Kategorier

Venstre er bange for vælgerne

VK-regeringen er bange for vælgernes dom på tirsdag. Derfor freder den nu kommunernes budgetter. Med andre ord “Thors hammer”, der skulle straffe de kommuner, som ikke overholder den med Finansministeriet aftalte økonomisk ramme, er lagt endegyldigt i skuffen. (For i år)

Thor Pedersen har tidligere sagt, at dansk økonomi 'kørte til kanten'. Hvis kommunerne bruger langt flere penge, end de har aftalt med Finansministeriet, så må konklusionen nu blive, at økonomien kører UD OVER kanten.

Ved at frede de økonomisk uansvarlige kommuner tager Anders Fogh nu brodden af ét af socialdemokraternes mere effektive våben i valgkampen.

Man kunne også sige, at regeringen træder yderligere i karakter som værende komplet holdningsløs.

Af Jarl Cordua

Jarl Cordua

cand.polit, radiovært samt politisk kommentator. Vært på det politiske TV-program "Borgen Late Night", der sendes hver tirsdag. Tidligere skri ent på Jarls Blog og medvært på "Cordua & Steno"
Født 1969 i Rønne. Bor i Hellerup.
Kontaktoplysninger: jarlATjarlcordua.dk Telefon: 31718718

17 kommentarer til “Venstre er bange for vælgerne”

Ja – det er en angst-reaktion og hvorfor dog ?
Jeg tror ikke det vil have den ringeste virkning, med mindre vælgernes hukommelse nu er usandsynlig kort….
Men det er da et udtryk for hvorfor det vil blive umådeligt svært at lave reformer i det danske samfund – er der nogen der piver, eller hvis det lugter lidt af stemmeflugt, så står politkerne på nakken af hinanden for at “please”.
Hvor er de langsigtede visioner henne ? og hvor er de politikere der tør stå ved det de mener OG føre det ud i livet. Respekten er for nedadgående….

Jeg så det også lige.

Jeg må indrømme det er foruroligende. Kommunerne lovede sammen med regeringen betydelige synergieffekter, der skulle gøre sammenlægningerne til store effektive administrative enheder, der lavede mere service til borgerne for de samme penge. Og nu efter sammenlægningerne stiger skatten i kommunerne fordi kommunerne har haft et eklatant overforbrug.

Meningen er, at vi skal føle os sikre på at vi får den “velfærd” kommunerne har lagt op til med budgetterne, men det her viser at regeringen har lige så meget ryggrad som en kakaomælk.

Jeg ved at mange mener at man på trods af regeringens adfærd bør stemme på den alligevel – eller i det mindste nogen af dens følgere der er knap så slemme – men denne adfærd har tømt regeringen definitivt for politisk indhold.

Kommunerne, de politiske kommentatorer og folk i almindelighed havde formegentlig forventet at regeringen ville have udøvet en eller anden sanktion, når nu kommunerne gjorde det modsatte af, hvad de lovede. Hvad er formålet med en fortsættelse på den nuværende regering? En ændring af samfundet, en ideologisk kamp eller en tilnærmelsesvis økonomisk forsvarlig politik? Ingen af de nævnte helt øjensynligt

Som jeg læser det, er der bestemt ikke tale om en fredning. Snarere tværtimod: Det er da tale om en ren tilståelsessag:

“Afvigelserne bliver først taget op til foråret i forbindelse med en aftale om kommunernes økonomi for 2009. Det skriver Venstres pressetjeneste i en pressemeddelelse”.

Hvordan kan man læse det anderledes end at regeringen vil straffe kommunerne i 2009? 🙂

Men vi kan godt blive enige om at regeringen er bange for vælgerne. Det er vel derfor de udskyder straffen et halvt år…

Jeg tror så i øvrigt at udmeldingen kan gå hen og blive en slem boomerang for Venstre: De skatteelskende vælgere går til K og NA, og de velfærdselskende vælgere går til Rød Stue, fordi de ikke tror Venstre over en dørtærskel. Resten? Ja, de føler sig vel bare godt og grundigt røvrendt af deres parti… 🙂

De, der fokuserer på skat, går nok snarere til de Konservative end til Ny Alliance, i hvert fald hvis det er en evt. manglende stabilitet hos Venstre de ønsker at straffe.

Meningsmålingerne tyder nu generelt på en stigende tilslutning til den ikke-borgerlige side, så jeg synes ikke man med 100% sikkerhed kan kalde valgkampen over as a contest endnu. Især ikke, hvis meldingerne om, at tre af de fire nordatlantiske mandater lander indenfor den ikke-borgerlige side.

4. Du har vist ikke dækning for at konkludere, at der er stigende tilslutning til den ikke-borgerlige side. Måske er der flyttet et mandat eller to. Det er vist det hele. Er du ikke ude i lidt ønsketænkning? 😉

Jarl: Megafon siger 84 mandater til Rød Stue. Vilstrup siger 85. Læg dertil 3 nordatlantiske mandater – så bliver det da ikke meget tættere?

Jeg tror mere det er ønsketænkning, hvis man forestiller sig at valget er afgjort… 😉

6. Endnu har ingen måling under valgkampen vist et rødt flertal.

Jeg tror ikke på det, og jeg har endnu ikke hørt nogen sige, at der er en entydig bevægelse mod SR 😉

Vilstrup har en tendens til, at overvudere ‘rød stue’, mens Greens i Børsen har en tendens til at overvudere ‘blå stue’. Dagen Gallup-måling viste, at VKO flertallet rykker tættere på, (87 mandater).

Så målingerne peget lige i øjeblikket i alle mulige retninger.

@Jarl

Jeg synes egentlig min betragtning var ganske nøgtern. Som jeg nævnte i en kommentar til din seneste valgrapport er meningsmålingerne meget svingende afhængigt af hvilket institut man vælger.

Der er mindst fire mandaters forskel på de to siders tilslutning alt afhængig af, hvilken måling man ser på. Det synes jeg mere tyder på uforudsigelighed end det modsatte, og derfor passer meningsmålingerne i øjeblikket til alskins tolkninger.

For en gangs skyld er jeg enig med allestedsnærværende og -kommenterende Johannes Andersen: En to ugers karenstid på meningsmålinger op til et valg ville være fint!

Seneste målinger (VKO først):
Megafon 83-84
Vilstrup 82-85
Epinion 48,1% (~85)-46,4% (~82)
Rambøll 84-82
Catinet 86-82

Skal vi ikke lige klappe hestene:

Enhedslisten KAN ryge under 2%. Selv om Ny Alliance er i “et styrtdyk” som Megafon siger, så risikerer partiet (eller hvad man nu kan kalde det!) IKKE at lide Enhedslistens skæbne. Altså vil den blå fløj stadig kunne knibe sig op over 90.

Khader og Fogh er bundet som siamesiske tvillinger til hinanden.

Medierne (og dermed vælgerne) elsker et cliffhanger valg. Og vi får det måske også. Spørgsmålet er, hvem der bedst til de sidste dages mudslinging. Jeg tror, at de blå har flest penge og dermed power.

Lukket for kommentarer.