Kategorier

Valgkampens tåge

Blogklumme bragt i Nyhedsavisen onsdage den 7. november 2007.

I partiernes topledelser minder valgkamp nærmest om krig. Partiernes generalstabe aftaler, hvilke 'løjtnanter', der melder hvilke budskaber ud. Reklamekampagner er egne kanoner, mens skarpheden i de politiske budskaber gør det ud for ammunition. De uafhængige medier er en slags ekstra kanoner med særlig nøjagtighed, som spindoktorer – valgkampenes jægersoldater- dagligt forsøger at erobre. Når dagen så er omme, må kanonerne dog efterlades indtil slaget atter står, den næste dag. Politiske kampagner ligner militære operationer, hvor planlægning, ressourcer, taktik og lederevner hos partilederne er altafgørende. Som i rigtige krige sænker, der sig også 'en krigens tåge' over valgkampen, som krigsteoretikeren von Clausewitz formulerede det. Bevægelserne på slagmarken frem og tilbage er små, og alle 'de kloge' har tabt fornemmelsen for, hvad vej, det går. Under denne valgkamp har 'krigens tåge' faktisk været en permanent tilstand, og billedet ændrer sig næppe. Oppositionen har med deres udmeldinger skabt tvivl om asylsystemet, som Fogh nu forsøger at udnytte i valgkampen. På den anden side har socialdemokraterne fået sat fokus på, at patienter ligger på hospitalsgange. Partierne har erobret hver deres kanon, så nu flyver påstandene om ørerne. Tågen lægger sig da over den politiske slagmark , og undervejs opgør meningsmålinger og kommentatorer krigens 'tab' i troværdighed og mandater. 1-1

Af Jarl Cordua

Jarl Cordua

cand.polit, radiovært samt politisk kommentator. Vært på det politiske TV-program "Borgen Late Night", der sendes hver tirsdag. Tidligere skri ent på Jarls Blog og medvært på "Cordua & Steno"
Født 1969 i Rønne. Bor i Hellerup.
Kontaktoplysninger: jarlATjarlcordua.dk Telefon: 31718718

3 kommentarer til “Valgkampens tåge”

Må det være tilladt at stille et teknisk spørgsmål vedr. forholdene EFTER valget? Hvis vi antager at HTS får chancen som “kongelig undersøger”, vil hun så ikke kunne danne en mindretalsregering – og håbe at hun ikke får et flertal IMOD sig?
Hvis vi antager at Fogh får chancen som kongelig undersøger først (altså hvis NA forlanger det) – vil han så ikke også kunne danne en mindretalsregering og satse på, at han ikke får et flertal imod sig?
Hvis dette gælder – er det så ikke altovervejende sandsynligt – at selvom Fogh må til dronningen, så bliver han siddende – evt. i en regering hvor han bare håber at Khader og co ikke vælter ham?
Ligger det overhovedet til Fogh at kaste håndklædet i ringen?
Jeg spørger fordi der endnu engang er “Fog(h) of war” – hvad angår muligheden for at danne regering, og Khaders lyst til at vælte regeringen, lyst til at kræve en dronningerunde mv.

1. Fogh er nu – med Khaders udmelding – i den situation at regeringen nu ikke længere behøver at gå af. Det betyder, at nu skal Ny Alliance vælte regeringen. Tør Khader gøre det, hvis de ikke får ALLE deres krav igennem. Mit svar er: Nej! Med kendskabet til Foghs uforlignelige evner i at finde kompromiser, så kommer vi aldrig til at opleve en situation, hvor Helle Thorning får buddet. Gør hun det, så er jeg faktisk ikke sikker på at Khader vil vælte den. Men bare rolig! Hun får ikke buddet!

Lukket for kommentarer.