR søndag klart på saglighed. En Megafon-måling i går viste dog noget helt andet. Helle Thorning vandt, vurderer et flertal i befolkningen. 45 procent synes, at S-lederen var bedst mod 40 procent til Fogh. Måske var den holdning præget af det vellykkede S-spin, hvor man effektivt fik markedsført påstanden om 'Foghs løgn' om det almennyttige boligbyggeri. Måske er målingen også udtryk for, at et flertal i befolkningen er ved at være træt af Fogh. Tænk, hvis han havde stillet op i en halvduel. Det havde jo været forfærdeligt, så havde han fået endnu flere tæsk. Det var en rigtig beslutning af Venstrefolkene, at lade debatten foregå på TV.
Men havde man sagt for et halvt år siden, at Helle Thorning ville mule Fogh i en TV-debat, så havde alle skreget 'get out off a here!'
Foghs humør er næppe på vej op, efter at Politiken og Nyhedsavisen har taget fat på historien om, at patienter ligger på gangene på hospitalerne. Det er også en udløber af søndagens duel, hvor Thorning angreb Fogh på spørgsmålet, men underligt tamt ikke selv kunne svare på, hvor det faktisk foregik. Nu har aviserne taget fat på spørgsmålet '“ og de får sikkert god hjælp af 'Brutalis' a.k.a. Regionsborgmester Vibeke Storm Rasmussen (S). Storm er i øvrigt også gerådet ud i et personligt og spektakulært skænderi med Lars Løkke Rasmussen, som hun beskylder for kun at ville bygge hospitaler i sin valgkreds. Omvendt mener Løkke, at Storm er uden visioner for hospitalssystemet ved kun at ville lappe på gamle sygehuse, der ligger på alfarvej.
Samtidigt viger Venstres flanker. Asylpolitikken er under pres, og undergraves af udmeldingerne fra det ny flertal til venstre (det må Fogh kunne udnytte meget bedre) mens kommunerne '“ af den samme opposition – åbenbart skal have lov at slippe for at have rendt fra deres økonomiske aftale med regeringen. Populismen har lige nu helt overtaget i dansk politik.

Socialdemokraterne
Tendens: Uændret
Helle Thorning-Schmidt tabte efter min mening duellen forleden med Fogh. Et lille flertal af vælgerne og halvdelen af eksperterne var uenige. Anyway, Thorning kan være yderst tilfreds med sin egen præstation. Forventningerne var små, da valgkampen startede, men nu er S-lederen trådt ud af Foghs skygge. Thorning kan ikke slå Fogh på tirsdag, men måske kan hun lige akkurat hive S over sidste fantastisk elendige valgresultat. For hver dag der går i valgkampen, fremstår oppositionen mere og mere sammentømret. Thorning er ved at erobre afgørende dagsordener på klima, miljø, sundhed, kommunernes økonomi osv. Men med fare for at gentage mig selv. Hvorfor ser man det ikke i meningsmålingerne? Gennemskuer vælgerne, at Helle Thornings synspunkter formentlig er nogle hun måske har til lejligheden, og skal man derfor have den ægte vare '“ så er Villy det eneste reelle alternativ? Det er jo ikke mange år siden, at Thorning ville afskaffe efterlønnen og sætte marginalskatten ned.
I hvert fald har regeringspartierne held med at udstille at socialdemokraterne ikke i alle udmeldinger på især skat og asylområdet har været konsekvent entydige under hele valgkampen.

Konservative
Tendens: Op
De konservative står i nogle målinger til at ligge på niveauet for sidste valgresultat. I enkelte ligger de nu et mandat over. Hatten af for at et dygtig kollektiv bestående af Brian Mikkelsen, Connie Hedegaard, Lene Espersen – og ikke mindst Bendt Bendtsen er ved at nå et overraskende rimeligt valgresultat for partiet. Bendtsen har hurtigt været ude og banke tåbelige partifæller på plads. Vi er ikke meget for det, men ros til ham, Doktor Korsholm og de andre spinfolk for at have været gode til at lukke sagerne hurtigt ned. Bendtsen klarede sig godt mod Helle Thorning i en valgduel forleden i Odense. Det kunne være, at det i stedet var ham, regeringen skulle have sat op mod hende i valgduellen i stedet for Fogh? Connie Hedegaard har været ganske meget i medierne og tale om klima mv. En dagsorden hun mestrer.
Senest har Per Stig Møller markeret sig med et angreb på Naser Khader, der også udstiller, at Ny Alliances Mellemøst-politik er Israel-fjendtlig og som minimum meget USA-skeptisk. Ny Alliances udenrigspolitik ligger faktisk tættere på socialdemokraternes og de radikales. Per Stig Møllers angreb er hårdt, fordi det inddrager Khaders personlige ven filminstruktør Christoffer Guldbrandsen, der dels laver dokumentarfilm om Ny Alliance '“ og dels antydes det '“ har fået overtalt Khader til at grave den gamle sag om 'Den Hemmelige Krig' op, så alle filmens påstande om danske soldaters ageren i sagen om udlevering af krigsfanger til USA, kan blive endevendt. Khader inddrager også forsvarsminister Søren Gades spindoktor Jacob Winther. Sidstnævnte var på forsiden af fagbladet 'Journalisten' for noget tid siden, hvor han forklarede lidt om, hvordan han og Michael Ulveman havde “lukket den sag ned”. I stedet for at lade Guldbrandsen køre rundt med regeringens ministre, havde spindoktorerne – naturligvis det er deres arbejde – forsøgt at styre processen. Det er Guldbrandsen blevet meget fornærmet over, for normalt har myndighederne m.v. at danse efter hans pibe og lade sig bruge fuldstændigt, som han vil i hans dokumentarfilm. Alt andet er enten udemokratisk eller spin. For Guldbrandsen og hans mange venner herunder Naser Khader mfl. har det åbenbart været en torn i øjet – ja nærmest en provokation, at Winther triumferede i “Journalisten” over, at han og 'ulven' havde tørret filminstruktøren. Nu bliver Khader kongemager og på listen over ting, han skal have gennemført for at give Fogh regeringsmagten er åbenbart at få denne sag belyst endnu engang. Per Stig Møller lader os forstå, at Guldbrandsen er en 'mand med en sag' og at Khader nu lader sig misbruge af sin gode ven Guldbrandsen. Khaders modargument er, at han hele tiden har ment, at forholdene omkring 'Den Hemmelige krig' ikke har været tilstrækkeligt undersøgt.

Ny Alliance
Tendens: Ned
Ny Alliance har fået meget dårlig presse i den seneste uge, og det skyldes en kampagne, mener Naser Khader. Måske er der tale om en velorganiseret konspiratorisk 'Naser-skal-nakkes'-kampagne, der står bag? Khader har tidligere hævdet over for andre indvandrerpolitikere, at de er for meget optaget af 'mellemøstlige konspirationsteorier'. Selv er han på ivrig jagt efter dem, der står bag 'kampagnen' imod ham. Forestil dem, kære læser, et kommandorum et eller andet sted ude i byen fyldt op med telefoner og computere fuldt bemandet med usynlige spinfolk, som kun arbejder ud fra den ene målsætning, at 'nakke Khader'. Accepterer man præmisen, kan man sige, at det er gået over al forventning. Først lykkedes det 'kampagnen' at overtale alle Ny Alliances kandidater til at falde over hinanden med at stille det ene fjollede forslag efter det andet. Toppen rendte fra deres EU-politik, og de nye folk insisterer stadig på synspunktet om, at de kke nødvendigvis gider sidde i folketinget, hvis det viser sig at blive for kedeligt. Det er også lykkedes for kampagnen at overtale en ukendt håndværker i Michael Jeppesens firma til at kontakte netop Henrik Qvortrup '“ af alle og på dette tidspunkt Khaders ven '“ og fortælle historien om tilblivelsen af hans plankeværk. Kampagnens største succes var dog, da den lykkedes med at overtale partilederen til at erklære, at 'han (Qvortrup) er et svin' til TV2 News. Ja og sådan kan man blive ved. Skuffer Ny Alliance på tirsdag, så er det helt sikkert 'kampagnen' mod Naser Khader, der får skylden for det. At udstille sin barnagtige paranoia på den måde bidrager efter min mening heller ikke ligefrem til et billede af en politiker i balance. Men hvad? For jeg er sikkert også en del af konspirationen mod Khader! “Ny Alliance – mere balance”, lyder en strofe i partiets kampagnesang. Mon?

Dansk Folkeparti
Tendens: uændret
Pia Kjærsgaard forsvinder lidt ud af søgelyset efter, at tyngdepunktet i dansk politik nu ligger et sted mellem Ny alliance, VK, S og De radikale. Partiets synspunkter rummer ikke rigtig nogle nyheder, og pressen har erkendt at VKO-flertallet er død og borte. Det er derfor ikke længere på samme måde interessant, hvad Kjærsgaard mener om dit og dat. Det bliver det, når valgkampen er overstået, og VK-regeringen forsøger at fortsætte. Dansk Folkeparti skal til at affinde sig med, at de lever i en helt ny tid. Ellers som Søren Pind bemærkede forleden 'studere hvad der skete med Fremskridtspartiet, da de væltede en borgerlig regering i 1984'. Pinds pointe er, at firkløveret ved dette valg fik flertal alene med de radikale, mens 'skridterne' blev straffet af vælgerne for aktionen.

De radikale
Tendens: op
Asylansøgerne skal ud i samfundet og bo og arbejde, mener de radikale. Margrethe Vestager er i hård konkurrence om de bløde borgerlige stemmer med Naser Khader. Hvem kan være flinkest ved flygtningene? Og hvordan kan Ny Alliance få gennemført sin politik med VKO? Vestager har nu endegyldigt udelukket et samarbejde med VK, men rækker hånden ud til Ny Alliance, men gør det nok mest for at udstille partiet. De radikale ligger ikke og imponerer i meningsmålingerne, så der skal ske noget.

SF
Tendens: Op
Villy Søvndal er for længst blevet tilgivet af medierne og vælgerne for sin 'Stoltenberg med hel skrue'. Alle andre partiledere ville været blevet slagtet. Men SFs står til det bedste valgresultat i 20 år. Medierne er ikke længere fikserede på at fortælle dårlige historier om SF. Tværtimod så dominerer alle de positive historier om de unge, smukke og kloge, der stemmer på SF. Kvinderne elsker Villy. Men succes'en er ikke ufortjent. SF har aldrig ført så god og professionel en kampagne. For de borgerlige er den gode nyhed, at medierne på et eller andet tidspunkt må tage fat i SFs politik for at se om den hænger sammen. Den dårlige nyhed er, at det sker næppe på denne side af valget. Man vil ikke ødelægge festen for Villy, kvinderne og de unge. Der bliver medvind hos medierne hele vejen hjem.

Enhedslisten
Tendens: Op
Flere målinger viser at 'de forenede dødsboer' faktisk kommer ind. Fogh var i går på McDonalds der ikke betaler skat i Danmark. Besøget blev af Ekstra Bladet udlagt som et mediestunt af Fogh. Det er en kendt sag, at Ekstra Bladets chefredaktion har for vane, at de allerede før valget begynder har besluttet, hvem de holder med. Under denne valgkamp holder de på Thorning, og derfor får Fogh nærmest konsekvent kun dårlig presse, mens Thorning – stort set – kun får medløb.
Frank Aaen kunne endelig lade de røde blafre, da han triumferende kunne bemærke at statsministeren sendte et dårligt signal ved at spise på en restaurantkæde, der ikke har betalt skat i 26 år. Mere af den slags populisme og mindre Asmaa. Så skal det nok gå, Frank!

Af Jarl Cordua

Jarl Cordua

cand.polit, radiovært samt politisk kommentator. Vært på det politiske TV-program "Borgen Late Night", der sendes hver tirsdag. Tidligere skri ent på Jarls Blog og medvært på "Cordua & Steno"
Født 1969 i Rønne. Bor i Hellerup.
Kontaktoplysninger: jarlATjarlcordua.dk Telefon: 31718718

16 kommentarer til “Valgrapporten nr. 9 tirsdag den 6. november 2007”

Meget interessant og spændende læsning, men postulatet om, at VKO-flertallet definitivt er væk, er nok mere ønsketænkning end realitet, selvom stort set alle politiske kommentatorer er enige. Faktum er, at VKO i meningsmålingerne har et sted mellem 46-48% af stemmerne. I den sammenhæng er der to ting, der er særlig interessante: De Konservative er begyndt at røre på sig og ser ud til at få mindst 10% ved valget. Dermed skal Venstre og Dansk Folkeparti kun have 40% tilsammen. Det er absolut ikke utænkeligt. DF ligger klart under niveau på nuværende tidspunkt, og det er svært at forestille sig, partiet ikke har én eller anden overraskelse i ærmet før den store dag. Pia Kjærsgaard og co. skal være meget uheldige, hvis de får et dårligere valgresultat end sidste gang (13,3%). Jeg tror ikke, det er usandsynligt, DF ender med at blive større end SF.

Ja, enig i at Ny Alliance har fået ret meget rædsom presseomtale.

Og når et af medlemmerne af presse/kommentator- korpset kører videre på samme lave niveau: forestil dig et velorganiseret konspiratorisk.., så forstår man pludselig at de største egoer ikke findes i alliancen.

Næh – sæt små drenge med store egoer til at kommentere politik, så har vi balladen.

Jeg er uenig i Søren Pinds sammenligning af hvorledes DF ville blive ‘straffet’ for at have fældet en borgerlig regering i 2007, med hvordan Fremskridtspartiet blev straffet i 1984.

I 1984 (egentlig december 1983) stemte Frp imod firekløveregeringens finanslovsforslag, og da Soc. valgte at gøre det samme,kom regeringen i mindretal og måtte udskrive valg. D.v.s. Frp. fældede en borgerlig regering på en økonomisk politik, som boregerligt-liberale vægere anså for både fornuftig og nødvendig. Derfor blev Frp straffet ved det efterfølgende valg, hvor partiet gik fra 16 mandater til 6 mandater.

Hvis vi skruer tiden frem til idag, så forgår der iøjeblikket en hård kamp mellem SR og NA om hvem der vil liberalisere udlændingepolitken mest. Hvis NA efter valget lykkedes med at få VK regeringen til at acceptere lempelser, som mange vil opfatte som de facto ‘fri indvandring’ har DF ikke noget valg. Dette er deres mærkesag, og de vil snarre blive straffet af vælgerne, hvis de accepterer lempelserne.

Det er med andre ord to vidt forskellige situationer, der ikke direkte kan sammenlignes.

Spændende læsning som altid.

Enig i at Villy får utrolig meget medvind af pressen f.eks. var tv igår på besøg på et gymnasium i københavnsområdet hvor over 30% af eleverne havde stemt sf i en prøvesafstemning. Journalisten snakkede lidt med de unge mennesker som fortalte om hvordan de delte SF’s holdninger og nogen af dem at de syntes Villy var sådan en sød-morfar-agtig type. Til sidst blev en “sf-vælger” adspurgt hvad hun mente om Villy – hun svarede at hun ikke vidste hvem det var !!!!!
Så må man som politiker være klar over at man har medvind..

Er jeg i den sammenhæng den eneste der undrer mig over hvorfor der er så lidt fokus på at alternativet til VK vil bestå af både SF-S-R og NA, men den anden dag var Villy ude og forklare hvordan et sådan samarbejde med NA var umuligt ! (pga bla. skatten) – men det er tilsyneladende ikke noget der rigtigt interesserer medierne.

Jeg er lidt overrasket over hvor spidst der blev vinklet på Fogh ifbm. debatten om antallet af almene boliger. Hans brøde var jo noget mere beskeden end Helles. Men det er nok udtryk for at kravene til nøjagtighed (og i nogle tilfælde sandfærdighed) er betydeligt højere for dem, der har magten, end dem, der gerne vil have den.

Skal man være lidt ond ved socialdemokraterne, så kan det måske også tages som udtryk for at man reelt ikke regner Helle for en mulig vinder.

Jeg er dybt overrasket over at S og R nu mener, at asylansøgere kan arbejde og bo frit. Det vil da være en invitation til alle rumænske lommetyve… En ren gave til Fogh, men kan han udnytte den?

Helle er for enhver nogenlunde tænksom vælger pinligt inkompetent og slet ikke moden til at styre et land. Der er himmelvid forskel på at skyde 20% ved siden af, og så ramme 0% rigtige.

Jarl skriver: “pressen har erkendt at VKO-flertallet er død og borte”

Det er noget sludder. Pressen har vedtaget at den vil arbejde for at dræbe det flertal. Derfor har udlændingepolitikken være lukket ned indtil nu. Sammen med EU-traktaten, 2 af DFs absolut stærkeste sager.

Det ligner ren og skær manipulation fra etablissementet, men lad os nu se, om ikke der kommer lidt DF-relevant stof resten af valgkampen. Udlændingepolitikken er i Berlingske idag.

Jeg vil også opponere imod at VKO-flertallet skulle være dødt.

Hvis Enhedslisten ender under spærregrænsen, Ny Alliance bløder et par mandater mere til VK og DF vanen tro yder bedre på valgdagen end i meningsmålingerne, kan det godt ende med et VKO-flertal.

Politikens meningsmåling giver 85 mandater til VKO. Der er stadig et par dage tilbage af valgkampen. Det kan ske.

Iøvrigt, Jarl: Tillykke med den flotte placering på Chart! Et glimrende eksempel på hvordan flid og dygtighed er formelen på succes.

Jeg synes til stadighed det er forkert at man vurderer SF fremgang alene pga Villys personage. Efter min opfattelse er det SF ´s altid kraftige miljø profil og danskernes nuværende klimaforskrækkelse der driver SF til den største fremgang i mands minde – og også overbærenheden med hans plejehjems-overdrivelse m.m. SF har da fået deres miljø profil ud til danskerne forlængst og det er det vælgerne responderer på.

@Søs
Hvorfor er de Radikale så ikke gået mere frem? De har om nogen sat alt på et bræt i miljøpolitikken.

SF har haft en meget stærk miljø profil i mange år – de radikales miljøpolitik har været meget mere svingende, det jeg mener er bare at med SF er vælgerne ikke i tvivl om at der ville ske noget på området, det kan man ikke sige med samme sikkerhed med resten af de politiske partier (måske undtagen Enhedslisten.

Der kan vel ikke være tvivl om at Villy som formand har givet SF en betydelig fremgang – det kan så skyldes hans “personage”, held eller måske blot at medierne har givet ham en uhørt medvind eller noget helt fjerde.

Men en anden årsag til SF’s fremgang er vel de øvrige oppositionspartiers famlen rundt i mørket. De radikale har jo været decideret pinlige at følge gennem de senere år under Jelved og det er jo som bekendt endt med opslitningen i to partier.
Og socialdemokraterne har jo nærmet sig regeringen på både udlændingepolitik og skattestoppet, hvilket giver mere spillerum til SF på venstrefløjen.
Alt andet lige er det lettere at være partileder for SF når socialdemokraterne i den grad overtager regeringens politik på så afgørende områder.

Pia K slagtede Khader på TV2-News i Kalundborg her i aftes. Var det vist på TV2 eller DR, ville VKO-flertallet formentlig have været tilbage. Så grimt og afslørende var det.

Men hvilken partifomand kan ikke slå Khader i en duel?
Det kan umuligt være pga. Khaders evner indenfor politiske debatter at man stemmer på NA.

Lukket for kommentarer.