Kategorier

Valgrapporten nr. 11 torsdag den 8. november 2007

Dansk politik er ved at udvikle sig til et galehus. Pia Kjærsgaard og Naser Khader hidser hinanden op og stiller vildere og vildere krav. Eksempelvis vil DF have mere til pensionisterne oven i NA's mange krav om skat, asyl, gratis skolemad osv. Anders Fogh trækker nu i nødbremsen og afviser alt. Hvis det bliver ved meget længere, så bliver det umuligt at nå til enighed. I går forsøgte journalisterne på et pressemøde det bedste de havde lært at spørge indtil uenigheden mellem DF, NA og regeringen om asylpolitikken m.v. Statsministeren afviste '“ klogt '“ at svare på spørgsmålene.

Bemærk i øvrigt hvor hånlig Pia Kjærsgaard er i sin tone overfor Fogh ved at kalde ham for 'far'. DF'erne har svært ved at styre deres jalousi overfor NA. Pia Kjærsgaard er 60 år, og hun har storhedstid i dansk politik bag sig. Det vælgerne oplever nu er hendes protestskrig på vej ned ad slidsken. Uanset hvad der sker efter på tirsdag, så er Kjærsgaards velmagtsdage med vetoret og totalt afgørende indflydelse i dansk politik forbi. Erkendelsen tager nok lige et par år, før den siver helt ind i hovedet på Kjærsgaard. DF skal herefter i gang med et generationsskifte, hvor Kristian Thulesen Dahl tager over.

Ekstra Bladet har dagens mest interessante historie. Jarls Blog har tidligere viderebragt rygter om hemmelige kontakter mellem Lars Løkke og Ny Alliances top via hans tidligere spindoktor Ulla Østergaards mellemkomst. Konkret viser det sig iflg. avisen, at Løkke har forhandlet med Anders Samuelsen om betingelserne for NA-støtte til en ny regering. Samuelsen og Løkke var enige, men fordi de tre NA-partistiftere har udstyret hinanden med vetoret, så har Gitte Seeberg trukket i håndbremsen og afvist aftalen. Begrundelsen var, at aftalen ødelagde Ny Alliances forhandlingsposition. Argumentet er i og for sig validt. If you got them by their balls – then their hearts and minds will follow, som Lyndon B. Johnson så poetisk udtrykte det. Og NA har fat'¦ Men som før nævnt, så spiller den superambitiøse Gitte Seebergs gamle nid og nag mod Bendt Bendtsens person og hendes almindelige indebrændthed over i årevis at være holdt ude af VK-regeringen utvivlsomt også ind i hendes afvisning af aftalen med Løkke. Presset må være enormt for NA for tiden, hvor de politisk er konstant skydeskive fra radikale, socialdemokraterne, DF og indimellem også fra K og V. Spekulationerne om NA 'holder hjem' på tirsdag løber. Det er også med til at fastholde presset på det lille parti og deres hovedperson Naser Khader.

Michael Jeppesens deroute som bagsideskribent tager yderligere fart. Han er blevet sendt på ferie af Ekstra Bladets chefredaktion. Berlingske Tidende har i dag interviewet Bent Falbert om Jeppesens pludselige 'ferie' og i bedste Ekstra Blads stil udstillet Falberts krumspring i sagen. Det er helt den omvendte verden. Bladet, der tør hvor andre tier og hvis varemærke er at gå efter magten og afsløre dens råddenskab, har en medarbejder, der er involveret i økonomiske transaktioner på 80.000 kr. med en af Danmarks mest magtfulde politikere. Det er jo bananstatsagtigt. Falbert har bedt Jeppesen om en redegørelse for sit økonomiske mellemværende m.v. med Khader, og sendt ham på ferie. Der er i hvert fald dækning i overskriften til Berlingske-artiklen, at Jeppesen var valgkampens første offer.
Jeppesens kolleger græder tørre tårer. I deres øjne er bagsidefætteren en useriøs mærkelig skribent '“ uden journalistisk uddannelse, men som får det dobbelte i løn. Politikerne savner ham heller ikke. I sidste uge blev Helle Thorning-Schmidt så træt af Jeppesen og hans skriverier, at hun bad de øvrige journalister i bussen om at slukke for deres båndoptagere, hvor efter der udviklede sig et skænderi. Sympatien er helt på Thornings side. Tænk at en statsministerkandidat skal bruge tid og ressourcer på sådan en ligegyldig person.

Se og Hør bringer som nævnt i går historien om håndværkeren 'Jonas', der delvist sort har udført opgaver for Khader og hans kone. Politiken har gravet mere i den gamle historie fra sidste uge om plankeværket, som også indbefatter en jernport. Den smed, der har medvirket til at få lavet selve porten for Jeppesens firma, står frem i dag i Politiken og fortæller, at han endnu ikke har set en krone for sit arbejde eller for materierne osv. Artiklen fuldender billedet af Jeppesens firma som en stor rodebutik, svindel og humbug. Khader er gået i flyverskjul indtil videre.

Min fornemmelse og iagttagelser siger mig, at pendulet for Khader og Co. er ved at svinge tilbage. Der har nu været bragt en 3-4 sager til torvs, der antyder/postulerer uorden i Khaders privatøkonomi. Og efter at Henrik Qvortrup har trukket stikket ud som politisk kommentator, så vender medierne sig nu mod Khader og sagerne. Som jeg fornemmer stemningen i mediernes dækning lige nu, så går den nu Khader stærkt imod. Timingen? Ja den er jo helt forfærdeligt, og enhver kan se i meningsmålingerne, hvordan Ny Alliance bløder. Qvortrups modangreb på Khader er i øvrigt totalt på alle fronter. For eksempel forklarer Qvortrup i en leder i denne uges udgave af Se og Hør Naser Khaders tidligere krav om hans fyring som kommentator og chefredaktør med politikerens syriske baggrund. “Naser, sådan opererer man måske nok dér, hvor du er født. Men ikke i Danmark.” Se og Hør-redaktøren sætter kniven ind lige der, hvor det gør mest ondt. Khaders varemærke har været demokrati og tolerance. Nu forsøger Qvortrup at male et billeder af Khader som en magtpolitiker med totalitære tendenser hvor man kan kræve pressefolk fyret '“ ligesom i Syrien. At påstå, at der er total krig mellem de to, er en underdrivelse.

De radikale er normalt sådan nogle pæne mennesker der normalt holder kritikken inden døre, men utilfredsheden over Margrethe Vestagers og Morten Østergaards ledelsesstil og strategi flyder over i medierne blandt andet i Politiken i dag. Det er et typisk scenarie. R får bank af vælgerne, en stribe MF’ere står til at ryge ud, og nogen skal så have skylden. Vestagers modstandere falder over hende. Noget andet er, at kritikerne har ret. Vestagers meldinger har mildt sagt været flagrende under denne valgkamp.

Af Jarl Cordua

Jarl Cordua

cand.polit, radiovært samt politisk kommentator. Vært på det politiske TV-program "Borgen Late Night", der sendes hver tirsdag. Tidligere skri ent på Jarls Blog og medvært på "Cordua & Steno"
Født 1969 i Rønne. Bor i Hellerup.
Kontaktoplysninger: jarlATjarlcordua.dk Telefon: 31718718

23 kommentarer til “Valgrapporten nr. 11 torsdag den 8. november 2007”

Jarl, hedder de radikales næstformand ikke Morten Østergaard og ikke Martin, som du har kaldt ham? 😉

Jeg skal være den første til at sætte pris på, hvis Pia Kjærsgaards skingre tone bliver afløst af en Kristian Thulesen Dahl med pæren i orden, men tror du ikke, at det er ønsketænkning? Jeg mener, Pia er om noget et magtmenneske og har været med til mange op- og nedture, bl.a. i Fremskridtspartiet, så jeg er ikke sikker på, at hun slipper tøjlerne foreløbigt. Der skal nok gå et valg eller to mere før hun af aldersmæssige årsager træder til side, vil jeg tro.

Ja, som skatteplaget dansker ærgrer jeg mig gevaldigt over rodet i Ny Alliance. Det ku’ være så godt, men efterhånden tror jeg mere og mere på at partiet bliver en parantes i dansk politik. Med mindre de selvfølgelig putter Anders Samuelsen frem i forreste linie…

!Jo. Tak. er rettet!

Pias pensionering står på den skjulte dagsorden internt i DF-hierakiets top. Men jeg tror heller ikke på, at der sker noget de næste to år. Men jo længere de trækker den, jo sværerer bliver generationsskiftet. Bare se på de radikale og de konservative.

Tror heller ikke Pia slipper tøjlerne. DF har også brug for hende. KTD er absolut kløgtig og skarp og hjernen bag meget i DF, men det er Pia, der sælger billetterne.

Efter at have læst Jeppesens nonsens-reportager fra tur-busserne kunne det have været spændende at høre Thorning skælde Jeppesen ud 🙂

@1 vedr. Morten Østergaard

I midthalvfemserne gik han i Ã…rhus under navnet Morten Morten Østergaard efter FN ´s tidligere generalsekretær Boutros Boutros-Ghali, fordi han var (og er) fuldstændig ukritisk tosset med FN 😉

Du mener vel “hemmelige kontakter mellem Lars Løkke og Ny Alliances top” og ikke “hemmelige kontanter mellem Lars Løkke og Ny Alliances top”. Ellers vil det da være endnu mere spændende at høre om 🙂

Øv, nu er valgkampensnart slut. Sjældent har en valgkamp været så ligegyldig, men også under holdende..!

Valg igen
Tekst&musik: Morten Marcussen

Intro:
I kampen for frihed, forståelse og lighed
Kan du være helten der stolt viser vej
Når krige bli ´r kæmpet, og folk forulempet
Så er der et valg, der afhænger af dig:

Omkvæd
Fat en kuglepen
brug din ret med den
Tag og stem
For vi har
Valg igen

træf dit eget valg
blandt holdninger til salg
tag og stem
For vi har
Valg igen

Prop øret godt med hvad du har nu er der valg igen
Og levebrødspolitikkerne er til salg igen
Og de har no ´ed at sige så det gør de uafbrudt
Men hvis du lytter efter indhold si ´r de ikk ´ en prut

For dem der er til højre er til højre og så vid ´r
Fra dem der helt er uden for der hør ´r du ikk ´ et kvidr
De sir de ved det hele og de ved hvad der vil ske
Så alt er som det plejer der er intet nyt i det

Og dog hvis du er træt af dumme serier som glamour
Så mor dig over hvordan man kan gi ´ hinand ´ et fur
For åben TV-skærm og åben radiomikrofon
Ja underholdningsværdien er god for en million

Så sæt du bare kaffen over og slå ben ´ne op
Og nyd hvordan politikerne laver flop på flop
I gamle dage var det cirkusklovne der var in
I dag er det politiker ´ der gør sig selv til grin

Og selvom de er pinlige så bli ´r de bare ved
Som om at de har skabt sig deres egen virk ´lighed
I virk ´lighed ´n er virk ´ligheden ikke så som så
Og det må selv en lille politiker huske på

Omkvæd2
hyld demokrati
vælg en du kan li ´
tag'¦
Let din dovne krop
Gi et fjols et job
Tag og'¦

hør sangen her:
http://ensangtilmorten.mymusic.dk/diskografi/sang.asp?id=100883

Jeg er ikke helt enig med dig Jarl i, at valgets udfald ikke er spændende. NA fjoller så meget rundt, at deres opbakning eroderer lige så langsomt. Hvis ikke de får strammet gevaldigt op, tror jeg ikke et flertal med VKO alene er en umulighed.

Henrik Qvortrups '“ undertegnede er stor fan af manden '“ angreb på Naser Khaders syriske baggrund er så barnagtig og plat, for ikke at sige uacceptabelt, at jeg tror det gavner Khader meget mere end det svækker ham!

@4 Morten Morten Østergaard, den er fandeme god!

Er helt enig med Jon med hvem jeg deler sympatien for HQ – Hans angreb på Naser i dag er barnagtigt og virker mere personligt og jeg tror det medfører mere sympati for Naser end angrebet var tiltænkt.

Lad os nu ikke blive sarte hvad angår Qvortrups angreb på Khader. Naturligvis er det personligt, men Khader holdt sig som bekendt ikke selv tilbage, Khader har om nogen hyklet løs om demokrati/ytringfrihed m.m. så kommentaren rammer da noget og endelig er Qvortrup redaktør af et kulørt ugeblad med dertilhørende “niveau”.
Alt i alt er det da lidt tiltrængt sjov i valgkampen.

Enig i kommentaren om Vestager. Hun har mildest talt ikke imponeret foreløbigt, og det er jo egenligt lidt underligt – jeg mener, de burde vel have lært lidt af de seneste års tumult og splittelsen.

Tag nu lige og bliv tørre bag ørerne, folkens.

Jarl skriver for første gang i lang tid noget decideret ubegavet:

“Uanset hvad der sker efter på tirsdag, så er Kjærsgaards velmagtsdage med vetoret og totalt afgørende indflydelse i dansk politik forbi.”

Hvad har du drukket?? VKO er ikke langt fra flertal, og der kan sagtens være noget der ligner foregående parlamentariske situation efter valget.

Endvidere er der den oplagte mulighed at NA redder sin status som tunge på skål, men drukner i skandaler efterfølgende, hvorfor de ryger ud ved valget 2008.

til andre: Qvortrup er ikke ond eller hævngerrig, men bakker sin historie op, hvor det bliver krystalklart at Khader lyver, start evt. her og klik videre: http://www.kimporator.dk/?p=261

Med mindre mainstreammediernes pæne DF-hadere vinder kampen og får denne rimelige skandale tiet ihjel, kunne bølgen sende NA helt i bund.

Jeg må nok give Kimpo ret i, at det er for bastant en vurdering. Forskellene på de forskellige institutters målinger har i denne valgkamp været langt større end i tidligere valgkampe, hvilket nok langt henad vejen skyldes Ny Alliance. Det, lagt sammen med de få mandater der skiller de to sider fra flertal, gør at man bør forsigtig i sin vurdering.

Fx gik den ikke-borgerlige side pludselig to procentpoint frem på Megafon, som ellers praler af at have været de mest præcise de sidste fem valg.

I ren salomonisk stil synes jeg dog også, at Kimpo ikke har sit på det tørre, når han kalder Jarls vurdering for “ubegavet”. Der er trods alt en hvis sandsynlighed for at Jarls vurdering ender med at blive udfaldet.

@ Jarl Cordua

Nu er der noget jeg ikke forstår. Tidligere har du indikeret, at det er ganske flot at DF har opnået 13,3% af stemmerne ved det sidste valg. DF står ,med den såkaldte DF-bonus indberegnet, til nogenlunde det samme resultat ved dette valg.

Mit spørgsmål: Hvorfor skulle Pia Kjærsgaard træde af som formand, hvis hun og DF kan opnå den samme vælgertilslutning som ved sidste valg? Det er vel ikke hendes skyld, at Venstre og Konservative taber stemmer til NA, således at VKO-flertallet forsvinder?

18. Hvis VKO-flertallet er væk, så bliver det nye tider for DF. Derfor mener jeg, at de bliver nødt til at drøfte et lederskift. Ikke umiddelbart efter valget, men inden for de næste par år. Hun er 60 år. Derfor. Det er ikke begrundet i en vælgermæssig tilbagegang. Jeg tror faktisk at DF lander på et valgresultat, der ikke ligger langt fra hvad de fik sidst.

Jeg kan forstå at Fogh i aftes kaldte Løkke “egnet” som afløser. Dvs. at DF ikke er det eneste parti, hvor man måske tænker lidt længere frem og forudser situationen, hvor den nuværende formand stopper.

Hvis, som noget kunne tyde på, DF i fremtiden ikke har en ligeså priviligeret position i dansk politik, sammenlignet med den de har haft siden 2001, så kunne et formandsskifte måske være en måde for partiet at skifte ham på?

20.
For mig er der ingen tvivl om, at dette er Anders Foghs sidste valg. Lars Løkke ved, at fremtiden som Venstrehøvding venter lige om hjørnet. Det kan man nærmest mærke!

Dine bemærkninger om DF, er jeg meget enig i. Jeg synes man fornemmer på en mere og mere skinger Pia Kjærsgaard at de godt ved at VKO og de glade dage er forbi. Det er altså svært at være Pia Kjærsgaard og vende sig til en ny tid med evindelige skænderier med Naser Khader. De nye tider tror jeg ligger langt bedre til en Kristian Thulesen Dahl. Han har en langt mere neddæmpet stil end Kjærsgaard.

Jaja, meget enig i alt det andet, HVIS flertallet ryger, men skal vi borgerlige (hvor forskellige vi end er) nu trods alt ikke håbe på VKO frem for det semisocialistiske, forbudsliderlige og antivestlige nyradigale gloriepudserparti. Pressen kan så evt. presse økonomiske reformer igennem ad åre.

I dag kan man så igen læse at Danmarks økonomi afhænger af de stigende olieindtægter. Valgkampen fortsætter som om man befinder sig i en eller andet pseudorealistisk verden. Nu tales der om “asylansøgereres ‘retskrav’ på bolig”, ingen diskuterer de krævede reformer – lavere skatter, hurtigere udfasning af efterlønnen osv.

Beskæmmende.

Lukket for kommentarer.